[new] [improved] Semesterkick-off med libanesafton

Ifjol när vi firade in semestern så gjorde vi det med en libanesafton. I år kändes det helt rätt att låta det bli en vana och låta traditionen leva vidare.

I år hittade vi några nya recept och gjorde vissa byten av maträtter. Det blev riktigt bra och recepten förtjänar att bli uppskrivna här på bloggen (det gäller att vara förberedd till nästa år!). Ska väl också nämnas att jag hann gå ett varv på Hötorgshallen och tog helt enkelt och köpte några grejer på de superfina libanesställena där.

DSC 1450

Grillade spetspaprikor, falaflar, lammfärsspett, ajvar, hoummus, baba ghanough och tabouleh gjorde vi själva. Pitabröd, fetaostpirog, vinbladsdolmar, kycklingspett och fetaost-cigarrer köptes på Hötorgshallen.

DSC 1453

Här kommer recepten:

Ps. Om ni tycker det är ojämna och diffusa mått så beror det på att jag konsekvent har halverat de ursprungliga recpepten, halvt och halvt glömt bort det, avrundat uppåt och varit lite allmänt oprecis. Se det mer som inspiration.

Lammfärsspett (utan spett)

  • Lammfärs (en liten förpackning  300 gram-ish?)
  • 1 tuva bladpersilja
  • 3-4 vitlök hackad
  • 0,5 gul lök hackad
  • 1 ägg
  • Spiskummin
  • Gurkmeja (tog den av misstag när jag skulle ha spiskummin, men det blir bra med färg av gurkmeja så det gjorde inget)
  • Svartpeppar
  • Salt

Alla ingredienser blandades och formas till korvar. Jag skippade spetten den här gången. Vi grillade dem på grillen, men det går ju bra att steka på långpanna i ugnen också.

Falaflar

Falafelreceptet hittade vi på matbloggen taffel. Det verkade otroligt krångligt för man skulle använda sin köttkvarn. Perfekt tänkte vi och ville pröva.

  • 250 g kikärter
  • 5-10 g korianderblad
  • 10-15 g hackad vitlök
  • 10 g skalade sesamfrön
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 tsk spiskummin
  • 0,75 dl vatten

1. Blötlägg kikärter i mycket vatten. Enligt recpetet i 16 timmar, vi hade de stående kanske 20 timmar. Byt vatten flera gånger under tiden och skölj kikärtorna innan de används.

2. Mal kikärterna i köttkvarn på den grövsta hålstorleken till en färs.

3. Blanda i alla övriga ingredienser och låt stå 30 minuter

4. Forma falaflarna försiktigt. Vi gjorde ganska stora bullar. De smular lätt sönder så man ska helst forma bollar och sen stoppa de direkt i frityrkastrullen.

5. Fritera i 180 grader. Vi är lite fega när vi ska fritera så vi höll oss på ca 150 grader. Att det tog någon minut extra gjorde inte så mycket, då hann vi ta lite bilder istället.

Baba ghanough

Auberginröra som vi köpte i fjol men ville testa att göra själv i år och det blev klart bättre! Den här gjorde vi kvällen innan.

  • 2 stora auberginer
  • 1/4-dels tahini/tahina (sesampasta)
  • 0,5 citron
  • 3-5 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Stick hål i auberginerna med en gaffel och lägg på ett fat. Ställ in i ugnen i ca 45 minuter så de sjunker ihop och blir mosiga

3. Ta ut, låt svalna något, stoppa frukterna i en plastpåse i 10 minuter och dra sen av skalet

4. Kör innanmätet tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare. Ta inte alla vitlökar på en gång utan smaka av.

Ajvar

Ajvar var också något vi köpte i fjol och även om den var snygg till färgen så var den inget vidare. Att göra själv rekommenderas och jag gjorde den här dagen innan.

  • 0,25 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2,5 röda paprikor
  • 1 aubergin
  • 1,5 tsk rödvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på grill

2. Finhacka lök och vitlök och fräs i 1 msk olja

3. Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Dela auberginen på längden.

4. Grilla aubergine och paprika i ugnen med skalsidan uppåt tills skalet är bränt och bubbligt.

5. Låt svalna något. Lägg i plastpåse i 10 min.

6. Dra av skalet och mixa med löken.

7. Smaksätt med resten av oljan, vinägern, salt och peppar

Hoummus

  • 140 g torkade kikärter
  • 1-2 msk tahini/thina
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron, saften av
  • spiskummin
  • olivolja
  • salt och peppar

1. Lägg kikärter i blöt över natten/dagen. Byt vatten någon gång och skölj dem väl.

2. Koka kikärter i nytt lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca en timme

3. Låt rinna av, men spara 1,5 dl av kokvattnet

4. Mixa kikärter, kokvatten och övriga ingredienser till hoummus

Vår tabouleh

När vi var i London för ett par år sedan så åt vi en väldigt god tabouleh. Den liknar inte de recept jag hittar i kokböcker och på internet så därför gjorde vi på eget bevåg.

  • Tomater
  • Gul paprika
  • Röd lök
  • Persilja
  • Olivolja

Skär i bitar och blanda ihop. Ingen bulgur och med tomat. Bra blev det!

Till efterrätt åt vi enkel fransk chokladmousse (som vi bloggat om tidigare) och tre små köpta baklava.

DSC 1455

Här kommer lite bilder från spektaklet:

DSC 1404Ajvar högst upp, baba ghanough längst ner och hoummus till höger

DSC 1391Paprikor och auberginehalvor redo att bli grillade

DSC 1395Så här såg de ut en stund senare

DSC 1398Av med skalet

DSC 1402Baba ghanough coming up

DSC 1418”Lammfärsspett” (korvar) och spetspaprika

DSC 1431Brassa brassa

DSC 1414Stekarn maler kikärter och dricker champagne (är det semesterkick-off så är det)

DSC 1417Kikärtsmos

DSC 1438

Ungefär som att göra köttbullar

DSC 1444Redo för fettbad

DSC 1447Fritering i stekpanna av traktörmodell

Kommentera