Propparna ryker, här var det fräsch-el

Den här helgen har haft två fokus.

1. Vasaloppet

2. Elen i huset.

Vasaloppet kommer det en separat redogörelse för, så här är det fokus på renovering och ström.

I fredags började killarna jobbet med att dra en ny strömkabel mellan proppskåpet uppe och proppskåpet nere.

Först lite ”Arga snickaren”-varning i hallen.

DSC 0147

DSC 0169

Här har de börjat förbereda genom att sätta in det nya elskåpet.

DSC 0167

Och så här såg det ut uppe där strömmen skulle tas ifrån.

DSC 0177

 

När vi kom hem från jobbet ganska sent så var killarna fortfarande kvar, – det var himla tur för vi märkte att det var en hel del strul med strömmen när vi kom hem och började starta saker. Bland annat så blinkade vissa av lamporna här uppe och uttaget där vi har vår ”spis” (läs: micro, vattenkokare och kokplatta) fungerade inte alls.

Det visade sig vara en massa frågetecken, mycket förenklat så lyckades de inte hitta hur alla strömkablar hängde ihop. De höll på att felsöka i flera timmar innan de gav upp.

Vid det laget hade värmepannan helt slutat fungera och vi fick order om att inte använda några elektriska prylar då spänningen var misstänkt hög. Det var ju inte helt lyckat när klockan var 20:30 och vi inte hade ätit middag. Himla tur då att Robert och Erika hade två matlådor i kylen, så vi for dit och fick både mat och mysa med en trött sovande bebis. GULD VÄRT!

Hampus han var superstressad över värmen och jag var mest nervös för min om intet gångna Vasaloppsuppladdning. Stämningen var väl inte på topp där under fredagkvällen.

När vi vaknade på lördag morgon så hade det hunnit bli ganska kallt i huset. Killarna kom tillbaka för att försöka få igång värmepannan och vi ringde till installatören för att få instruktioner.

Senare, när vi satt i bilen på väg till Dalarna, så bekräftades det att en pryl i kretskortet (den röda knappen) hade gått sönder, troligtvis av en elchock som kom ifrån killarnas av/på/av/på/av/på-strömmanöver kvällen innan.

IMG 0676

Hantverkarna var här och tog emot en reparatör som återställde och startade upp värmepannan. Härligt! Vilken lättnad!

När vi kom hem från Vasaloppet på natten mot måndag så visade det sig dock att det inte alls var helt bra. Värmepannan larmade då för fasfel, vilket då tydde på att den inte fick tillräckligt eller i alla fall fel ström. När den gör det så kör den bara på ström och ingen bergvärme alls. Detta verkade dock vara känt för när killarna kom imorse så fixades det snabbt.

Elkillen som var här gjorde också ett jättebra, vad vi kan se, jobb med att byta ut de jättegamla proppskåpen.

Före:

DSC 0179

Efter:

DSC 0184

Och nere ser det numera ut så här. Nytt och fräscht, insänkt i väggen istället för stor låda utanpå.

DSC 0198

Enda kruxet är då att elkablarna här i huset verkar gå helt kors och tvärs, helt ologiskt. Så killarna fick nog ägna halva dagen åt att fatta vilken ledning som skulle gå vart. De har dessvärre inneburit att det blivit åverkan i hallen, den var visserligen inte så snygg innan – men nu blir man ju verkligen sugen på att renovera här med.

DSC 0212

Notera den där lilla svarta kabelbiten ovan. Den ser misstänkt lik ut den kabel som kommer ut mitt i väggen invid tvättmaskinen. Knepigt ställe. Nu får dock tvättmaskinen ström från en skarvsladd så allt är under kontroll.

DSC 0213

 

Annars då? Ja här händer massor!

Nytt lager med golv lagt i hallen. Snart borde stenen kunna läggas.

 

DSC 0187

Nya väggen i köket är på G!

DSC 0192

DSC 0193

Kommer bli jämnt och fint. Här framtidssäkrs badrummet uppe med nya avloppsrör som får ligga i väggen och vänta på rätt tillfälle.

DSC 0194

Hallen gipsas och fixas.

DSC 0199

DSC 0201
Fast ganska stökigt är det ändå….
DSC 0205
Hallen mot köket. Pärlspont i hela väggen!
DSC 0208

Kommentera