Tårtförberedelser

Inför helgens stundande födelsedag har vi påbörjat tårtförberedelserna. Vårt kök är verkligen gjort för att användas så det är kul att låta fantasin flöda och leta efter roliga recept.

Idag har vi gjort två saker, inlagda bigarråer och aprikospuré. Hampus har dagen till ära köpt en urkärnare, som jag använt till att kärna ur ett halvkilo bigarråer. Det gick finemang!

DSC 0576Ett halvkilo bigarråer som får en omgång av en urkärnare


DSC 0578Två kanelstänger, lite nejlikor och en halv deciliter körsbärs-cognac blandas ihop

DSC 0582

Nu ska den här stå så här i kylskåpet till söndag. Enligt receptet räckte det med att låta körsbären stå i ett par timmar.

Till sin födelsedag har Hampus har beställt en sachertårta, där är aprikospuré ett väsentligt inslag. Istället för att köpa en barnmatsburk så kokade vi egen av 100 gran torkade aprikoser, 5 dl vatten, 75 gr strösocker och 100 gr råsocker. Vi lät det koka i minst 40 minuter, jag vet inte exakt eftersom jag inte kollade på klockan.

DSC 0001Torkade aprikoser som kokat ett tag. Blev på nytt i 3D.

DSC 0006I med mixerstaven och köra tills massan kändes någorlunda slät. Det skvätte en del så att hålla till i vasken med en skyddshandduk till hands är att rekommendera,

DSC 0009Aprikospuré på burk. Arbetsinsatsen var väl typ 15 minuter inklusive disk. Total tidsåtgång 60 minuter, men då ingick te och jordgubbar-fika.

 

Kommentera