Trädgårdsplanering

De senaste dagarna har vi intensivt spånat, funderat, pratat och planerat hur vår blivande drömträdgård ska se ut.

Redan innan påsk gjorde vi en deal som stiftade överenskommelsen att vi inte skulle genomföra några väsentliga förändringar i trädgården första året utan avvakta för att få grepp om läget. Det gäller att inte göra något förhastat. Det är jättejobbigt, jag vill starta nu direkt!

De områden vi bubblar och babblar mest om just nu är förstås att få till en bra helhetsbild i allmänhet samt få till någon bra uteplats i närheten av huset i synnerhet. Sen är det våra högflygande planer på både västhus/orangeri och fruktträdgård.

Det finns inte så jättemycket befintligt trädgård att utfå ifrån, vilket är bra, då det ger oss stora friheter. Å andra sidan har vi heller inte hjälp av något befintligt och det kommer bli ett väldigt väldigt stort (dyrt) och väldigt väldigt långt projekt för Team Trädgård.

Som tomtkartan nedan antyder så är det en rätt brant tomt vi har. Från vägen till högsta punkt skiljer det sju-åtta meter. Det som inte syns är den stödmur som följer vägen upp och fixar en platt terrass framför huset.

Ny tomtkarta Tomtkarta

 

Nåväl, vårt främsta fokus just nu ligger på arean mellan garaget, trädgårdsboden och huset.

DSC 0492Området som är först ut, från huset sett

DSC 0564Samma plätt, från trädgårdsboden sett

Här skulle vi helst vilja bygga upp en ny stödmur mot garaget och terrassera upp backen i en eller två nivåer. Det är riktigt bra solläge här på morgnar och drygt halva dagen så det är helt perfekt för en (frukost-) uteplats. Äppelträden är redan på plats så tanken är att vi ska kunna komplettera med fler fruktträd eller bärbuskar.

Ytan längst upp, framför trädgårdsboden, är platt och skulle vara helt perfekt för ett växthus. Troligtvis är det aktuellt att ersätta befintlig fallfärdig trädgårdsbod i samband med ett eventuellt växthusbygge.

IMG 1024Trädgårdsskiss PA01

IMG 1025Växthusdesign, också den första version…

Kommentera