Hundra procent rabatt

Som jag bloggat om tidigare så har vi gjort ett litet ryck på västra sidan. Det var inte alls planerat eller igenomtänkt, utan som vanligt när vi gör trädgårdssaker – helt spontant. Det vi brukar konstatera är dock att det är just våra spontana oplanerade projekt som blir de bästa. Vår nya rabatt är inget undantag och det blev ett riktigt lyft.

Det området jag pratar om är längs husväggen och det angränsar till det området där vi fixat med stenmur och gräsmatta. Jag har slängt lite stenar mot husväggen under tidigare arbete så det var ett blandat tjorv av ogräs och sten. När nedanstående bild togs så hade Hampus kört bort det halvmeterhöga gräset med trimmern så man blir nästan lite lurad.

DSC 1549Huskanten på vänstra sidan före vi satte igång. En ensam rhodedendronbuske står i den befintliga rabatten nertid.

DSC 1547Stenläggningen följer inte med runt hörnet

Projektet startade med en tur till Zetas då vi blev vi väldigt inspirerade och fick ny trädgårdsenergi. Där köpte vi rosor för att fixa till rabatten på motsatta sidan av huset. Där stod det redan ett antal perenner så då behövde vi hitta på ett ställe att sätta dessa.

När vi ändå var på Zetas så passade vi på att skaffa några nya perenner också för att lyxa till det lite.

DSC 1566Här står de nya plantorna uppställda framför kaoset som pågår i bakgrunden

Utmaningen med den nya rabatten var att det inte alls var mycket jord utan mestadels fyllnadsmassa i form av sten, grus och tegelbitar. Fördelen var att ogräs och gräs satt ganska löst och det var inte så mycket jobb att få bort det. Det ligger en hel del småsten kvar som jag successivt försöker lägga till rätta närmast huskanten med en gång.

DSC 1567Inte mycket jord i den nya rabatten

DSC 1569Här är de uppgrävda plantorna som ska flyttas.

Trots rubriken som antyder att rabattprojektet gick på ett ögonblick så har arbetet fördelats över minst en vecka. Därför tog jag och satte ner plantorna successivt allt eftersom det blev möjligt. Först satte jag ner irisarna tillsammans med roddan i den nedre delen av rabatten. Daggkåpa och akleja trängs i den övre delen. Daggkåpan satte jag överst där det var bara 10 cm i jorddjup, vilket jag hoppas den kommer klara. För att förbättra jorden har jag skeppat på både kogödsel och planteringsjord.

I bilden nedan kan man se att jag har kört fast på en stubbe som bredde ut sig under jorden. Det var ett gammalt ruttet träd och i stubben bodde både det ena och det andra. Jag tror förresten att jag skulle ha legat bra till i en tävlig när man ska kryssa av olika arter av insekter. Jag har sett dem alla längs husväggen.

DSC 0014Många plantor redan planerade. Arbete pågår med näbbar och klor för att få bort den eländiga stubben.

Efter att ha kämpat mig trött så ropade jag på avlastning. Vi hjälptes åt med spett och yxa och vips var problemet löst.

DSC 0016Skönt att vara två när man går på en rot

När roten var borta så byggde jag klart den lilla stenmuren nertill i den övre rabatten (ja, tänk att det ska behövas byggas stenmurar överallt). Jag satte också i de sista köpta plantorna av vit bondpion. I pionråden från Zetas stod att man skulle gräva 50 cm djupt och lika brett innan man planterade. Pyttsan säger jag – på berget i Bergsätra är vi glada om vi har 20 cm jorddjup. Går det så går det.

Slutligen tog jag och grävde ner lite sten längs kanten på rabatten för att få en snygg kant mot gräsmattan och för att man (läs Hampus) ska kunna klippa gräset ända emot. Nu får vi bara hoppas att gräset på själva gräsmattan återhämtar sig efter all tumult.

Här kommer bilder på resultatet.

DSC 0025Den övre rabatten. Här är daggkåpa överst, akleja både i blålila (ärvd) och röd/vit (köpt). I nedre delen är det vit bondpion, där sitter plantorna mer glest. All uppgrävd småsten blir bra dekoration mot husväggen.

DSC 0022Avslutningen på övre rabatten, ytterligare en hemmagjord stenmur. Den stora stenen längst ner i bild är berget så det var liksom inte läge att försöka jämna ut och sammanlänka de båda rabatterna.

Den nedre rabatten hade bäst jorddjup och därför åkte irisarna ner där. Detta är förresten det enda stället jag grävt på som jag inte behövt hacka mig fram igenom sten och sten. Den var istället fylld med finfin planteringsjord. Kan jag tacka Ida för det måntro? 🙂 Rhodedendronbusken har äntligen fått lite sällskap och kommer kanske innebära att vi kommer ihåg att vattna fortsättningsvis.

Idag när vi fixade täckbarken till rosenrabatten så blev det tillräckligt mycket över för att vi skulle kunna köra ut lite även här. Det blir bra och barken sägs vara jordförbättrande allt eftersom den förmultnar.

DSC 0058

DSC 0056Roddan med kompisar. Nu med bark.

2 reaktion på “Hundra procent rabatt

Kommentera