Gubbrummet klart och möblerat

Härliga söndag, sovmorgon och solsken.

Inför våra nyinköpta vardsgsrumssoffors leverans, vilken överraskande är plananerad till tisdag, så har vi till tonerna av fransk smörsång dansat i pyjamas och därefter lyft in befintligt vardagsrumssoffa till gubbrummet.

I samband med detta så gjorde Hampus ett ryck och hängde upp tavlan och städade undan lite grejer som inte ska stå där. Jag pyntade och fixade det sista.

Därmed är gubbrummet en fastställd Rev A, trots att jakten på en matta fortgår.

Här kommer Gubbrummets resa och i vanlig ordning så börjar jag med en bild från mäklarprospektet.

IMG 0009I mäklarprospektet såg rummet ut så här. Vi blev genast väldigt förtjusta i detta rum och utsåg det till husets härligaste.

När vi nyss hade flyttat in, vid årsskiftet 2010/2011 så såg det inte riktigt lika charmigt ut. Golvet var riktigt risigt, mörkt, matt och fullt av svarta fläckar.

DSC 0435Gubbrummet precis när vi flyttat in

Vi visste att vi ville ha våra böcker här inne, och tänkte egentligen uteslutande på olika platsbyggda lösningar. Vi var mest inne på att sätta hyllor på väggen där dörren sitter, för att få bokhylla runt själva dörren som vi tyckte såg fint ut.

Efter några veckor var vi nära att släppa hela idén med något platsbyggt. Vi hade surfat runt och försökt hitta inspiration till hur det skulle se ut, men vi hittade inget klockrent. Vad jag kan minnas så visade det sig att det skulle bli otroligt dyrt dessutom. Vi började släppa tanken och övervägde till och med att adoptera Hampus föräldrars bruna Billybokhyllor bara för att komma vidare.

Men så fem i tolv, hittade Hampus en bild på inbyggd bokhylla, som mycket påminde om ett fönster. Alltså, en hylla som gick helt innåt i väggen och som ramades in med en fönsterlist. Ingenting som sticker ut, står på golvet, eller tar plats i rummet.

Detta var sent på kvällen, så tidigt nästa morgon fick vi styra om snickarna till att ta bort väggen mot gästrummet istället för att renovera den. Rättare sagt, väggen gick in till det hemliga förrådet som var mellan gästrummet och biblioteket.

DSC 0455Väggen mot gästrummet delvis nedtagen, ett dygn efter att vi såg vår inspirationsbild

DSC 0457Huset är byggt av rejäla väggar

Taket var helt risigt också, om jag inte minns fel så var det ett vävtak som hade spruckit och lagats och spruckit på flera ställen. Vi ville också passa på att sätta in lamputtag till fönstren och då passade det bra att göra om hela taket.

DSC 0452Taket reglas och jämnas ut

På bilden ovan kan man också se två tapetprover som vi övervägde till rummet, precis som med bokhyllan var det mycket jobb med att hitta rätt färg. Vi fick åka till färgbutiken och provmåla ett antal gånger innan vi, speciellt Hampus, var nöjd. Tänk att det kan finnas så många British racing green.

IMG 0506Provmålning provmålning provmålning innan vi hittade rätt grönfärg

Parallellt med färgletandet så byggdes bokhyllan upp. Direkt så kände vi att vi gjort rätt val.

DSC 0538Bokhyllan byggdes snabbt i mdf

Det var mycket el att dra om och sladdar att försänka, men så småningom kom gipset upp

DSC 0599Gipsade väggar. I hörnet kan man se murstocken som fick hörnskydd av metall

DSC 0635Vårt nya, raka, jämna tak!

Gubbrummet var nog det första rummet att målas, och när det blev grundmålat passerade vi en milstolpe.

DSC 0939Wow, grundmålat och slipade golv

För att inte tala om vilken eufori det blev när första lagret av den gröna färgen kom på plats. Jag har för mig att jag jobbade hemma den där dagen, gick ner när hantverkarna var på lunch och tog bilder som jag skickade till en Hampus som jublade på jobbet.

DSC 0087British Racing Green – Big time!

För att kunna ha blommor etc i fönstren så fick vi platsbygga fönsterbrädor. Här har också fönsterlisterna satts upp.

DSC 0292Nybyggd fönsterbräda och lister som är beställda från Nacka Byggnadsvård

Nästa stora steg var när vi lördagnatten den 28 maj packade upp alla böcker.

DSC 0431

Sedan dess har vi använt rummet lite begränsat då vi saknat en stor mysig soffa att sitta i. I dag är det ett minne blott alltså när rummet, så när som på en matta, är möblerat. Visst, vi har en långsiktig plan på att skaffa en annan soffa, och helt klar blir man ju aldrig…

Men här kommer i alla fall vårt fina fina gubbrum som det ser ut just nu.

DSC 0614Mässingslamporna och bordet Diplomat är Josef Frank och köpta på auktion. Soffan är alltså min gamla och köpt för hundra år sedan på Mio. Jordgloben och spritskåpet är också auktionsfynd som Hampus gjort. Röda lampan är en Flower Pot och köptes till vårt kök i lägenheten.

DSC 0623Bokhyllorna och det ljusa fina golvet, med endast lite ”karaktärsfläckar” kvar, tackvare ihärdigt slipande. Gula fåtöljen köpte jag för typ 600 kr på auktion, sköldpaddan i skinn har Hampus beställt från England. Den lejonfärgade fåtöljen ingick i husköpet.

DSC 0635Tavlan som är en favorit, och rottingborden fick vi från snälla Gunnel.

DSC 0629Taxen är med, ligger och vaktar i fönstret. Isbjörnsfiltarna har hängt med mig i mer än tio år och kommer från Klippan.

DSC 0646Djuren i fönstret kommer alla från Hampus land, utom apan som är köpt på auktion

DSC 0643Spritskåpet, som numera går att öppna efter att ha gått i baklås många gånger

DSC 0653Blå vasen har jag fått av pappa tror jag, silverfaten samma sak. Den vita vasen har jag köpt på ett glasbruk i småland under en semester i tonåren. De små vaserna och glasen kommer från Hampus land. Den rökfärgade ljuslycktan har jag, tro det eller ej, sprungit hem på en löpartävling.

6 reaktion på “Gubbrummet klart och möblerat

 1. studio karin

  Hej! Hittar hit idag via en annan blogg som länkar till dig, en blogg som har länk till mig och du vet, man svingar sig vidare 🙂 Om du inte har köpt ny soffa än – vet du vad jag skulle gjort (om man får komma med tips?) – det är att måla tassarna svarta. Det skulle se exklusivare ut, till ditt fantastiskt fina slipade ekgolv och det fina Frank bordet och de där kurviga möbelbenen. Tycker mig se att soff-tassarna är ljusa? OM de är det, skulle jag målat dem svarta, så passar de den finfina mörkare nyansen som dina andra möbeltassar har 🙂 Tycker du inte om att få tips så bortse från denna kommentar…

  Svara
 2. Hanna

  Hej!
  Vad kul att du hittat till vår blogg!

  Tack för tipset, det uppskattas! Vi hade inte en tanke på att vi skulle kunna måla om soffbenen, men det är en bra idé! Tänk vad man kör fast i gamla hjulspår när man är mitt i något varje dag. Det är kanon att få ta del av vad någon annan som kommer utifrån ser!

  God jul! /Hanna

  Svara
 3. Sofia

  Hej,
  Vilket fantastiskt mysigt rum! Hittade hit då jag sökte efter färgkod för british racing green som vi tänkte måla bakom våra elfabokhyllor. Du minns möjligtvis inte vad er färg heter, den ser helt perfekt ut i tonen!
  Vilken spännande resa att renovera ett så fint hus, kommer in och läser fler gånger.

  Svara

Kommentera