Chili 2: North Texas Red

DSC 0759

Om man ska ha en middagsbjudning och vill vara säker på att lyckas med maten kommer här två enkla regler:

  1. Laga något som du har lagat förut
  2. Följ receptet

Eventuellt skulle man kunna komplettera denna lista med ”laga inte någonting väldigt kryddstarkt utan att fråga gästerna först”, men men…

Hursomhelst. Eftersom det idag var tisdag var vi tvugna att bryta mot den första regeln. Vi har lagat chili förut men den gången var det enligt ett försvenskat recept som bland annat innehöll tomat. Helt fel får man lära sig om man läser receptet för världens bästa chili. Vi fick höra om det här receptet för några år sedan men har aldrig prövat att faktiskt använda det. Men idag var det dags! Efter att Hanna besökte den latinamerikanska disken i Hötorgshallen hade vi alla spännande ingredienser vi behövde.

IMG 1593

Mmm, sju sorters chili

För att chilin skulle hinna bli klar till middagen idag började vi koka redan i går kväll. Vi förberedde alla ingredienser (utom tequilan som utgick den här gången) och lät grytan koka ca 2 timmar. Sedan fick den svalna på balkongen över natten.

I morse hämtade jag in grytan och ställde den i kylskåpet, men när jag kikade i grytan var jag inte alls nöjd. Köttet var inte i närheten av sönderkokt. En ordenlig chili ska ju vara som en trådig röra som man kan äta på majschips, inte som kallops. Den här grytan skulle behöva koka flera timmar till för att bli klar… men det skulle vi inte hinna med i kväll.

Då fick jag en idé. Man kanske kan använda samma teknik som vid buljongkoket. Alltså låta hela grytan stå i ugnen över dagen/natten i 90°C. Efter att ha ägnat några minuter att övertyga Hanna om det briljanta i denna idé, väga uppsida mot risker, bla bla bla… så bestämde jag mig för att göra så. Och vips så hade vi brutit mot regel två ovan.

Under eftermiddagen på jobbet började jag bli lite orolig över vad som egentligen skulle hända med grytan. Eftersom temperaturen var under 100°C var jag inte så orolig för att det skulle koka torrt, men när jag har gjort kycklingbuljong så löses fettet upp i köttet och resultatet blir just något som man vill sila och kalla för buljong snarare än en gryta. Hur skulle detta gå?

När vi kom hem visade det sig att det hade gått jättebra. Köttet var ännu inte sönderkokt, men efter ca en halvtimme uppkok på spisen börade köttet falla sönder och bli trådigt (se bilden överst). Det här såg helt rätt ut!

Sammanfattningsvis blev chilin jättebra, inte jättestark men väldigt smakrik och god!

 

Kommentera