Lidingöloppet och bästa fancluben

Dagen startade med att vi läste den här artikeln i DN Lidingöloppet – Värre än ett maraton? Artikeln handlade om så kallade Mördarbacken. Denna erkända plåga infinner sig efter 25 km tuff terränglöpning när man ska ta sig från havsnivån upp på Abborrberget, vilket innebär en stigning på nästan 48 meter på 550 meter.

DSC 0087Artikel i DN om Abborrbacken

Abborrbacken var dock inget som hindrade någon av oss tackvare ihärdiga backträningsintervaller.

IMG 1271En guldkille i målet

IMG 1274Vi med en varsin medalj. Vilken fantastisk dag, perfekt temperatur och solsken

Hampus var strålande som sprang i mål på 3:01:34. Det innebär att han sprang snabbare än 5 219 andra snubbar i herrklassen. Enligt de officiella mellantidtagningarna så snittade han en hastighet på 9,91 km/h, riktigt bra gjort första gången. I världens tuffaste terränglopp!

Backträningen hade gett resultat då Hampus sprang som en gasell uppför alla backar, vilket man kan se nedan då han sprang om 150 herrar från 15 km-29,7 km.

Hampus resultat

Hampus mellantider 2

Den vänstra ”Per km” anger ackumulerad snitthastighet och den högra anger snitthastigheten mellan varje mellantid. Det ser lite knäppt ut eftersom sluttiden vid 30,0 kom inte med i mellantidssammanställningen.

För mig gick det också jättebra. På mitt fjärde Lidingölopp satte jag nytt personbästa med drygt tre minuter från 2008. Det känns toppen eftersom jag vid den tidpunkten tränade seriöst, hade tränare, fick gratis löparskorskor och sprang i klubb. I år har jag ju inte alls tränat hårt. Men det häftigaste av allt var att i år aldrig blev så där jobbigt som det varit alla år tidigare. Då jag verkligen lidit hela loppet och i mål tänkt ”det här gör jag aldrig igen och nu vill jag kräkas”. Nu kunde jag springa riktigt fort sista två kilometrarna, sprang säkert om 150 pers, och var pigg. Vilken känsla!

P1060977Här kommer jag i tre nyanser av rosa när det är två kilometer kvar

Nu under dagen har jag fått uppdaterade mellantider och det som är lite intressant är att jag sprang snabbast mellan 10-15 km, det var då jag tyckte det var rätt jobbigt!

Hanna mellantider 2

Det var mycket publik ute och hejade, man får verkligen en energikick av alla hejarop, jättekul! Som sagt, så var det inga partier som var outhärdliga och backarna gick bra. Jag hade dessutom turen hitta en springkompis som jag sprang med på ett träningspass i somras, jag fick bra draghjälp av henne och vi turades om att peppa varandra. Jag kom i mål på en 62:a plats på mina 2.26.27.

Både Hampus och jag är dessutom överens om att det var en framgångsfaktor att träna mycket på banan. Nu visste vi precis vad som väntade runt hörnet och varje backe var memorerad. Vi kunde disponera loppet bra och slapp överraskningar.

Jobbigaste backen igår var Karolineborgsbacken efter att vi promenerat hem från Grönsta.

IMG 1279Karolineborgsbacken var inte att leka med

Slutligen vill vi rikta ett jättestort tack till bästa fancluben: Alexandra och pappa som fick släpa ombytesgrejer, vatten, överdragskläder, ta bilder och langa gele. Förutom då att stå i timmar på Grönsta Gärde och vänta och vänta och vänta. Utan er skulle vi inte vi ha varit några stjärnor. Tack!

Kommentera