Vårkänslor, spånar på trädgårdsbänk

Idag har jag snöat in på att nästan bara tänka trädgård. Kanske är det solen och våren som gör att jag har börjat längta.

I helgen senast så var det ju all time high vårläge i trädgården. Passade då på att gå runt och kolla runt lite, planlöst spankulerande sådär med sprättiga ben och gummistövlar på fötterna. Det är väldigt spännande, vi har ju i princip aldrig sett trädgården utan snö (i dagsljus) förrän nu.

Som i de flesta trädgårdar, antar jag, som legat under djup snö i flera månader så finns det en del att ta tag i. Dessutom har vi ett husbesiktningsprotokoll som anmärker på att muren håller på att rasa (på nån nivå) samt att det skulle behöva grävas ett dräneringsdike framför huset för att häva inloppet av smältvatten som så charmigt porlar genom husgrunden. Plus allt annat då.

Samtidigt som det är jättekul och toppenspännande så är det onekligen så att trädgården känns lite som en elefant. En elefant att äta alltså. Det är inte helt lätt att bedöma vart vi ska börja och vad som är viktigast. Då gäller det att inte börja härja överallt så som familjerna gör som sen hamnar hos Arga Snickaren.

Vi har en smart grej på g, och det är att vi bjudit hem vår kompis Maria i mitten av april. Maria är superintresserad och har smak för trädgård så när hon kommer så blir det fullt trädgårds-ös under en hel helg. Min tanke är att vi först börjar med en snabbanalys och väljer ut ett par-tre fokusområden. Därefter åker vi till en trädgårdshandel och fyller bilen med allt vi behöver.

Hampus och jag funderade i helgen på vad som känns mest prio i trädgården, här är nog vår priolista, topp 7. Mycket fokus på ätbara saker.

– Kryddväxter i kruka/kryddland

– Lite grönsaker, t ex någon tomatplanta

– Sallad och lite grönsaker

– Få ordning på en sitta ute och fika-plats

– Plantera några bärbuskar

– Återställa marken där bergvärmen borrades

– Klippa gräset

Om vi börjar där och får till det bra så får vi köra vidare med att rensa bland de fällda träden, ta bort stubbar, fixa muren, laga asfalten, sätta upp ett staket, måla om trädgårdsboden, göra en ny kompost osv de kommande åren.

Jag jobbade vidare på en idé idag: Vi ska ha vår kryddväxt- och salladsodling i en eller ett par odlingsbänk/ar. Det är praktiskt och snyggt plus att det känns mer kontrollerat en ett traditionellt trädgårdsland. Lagom litet och jag inbillar mig att det inte växer in lika mycket ogräs i en kista.

Hittade en tråd på Byggahus.se, där Tomas59 visar bilder på odlingsbänkar han byggt. Blir man inte jätteinspirerad!? Tänk att kunna sitta lite på sidan samtidigt som man pysslar med basilikan!

Odlingsbank

Det finns också andra färdigbyggda alternativ. Hasselforsgarden har en som ser fin ut. Den är enklare och lägre. Det är ett bra alternativ om tiden inte räcker till för att bygga något eget.

Hasselforsgarden

Och om tiden inte räcker till alls för att börja jobba med trädgården, för att det är så många fönster att fixa i sommar, så får det väl vara helt ok att börja odla sallad först nästa sommar då.

2 reaktion på “Vårkänslor, spånar på trädgårdsbänk

 1. Charlotta

  Åh. Pallkragar. Precis vad jag ska ägna mig åt i maj. På sensommaren grävde vi ur vår syrénberså och la grus http://2.bp.blogspot.com/_FVJ3g57FUlg/TJ-aqPCY0WI/AAAAAAAAGjg/ZpwSbdFBZ20/s1600/IMG_9144.jpg . Nu är tanken att jag ska bygga pallkragar av de staketspjälor som blev över när vi byggde staket. Lite trendigt med recycling… 😉 Eftersom huset är falurött blir det perfekt med faluröda pallkragar. Sedan ska pallkragarna stå lite snyggt inne i bersån och omringa en adirondack chair eller så. Kanske ett parasoll också? Hur som helst kommer jag tokgoogla på pallkrageodling så vi kan ju upplysa varandra om trixen.

  I sommar-Ernst gjorde han schyssta pallkragar och en spalje av armeringsjärn. Så fint. http://www.hemmakanalen.se/1.1699603/2010/06/30/inspiration_kryddtradgard?image=5

  Svara
 2. zandrama

  Mellan äppelträden (framför bänken) finns ett kryddland. Libbsticka, temynta och malört levde sist jag såg det, men det har även funnits blå isop, gräslök, en liten rabarberplanta och massa annat där. Bara ett tips innan ni går vidare. 🙂

  Svara

Kommentera