Hummersoppa

Eftersom Hampus tog tag i sin Varannan-tisdag-blogg i går, plus att han gjort en ny idag, så känner jag viss press att skriva ikapp om min första ”Varannan tisdag” som utspelade sig för en vecka sedan. Om du behöver läsa mer om Varannan-tisdagkonceptet kan du göra det här.

Jag hade inte så många idéer så jag fick fråga runt på jobbet på förslag på creddig måltid. Svaret kom ganska snabbt – Hummersoppa!

DSC 0103

Jag fick jobba lite för att hitta ett ”Hummersoppa”-recept att ha som inspiration som både innehöll hummer och som beskrev hur jag skulle koka min buljong. Det hade ju inte blivit enkelt att komma undan med någon slags hummerfond och fiskbullar om jag säger så.

Hannas hummersoppa

Buljong

  • Skal av 1 hummer
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 fänkål
  • 3 selleristjälkar
  • 1 morot
  • 1-2 msk tomatpure
  • Rapsolja
  • Vatten

1. Dela en hummer, ta ut köttet, rensa, skär i skivor och lägg det åt sidan.

DSC 0100

2. Krossa hummerskalen, skala och hacka lök, vitlök, fänkål, selleri och morot. Fräs i olja en stund, tillsätt vatten så det täcker och tomatpuré.

DSC 0096

DSC 0095

4. Koka i 45 minuter. Skumma av när det behövs och sila till en fond

DSC 0098

DSC 0099

Soppa

  • 1 liter buljong enligt ovan
  • 2 scharlottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • Smör
  • 4 cl cognac (förbättringsförslag till nästa gång är att ta lite mindre)
  • 1 dl vin
  • 1 tsk maizena utrört i lite vatten

3. Hacka schalottenlöken fint och sautera den i smör utan att den tar färg.

4. Tillsätt grädden och låt koka ihop sakta under 5 minuter. Häll i cognac och vin. Rör ner maizena. Smaka av med salt och peppar

5. Värm hummerköttet i ugnen någon minut.

6. Häll över soppan samt dekorera emd tomat och krasse.

DSC 0105

Till hummersoppan serverade jag kuvertbröd och vitlöksfrästa champinjoner (då detta egentligen var vår planerade lördagsmiddag så var champinjonerna inköpta som förrätt).

Rätt mycket tisdag om jag säger så! 🙂

Kommentera