Tandoori-kyckling och Naanbröd på grillen

Är det OK att öppna en punkt på semesterlistan som redan är stängd? Vad säger vår semesterprojektstyrningsmodell om det? Ingen aning, men den här chansen var för god för att missa.

DSC 0258

Vilken mat kan vara knepigare att laga på grillen än tandoori-kyckling och naan-bröd? När jag hittade de här recepten på matnördbloggen Serious Eats häromdagen fanns det ingen återvändo. Vi var tvungna att prova!

Tandoori-kycklingen först då. Vi köpte en hel färskt kyckling som jag först tog bort skinnet på och delade. Sen skulle marineras med yoghurt, citronjuice och kryddor i fyra timmar.

Marinad:

  • 2 msk kummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk korriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 dl yoghurt (alltså den varianten som heter bara Yoghurt, inte Mild lättyoghurt eller Yoggi skogsbär…)
  • juice av 2 citroner (ca 6 cl)
  • 4 msk salt

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över kycklingen. Täck formen med plast och ställ i kylen i 4 timmar.

DSC 0240

Sen är det dags att börja med naan-bröden. Blanda ihop följande för 6 stycken bröd:

  • 310 gram vetemjöl special
  • 10 gram jäst
  • 6 gram salt
  • 10 gram socker
  • 200 gram yoghurt

Knåda i degblandaren i 5 minuter, låt sedan jäsa i en bunke täckt med plastfolie 2 timmar i rumstemperatur.

DSC 0228

Dela sedan degen i 6 delar och forma bollar, mjöla dem och låt jäsa under en bakduk i ytterliggare två timmar.

DSC 0237

Efter totalt fyra timmar var det dags att starta grillen. För att få en varmare och en svalare zon lade jag all grillkol på den ena sidan, med lockets ventil över den svalare sidan. Typ så här:

Grilldrawing

(Bilden ovan kommer från den här artikeln på Serious Eats som också rekommenderas varmt.)

DSC 0243

Efter att ha värmt upp grillen och städat gallret var det dags att lägga på kycklingen. Vi vill ha hög värme, så alla ventiler ska vara öppna och locket på.

DSC 0244

Jag grillade ca 7 minuter på varje sida på den varma zonen, under lock. Sen flyttade jag över dem till den svalare zonen och stack en stektermomenter på det tjockaste stället i en av bröstbitarna, fortfarande under lock. Temperaturen ska nå 63 grader i bröstbiten och 77 grader i lårbiten, och sen grillas ytterliggare i 5 minuter.

DSC 0250

Under tiden bakade jag naan-bröden på den varma sidan.

DSC 0254

Forma bollarna till plättar och grädda. Det räcker med ett par minuter på varje sida, sen ska de penslas med smält smör. Servera kycklingen med skivad lök, limeklyftor och färsk koriander och en yoghurtsås (yoghurt med lite lime i). Kan klart rekommenderas!

DSC 0255

Kommentera