Bästa sättet att samarbeta

Långt innan vi ens började titta på hus så bestämde vi oss för att aldrig renovera tillsammans. Detta beslut kommer inte från någon dramatisk händelse, vad jag kan minnas?, utan var mer en stilla överenskommelse. Vi jobbar helt enkelt för olika och jag blir så lätt uttråkad.

När vi en stund senare köpte det största huset med det största renoveringsbehovet så var det lätt att tro att det skulle bli ett helvete. Därav bloggens sub-title. Fast, förvånande nog, så går det (än så länge) riktigt bra. Vi är, om jag får säga det själv, proffs på att samarbeta. Paradoxalt nog så sammarbetar vi som allra bäst när vi inte gör saker (läs: jobbar) tillsammans.

Den här dagen har varit ett strålande skolboksexempel i vår samarbetsskola.

Först så gick vi båda ut i garaget för att måla bänkarna en andra gång. När jag var klar så gick jag in och jobbade lite excel och familjebokslut. Hampus jobbade vidare i garaget.

När Hampus var tillbaka inne så drack vi kaffe och åt lunch. Hade det trevligt och pratade om ditt och datt. Efter lunch var vi överens om att det var ”Egen tid”. Egen tid betyder att man får göra precis vad man vill. Det är uttalat är att man ska utföra sin egen tid självständigt. Man mår bra av att ha ett par sådana timmar varje dag.

Då stack jag ut och cyklade, körde större delen av Lidingöloppet. Medan jag var ute så fixade Hampus med gästrummet, kapade och monterade rullgardiner och hängde upp spegeln.

När jag kom tillbaka forsatte jag och städade i gästrummet och började sortera verktyg och småsaker som stått huller om buller i gästrummet. Att fixa och sortera är sådant jag gillar att pyssla med när jag har egen tid.

DSC 0442Prylorganisering big time. Trevligt att sitta i uterummet.

Medan jag pysslade och senare även målade bänkarna en tredje gång så började Hampus laga mat. Det är vad han gillar att göra när han har egen tid.

DSC 0443Här kokar Hampus buljong på räkhuvuden och grönsaker

Senare på kvällen, efter middagen så körde Hampus på oljelager nummer två på balkongen uppe. Samtidigt gjorde jag passionsfrukt- och mangosorbet i glassmaskinen.

DSC 0470Passionsfrukter och mangobitar som ska mixas och sen stoppas i glassmaskinen.

Så, här kommer slutsatsen.

När man delar upp sig och göra olika saker är att man får tillbaka mer än dubbelt som man ger. Eller tvärt om, man slipper göra en massa saker men får ta del av hela resultatet. Man får jobba i egen takt, försjunken i egna tankar och man slipper bli irriterad på att den andre inte gör som man själv skulle ha gjort eller motsvarande. Man slipper också bli en uttråkad pass-upp till den som tar kommandot.

Istället kan vi efteråt turas om att ge/få outtömligt med positiv feedback och beröm, samt få berätta/höra ingående om alla detaljer i respektive moment. Det är bara trevligt och hundra procent win-win.

DSC 0480Spegeln är uppsatt och rullgardinen är kapad i bredd och monterad. Jag behövde inte lyfta ett finger och är glad för det.

DSC 0448Värsta prylbyrån som numer står i garaget. I lådan ”Ikearester” ligger alla bitar som alltid blir över vid monteringen av Ikea-möbler.

DSC 0446Survival-kit som står kvar inomhus.

DSC 0455Åh, wow, en supergod Bouillabaisse, vilken överraskning! Snacka om att jag gick vinnande som bara behövde sortera lite spik och måla två bänkar!

DSC 0479Lite passionsfrukt- och mangosorbet till min golvarbetare.

Som bekant så har alla regler ett undantag.

DSC 0467Med gemensamma krafter har vi nu lyft ner och putsat alla glasrutor i uterummet.

Kommentera