Bergvärmemannen nr 2

Idag hade vi nytt möte i huset med en annan bergvärmeman, han sålde IVP-system.

Ungefär samma procedur som förra gången, vi gick runt i källaren (läs krypgrunden), tittade på befintlig utrustning, elmatning och rör. Även denna gång blev det mest fokus på att hitta ett minst dåligt ställe att dra slangarna/rören genom muren som består av staplade granitstenar rätt på berget. Det är dessutom bergknall direkt utanför så det går inte göra en lösning av att borra och gräva snett heller.

Vad vi förstått hittills så är det hela ganska komplicerat. Den offert vi fick från Thermia-bergvärmemannen hade helt avgränsat sig från momentet att borra igenom väggen, med hänvisning till att separat offert får tas in från diamantborrare. Ogilla. Låter dyrt.

Nåväl, något strålande positivt var att vi hittade en möjlig lösning idag. Genom att den gamla oljetanken tas bort, vilken inte har använts sen direktverkande el sattes in på 80-talet, så får vi dels en något rymligare yta att ställa bergvärmemackapärerna på än där motsvarande utrustning står idag, samt – det bästa av allt, det finns ett (o-)murat hål i grunden invid denna, avsedd för oljepåfyllning. Pust, lång mening!. Om vi då borrar berghålet bredvid detta hål så är det ingen konst att dra in slangar/rör därigenom samt dra ytterligare anslutningsrör i taket inne till befintlig vattenanslutning. Extra plus är att entreprenörerna kan borra i rabatten och troligtvis hitta behövlig mängd jordlager, minst 40 cm, för att täcka över det 150-200 meter djupa hålets gränssnitt. Hissnande.

Även denna bergvärmeman var överraskande förtroendeingivande och trovärdig. Reflekterar att bergvärmemännen leder tävlingen över Mest-tillmötesgående-Leverantörer-av-Hantverkartyp-Nånsin-Träffade. På andra plats kommer Kvänummannen och Kakelkvinnan.

När vi ändå var i huset så passade vi på att kolla in läget på lilltoan. Status är att vattenskadan har identifierats att sitta i väggen och bjälklaget bakom tvättstället och sannolikt även sträcka sig ut i golvet i hallen. Snickaren skulle fortsätta riva upp väggen och golvet under torsdagen, så efter det vet vi mera.

Vi bad honom att hälsa sin röris att byta ut alla avlopps- och vattenrör är de ändå var där. Samt ta bort de grova rören längs ena sidan som går ut till elementen i hallen (kommer bli kallt innan golvvärmen är på plats). Därtill gav vi honom klartecken att tilläggsisolera golvet underifrån, enligt egen rekommendation. Det var för övrigt lite humor att se hans fötter sticka ut från badrummet i krypgrunden.

Det är viktigt att sopa och hålla rent!

Under alla lösa stenar ser man berggrunden. Huset är ganska nära marken på den här sidan med andra ord…

Kommentera