Födelsedagsfirande hela dagen

Igår fyllde Hampus år och det firade vi hela dagen, vilken toppendag!

Först var det frukost och paketöppning. Ehm… jag korrigerar, först var det tidig uppstigning, brödbak (Hampus) och fyllning samt dekorering av tårta (Hanna), sen gjorde vi en omstart av morgonen.

IMG 1096

Hampus öppnar paket. Till skillnad från tidigare så försökte jag inte slå in paketen på ett smakfullt sätt i koordinerade harmoniserade färger. Nähäe, den här gången tänkte jag att jag skulle panga på med alla olika färger jag kunde hitta.

Under stort hemlighetsmakeri så hade jag i sann lågstadieanda sytt några grejer. Hampus har länge önskat sig en påse i tyg att ha bröd i, och eftersom han också älskar allt som säljs på Svenskt Tenn så tyckte jag att det skulle passa bra att använda Estrid Ericssons tyg Elefant.  För att göra det ytterligare lite mer personligt så skrev jag ”Hampusbröd” i korsstygn på insidan av stora påsen. Jag hade riktigt kul när jag gjorde grejerna och var nöjd över att jag kom på något så hämningslöst skruvat. Sen, när jag ändå hade farten uppe så gjorde jag även tre bröddukar, en stor och två små, för att få ha kökshanddukarna ifred från deg.

DSC 0163En brödpåse/brödkorg i grön Elefant med vit insida, har lite kul broderats med korsstygn ”Hampusbröd”, samt en baguettpåse sydd i röd Elefant

DSC 0172Tre brödhanddukar i linne. Hålsömmen fixade symaskinen.

På eftermiddagen kom Hampus föräldrar och moster Margit. Till fikat åt vi den här tårtan som hette ”Marängtårta från Schwarzwald”. Den består av två marrängbottnar (6 äggvitor, 3 dl socker och 2 msk kakao) som strukits med smält choklad. Mellan bottnarna och överst var det vispad grädde och körsbär som stått inlagda sen i fredags vilket jag berättat om tidigare. På toppen har jag dekorerat med chokladfigurer och chokladspån.

DSC 0064Marängtårta från Schwarzwald, marängbottnar som strukits med choklad, grädde och inlagda körsbär.

DSC 0056Så här såg det ut på lördagskvällen när jag gjorde chokladdekorationerna. En Utter-katt är med enligt Hampus familjs traditioner.

DSC 0075Torgny provsitter fåtöljen och testar att lägga fötterna på sköldpaddan

DSC 0078Fika i uterummet

DSC 0082Paketöppning. I bakgrunden vår jättestora gurkplanta

Sen fortsatte middagsförberedelserna.

DSC 0088Testar att baka focaccia.

DSC 0092Det är en vanlig deg i form, där rosmarinkvistar, oliver (urkärnade med vårt nya urkärnarredskap), havssalt och olivolja har tillsatts. Kan rekommenderas!

DSC 0060Köttgrytan som kokats en dag tidigare stod redo att värmas på. Senare dekorerades den med bacon, lök och champinjoner.

Sen kom gästerna och det så det bara att korka upp och skåla för födelsedagsbarnet.

DSC 0094Hampus, Martin och Christian

DSC 0095Alex, Fredrik och Hampus

DSC 0096Ida, Erika, Robert och Alex

DSC 0097Och Skruttis var med!

DSC 0104Ida och Skruttis leker med en korianderkvist.

Menyn för dagen:

Bouvet Crémant de Loire

Vietnamesiska vårrullar med räkor, mango, gurka, koriander, mynta och chilidressing.

Boeuf Bourguignon med ris, sallad och focaccia

Côtes-Du-Rhone Reserve 2009

Sachertårta med grädde

All mat blev väldigt bra, tackvare bra jobb av Hampus!

Sachertårtans recept som jag har koll på hittade jag på bloggen Rosmarin och Rödvin. Har vi lite tur så kanske Hampus kompletterar med övriga recept.

Det gick också väldigt bra att sitta nio personer kring vårt matbord. Det var tur. Idag är vi trötta, nöjer oss med att funktionstesta brödrosten samt är glada över att Hampusdagen är en helgdag.

2 reaktion på “Födelsedagsfirande hela dagen

 1. Maria

  Vietnamesiska vårrullar, det vattnar sig i munnen…
  Vilka otroligt fina brödpåsar du sytt, Hanna, jättefina!
  Kram till er båda! Maria

  Svara
 2. Eva K

  Ja, vilka as-fina brödpåsar! Du kan ju börja extraknäcka på Svenskt tenn, vettja! Det ser så himla mysigt ut alltihop, som ett värsta Carl Larsson-hem. Hälsa och gratta sambon/bagarn/husbonn’!

  Svara

Kommentera