Kycklingbuljong

Gryt och buljonghösten kom tyvärr av sig lite grann. Jag som hade planer på både lammlägg och oxfondskok. Hur som helst. Det är fortfarande vinter, ute snöar det, så det finns ingen anledning att inte fortsätta med det mustiga köket. Som första steg gjorde jag den här enkla kycklingbuljongen.

Kycklingbuljong

  • 1 skrov från en grillad kyckling
  • 2 små lökar, eller 1 stor
  • 3 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré

Dela kycklingskrovet i mindre bitar och täck med vatten. Jag hällde på ca 1,25 liter.

DSC 0273

Ställ grytan i ugnen på 90°C och låt stå i 12 timmar, förslagsvis över natten.

DSC 0288

På morgonen, häll i hackad lök, morot, lagerblad, svartpeppar och tomatpuré. Låt koka upp på spisen. Ställ sedan tillbaka grytan i ugnen en timme till.

DSC 0291

Sila den färdiga buljongen och förvara i kylskåp, eller frys.

DSC 0292

Beroende på hur mycket vatten man utgår ifrån blir buljongen olika stark. När man lagar mat utifrån recept som innehåller kycklingbuljong är det bäst att provsmaka för att det ska bli lagom.

DSC 0294

Kommentera