Den nakna hälsan

I onsdags var vi på Jonas Coltings föredragsturné Den nakna hälsan.

ImagesInte så tokig och inte helt olik Hampus

Jonas är en av sveriges bästa triatleter. Han är känd för att vara ganska extrem och inte bara tävla i ironman utan har även vunnit ultraman på Hawaii. För att påminna alla som glömt det så tänkte jag bara nämna att en ultraman är vad man kan kalla en tredagars ironman bestående av följande moment

Dag 1: 10 km havssimning och därefter 140 km cykel

Dag 2: 276 km cykel

Dag 3: 84 km löpning

Förutom att Jonas tränar och tävlar så har han en populär blogg som jag följer, skriver böcker som handlar om träning, hälsa och ren kost, samt twittrar. Förutom då att han åker Sverige runt och pratar om träning, hälsa och mat.

Föreläsningen startade 17:30 och pågick hela kvällen. Vi laddade upp med kebab innan vi for dit. Kändes väl sådär senare men det var ruggigt gott där och då.

ImageJag äter den bästa kebaben, i Hötorgshallen

IMG 1548Hampus på plats redo att lära sig allt om stenåldersträning och ren mat

ImageColting, längst fram. En av de korta stunderna han stog still.

Så, vad tycker vi då. Det var en en härlig energigivande föreläsning, även om det blev jobbigt för lilla jag att vara borta hemifrån så sent på kvällen. Jag tog framför allt till mig avsnitten kring mental inställning och träning. Jonas tryckte mycket på att framgång är inte en gudagåva utan bara hård träning. Enbart hård träning, vilket i och för sig bygger på rätt inställning.

När han springer och cyklar där på Hawaii, runt hela ön faktiskt, på raka svarta vägar omgiven av lavalandskap då kan han inte tänka på att han har 83, 82, 81 km kvar. Då gäller ett steg i taget, en liten bit till, bara fram dit, lite till, ett steg till…

Vidare pratade han om att skoindustrin är förkastlig och han rådde alla till att successivt gå över på tunna skor där man känner marken under sig. Han rekommenderade alla att prova springa barfota (på gräs) eller i barfotaskor (gärna i skog och mark), vilket vi bara måste pröva någon gång. Sin vältränade kropp får han ifrån timmar efter timmar med funktionell styrketräning och pilates. Själv tänker jag att jag borde börja börja träna så jag i alla fall klarar två armhävningar.

 

När det gäller kosten så förespråkar han den rena sunda maten. Naturlig mat, ekologisk och oprocessad, som inte har framställts på kostgjord väg. Han kallade margarin för hudkräm och förkastade allt som är traditionell sportmat i form av kolhydrater. Han kallar sig själv för liberal LCHF-kille men erkände att han var kolhydratnjutare.

Genom att han inte äter så värst mycket kolhydrater men tränar hårt och länge så har hans kropp en god förmåga att omvandla fett till energi. Sedan, när det verkligen gäller vid tävlingar så pangar han på med allt vad gele och sportdryck heter. Men alla de övriga 360 dagarna harvar han på med bara vatten.

Inspirerade testade vi (Hampus) att laga både lunch och middag enligt Coltings recept i söndags.

DSC 1003Bananpannkaka (snudd på omelett) med grädde och frukt. Inte en gnutta socker.

DSC 1047Lax med sallad

 

Kommentera