Höstens tema

Den här hösten har vi (eller kanske mest jag) tre teman i köket:

1. Hemmakokta buljonger och fonder

Detta tema är en naturlig fortsättning på sommarens kampanj att identifiera och eliminera mer halvfabrikat i vardagen. Buljongtärningar var redan bannlysta, nu försöke jag också släppa taget om de köpta färdigkokta fonderna. Inte för att jag egentligen tycker att de är dåliga, men det är för enkelt. Att försöka rädda en maträtt lagad på dåliga råvaror eller recept känns ju mest som att lura sig själv.

Ett bra exempel detta första tema är den här enastående räkfonden:

  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • Räkskal från ca en halv påse frysta räkor med skal
  • 1 dl finhackad dill och persilja
  • typ 1,5 torrt vitt vin, till exempel en österrikisk Riesling
  • ca 1 liter vatten

Fräs löken i en kastrull på låg värme, salta och tillsätt räkskalen. Lägg i örterna och vinet och låt det fräsa en stund. Tillsätt sedan vattnet och koka i ca 20 minuter. Sila, låt svalna, häll upp i fyra plastpåsar och lägg i frysen.

DSC 0945

Perfekt att ha när man ska göra en fiskgryta eller buljongkoka fisk!

Jag använde en buljongpåse i förra veckan för att buljongkoka torskfile (tillsammans med hackad lök, krondill och vatten), sen sparde jag denna fiskbuljong till senare…

Nu återstår att hitta en lika bra köttbuljong. Men jag har en plan. Återkommer förhoppningsvis med resultat i helgen..

2. Soppor och grytor

Den andra punkten kommer som en naturlig fortsättning på den första och på Hannas idéer om bantarhöst.

I förra veckan experimenterade jag med att göra den perfekta minestronesoppan från scratch. Planen var att göra riktig minestone, inte skolmatsvarianten.

Efter lite efterforkning hittade jag den här utmärkta sidan som förklarar allt om vad en minestronesoppa är, vad som måste vara med, och vad man bör välja efter säsong och vilka olika varianter man brukar göra i olika delar av Italien.

Efter ett besök på ICA valde jag de här ingredienserna.

Steg 1

  • Olivolja
  • 1 knippe blekseleri
  • 2 gula lökar
  • 2 stora morötter

Finhacka allting och fräs i en stor kastrull. Salta.

Steg 2

  • 1 Butternut-pumpa
  • 1 Zucchini
  • 6 potatisar

Igen, finhacka allting och släng i kastrullen.

Steg 3

  • Några nävar bladspenat

Steg 4

  • Vatten eller buljong

Jag tog vatten, men en köttbuljong hade nog varit godare.

Låt koka 1-2 timmar. Låt sedan kastrullen stå i kylen ett dygn när den har svalnat. Detta är viktigt för att soppan ska få ordentlig smak.

Receptet ovan räcker till minst 6 portioner så vi har experimenterat med lite olika serveringsvarianter.

I den första varianten kokade jag upp en tredjedel av soppan och tillsatte kidney-bönor. Sen gjorde jag som i den toscanska varianten och lade brödbitar i soppan. Och smaksate med salt och svartpeppar.

DSC 1003

Ser sådär ut, men smakade helt ok…. Ok, men inte perfekt.

Om jag ska vara ärlig så smakade buljongen inte så mycket som jag hade hoppats. I nästa version bytte vi bönorna och brödet mot gröna ärtor. Spädde med rejält mycket mer vatten, cayennepeppar, tabasco och (ve och fasa) lite köpt kalvfond. Resultatet blev dock mycket bättre.

En annan soppa som är inne på samma linje är den här enkla måndagsbouillabaissen som vi åt igår:

  • 1 msk rapsolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 4 små fänkål (hemodlade!)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 påse räkfond, ca 2 dl (som ovan)
  • 1/2 liter fiskbuljong (som ovan)
  • 1 torskblock
  • 1 portionsbit laxfilé

DSC 1077

Hanna showade loss med fänkålen från trädgårdslandet

Finhacka grönsakerna och fräs i oljan i en kastrull. Salta. Tillsätt tomatpurén och fräs. Tillsätt sedan räk och fiskfonderna och låt koka 15-20 minuter. Mixa sedan soppan med en stavmixer och passera den genom en trådsil.

DSC 1087

Koka upp soppan igen. Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Låt koka i ca 3 minuter och servera sen.

3. Rätter som blir bättre av att vila

DSC 1091

Soppor, grytor och mycket annan mat kan som sagt ofta bli bättre av att vila ett dygn eller mer innan de ska ätas. Denna insikt är det tredje temat och kommer att utvecklar mer under hösten… Stay tuned!

Kommentera