Äpplemos

Våra två äppelträd har inte haft ett lätt år. Trots detta ser de oförskämt friska ut och har för första gången som vi bott i huset levererat frukt i mängder. (Förra året fick vi exakt ett äpple, som dessutom fåglarna åt upp innan vi hann plocka det…)

I några veckors tid nu har vi varje morgon tittat bort mot äppelträden och konstaterat att det verkligen är dags att göra ett ryck och plocka äpplena innan de alla faller ner på backen.

DSC 0008 2

 Och den här bilden tog jag efter att jag hade plockat äpplena nedan…

DSC 0011 2

Sagt och gjort! Idag efter jobbet hämtade jag en plastback och plockade så många äpplen jag fick plats med. Medan jag stod under äppelträdet funderade jag på om det skulle gå att använda assistentens passersats för att göra äppelmust, men bestämde ändå för att göra mos den här gången. Det var också ett utmärkt tillfälle att prova den gigantiska buljongkastrullen som jag fick av Eva och Torgny.

Recept

  • Äpplen
  • 1/2 dl vatten per kg äpplen
  • Socker

 Börja med att tvätta äpplena noga, dela dem i kvartar och trimma bort skaft och blomfästen.

DSC 0015 2

Ganska många äpplen. Jag vet inte exakt hur mycket det blev för hushållsvågen klarade inte den här tyngden…

 Tillsätt 1/2 dl vatten per kilo frukt.

DSC 0019 2

 Koka upp och låt koka under lock i 5-15 minuter. Rör om då och då. Äpplenas skal bränner lätt fast i botten av kastrullen.

 Under tiden är det dags att montera ihop assistenten!

DSC 0021 2

Sen är det bara att börja passera!

DSC 0022 2

 Det här momentet kommer jag ihåg från min barndom…

DSC 0030 2

Fem liter äppelmos senare

Blanda sedan de passerade äpplena med 1 dl socker per liter äpple, rör om och låt svalna och häll sedan upp i burkar.

Man kan ha i askorbinsyra för att undvika att äpplena oxiderar (och får en mörkare färg), men jag tycker inte det behövs. Jag lägger de flesta burkar i frysten, så jag använder inte heller något konserveringsmedel.

Kommentera