Långkokt högrev

Långkok är ju otroligt smart. Mycket smak för lite arbete är onekligen rationellt!

Det här receptet stod i DN i helgen och det var kul att se att de använde ungefär samma teknik som jag trodde att jag hade hittat på när vi lagade Chili, dvs att låta köttet sakta koka sönder i grytan genom att låta den stå i en 90-100 gradig ugn över natten.

När man sedan har sitt högrev börjar det riktigt roliga. Då kan man laga mustiga långkok (såsom Boeuf bourguignon) på 30 minuter. Eller som idag, sjömansbiff!

Jag började med detta recept i morse, så att högrevet var klart till middagen.

Recept, långkokt högrev för två måltider för vardera fyra personer

  • 1,4 kg högrev
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri

Dela köttet i två bitar och bryn i grytan. Lägg i lök, palsternacka och rotselleri, skalade och delade i grova bitar.

DSC 1114

Fyll på med vatten så att köttet täcks och ställ i 100 gradig ugn i 10-12 timmar.

DSC 1118

Sedan ikväll lagade jag sjömansbiff på hälften av köttet och buljongen enligt följande recept.

DSC 1127

Resultatet blev riktigt bra. Framförallt köttbuljongen blir fantastiskt bra… och helt utan att använda fonder eller buljongtärningar.

Kommentera