Vi har gift oss i New York

För två veckor sedan så gjorde vi världens roligaste sak – vi drog iväg till New York och gifte oss i smyg. Vi var borta tisdag till söndag, och själva vigseln med kringaktiviteter skedde på torsdagen. Hela resan och vår stora dag var verkligen hur kul som helst – helt klart det roligast vi gjort!

HampusHanna272Foto: Agaton Ström. Vi med (smakfulla) souvenirmuggar

I den här bloggen ska jag dokumentera hur vi gjorde för att gifta oss i New York.

Förberedelser från Sverige

Under sommaren hade vi fixat den svenska delen av administrationen. Vi hade begärt hindersprövning hos Skatteverket och fått ett så kallat äktenskapscertifikat utskrivet på engelska. Detta föregicks av en lång och uttdragen diskussion här hemma kring framtida gemensamma efternamn där kravbilden var ETT och SAMMA efternamn. Ingen av oss ville ta den andres namn så det fick bli Hampus mammas flicknamn. Vägen dit var kantad av hot och konflikter, lite överdrivet, men i alla fall rejält med dålig stämning. Hampus bytte namn redan under sommaren, eftersom det måste vara fixat före vigseln, och vi fick göra om alla papper en gång till för att det skulle stämma (plus att han fick fixa nytt pass, körkort etc).

Innan vi åkte hade vi fyllt onlineansökan på något som kan liknas vid New Yorks Skatteverk – Office of the City Clerk. Där kunde man klicka sig fram till Marriage Bureau, för att läsa på vad som gäller för vigsel i NYC och göra själva ansökan. Ansökansförfarandet liknade den svenskan hindersprövan, man fick fylla i personuppgifter och intyga att man inte var gift redan typ. Väldigt basic.

Inom 20 dagar från att man gjort onlineansökan, men senast 24 timmar innan vigseln så skulle man personligen gå in på det aktuella myndighetskontoret för att slutföra ansökansprocessen. Det betyder i praktiken att man åker dit, anger sitt konfirmationsnummer, legitimerar sig och betalar $35 för att få ut sin Marriage Licence och en tur i den amerikanska byråkratins karusell.

Tidigare i vintras/våras så hade vi bokat upp en vigselförrättare, Allison Dolan Hall från Always NY Weddings. Allison är, enligt sin hemsida ”Spiritual Humanist Celebrant” och verkar ha som jobb att viga folk från när och fjärran. Vi hade haft en hel del mejlkontakt innan för att stämma av hur vi ville ha det och vi hade fått exempel på vigsel-manus. Två dagar innan vi skulle åka så började vi kolla på det, och medan jag sydde klänningen för fulla muggar så fick Hampus skriva om manuset. Bland annat så hade vi bestämt att vi skulle hålla ett varsitt tal till varandra under ceremonin. Hampus fixade manuset strålande men själv så hann jag liksom aldrig läsa det innan (fick en snabb brief i taxin precis innan vigseln) och i efterhand hade jag kanske önskat att jag kört det genom Google translate för att veta lite mer exakt vad det var jag sa ”ja” till.

Vi hade också bokat upp en bröllopsfotograf som heter Agaton Ström. Vi hade fått honom rekommenderad och surfat timmar på hans blogg och blivit väldigt imponerade. Vi hade bokat upp honom med några månaders framförhållning och hade haft rätt mycket kontakt per mejl innan, där jag var mer eller mindre hysterisk i min strävan mot de perfekta bilderna. Ja, det där med bra bilder viktade jag som 80% av en lyckad bröllopsdag. Nu i efterhand har jag reviderat siffran till 95% och är så otroligt lättad och lycklig över att Agatons bilder blev så bra! Agaton är svensk i begynnelsen och det tyckte vi var lämpligt för att slippa vara både nervös (jag) och prata dålig engelska (jag) samtidigt som vi skulle vara snygga och avslappnade.

Frisörsalongen Rita Hazan hade jag bokat några veckor tidigare helt på chansning. Jag hade läst en blogg med Sofie Fahrman där hon besökte en salong och jag sökte upp densamma på nätet. Lite långsökt kanke, men rådlös får trolla (eller vad man säger). Jag drog ett mejl till dem och fick en offert utifrån en bild jag skickat, så det kändes enkelt. Man blir ju helt knäpp av att leta efter frisörer (eller florister för den delen) genom att bara läsa recensioner på internet. Alla klagar på någonting.

Innan vi åkte så var jag förbi Make up Store här i stan och fick en sminkrådgivning. Försäljaren rekommenderade mig säkert ett femtiotal produkter med prefixet ”brud-”(hoppas tjejen fick fett med säljbonus så som jag handlade). Trots den lite bittra eftersmaken pga djupt hål i plånboken så kunde jag inte förneka att jag ändå klarade av att sminka mig själv på självaste skälvande bröllopsdagen. Som jag skrev tidigare så hade jag sytt min klänning innan vi åkte. Jag hade också köpt skor som Hampus fixade att det kom nya sulor på. Hampus hade köpt den snyggaste kostymen och ett par matchande finskor deluxe. Skjorta och fluga var också inköpta innan, inte med så god marginal men ändå.

Det som fattades för mig var underkläder som funkade under klänningen (måste), nya örhängen (bör), en snygg minihandväska till middagen (bör) samt blommor (bör). Alla restpunkter hade jag satt på mentala listan att fixa på plats.

Tisdag-onsdag

Vi anlände till Manhattan mitt på dagen på tisdagen och bestämde oss för att försöka klara av byråkratipucken samma dag trots att den egentligen var planerad till onsdagen. Bara som inledning kan jag säga att vi inte hade fixat någon detaljerad karta där den aktuella adressen var utmärkt så vi letade runt efter Worth Street lite sporadiskt (visst, vi visste ungefär vart det skulle vara – men Manhattan är stort (man glömmer det varje gång)).

Därtill, som stämningshöjare, så kom det ungefär två rejäla åskskurar under de två timmar som vi irrade runt för att hitta kontoret.

IMG 1899Blöt katt står och väntar på bättre tider under ett tak, vi hade missat det där med paraply.

Det var alltså två dyblöta, smått jetlaggade och lite trötta men dock glada personer som slutligen hittade fram. Väl inne fick vi en kölapp och ombads att vänta på vår tur. Att sitta där var en upplevelse då det var fullt av par (vi hade ca 80 nummer framför oss i kön) som var där i samma ärende som vi. Detta stället fungerade också som ett svenskt rådhus, så det var många som gifte sig där på plats också. Jag kände en olustkänsla av att se alla osmakliga utstyrslar och gigantiska kjoltyg. Dock såg vi ingen Elviskopia, utan det närmaste vi kom var en svartmuskig fotograf med en dramatenväska full av (förmodade) kamerapryttlar. Han hängde med paret från Ryssland och försökte underhålla dem i deras väntan genom att visa bilder i sin kamera.

Väl framme hos handläggaren så fick vi frågan om någon av oss hade amerikanskt medborgarskap eller amerikanskt skattenummer. Hampus svarade jakande då han har det senare, varpå han uppmanades uppge detta. Vi hade naturligtvis inte med oss detta och anmodades återkomma nästa dag med alla uppgifter.

IMG 1901På City Clerk Office i New York. I bakgrunden ett nygift par som fotas framför en ”snygg soffa” eller motsvarande.

Samma procedur upprepades därför även på onsdagen, fast utan regn och vilsegång men med tillägg för att vi hittade fritt wifi på City Clerk. Den här gången kom vi i lunchtid när alla handläggare var på lunch och fick därför sitta i en ännu långsammare kö. När vi väl kom fram till handläggaren så behövde vi ironiskt nog aldrig uppge skattenumret. Dock hade vi med oss vår äktenskapslicens när vi gick därifrån och det kändes som en seger så god som någon. Dessutom hade vi fått vår dagliga dos av internet och hunnit kommunicera med både släktingar och jobb.

Innan vi stack ner till City Clerk Office så hade vi tagit en promenad i Central Park för att välja ut en lämplig plats att hålla ceremonin vid. Vi hade fått flera tips av vår äktenskapsförrättare och hade hyggligt bra koll själva innan. Kriterierna vi sökte efter var något som var i första hand snyggt på bild och i andra hand harmoniskt.

IMG 1909Jag testar en plats som var snygg på bild men som inte kändes så rolig pga intilliggande cirkus. Utgick därför.

Under onsdagen sent på kvällen så inhandlade jag de sista (under-) klädesplaggen samt vi kollade upp att den närliggande supermarketen hade blommor ”i värsta fall”. Jag hade också planerat att köpa nya örhängen men det fick utgå.

Bröllopsdagen

De viktiga hållpunkterna för vår bröllopsdag var

Morgon:

 • Springa en tur i parken för att uppnå harmoni
 • Fixa blommor
 • Skriva klart, renskriva och träna på våra respektive tal till varandra
 • Äta stadig frukost

11:30- 13:00 Hanna till frisören

13:30-14:30 Äta lunch, klä på oss och fixa smink + dela en flaska bubbel

14:30 Möta upp fotografen i hotellobbyn

16:45 Möta upp vigselförrättaren

17:00 Vigsel

18:45 Middag

Den stora dagen flöt på riktigt bra!

På väg till en frukoststället så hittade vi en florist som lite tursamt kunde slänga ihop en enkel bukett on demand utan att ta bröllopstaxa. Det kändes inte som en så stor sak med blommor utan det blev något enkelt.

IMG 1969Äggbagel med bacon med lilla brudbuketten on side a k a bröllopsfrukost på tu-man-hand.

Mellan frukosten och frisören hann i alla fall jag slutföra mitt tal och skriva det på papper. Det hade varit praktiskt men väl drygt att stå med varsin iPhone. Det kändes befriande eftersom det varit lite stressande att ha det ogjort.

Det var en upplevelse att besöka frisörsalongen, det var en tjej i kassan som hälsade välkommen, en tjej som stod fem meter från kassan och visade mig till ett provrum. Där fick jag byta av mig min skjorta en morgonrock. Sen kom min frisörs assistent och hämtade mig och vi gick tillsammans de 10 metrarna till stolen där jag skulle sitta. Sa jag att alla de här människorna hade öronsnäckor för att slippa hojta till varandra i lokalen?

Hårstylisten och hennes assistent (som i huvudsak höll i hårsprejen och räckte fram hårnålar) gjorde ett gediget jobb måste jag ändå säga. De startade med schamponering och torkning. Sen började de locka med locktång och rullade upp på rullar, med massor av sprej i varje steg. Därefter tuperade hon ordentligt och satte tillbaka rullarna tror jag, innan hon borstade ur alla lockar och satte upp håret i en knut. En annan som jobbar med effektiviseringar tänker att några av stegen borde kunna kapas, men å andra sidan så har jag alltid bad hairday så jag ska väl inte uttala mig alls. Det blev bra och jag var klar i tid – samt inte minst, det kostade vad vi hade kommit överens om. Själv var jag mer skraj för att priset skulle dra iväg än att jag skulle bli dålig i håret.

BildJag med rullar i håret. Hairdresserns assistent i bakgrunden.

Efter frisören så var det dags att knata tillbaka till hotellet och köra stora sminkprogrammet enligt spec från sminktjejen på Make up Store. Jag klarade det!

Hampus fick sticka ut och köpa lunch, fixa is och champagneglas. Sen hade vi en ganska stressiga slutminuter, bland annat hade Hampus besvär med att knyta sin fluga trots beskrivningar både i form av iPhoneappar och papper.

DSC 0165Hampus med sin trilskandes fluga

Sen kom bröllopsfotografen och dagen ändrade raskt karaktär. Agaton Ström gled in på vårt rum med två kameror på axeln och halvdussin objektiv i väskan. Hampus var en smula sammanbiten pga flugincidenten och jag var nervös för att vi skulle få dåliga bilder. Det hela löste sig genom att jag drack champagne och levererade en perfekt flugknut (tur!). Agaton gjorde ett strålande jobb genom att helt och hållet ta över situationen genom att bara vara sådär harmonisk och otroligt trovärdig. Han coachade oss med en fingertoppskänsla som man själv skulle kunna dö för att få ha en gnutta av på jobbet.

På hotellrummet tog vi ganska många bilder, det var perfekt ljus och fin utsikt.

HampusHanna261Foto: Agaton Ström. Hampus hjälper mig på med klänningen.

HampusHanna055Foto: Agaton Ström. Fönsterhångel på 19:e våningen med utsikt över Central Park.

Vi hade per mejl bestämt att vi skulle ta bilder i Meatpacking District och i Central Park, den senare var ganska självklar med tanke på att det var där vigseln skulle hållas. Hampus och jag hade kollat upp ett par extra vackra ställen i parken som vi gärna ville fotas vid.

Först stanande vi till nere på gatan invid hotellet, i korsningen 6th Avenue och Central Park South. Där fick vi springa ut mitt i gatan när det var grön gubbe tills Agaton signalerade att det var dags att, med livet som insats, springa tlllbaka till trottoaren. Vi gjorde om det två gånger och det blev en himla uppståndelse bland alla turister och andra förbipasserande. Vi fick busvisslingar, lyckönskningar och blev fotade av helt okända människor. Jag blev klart generad men det var samtigt befriande kul.

HampusHanna062Foto: Agaton Ström. Med livet som insats på 6th Avenue.

Därefter tog vi en taxi ner till Meatpacking och fotade på flera olika ställen.

HampusHanna096Foto: Agaton Ström.

HampusHanna089Foto: Agaton Ström

HampusHanna093Foto: Agaton Ström

HampusHanna101Foto: Agaton Ström

Vi gick även upp på The High Line som är en ombyggd järnväg som har gjorts till parkväg.

HampusHanna121Foto: Agaton Ström. Här valsar vi runt.

Därefter tog vi en Taxi tillbaka till Central Park West och kom precis fram enligt avsatt tid.

HampusHanna125Foto: Agaton Ström. Sjukt kul bil där det ser ut som att Hampus är ute på statsbesök, notera att han vinkar som en kunglighet…

I parken så mötte vi upp vigselförrättaren samt Robert och Erika som rest hela vägen från Sverige för att delta.

Vigselceremonin fördelades på fem block kan man säga. Först så hälsade hon våra gäster välkomna och pratade kring deras roll som vittnen. Sen vände hon sig mot oss och pratade om kärlek och äktenskap. Därefter fick vi, på vår egen önskan, läsa våra tal till varandra. Det var väldigt vackert och stämningsfullt, vi sa många fina saker till varandra.

Slutligen var det löften och besvärjelser. Vi fick också läsa ganska långa löften till varandra, enligt principen upprepa mening för mening.

”In loving what I know about you,
 trusting in what I do not yet know, 
with respect for your integrity and faith in your abiding love for me,
 for both days of happiness and days that are difficult, 
throughout our lives. I take you as my wife /husband, to share the joys and sorrows of our lives together, to respect your values and to love you for a lifetime. These things I give to you today, and all the days of our life.”

Därefter var det dags att byta ringar och slutligen fick vi även skriva under äktenskapslicensen. Bortsett från att jag inte riktigt hade läst på hur det skulle gå till och därför var lite oförberedd, så var det en fin ceremoni. Ceremonin blev som vi ville och den fokuserade bara på kärlek.

HampusHanna396Foto: Agaton Ström. Ladies Pavillion där vi höll ceremonin

HampusHanna129Foto: Agaton Ström. Här är Allison (vigselförrättaren) som talar till Robert och Erika

HampusHanna142Foto: Agaton Ström.

HampusHanna158Foto: Agaton Ström. Här byter vi ringar.

HampusHanna390Foto: Agaton Ström

HampusHanna165Foto: Agaton Ström. Så här glada har vi knappast varit av att skriva under en blankett tidigare. Notera också Hampus nya giftas-frilla.

Sen när själva vigseln var klar så gick vi runt i Central Park och tog ytterligare många bilder.

HampusHanna177Foto: Agaton Ström. Hampus och Robert laddar med energiläsk för att orka fram till middag.

HampusHanna171Foto: Agaton Ström. Balansgång i lönn-skogen.

HampusHanna186Foto: Agaton Ström

HampusHanna190Foto: Agaton Ström

HampusHanna201Foto: Agaton Ström

HampusHanna463Foto: Agaton Ström. The Minton Tiles i Central Park

HampusHanna211Foto: Agaton Ström.

HampusHanna220Foto: Agaton Ström.

HampusHanna223Foto: Agaton Ström

HampusHanna228Foto: Agaton Ström. Bröllopsvals i Central Park

HampusHanna234Foto: Agaton Ström. Bröderna

HampusHanna242Foto: Agaton Ström

Efter fyra timmars fotograferande så var det dags för oss att gå till restaurangen. Vi hade bokat bord på ett ställe som heter Daniels som drivs av en inflyttad fransman med samma namn. Stället har tre stjärnor i Guide Michelin och vi åt en mycket ambitiös sexrätters smakmeny.

SIX COURSE TASTING MENU


DUCK TERRINE WITH POACHED APRICOT

Sicilian Pistachio, Sauternes Gelée, Tatsoi Salad

or

TASTING OF RABBIT

Terrine with Curly Mustard and Young Vegetables

En Gelée with Tarragon, Baby Leeks and Carrots

Dr F. Weins-Prüm Riesling Kabinett Graacher Himmelreich, Mosel, Germany 2008

. . . . . . .

MAINE PEEKYTOE CRAB SALAD WITH WATERMELON

Kaffir Lime Gremolata, Anise Hyssop Salad

or

TRIO OF ARCTIC CHAR

Hot Smoked with Yukon Gold Potato

Confit with Lemon Zest and Lovage Pistou

Tartare with Sesame Oil and Wasabi-Spinach Coulis

Salomon Grüner Veltliner Hochterrassen, Austria 2011

. . . . . . .

SLOW BAKED JADE TIGER ABALONE WITH CINCO JOTAS

Zucchini Marmalade and Avocado, Wood Sorrel, Oregano Gremolata

or

ARUGULA AND LEMON RAVIOLI

Baby Squid, Littleneck Clams, Baja Shrimp

Cherry Tomato Confit, Braised Fennel

Domaine Monpertuis Châteauneuf-du-Pape, Rhône 2010

. . . . . . .

OVEN BAKED BLACK SEA BASS WITH SYRAH SAUCE

Lettuce Stuffed Potato, Shallot Chutney Cromesquis

or

CANTIMPALO CRUSTED SWORDFISH

Fricassée of Jersey Corn and Potato Gnocchetti

Braised Lacinato Kale, Clay Pepper Sauce, Corn Shoot Salad

Copain, Pinot Noir Tous Ensemble, Anderson Valley, California 2009

. . . . . . .

ROASTED VEAL TENDERLOIN WITH ARTICHOKE BARIGOULE

Braised Cheeks with Tomato-Jalapeño Chutney

Crispy Sweetbreads, Glazed Patty Pan Squash, French Beans

or

DUO OF BEEF

Braised Black Angus Short Ribs with Romanesco Purée

Seared Wagyu Tenderloin, Tomato Stuffed Russet Potato, Glazed Chanterelles

Château Robin Côtes de Castillon, Bordeaux 2008

. . . . . . .

PASSION FRUIT-VANILLA VACHERIN

Mango Chutney, Mascarpone Chantilly, Meringue

Château Pajzos 5 Puttonyos Asz, Tokaji 2000

or

WARM GUANAJA CHOCOLATE COULANT

Liquid Caramel, Fleur de Sel, Milk Sorbet

Domaine du Rancy Rivesaltes Ambré, Roussillon 1996

. . . . . .

IMG 1992Robert och Hampus på Daniels

Vi tog inte mycket bilder från restaurangen eftersom det kändes inte som ett ställe där man flexade med mobilen i alltför stor utsträckning. Speciellt inte efter att Robert blivit tillrättavisad ”jacket required” när han försökte ta av sig kavajen och att Erika fick en pall att ställa sin lilla aftonväska på bredvid stolen. Erika (som är gravid) fick en haklapp med texten ”I rather eat at Daniels” att ta med hem.

Vi fick massor av god mat och ohanterbara mängder vin. Vi tog smakmenyn alla fyra och delade upp oss mellan de två olika alternativen som fanns på varje rätt. På personalens initiativ så kunde vi därför byta tallrik med varandra parvis och smaka alla 12 rätter plus mellanrätter och efter-efterrätter som nedanstående.

IMG 1997Bonusefterrätt på restaurangen till oss på vår stora dag

Sammanfattningsvis så var det en superdag. Vad kul vi hade det! Nu har det visserligen bara gått två veckor men vi är helt lyriska och tittar på bilderna varje dag. Jag kan verkligen rekommendera alla att åka till New York för att gifta sig, det var hur kul som helst, och jag kan verkligen rekommendera Agaton Ström som bröllopsfotograf.

Bild 4Agaton in action.

23 reaktion på “Vi har gift oss i New York

 1. Sandra Karlsson

  Hej! Grattis till bröllopet 🙂
  Jag och min man gifte oss även för Allison Dolan Hall. Vi har försökt att nå henne då vi så gärna ville ha vigselmanuset, vilket vi kom på i efterhand 🙁
  Men hon svarar inte på våra mail 🙁
  Ni råkar inte ha kvar de vigselmanus hon skickade till er? *håller tummarna*
  Om ni har de, skulle ni kunna tänka er att skicka dem till oss?

  Vi skulle bli så överlyckliga om ni skulle kunna hjälpa oss.

  s.karlsson83@hotmail.se

  Med vänliga hälsningar och hopp om hjälp.

  Sandra & Andreas Karlsson

  Svara
 2. Johanna

  Hej! Grattis! Vilken fantastisk dag ni verkar ha haft 🙂 Vi ska gifta oss på samma sätt i NY om en månad och håller på med förberedelserna. Tänkte hör om du vet vad som gäller med marrige certificate, måste det stämplas efter vigseln? Vi har inte hittat så mycket info om detta och vet inte om det ens behövs? Har du något tips om vart vi hittar bra info vore vi jätte tacksamma!

  Ha det gott!

  Johanna & Magnus

  Svara
  1. Hanna

   Hej!

   Vad roligt att höra, ni har en fantastisk dag framför er! Vi hade det som sagt superkul både på själva dagen och de övriga dagarna vi var på plats.

   Hmm… jag kan inte riktigt svara säkert på din fråga men så här gick det till för oss, såvitt jag kan minnas (observera att jag kan blanda ihop begreppen för licenser och certifikat osv.).

   Vi hämtade ut certifikatet på Office of City Clerk dagen innan, och lämnade fram det till vigselförättaren fem minuter innan själva ceremonin startade. När vi hade avgivit våra äktenskapslöften och det hela var klart så fick vi skriva under några papper. Jag kommer inte ihåg nu men det troliga är ju att det var certifikaten vi skrev på. Alternativet så hade vigselförättaren med sig ytterligare papper.

   Vad som hände därefter var att hon, vigselförättaren, tog med sig alla papper och såg till att de skickades tillbaka till myndigheten. Om de stämplade pappren i samband med har tyvärr ingen aning om. Det tog flera månader innan vi fick hem vigselbeviset så de tog god tid på sig i handläggningen i alla fall. Vi fick frågan om det var bråttom att få vigselbeviset, för i så fall hade vi kunnat ta alla papper med oss efter vigseln och gått tillbaka till myndighetskontoret för handläggning och beslut direkt.

   http://www.karolineborg.se/?p=6440

   Hör gärna av dig igen om jag verkar ha svarat på något helt annat än det du frågade efter typ.

   /Hanna

   Svara
 3. Erika

  Hej Hanna och Hampus! Först ett stort tack för er blogg. Den har hjälp oss i planeringen av vårt kommande bröllop i New York. Vi har faktiskt landat i samma val som er i flera delar. Just nu är vi i kontakt med Allison som vigselförrättare. Jag förstår att ni var nöjda med henne men vi får inte riktigt klart för oss vad hon står för och vad vi förväntas att göra. Vi har också efterfrågat en beskrivning av själva ceremonin så vi kan förbereda oss. Vi har också tänkt oss Ladies Pavillon, då det bara är vi två och inga gäster så tror vi inte att den behöver bokas. Gjorde ni det? Var det mycket folk ”i vägen”? Som fotograf har vi bland annat varit i kontakt med Agaton som har varit mycket tillmötesgående och även prisvärd. Det som är svårt är ju att i förväg uppskatta hans kompetens som fotograf. Är ni nöjda med bilderna? Fick ni ett stort urval och fick vara med och välja ut några som han jobbade vidare med och som ni t ex har förstorat? Vi har tittat på lite olika alternativ på restaurang. Vilka valde ni mellan? Daniel är definitivt ett av toppalternativen men vi tycker att den är i dyraste laget. Var det värt priset? Finns det något annat som ni kan tänka er att skicka med oss som bra tips, kanske något som ni skulle ha gjort på ett annat sätt med facit i hand eller något av det ni gjorde som var särskilt bra som vi inte ska missa? Hoppas att ni både vill och har tid att dela med er och svara på våra frågor.

  Svara
  1. Hanna

   Hej Erika!

   Vad kul att ni ska gifta er i New York, ni kommer inte ångra er! Vi hade en jättekul och minnesvärd dag.

   Jag ska försöka svara på alla dina frågor 🙂

   Allisons roll – Ja du, svårt att svara på vad hon egentligen gjorde, jag kommer inte ihåg exakt, och jag är inte jätteimponerad av hennes insats. Men hon skötte ju själva ceremonin och såg till att papperna undertecknades på rätt sätt så hon var ju ändå nödvändig på något sätt. Vi fick själva ansöka, hämta ut alla papper på myndighetskontoret och ge dem till henne. Hon gjorde inte så mycket alltså, men vi bollade en del runt själva ceremonin med henne innan (typ valet av plats och liknande).

   Ladies Pavillon – kan inte bokas då det bara är ett litet öppet hus vid strandkanten, tänk dig typ busskur/vindskydd. Det var inget problem för oss med krock men jag var lite nervös för det. Vi gick runt och kollade dagen innan och då var det ett annat par som hade sin vigsel där. Om det är så att det är ett annat par eller folk där när ni ska köra igång så tror jag bara att ni hänger lite på sidan tills de är klara. Det måste Allison ha varit med om förut. Det var lite folk i närheten när vi hade vår ceremoni men jag såg det knappt. Jag var så fokuserad på vårt. Ingen var i vägen eller påträngande utan det är ju mest turister som höll sig lite på avstånd. Jag upplevde det hela som väldigt casual, du vet, hon började med att fråga om alla hade stängt av sina mobiler och vi stod och småpratade en stund innan vi började.

   Agaton – vi är jättenöjda med bilderna och han var verkligen bra. Ingen av oss är så vana vid att bli fotade men han var jätteproffsig på att få oss att slappna av. Han tog oerhört många bilder och vi åkte runt på olika ställen för att få många olika miljöer. Vi fick ca 450 bilder på en USB-sticka som alla var redigerade och fixade, samma bild kom både som svartvit och i färg. Alltså totalt ca 225 bilder. Vi var inte med och valde ut dessa, men jag antar att han skickade alla som blev någorlunda bra. Alla bilder som vi fick har varit tillräckligt bra för att kunna förstora och liknande.

   Restaurang – Jag kommer inte riktigt ihåg vilka restauranger vi valde mellan, men jag vet att vi tänkte att vi skulle testa på att gå på en krog med Guide Michelin-stjärnor enligt principen ”är det någon gång vi ska äta på en stjärnkrog så är det väl när vi gifter oss”. Jag googlade nog efter sådana relativt nära vårt hotell och när Daniels dök upp blev vi intresserade för vi gillar fransk mat. Det var en fantastisk upplevelse att gå dit! Vi är mycket nöjda med valet och ångrar oss inte, men samtidigt så kan jag väl inte direkt påstå att det var prisvärt eftersom det verkligen var skitdyrt. Jag tycker ni ska gå dit om ni har råd och om ni inte tror ni kommer kosta på er att lägga så mycket pengar på en middag igen. Det var absolut en upplevelse, bara att gå till damrummet är spännande och det är en upplevelse att titta på när serveringspersonalen sopar bordet med en liten borste mellan maträtterna. Tänk bara på att de är väldigt fina i kanten, så man måste ha kavajen på sig (svågern blev tillrättavisad när han försökte ta av sig sin) och tänk dessutom på att man ska betala dricks. Jag har haft ångest i efterhand för att vi nog var lite snåla med dricksen… 10-20% på beloppet blir ju rätt mycket….

   Andra tips –
   Det jag skulle göra annorlunda om jag skulle göra om det är nog att välja ett annat hotell än det vi tog. Det hade oerhört fin utsikt men var i övrigt inte helt prisvärt. Vi lärde oss också att aldrig köpa dyr hotellfrukost utan att kolla vad de har på buffén. Som svensk är man kanske inte jätteimponerad av 100 sorters bagels men inga ägg till frukost.

   Jag skulle också ha valt att gifta mig vid en annan tidpunkt än 6 september då det var väl osäkert med vädret. Det var oerhört hett, fuktigt och en del åskskurar, vi hade dock perfekt väder på vår dag men det var rena turen.

   Åk ut till Woodbury Common Premium Outlets och handla billiga märkeskläder. Man åker buss i 1-2 timmar rätt ut i bushen och det är helt klart värt det och en spännande utflykt. Håll koll på när bussarna går tillbaka till Manhattan igen och ställ er i kö 30 minuter innan den går om det är mycket folk. Räkna med att ni handlar mycket så res med mycket luft i packningen från Sverige.

   Planera inte så mycket och gör inte så mycket speciellt. Speciellt inte om ni varit i New York tidigare. Ta det lugnt och gör det som ni får lust till. Gå runt på stan, kolla på alla byggnader och platser, ta en drink eller bara häng i Central Park. Att stå i kö timma efter timma till turistattraktioner är verkligen inte så kul.

   Snåla inte i onödan. Efter några månader/ett halvår har man glömt bort hur mycket pengar det kostade och man minns bara hur roligt det var.

   Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

   Lycka till! 🙂

   /Hanna

   Svara
 4. Johanna

  Tack Hanna för infon! Vi gifter oss en fredag och åker hem på söndagen men det verkar som att vi skall hinna med att få alla stämplar samma dag. Nu ser vi fram mot resan och vigseln 🙂 Ha det gott!
  /J&M

  Svara
 5. Erika

  Tack Hanna för ditt detaljerade och engagerade svar! Dina tips och råd är ovärderliga nu när det börjar närma sig och vi försöker få allt på plats. Vi ser verkligen fram emot vår resa.

  Hälsar

  Erika

  Svara
 6. Hanna

  🙂

  Jag har ett tips till förresten! Gå till en salong och spreja på fejksolbränna någon dag innan ni ska fotas. Man känner sig väldigt orange om man annars är blek, men det ser sjukt bra ut på bild.

  Vet inte om du sett det, och om ni varit i New York tidigare. Men jag har skrivit lite om vad vi gjorde förutom att gifta oss om du vill ha lite inspiration kanske.

  http://www.karolineborg.se/?p=6272
  http://www.karolineborg.se/?p=6182

  Svara
 7. Sofia

  Hej!

  Så underbart ert bröllopet ser ut!

  Jag letade efter en e-postadress till dig men hittade inte så jag ställer mina frågor här. 🙂

  Jag håller på att göra lite research ang bröllop i NYC och jag har några frågor kring kostnader. Om du inte vill svara här får du gärna maila mig. Bland annat är jag nyfiken på vad du uppskattar att hela resan och bröllopet kostade men sen särskilt hur mycket fotografen kostade och hur länge ni hade honom med (jag tolkade 4 timmar – stämmer det?).

  Många tack på förhand.

  Svara
 8. Alexandra

  Hej!
  Vilka underbara bilder från ert bröllop!

  Jag undrar vad vigselförrättaren kostade? Sedan undrar jag också om du vet om man kan boka tid för att gifta sig i city clerk’s office eller om det är kölapp som gäller även om man vill gifta sig där?
  Tack på förhand!
  Mvh Alexandra

  Svara
 9. Hanna Inläggsförfattare

  Hej Alexandra!

  Tack för din kommentar och vad kul att du läst vår blogg!

  Vigselförättaren kostade 425 dollar, varav 150 dollar betalades i förskott. Vi betalade då via Forex och det var ganska krångligt, men alternativet hade varit att uppge kreditkortsnummer eller liknande vilket vi inte alls ville.

  Att få ut vigselcertifikatet från City Clerk kostade 35 dollar. Jag är nästan helt säker på att det var kölappssystem om man skulle gifta sig där i ”rådhuset” (City Clerk-huset). Jag har för mig att de hade ganska bra info på hemsidan så jag råder dig till att lusläsa där eftersom det kan ha ändrats sedan vi var där.

  Lycka till! 🙂

  Hanna

  Svara
 10. caroline

  Hejsan!

  Jag blev väldigt lycklig när jag fann din blogg och kunde läsa om ert bröllop i new york. Vi har sedan i feb planerat denna dag, vi gifter oss också i NY den 1:a nov. Vi har precis som ni, valt Ladies Pavilion. Är bara så nervös att någon kommer vara där och gifta sig precis då. Antar att man då får stå och vänta men vi kommer ha 8 gäster där. Vet att man kan boka det innan men det kostar några tusen och känns krångligt, man var tydligen tvungen att boka om man var fler än 20 tror jag. Behöver verkligen veta så mkt som möjligt, är pavilion nära vägen så det är lätt att hitta dit? Vi ska dit och titta innan men planen är att gästerna väntar där och vi ska komma gåendes och en ska spela fiol när vi kommer gåendes. Är det möjligt eller tror du det blir rörigt? Tänker liksom om det vimlar av folk 😉 vi hade en tanke först att gifta oss på clerks office men det kändes lite tråkigt. Ser att du förklarar om det formuläret man ska fylla i. Min sambo ska ta mitt efternamn, måste han ha ett nytt pass? och byta efternamn innan? Jag visste inte det.
  Mycket info och många frågor men hoppas du vill svara mig, skulle betyda mycket. Mvh/caroline

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej!

   Först vill jag be om ursäkt för att jag helt glömt bort att svara. Vad roligt att ni ska till New York och dessutom gifta er där! Det kommer bli en jättekul dag och vistelse!

   Så, jag ska försöka svara på dina frågor:)

   Jag var också jättejättenervös för att det skulle vara en massa människor i paviljongen precis när vi behövde den. Jag fantiserade om alltifrån en lång kö av bröllopspar till uteliggare som bosatt sig där. Inget av det hände. Jag antar att ni behöver ha is i magen och snabbt kunna ha en plan B ifall något oförutsett händer, och tänk på att det blir inte värre än att ni får ställa upp er vid klipporna 10-20 meter därifrån och köra där. Det är precis lika fint och romantiskt. En annan möjlig lösning är att skicka dit någon i sällskapet, eller åka dit själva, lite tidigare för att checka läget. Om det är en New Yorkbaserad viselförättare så lär han/hon ha förståelse för att sånt här kan hända, att man kanske behöver vänta/ändra något. Om jag vore du och hade planerat det du beskriver med att gästerna står på plats och en fiolspelare så skulle jag nog göra så att alla möts först och stämmer av att det är grönt, innan ni går iväg en sväng och kommer gående på nytt. Om du inte vill visa dig för hela sällskapet innan så skicka iväg din sambo. Då ser ni om det myllrar av folk, i så fall får ni helt enkelt köra fiolspelet när ni står i grupp i anslutning till paviljongen. Eller så får ni komma gående i en annan riktning, där det inte är så mycket folk. Min poäng är att du, för din egen skull, ska nog tänka att ni har en förstahandsplan men att ni bestämmer exakt när ni står där på plats 15 minuter innan. Då slipper du få panik när något du tänkt inte funkar.

   Det är inga problem att hitta paviljongen från vägen. Jag kommer inte ihåg hur långt det kan vara, men säg mellan 20-100 meter. Vi kanske gick i två minuter från taxin som vi anlände i (hade varit nere i meatpacking district och fotat innan). Kommer sällskapet anlända i taxi är det inga problem. Ska ni promenera från ”stan” får du utrusta er med en liten karta och gott om tid. Det vi gjorde var att gå runt och reka lite dagen innan, det tyckte jag var skönt för nerverna. Våra gäster kom samma dag, typ en timma innan själva vigseln, men tog en cykeltaxi och hittade fram i tid (även om det var lite rörig att försöka guida dem på telefon innan de tog just cykeltaxin).

   Nej, skippa Clerks office. Det är väldigt o-charmigt. Du kommer förstå när ni sitter där och väntar i evighet på att få alla papper klara.

   Angående efternamnen. Nej, du kan vara lugn! I vårt fall var det min sambo som bytte namn först, för att vi båda skulle ta hans nya namn. Alltså ingen av oss behöll våra gamla utan vi tog ett tredje. Om ni ska ta ditt namn så behöver din sambo inte göra något innan. Det tar flera veckor innan vigseln går igenom i New York – sen ska papperna registreras hos Skatteverket, vilket tar ytterligare veckor, innan namnbytet går igenom. Jag tror det dröjde minst två månader innan allt var klart och det är då man fixar ett nytt pass. Bra att tänka på om ni ska ut på bröllopsresa över jul-nyår-januari, att ha lite koll på vad som gäller. Jag vet ärligt talat inte vad som händer om man reser med sitt gamla pass efter att det nya namnet registrerats. Lite tid på sig måste man ju få att byta kan jag tycka. Kolla med passmyndigheten i så fall. För, om ni redan nu bokar en eventuell bröllopsresa nu i hans gamla namn och hinner byta pass innan ni kommer iväg – då blir det knivigt. Min man gjorde det och vi höll knappt på att komma iväg (han fick visa både nya och gamla passet + prata med massa folk på flygplatsen och krångla både på Arlanda och i USA).

   Hoppas du fått mer svar än nya frågor. Det går jättebra att höra av dig igen om det är något jag kan hjälpa till med.

   Stort lycka till!
   Hälsningar Hanna

   Svara
 11. Caroline

  Hej å stort tack för svar!!!

  Jag har en fråga till, sitter med pappren. Vilka papper är det exakt man ska ha med sig från Sverige? Det är bara ett från Skatteverket antar jag? Men vad står det på
  Det?? Blir alldeles snurrig..

  Med vänlig hälsning, caroline

  Svara
 12. Hanna

  Hej igen!
  Vi hade med oss en hindersprövning från Skatteverket, skriven på engelska (beställs på hemsidan). Behövde dock aldrig visa upp den. Det kan ju vara annorlunda nu så lusläs om vad som gäller på den newyorkiska myndighetssidan.

  Svara
 13. Frida

  Hej Hanna!’
  Kan du tipsa om en bra air brushtanni g-salong! Jag ska försöka boka det inför vårt bröllop på midsommardagen!
  Du hade en fantastiskt fin färg på bilderna!
  Mvh Frida

  Svara
 14. Frida

  Hej Hanna!’
  Kan du tipsa om en bra air brushtanni g-salong! Jag ska försöka boka det inför vårt bröllop på midsommardagen!
  Du hade en fantastiskt fin färg på bilderna!
  Mvh Frida

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej!
   Tack, roligt att höra! Jag har egentligen inget tips om detta eftersom jag bara använt solsprej en gång i livet, och det var då vi gifte oss. Jag gick till ett ställe som hette ”Lotus” eller liknande vid Fridhemsplan.

   Om du bor i närheten av Lidingö kan jag tipsa om The Gedin Studio där jag gjort annat (fransar) men vet att Ulrika som driver den är jätteduktig och erbjuder solsprej.

   Lycka till hälsar Hanna

   Svara
 15. Helena

  Hej ! Vilket härligt inlägg ifrån erat bröllop 😊 Vi ska också gifta oss i new york till sommaren , och det kommer bli helt magiskt kan jag tänka mig . Det jag undrar är vad du betalade till frisören som du var hos? Försöker göra en budget om vad allt kommer kosta .
  Undrar om dem är duktiga på just bröllops uppsättningar där ?

  Tacksam för svar ❤️

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej!

   Oj, jag har ingen aning. Tyvärr. Jag kollade igenom några gamla budgetar från resan men hittar inget. Det var inte häpnadsväckande mycket, säg 1500-2500 kr typ? Jag satt där i ett par tre timmar och det var tre personer som jobbade. Jag kommer ihåg att jag hittade en bild på en uppsättning jag gillade som jag mejlade dem och fick en fastpris-offert.

   Stort lycka till, ni kommer få en magisk dag!

   Svara
 16. madelin

  hej,
  vad roligt för er att gifta er i usa 🙂 jag o killen ska oxå gifta oss i new york nästa år men jag börjar få panik redan nu.
  jag måste få lite hjälp av dig om hur ni gick tillväga o vad so mbehövdes.

  för det första, vad behöver man för intyg från sverige till new york?

  sedan såg jag att ni nämndenåt om namnbyten. måste man ha ändrat sitt namn innan man åker till new york?

  panik strömmar in. i need your help!!!

  tacksam för svar

  Svara
 17. madelin

  hej igen!

  glömde fråga om när ni gick till city clerk, och fyllde i formuläret, sa ni då att ni skulle göra en extended form license?

  madelin

  Svara

Kommentera