Mera förberedelser och indisk curry

Här hemma råder febrila förberedelser inför loppet. Lappar ska nålas till tröjor, chip till skosnören, och diverse energi-gels ska ner i en pytteliten ficka i byxorna. Dessutom passar jag på att förberda för ikväll, när det traditionsenligt ska bli After-Run här hemma.

DSC 0070

Det här är ett av de äldsta recepten som jag kommer ihåg att jag har lagat. Ursprungligen kommer det från boken ”Det indiska köket” från Alhambra förlag, men jag har modifierat det lite grann. Igår förberedde jag en dubbel sats av denna gryta för att ha redo efter loppet, i kväll.

Grundrecept köttcurry

  • 1 dl rapsolja
  • 1 kg högrev
  • 3 gula lökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk garam masala

Currypasta

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk vallmofrö

Mortla vallmofröt, finhacka vitlöken och blanda med kryddorna.

DSC 0057

Tillsätt lite vatten och rör ihop. Nu är currypastan färdig.

DSC 0059

Hacka löken och fräs i oljan.

DSC 0063

Tillsätt currypastan och fortsätt fräsa i några minuter.

DSC 0064

Häll på tomaterna och koka i ca en timme.

DSC 0065

Lägg sedan i köttet.

DSC 0067

Sen kan man låta grytan koka ca en timme, tills köttet känns mört. Smaka av med salt och garam masala.

Eller så kan man göra som jag gjorde och låta grytan stå över natten för att sedan värmas på dagen efter. Det blir förhoppningsvis toppen till vår After-Run!

Passade på att förbereda lite kolhydrater också när jag ändå höll på.

Alain Ducasse’ chokladkaka

(Eller kolhydrater förresten, den här chokladkakan blir nog rätt mäktig…)

Recept från bloggen I mitt franska kök.

DSC 0068

Och en limpa surdegsbröd, förstås.

DSC 0071

 

Kommentera