Tapeter från förr och framåt

Säljaren har berättat att hon hittade lite grejer i källaren för några år sedan, bland annat en eller flera tapetrullar.

Nu har vi helt otippat hittat en tråd till vårt hus och tapeterna på Nordiska Museets Digitala museum.

I beskrivningen så kan man läsa att motivet är spridda blomkvistar mot bakgrundsmönster i form av vertikala prickade linjer utsparade i papperets gråbeige färg mot gråblå botten.

Materalet är av limfärg och papper och tekniken är tryckning.

Tapeter

I beskrivningen finns även en bekant historiebeskrivning med.

”Huset uppfört 1899-1901 och byggdes ursprungligen som sommarvilla åt en stockholmsfamilj, eventuellt familjen Dolk. Vid den tiden hade fastigheten sjötomt, senare byggdes AGA-fabriken enligt uppgift på delar av tomten. Givaren har vid någon omtapetsering funnit rester av tapeten. ”

Detta är ju något som Hampus bloggat om tidigare:

**

”Stockholms läns museum beskriver även huset på Karolineborg som en sommarvilla.

”Villorna i grannskapet Karolineborg och Nissebo har båda sommarvillekaraktär. De är försedda med liggande panel, plåttak och viss lövsågad ornamentik.” (Stockholms läns museum)

Enligt husets tidigare ägare har vi fått reda på att huset byggdes av en man vid namn Gustav Dolk. Vid slutet av 1800-talet ägde Dolk en handelsbod på tomten och år 1900 (ungefär) lät han bygga huset Norra Karolineborg, som alltså är vårt hus på samma tomt. Vi antar att handelsboden var Södra Karolineborg. Detta hus är dock rivet sedan länge.”

**

Jättekul och spännande information att hitta! Förhoppningsvis har vi tid att gå till Nordiska och se om tapeten finns att titta på på riktigt också.

När det kommer till vår inredning så känner vi att vi ändå inte är så tokigt till i valet av tapetet. Båda våra som vi tycker är ganska vågade, utmärker sig inte direkt mot ”originalet”

I köket: Sanderson Porcelain Garden

Tapet

i Vardagsrummet: En annan Sanderson, just nu namnlös…

IMG 0539

Och mellan dessa rum blir det alltså det helrosa prinsessrummet. Just det skulle troligtvis familjen Dolk ha gillat extra mycket.

Kommentera