Minisemester till Zetas handelsträdgård

 

I måndags gjorde vi en liten utflykt till Zetas handelsträdgården för finsmakare. Det gjorde vi mest för att få lite inspiration och energi att kicka igång med ”något” i vår egen trädgård här hemma. Vi tog med oss Eva och Torgny, och passade även på att åka förbi på Ikea för att bättra på förrådet av plastlådor och servetter.

Efter en lunchpaus med god räksallad på trädgårdscaféet så tog vi en tur runt bland rosenbuskar, rhodedendron, frukt- och bär, perenner, rariteter, träd osv (jag kan hålla på hur länge som helst).

IMG 1764Spännande fruktträd…

IMG 1762…i långa rader

IMG 1761Rhodedendrons, massor!

IMG 1766Hallonknäppis bland buskar?

Precis som förra gången så fastnade vi lite extra för växthuset som är längst in. Det är supermysigt och byggt i sannslöst enkel konstruktion.

IMG 1774

IMG 1770

IMG 1775

IMG 1778

IMG 1768

IMG 1784

Det var så genialt att nästan Torgny committade sig till att bygga ett.

IMG 1771Eva och Torgny provsitter inne i växthuset

Hem for vi till slut och då hade vi lite otippat (vi skulle ju inte köpa något) fem rosenbuskar och två krukor med vanliga sommarblommor.

Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska ha rosor i rabatten längs husets östra sida, men med tanke på att jag planterade om där så sent som för några veckor sedan så hade vi nog inte räknat med att lyckas köpa rosenbuskar så här snabbt. Vi har haft svårt att bestämma oss och har varit lite allmänt tveksamma till hur stort och omfattande det här projektet skulle behöva bli.

När vi var på Zetas så tog jag helt enkelt och frågade en som jobbade där efter rosor som täcker bra, passar bra vid sekelskifteshus och som – främst – är lättskötta. Vi fick några förslag på bra tåliga sorter inom Rugosa-gruppen och valde en vit sort som heter Louise Bugnet. De kommer bli 1,2 meter höga och 1 meter vida, samt ska blomma nästan oavbrutet mellan juni och långt in på hösten. Användningsområden ”Solitär, grupper, buskage, häckar och stora krukor”.

När det gällde vår s k skitjord i den där rabatten så fick vi rådet att köra på kompost eller kogödsel samt lite benmjöl i botten. Så det ska jag gå ut och fixa nu.

Kommentera