Pysselhelg

Ni som känner mig sen förskoletiden vet att det bästa jag vet är att pyssla. Pyssel kan nog egentligen också kallas ”städa” eller ”flytta runt grejer”.

Gillar man att pyssla så är ett eget hus det optimala stället att bo på. Jag är löjligt lycklig av att bo i vårt hus och skulle utan problem hålla mig sysselsatt hela dagarna i flera år här hemma. En tänkbar anledning till detta är inte att jag bygger pärlplattor i vuxen ålder utan kombinationen av mycket grejer och en hyfsad ordning-och-reda-mani.

Tackvare att vi har rejält med förrådsutrymmen här så finns det många stationer att förvara sina prylar på. I stigande ordning.

1. Kattvindarna. En varsin för kläder och extratäcken, hygienklass 1.

2. Extragarderober i andra rum. För sportkläder, kläder och skor som inte kan vara i hallen pga renovering, hygienklass 2.

3. Vinden. För sällansaker. Inte mycket än så länge.

4. Förrådet under balkongen. För sportsaker, temporärt alla köksgrejer. Här får vi nog ställa en extrafrys senare.

5. Garaget. Inte mycket just nu. Allt i garaget är täckt med tjockt lager damm pga att hantverkarna använder det som snickarbod.

6. Krypgrunden. Inte mycket förutom gamla färgburkar.

7. Vinkällaren. Här får vi ställa vin och syltburkar tids nog.

8. Trädgårdsboden. Här får vi ställa trädgårdsprylar och lagerhålla ved.

Vi börjar successivt få ordning i förrådet under balkongen. Grejer som inte ska stå där flyttas bort och redan för flera veckor sedan flyttade vi dit ett antal garderober. Tanken är att förrådet ska få uppdrag att hålla sportgrejer i första hand.

När vi bodde i lägenheten så hade jag en låda under sängen för sportsaker. Denna låda packades ner i en påse när vi flyttade hit och sen har det fyllts på. Hällde ut allt på golvet igår. Den sammanfattar ganska bra mitt senaste år. Cykelsaker, kedjetvätt, badmössa, skidgrejer, kylpåsar…

DSC 0286

Nu ska jag dela med mig av mitt bästa ordning-och-reda-tips för fascister: Ziplockpåsar. Det hela startade när jag och Maria var i Miami 2008. Då förkom inte just dessa i Sverige så vi köpte flera förpackningar och tog hem. Jag har, i ärlighetens namn, USA-importerat plastpåsar flera gånger sedan dess.

Tricket är alltså att ta hjälp av dessa för att samla ihop småsaker inom samma produktkategori. Här kommer några exempel.

Sim-saker. Badmössa, brillor och näsklämma.

DSC 0288

Cykelpedaldelar med tillhörande skruvar

DSC 0290

Sen tar man påsarna och packar dem med andra saker i lådor inom samma övergripande kategori. Här en låda med cykelsaker. Cykelolja, sadelväskor, extra kolsyrepatroner, 3 par handskar, extrapump som inte används… osv.

DSC 0295

Inser att jag behöver köpa fler lådor så jag kan göra en motsvarande för skidgrejer och övrigt. Har också skaffat en dymo på Charlottas rekommendation så det blir till att skriva etiketter för maximal njutning.

Ett annat bra tips på samma linje är att samla viktiga kvitton i en liknande, lyx-ziplock-plastficka. Inköpt på Muji. Kvitton och garantisedlar samlar jag i ett miniarkiv. Detta är nog inköpt på Granit.

DSC 0310

Ikea har bra plastlådor som är billiga. Bra att inte behöva snåla.

En låda för armband och broscher. En annan för halsband och hårsnoddar. Visst blir man glad av att mötas av detta på morgonen!?

DSC 0305

 

6 reaktion på “Pysselhelg

 1. Maria

  Dymo, du där har du en själsfrände i Viktor. Etikettryckaren som V kallar den är det första han skulle rädda vid brand (ja, han gick iofs med på att vi skulle rädda varandra allra först 😉 ). När hans kompisar kommer på besök så brukar den yttersta ynnesten vara att få tycka en egen etikett! Vi har märkt alla kartonger i källaren, ett underskattat familjenöje!

  Svara
  1. Hanna Inläggsförfattare

   Hahaha! Jättekul, du och V borde också ha en blogg 🙂 Maria, vi pushar hantverkarna allt vi kan för att vara klara med köket om fyra veckor och tre dagar. Längtar tills du kommer hit!

   Svara

Kommentera