Snickarparty

Ett av våra huvudintressen nuförtiden är gamla hus. Lidingö är en guldgruva. Varenda gång vi är ute och promenerar så går vi och kollar på andra hus för att se snygga, genomtänkta detaljer och bil inspirerade. Vi tittar på allt ifrån fönster, till vindskivor, till färgsättning, till balkongräcken, staket, stenmurar, garage – ja allt! Det är så roligt och mina gamla arkitektdrömmar väcks till liv.

DSC 0485Det här huset är inte alls i samma stil som vårt men ändå ett av de vackraste. Tomten syns inte så bra i bild men den är terrasserad på ett bättre sätt än vår så det blir inte alls lika brant.

DSC 0491Det här huset ligger invid Apelsinvillan (som vi skrivit om här och som har en Wikipediaartikel här). Detta hus är inte fullt så smakfullt färgsatt, är hudfärgat och har ingen ytterligare accentfärg än den engelskt röda runt fönstren. Alla uthus, bodar och lusthus är i samma färgsättning. Bara växthuset bryter av och är grönt.

DSC 0492Snyggt växthus som står på en rejäl mur

DSC 0494Villa Finedal är det vackraste av alla sekelskifteshus.

 

DSC 0501Kolla in den här snickarglädjen på husets kortända, den här rundad och i flera lager. Helt fantastisk! Detaljerna kring fönstren är också något extra, lite mer tredimentionella än de som sitter på vårt hus. Dock har vi inga målade fejkfönster.

DSC 0503Ett torn skulle man också kunna tänka sig att ha på Karolineborg

I en artikel på Wikipedia kan man läsa följande

Villa Finedal ligger väster om Stockbysjön på Lidingö och byggdes 1886 som sommarresidens åt fyrverkaren Adolf Rickard Törner. Namnet syftar på Törners hustru Josephine.

Huset uppfördes enligt schweizerstilen med lövsågeriarbeten. Nästan alla förändringar som byggnaden genomgick under åren återställdes vid en restaurering mellan 1980 och 1985. Villans panel är nu åter grönmålad och den stora verandan i två våningar som tidvis var inglasad är åter öppen. På västra sidan har byggnaden ett sexkantigt torn.

Villa Finedal är sedan 1979 byggnadsminnesmärkt.

Törners produktionsbyggnader för fyrverkeripjäser som ligger mellan villan och Stockbysjön ingår inte i byggnadsminnet men de betecknas på lokala vägvisare som kulturminne. Av anläggningen finns idag en verkstad, ett laboratorium, tre krutbodar och flera grundmurar kvar. Även dessa hus renoverades 1985.

Slutligen gick vi förbi Högsätravillorna. Det är två stycken som vi ofta kollar på och jämför vårt hus med.

DSC 0505Det gröna huset med den stora balkongen. Här är det inget uterum under balkongen utan det verkar vara vardagsrummet som går hela vägen fram.

DSC 0508Det gula huset är också större än vårt. Både det gula och det gröna är flerfamiljshus. Räknar man brevlådorna så verkar det som att det bor fyra familjer i varje hus. Även här går vardagsrummet ut hela vägen under balkongen.

Under senaste året har vi gått och tittat på det gula husets fönster som ser gammaldags ut men som verkar nya. Efter att ha sett Finedalshuset idag så är vi fast beslutna om att behålla de nuvarande fönstren fast renovera dem (t ex så alla delar går att öppna) och sedan måla dem i en avvikande färg. Troligen mörkgrön då vi sett spår av den färgen här.

Kommentera