Dom Dom Noodles

Här kommer receptet på förra veckans tisdagsrätt!  Krångligare och krångligare blir det. Snart kommer väl pendeln att svänga tillbaka och vi börjar laga klassisk husmanskost, men tills vidare får ni hålla till godo med den här nudelrätten från Sichuan.
DSC 0285
Originalreceptet innehåller fläskfärs, men det fanns inte på T-jarlen. Däremot var det extrapris på lammfärs, och det är ju dessutom godare!
Nudlarna, chilioljan och sichuan-pepparn finns i Thai-butiker. Tahini finns nog i de flesta vanliga matbutiker, bland mellanösternvarorna.
  • Udon-nudlar
  • 3 msk olja
  • 500 g lammfärs
  • 3-4 cm färsk ingefära, finhackad
  • en skvätt kycklingbuljong
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk soyasås
  • 4 tsk tahini
  • 1 tesked Sichuan-peppar, mortlade
  • lite socker
  • 4 msk grochackade jordnötter
  • några salladslökar, skivade
Börja med att koka nudlarna. Koka dem tills de är nästan färdiga och ta sedan upp och spola av dem med kallt vatten.
I en wok, eller stor stekpanna, hetta upp oljan och stek färsen med lite salt och peppar.
DSC 0278
Tillsätt ingefäran och stek och rör om tills färsen är genomstekt. Rör ihop kycklingbuljong, chiliolja, rödvinsvinäger, soyasås, tahini och den mortlade sichuan-pepparn och tillsätt. Smaksätt med strösocker.
DSC 0279
Låt koka upp och koka i ca 10 minuter tills såsen har tjocknat. Ha i nudlarna och rör om ordenligt. Garnera med jordnötter och salladslök.
DSC 0281

Kommentera