Musselpasta

Som Hanna har berättat tidigare så har vi inlett en ny rutin här i form av Varannan Tisdag som går ut på att vi turas om att laga mat på tisdagar och då enbart rätter som vi aldrig har lagat förut.

Jag började första veckan med den här pastarätten med blåmusslor.

Pasta alla svenska blåmusslor

  • 1 nät blåmusslor (1 kg)
  • spaghetti (jag använde den lite tjockare bavette)
  • 1 dl olivolja
  • 1 stor schalottenlök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk chili-flakes
  • 1 matsked oregano
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk persilja, finhackad
  • svartpeppar

Gör så här! Lägg musslorna i en stor skål med saltat vatten och låt stå i 10 minuter. Häll sedan bort vattnet och skrubba bort eventuell smuts och sjögräs. Släng bort eventuella trasiga musslor.

DSC 0007

Koka spaghettin tils den är nästan färdig. Häll bort vattnet men spar två deciliter av vattnet i en skål.

I en stor stekpanna med höga kanter, eller en kastrull, stek lök, vitlök och chili-flakes i olivoljan i ca 2 minuter. Häll i musslorna och vinet och vrid upp temperaturen och lägg på locket. Koka tills musslorna har öppnat sig och skaka om då och då. Plocka ur musslorna och koka såsen tills den har reducerats till hälften.

DSC 0009

Häll tillbaka pastan och den hackade persiljan i såsen. Servera med musslorna.

DSC 0012

Mums! Enkelt och gott.

2 reaktion på “Musselpasta

  1. Sofia

    Hej! Fin blogg ni har! Ni såg ut att ha lagat en god pasta med blåmusslor men det där är inte på långa vägar en vongole. Vongole är italienska för hjärtmussla och inget annat, en liten vit mussla. Vongole görs oftast ”vit” eller ”röd” – med vitvin, citron och vitlök eller i tomatsås. Jag rekommenderar starkt den ”vita” varianten. Pröva att laga en äkta vongole nästa tisdag. Hjärtmusslor är iofs ganska svårt att få tag på men det är klart värt all möda!

    Svara
  2. Hampus Inläggsförfattare

    Hej Sofia, tack för tillrättavisningen och tipset!

    Receptet jag utgick ifrån använde hjärtmusslor, men jag förenklade och använde blåmusslor istället. Naturligtvis borde jag byta titeln också.

    Svara

Lämna ett svar till Sofia Avbryt svar