Apelsin och aprikosmarmelad

Här kommer receptet på apelsin och aprikosmarmeladen som Hanna pushade för i måndags! Enligt henne är det den bästa marmeladen hittills.

DSC 0752

Recept (ger typ 4 burkar marmelad)

  • 2 påsar torkade aprikoser
  • 4 apelsiner
  • rivet skal från två apelsiner
  • socker

Börja med att blötlägga de torkade aprikoserna: Lägg dem i en bunke och slå kokande vatten över dem. Låt stå i 12 timmar.

Skala apelsinerna och skär dem i småbitar. Skär aprikoserna i småbilar. Använd ett zestjärn för att riva skalet av två apelsiner. Väg upp allting och tillsätt 2/3 så mycket socker. (I mitt fall vägde frukten 1200 g, så jag tog 800 g socker.) Rör om till en jämn blandning.

Häll frukten och sockret i ungsfasta kastruller och låt stå i ugnen på 90 grader i 12 timmar. Låt marmeladen sedan snabbt koka upp och använd stavmixer direkt i kastrullen för att jämna ut den. Häll upp i rena burkar och förvara i kylen.

DSC 0719

 

DSC 0728

 

DSC 0729

 

DSC 0733

 

DSC 0734

 

DSC 0741

 

 

3 reaktion på “Apelsin och aprikosmarmelad

  1. Hampus Inläggsförfattare

    Jag vet egentligen inte riktigt hur länge marmeladen håller sig i kylen, men vi har burkar kvar från det förra koket för över en månad sen och den är fortfarande OK. Den höga sockerhalten har ju viss konserverande effekt så den håller bra utan andra konserveringsmedel. Naturligtvis bör man vara noga med att använda rena burkar. (Skölj dem gärna med kokande vatten innan.) Är man osäker går det också bra att förvara burkarna i frysen (men fyll dem inte helt i så fall om du använder glasburkar för att inte riskera att de spricker.)

    Svara

Kommentera