Grenadine

I måndags var det generalrepetition inför semestern. Som ett led i detta skulle jag blanda oss varsin Singapore Sling.

Inspirationen kom egentligen för några månader sedan i form av den här fina postern som vi fick ”på köpet” med huset.

När jag kollade receptet och såg att Singapore Sling innehöll körsbärsbrandy så avgjorde det saken direkt.

Receptet på Raffles Singapore Sling är alltså:

  • 3 cl gin
  • 1 1/2 cl Körsbärslikör (eller Körsbärsbrandy enligt vissa recept)
  • 1/2 cl DOM Benedictine
  • 1 cl Cointreau
  • 1-2 cl färsk limejuice (typ en lime)
  • ca 10 cl ananasjuice
  • 1 cl grenadine
  • något stänk Angostura Bitter

Mycket besvärliga ingredienser där. Men efter att ha besökt tre olika Systembolag hade jag allt vi behövde.

Färgen blev fin, men någonting var fel. Smakmässigt kunde vi lika gärna ha druckit bara annanasjuice med grenadine. Grenadinen vi använde var aldeles för påträngade i smaken.

Innehållsdeklarationen på flaskan var inte heller så inspirerande. Borde den inte åtminstone innehålla granatäpple?

Det kan inte vara rätt, det måste gå att göra bättre.

I enighet med vår princip om att identifiera och eliminera fler halvfabrikat i vardagen började jag igår fundera på att ta saken i egna händer och göra egen grenadine. Jag bollade idén med Hanna som berättade att en arbetskamrat till henne hade gjort det. OK, arbetskamrat, om du kan så kan jag också…

Gjorde lite research och hittade följande recept.

  • 1,5 kg granatäpple (5 stycken)
  • 6 dl vatten
  • socker

Först separerar man fröna från granatäpplena och kokar upp dem med vattnet.

Efter att ha kokat i ca 5 minuter och fröna har mjuknat så pressar man dem genom en sil för att frigöra juicen.

Väg juicen och tillsätt lika mycket socker. Koka upp igen och låt sjuda i ca 15 min.

Skumma bort det vita klägget och häll sedan upp i en ren flaska. (jag sköljde först med kokande vatten…)

Det här momentet var betydligt mindre kaosartat än vad den här bilden antyder

Det ser i alla fall klart trovärdigt ut, men den är fortfarande för varm för att provsmaka

Stort tack till Hanna för etiketten!

På fredag ska vi testa att blanda drinkar igen och se om det blir bättre. I annat fall antar jag att det bara återstår att göra egen körsbärsbrandy.

2 reaktion på “Grenadine

  1. Maria

    Ni är ju helt underbara!!! Jag skulle nog ha förlagt hela min semester till Lidingö och Karolineborg! Snart kommer jag i alla fall, jag längtar (men hoppas i smyg att det mesta av fönstermålningen är klar när jag kommer…) Kram

    Svara
  2. Pingback: Pang! Semester | Norra Karolineborg

Kommentera