Välkommen upp!

Välkommen upp till vår övervåning!

Inför vår (så småningom) stundande renovering av övervåningen så tänkte jag att det var på sin plats att låta alla hälsa på här uppe. Låt dig inte skrämmas – seså, stå inte där i trappan och tveka. Visst visst, det är inte precis nyrenoverat, men så farligt är det väl inte? Eller?!…

DSC 0154

Vi börjar med att backa några steg. Ett år och två månader ungefär.

När vi tog beslutet att köpa huset gjorde vi en överenskommelse som bestod i att

1. Vi ska aldrig renovera tillsammans.

Med detta så avses att vi inte ska försöka köra renoveringsprojekt där vi jobbar sida vid sida, vardag och weekend med ambitionen om att spara massor av pengar och samtidigt tro att det ska vara sådär trevligt man kan tro att det är skratta, pussas och köra lite roller samtidigt.

2. Vi ska aldrig göra avkall på kvalitet.

För att beskriva tvåan så börjar jag med att dra en parallell till jobbet. Jag jobbar som projektledare och i alla projektstyningsmodeller återkommer en sak – avvägningen mellan Tid (T) Kostnad (K) eller Kvalitet (Q). Begreppen kan förstås heta och förkortas lite olika, men innebörden är densamma.

I varje projekt måste dessa tre konstanter viktas relativt varandra.

  • Högt T kan gälla om man exempelvis behöver ha ut en leverans snabbt, exempelvis om befintliga system inte fungerar eller om en ny kund sa ansluta vid en given tidpunkt.
  • Hög K kan vara om man har en väldigt begränsad budget, exempelvis för att annat är viktigare, och att göra lösningen billig är överordnat att det går snabbt och att allt innehåll kommer med.
  • Hög Q – Kvalitet – handlar om innehåll. Inte bara om att en leverans ska vara felfri eller som man kan tro i renoveringssammanhang – exklusiv. Nej, det kan vara att en leverans innehåller mycket funktionalitet, är igenomtänkt, möter behoven lite bättre än annars. Helt enkelt innehåller ett högre värde än att leveransen kom till användning snabbt eller att man höll nere kostnaderna.

Hos oss är Q, Kvaliteten (alltså innehållet i ett större perspektiv än att saker måste vara exklusiva) definitivt högst viktad. Jag skulle säga en fördelning på T = 0,1; K = 0,3 och Q = 0,6. Nu har jag inte frågat Hampus, men gissningsvis skulle han nog sätta 0, 0 och 1.

Så, för att konkretisera, så innebär det exempelvis att vi gjorde nedervåningen precis så som vi ville ha den plus att vi väntade tre månader på den rätta bänkskivan, istället för att göra enklare val som hade inneburit att vi hade kunnat fixa övervåningen också för samma insats. Samma sak gäller för tiden, det får ta den tid det tar bara det blir bra.

Ett annat exempel är att vi undviker (att köpa) interimslösningar. Bättre att vara utan lampa än att köpa en som inte är perfekt, lite förenklat. Vi har alltså inte skaffat några nya möbler hit upp utan fokuserat på de rum som vi bor i. Vi fick en del möbler av säljaren och de funkar bra.

Inser att jag börjar spåra ur bloggen, så tillbaka till rundturen på övervåningen. Nu vet ni bakgrunden till varför den ser så kallat förjävlig ut samt att vi inte brytt oss om att skaffa mer möbler hit upp.

Navigeringhjälp

Övervåningen har samma planlösning som nedervåningen, med undantag för att dörrarna in till stora rummet sitter centrerade (vilket de gjort där nere också i begynnelsen) samt att badrummet är mindre än vad köket är.

DSC 0260

 

Hallen

Trappan kommer upp i en hall. Hallen är utrustad med faciliteter som tvättställ, spegel, dubbla telefonjack och har rikligt med ljusinsläpp från två fönster. Man ser inte mycket av väggarna då det mest är dörrar i hallen. Golvet är någon slags björkimitation som har börjat gå sönder. Härifrån kan man ta sig både in i mitt pysselrum (till vänster), vardagsrummet (rakt fram) eller till tvättstugan (till höger).

DSC 0155Två av fyra dörrar i hallen uppe

DSC 0157Tvättställ, spegel, och pelargonodling att passera på väg in i tvättstugan. Här kommer huvudelledningen in i huset och allt som går vidare till entreplanet är utbytt inklusive proppskåp. Det är förberett för att smidigt kunna byta resten här uppe när det är dags att ta tag i hallen.

DSC 0158Hallen mot mitt rum och vardagsrummet till höger. Den grå väggen och trappan renoverades i våras

DSC 0162Mot vardagsrummet

Pysselrummet

DSC 0222Kliv över tröskeln, lämna björkgolvet och gå mot motsvarande fast i korvstroganoff-färg.

DSC 0217Fastbyggt skrivbord ingick och funkar jättebra. Två garderober att ha pysselsaker och träningskläder i. Tråkigt tak med tråkig gammal vattenskada, men den slutar man se efter ett tag.

DSC 0212Strykbrädan står ofta här, bra att sortera papper på när den inte används för det som den är avsedd för. Bra med två ärvda hyllor att ha prylar i.

Vardagsrummet (Hampus kontor)

Så, då kliver vi in i vardagsrummet uppe som används som Hampus kontor. Perfekt att ha lite luftigt tills dess vi bestämt vad rummet ska användas till. På golvet ett undergolv av plankor som är rätt så fint även om det är nedslipat så spikskallarna syns. Från det här rummet har vi fantastisk utsikt över Nacka och Djurgården.

DSC 0164Vardagsrummet som används till kontor av Hampus.  Sladden… hum… Min älskling är ingen sladdpedant.

DSC 0229Vardagsrummet erbjuder också det faciliteter såsom dubbla telefonjack och rejält med eluttag

DSC 0167Från vardagsrummet kommer man in i vårt nuvarande sovrum. Balkongmöblerna står i ett hörn och passar bra att ha kläder i. Både rottingmöblerna och tavlan fick vi av säljaren.

DSC 0171Arbetsplats och en ensam bokhylla som står och skäms i motsatt hörn. Här är ett ytterligare ett sovrum som ligger spegelvänt från det vi använder nu.

Förrådet

Tja, vad ska man säga. Det här rummet har vi grejer i. Sommarkläder, extra vantar, farmors bordsdukar, en stege, tältsäng och extramadrass, en keyboard (?!), resväskor och plastpåsar. Här är vårt kallaste rum med fönsterbräda, så det passar bra för vinterförvaring av blommor.

DSC 0169Förrådet, skönt att ha ett rum bara för grejer. 

Badrummet

Sådär ja, nu kommer vi in i övervåningens hjärta och husets mest kritiska rum. Tvättstugan/badrummet. När vi flyttade in var det mer badrum än tvättstuga, i betydelsen att det i alla fall fanns duschmöjligheter. Men, efter att hantverkarna hittat rejält, jag menar, rejält, med vattenskada och mögel i väggarna ner mot köket så tog de med besked bort duschkabinen som stod där. Jag vet knappt om de frågade först, fort gick det i alla fall. Som tur var fick vi i alla fall behålla tvättmaskinen.

Här finns en separat liten hytt med toa som vi kan använda, i övrigt är det bara tvättstuga här. Det är ganska kallt sedan elementet stängdes av, då vattenrören som gick utanpåliggande i köket inte fick vara kvar.

DSC 0184Tvättstugan sedd ifrån hallen. Furudröm med bastu till höger. Dörren på väggen går in i det sovrum som vi använder som förråd.

DSC 0185Bra bänk att mangla på, trådbackar undertill med handdukar och underbyxor

DSC 0180Bastu som rymmer jättemycket städgrejer och extra toapapper

DSC 0188Utsikt över och insyn från gångvägen

DSC 0190Vita dörren till höger går in till hemliga WC-rummet. Grovtvättställ och möjligheter att torka svettiga träningskläder är det bästa med rummet

DSC 0192Hål i väggen, förberett med nya vatten- och avloppsledningar att gå över vid renovering till för att undvika vattenkaos i framtiden

DSC 0195Lilla mysiga WC-rummet

Sammanfattningsvis så finns det en hel del att ta tag i här. Det vi också kan lära oss är att den mycket vanliga och ofta förespråkade ”Ett-rum-i-taget”-modellen inte alltid faller väl ut. Inte om det innebär att man har fem olika golv i fem rum på ett och samma våningplan.

Kommentera