Tom Kha Gai

DSC 0304

Det här blev veckans bonus. Eftersom vi hade en massa kycklingbuljong i kylen passade jag på att koka en soppa som behöver just en bra kycklingbuljong.

Tom Kha Gai

  • kycklingbuljong (jag använde 4 dl av den hemlagade)
  • 1 citrongräs
  • små thailändska chilifrukter (jag tog 7 st och det var nog ingen bra idé, soppan blev så stark att man inte kände så många andra smaker, börja med högst 1-2 istället!)
  • 1 burk kokosmjölk
  • kycklingfilé i strimlor
  • champinioner
  • 4 limeblad
  • 3 bitar galagarot, skalad och finhackad
  • 1-2 msk fisksås
  • juice från 2 lime
  • färsk korriander, finhackad

Krossa citrongräset i en mortel och lägg det åt sidan. Krossa sedan chilifrukterna på samma sätt.

DSC 0299

Häll kokosmjölk, kycklingbuljong, limeblad, citrongräs och galangarot i en kastrull. Låt sjuda i 10 minuter. Lägg sedan i kyckling och svamp och låt koka upp och sedan fortsätta koka tills kycklingen är klar. Tillsätt sedan chili och smaka av med fisksås och limejuice. (Vill man inte ha en så stark chilismak kan man ha i chilin tidigare, ju längre den kokar desto mindre stark blir den.) Garnera med korriander.

Kommentera