Köket – helt klart!

Restlistan betas av.

Idag var en heltrevlig man från Kvänum hemma hos oss och satte guldkant på vår dag.

Alltså en riktig Kvänumman, som bor i Kvänum, jobbar på Kvänumfabriken i Kvänum och som har som special-gigg att ibland då och då göra hembesök i riktiga Kvänumkök mellan varven då han normalt jobbar som produktutvecklare, och bland annat reser runt mellan inredningsmässor och snackar med polarna på fabriken. Han hade den grymmaste ösköt.. östskötskan.. östergötländskan… Äh, han pratade med deras lokala dialekt och berättade så mycket roliga Kvänumhistorier.

Idag har hade han gjort ett spännande jobb i ett badrum fick i höra. Samt att tyskarna och övriga europeer har mycket smalare avloppsrör än vad vi har, och därför är det lite knixigt att jobba fram en optimal inredning för under-vasken-skåp. Eller att Kvänum har 200 äkta gammaldags retro glasknoppar kvar i lagret sedan 70-talet som de nylanserar. Och att alla delar, utom metallgrejerna (typ skenor) tillverkas i Kvänumfabriken av riktiga människor.

Hur som helst, medan vi fick trevlig underhållning i form av berättelserna så har han nu satt dit sista luckan som inte helt passade i de förborrade hålen. Skenan som dörren skulle fästas på var gjord för att vänster-, inte högerskåp visad det sig. Han grejade det, fixade knoppen och visade dessutom hur man gör för att justera lådorna i höjd- och sidled.

Det betyder bara en sak – köket är nu helt klart!

Det har varit en sjuhelsikes resa, som dokumenterats väl här på bloggen. Här kommer ett betydligt kortare bildreportage. Häng med!

DSC 0039Spisen placerad i hörnet och vattnet där vi idag har spisen.

DSC 0083Det rasade ned en hel del sten och barr från skorstenen

DSC 0424Här har vi flyttat in och sitter och spånar med färgprover.

DSC 0033En gammal bild på extrakylskåpet, där vi idag har en fullhög kyl respektive frys

Medan köket såg ut som bilderna intygar så gick vi staden och internet runt och letade efter potentiella kök. Vi var rätt målinriktade och hade som fokus att hitta ett kök som skulle se ut som om de suttit här sen huset byggdes 1900 men också skulle vara så bra att de kunde sitta här i 111 år till. I princip hade vi bestämt oss för det första vi tittat på, ett av utställningsköken i Kvänumbutiken, redan innan vi köpte huset (men fortsatte att titta runt på alternativ för att teoretiskt kunna säga att vi gjort en rimlig genomgång).

IMG 0200Hampus i utställningen när vi går igenom vår designskiss

IMG 0205Första ritningen fick vi den 10 december 2010.

Det var en hel del pyssel att slutligen välja alla komponenter till köket. Spisen var nog svårast (se alla bloggar inom kategorin), bänkskivan var ganska lätt att välja, men har varit besvärlig att få på plats. Vattenkranen kom sist och var väldigt enkel, den valdes när köket nästan var klart.

Måndag den 21 februari så rev hantverkarna ut hela köket.

DSC 0459Det gick fort för hantverkarna att riva hela köket

DSC 0471Vi hittade en spännande matta under klickgolvet

DSC 0474… Och spännande vatten- och mögelskador i väggen. Här blev vi rätt nervösa kan jag meddela. Vi hade strax innan dessutom hittat vattenskador i badrumstaket, så det var lite osäkert vad det var för status på badrummet uppe.

DSC 0016Taket och ledningarna såg inte så roliga ut

DSC 0020Skorstenen/murstocken som stack ut från väggen var ett bekymmer för köket. Vi trodde vi skulle behöva såga sönder våra skåpstommar för att få dem att passa. Men det behövdes inte. Handlingskraftiga hantverkare knackade bort allt (!)

DSC 0153Nytt tak efter att tre gamla lager tagits bort. Nya rör dragna upp till badrummet i förberedande syfte (inför kommande renovering), ny ventilation dragen från skorstenen till det ställe där spisfläkten ska sättas.

DSC 0192Nya väggar

DSC 0226Nytt golv, vatten och avloppet flyttat

DSC 0230Värmegolv läggs

DSC 0246Nyss levererat kök får vänta i vardagsrummet

DSC 0385Stenläggning

DSC 0494Köket börjar monteras. Här är vi väldigt lyckliga!

DSC 0497Spisväggen

DSC 0601Kyl och frys på plats. Kommer ihåg att det kändes helt overkligt att få flytta in maten i dessa gigantiska skåp

DSC 0793Varje dag efter jobbet är vi nere och kollar vad som hänt sedan föregående dag. Ingen el finns att tillgå så det blir fotoblixtar och ficklampor

DSC 0797

Det blir en specialare i skorstenshörnet.

DSC 0833Taket är färdigmålat, krönlisten lika så.

DSC 0221Åh, hjälp, vilka tapeter!

DSC 0273Inte en skymt av vår bänkskiva. Snickarn fixar temporära bänkskivor.

Och slutligen, den 21 maj, kom vår bänkskiva. Inom en vecka var kaklet satt och alla snickerier färdigmålade. Det var ett par sista restpunkter kvar tills idag. Här kommer resultatet av vårt helt färdiga kök.

DSC 0296Japp, bordet har jag bloggat om tidigare, ni som minns…

DSC 0278

DSC 0280

DSC 0300

DSC 0307Utanpåliggande, platsmålade socklar

DSC 0313Tillskuren bänkskiva för att passa vår extra djupa spis. Spisen från Lacanche, verkar imponera på de flesta karlar som kommer hit

DSC 0318Kaklet kommer från Franska Kakelbutiken

DSC 0303Golvet är Carrarra C-marmor från Stenbolaget

DSC 0293Alla knoppar och luckor nu på plats.

DSC 0270Brödet kommer jag få till frukost imorgon

11 reaktion på “Köket – helt klart!

 1. Anna

  Hej Hanna

  Vi funderar på ett liknande kök och jag funderar på i vilken prisklass ett sådant här kök ligger. Hoppas du inte tycker det är för närgånget att fråga.

  Hälsningar /Anna

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej! Tack! Vi har en vit normalbred fog (typ som på badrum). Inget av ovanstående rekommenderas då jag inte alls är nöjd med hur det ser ur. Om jag skulle göra om det så skulle jag ta ljusgrå fog och ha så lite mellanrum mellan stenarna som möjligt. Jag skulle också ta matt och inte blankpolerad sten.

   Just nu är den vita breda synliga fogen rätt sunkig av spill och smuts.

   Hanna

   Svara
 2. Anneli Beckman

  Hej!
  Vilket fantastiskt vackert kök ni har! Vi är mitt uppe i renoveringen av vårt eget kök just nu och är i färd med att välja bänkskiva. Kinnekullekalkstenen ni har är superfin och den skulle vi vilja ha i vårt kök också! Dock är vi lite oroliga för hur den klarar allt en bänkskiva normalt blir utsatt för utan att bli ful och fläckig… Hur tycker ni att det funkar? Måste man torka hela tiden eller tål den lite spill av syrligare karaktär (citron, vin, te o dyl)?
  Vänliga hälsningar Anneli

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hej Anneli!

   Tack, vad roligt att du gillar köket. Det gör vi med.

   Svår fråga där angående kalkstensskivan. Vi blev ordentligt uppskrämda av köksleverantören så vi har varit oerhört försiktiga, det finns det ingen tvekan om. Det är klart att det har blivit en del märken under de fyra år vi haft köket men på något magiskt sätt så är den lite självläkande. Stenen är ju naturligt fläckig, de märken som uppstår tonas ner över tid och göms bland alla fläckar som ska vara där.

   För att vara lite konkret angående hur förskikta vi är så torkar vi alltid direkt under och runt skärbrädan efter att vi skurit typ tomater, citroner, frukt etc. Inget ligger kvar på bänken när vi lämnar köket om det inte har förpackning eller skal, typ. Det händer inget om det stänker citron på bänken om man torkar upp det direkt, typ inom 1 minut. Vet inte vart smärtgränsen går eftersom vi inte testat. Vi lämnar aldrig heller flaskor (vin, läsk, soya, saft etc) stående på stenen någon längre stund utan ser till att ha hushållspapper, skärbrädan eller likande i emellan.

   Man får också vara lite försiktig när man städar. Vi har skaffat städhjälp och ser till att vakta extra över eventuella vikarier så de inte använder nåt kalklösande medel (typ Ajax, fönsterputs). Det har inte varit några incidenter med skurmedel hittills, dock har det hänt att det blivit repor. Vi har ett rejält spisgaller på gasspisen och om man lägger ifrån sig det på bänkskivan och gnuggar hårt… blir det märken.

   Möjligen att du får lite kalla fötter av ovanstående, och våra gäster som vi vakar över tycker nog att det var ett dåligt val – men vi är faktiskt jättenöjda och skulle köpa exakt samma kök ocg bänkskiva igen och igen. Vi älskar den!

   Lycka till! Hälsningar Hanna

   Svara
   1. Anneli Beckman

    Hej!

    Tack för ditt trevliga och utförliga svar!

    Det är väl ungefär det vi misstänkte att vi bör vara ganska försiktiga… Men det var också skönt att höra att den är lite förlåtande eftersom den faktiskt är fläckig redan från början – precis vad vi hoppades på. Och antagligen är den första fläcken värst att få, sen ser man dem kanske inte på samma sätt…

    Impregnerar ni skivan regelbundet och isåfall med vad? Jag har även hört från de som bryter stenen att man kan slipa lite lätt med ett sandpapper på ev fläckar. Är det något ni provat? Fast ni verkar ju vara väldigt försiktiga så det kanske aldrig har behövts 🙂

    Jättekul att höra att ni efter fyra år är så nöjda och känner att ni gjort rätt val. Och vi kan bara hålla med – den är så himla fin och passar så fint i ert kök! Så vi kommer att välja Kinnekullebänkskiva – det känns som den är värd det extra besväret 🙂 !

    Hälsningar Anneli

    PS. Visst är det grå nr 3 ni har? DS.

    Svara
    1. Hanna Inläggsförfattare

     Hej igen!

     Kul att kunna vara till hjälp! 🙂

     Exakt, första fläcken är värst. Hampus, min man, höll på att svimma när min pappa hade ställt ett durkslag med rinnande urkärnade körsbär på bänken – och lämnat efter sig en ljusgrå cirkel. Den fläcken försvann dock med tiden, även om pappa sen dess håller till utomhus vid eventuella syrliga inläggningar.

     När köket var helt nytt gjorde vi en ansträngning och tjatade till oss en liten flaska stenimpregnering från köksleverantören… som sen dess har stått oöppnad i städskåpet. Vilken dag som helst inom de kommande tjugo åren kommer vi komma till skott… Vi har dock en flaska med stensåpa som vi blev rekommenderad av Hemfrid för ett halvår sen, jag tror att vår städerska använder den när hon är här varannan vecka. I övrigt, ingen behandling från oss.

     Har inte prövat att slipa med slippapper men fick ett erbjudande från städfirman, att låta en professionell stenslipare komma hit, efter lilla incidenten med repor från spisgallret. Vi avböjde dock och nu syns nästan inga märken längre. Nya repor är mycket ljusare än övriga stenen men får samma mörkare färg efter lite acklimatisering.

     Vet inte vilket nummer/färg vi har. Min man som har bättre minne hälsar att vi kunde välja mellan en ”lite gråare” och en ”lite brunare”, vi har den gråa.

     Lycka till med skivan! Ps. se till att beställa innan vintern för om vintern blir tuff så avstannar hela stenbrytningen. Det har vi prövat.

     Svara
 3. Anneli Beckman

  Hej!
  Tack för att du så generöst delar med dig av era erfarenheter!

  Det är samma färg vi tänker välja – den lite gråare (nr 3) – och vi tänker beställa nu och håller tummarna för en mild höst… 😉

  Och det låter som om vi kan få ett intressant liv ihop med en Kinnekulleköksbänk om inte annat 🙂

  Ha det så bra!

  Hälsningar Anneli

  Svara
 4. Daniel Daleskog

  Hej Hanna och Hampus!

  Tack för att ni låter oss andra ute i cyberrymden få inspireras av era äventyr och erfarenheter från husprojektet Karolineborg!

  Vi hamnade på er sida efter att ha sökt information om Lacanche-spisar..

  Vi gör en liknande resa med familj, barn och heltidsjobb samtidigt som vi bor i och lägger vår tid på ett stort gammalt renoveringsprojekt fr. svunna tider. Vi kan känna igen oss i mycket av det ni skriver på er blogg.

  Efter snart 10 år är vi nu ( nästan) klara med hus och trädgård. Endast köket återstår.

  Vill bara berätta att Kvänum Dimgrå med kinnekulle-kalksten som ni har valt, var vår inspiration för 10 år sedan till övrig inredning och snickerier i huset och ännu idag ( sommaren 2017) symboliserar första-valet som tidlöst kvalitetskök!

  Så grattis till ett fint hus och ett vackert kök!

  Även vi stöter också på enorma protester nu när vi nämner Lacanche-spis och gasolflaskor till vårt kök.

  För att kunna bemöta detta hoppas jag att ni kan svara på hur det är att leva med denna spis;

  -motsvarade den era förväntningar?
  -är den lätt att hålla ren, ( mässingsbrännare osv)?
  -är förbruket och byte av gasolflaskor ett bekymmer el. stor kostnad?
  -skulle ni valt en liknande spis idag?

  Att få svar från en privatperson istället för utav en försäljare skulle betyda mycket för oss och hjälpa till i vår beslut.

  Återigen tack för att ni delar med er av er kunskap!

  Mvh Daniel m familj.

  Svara

Kommentera