månadsarkiv: augusti 2016

Namnparty för Frank

Att Hampus är långväga känd som ’partykungen’ och att jag tar varje chans att anordna fest är något som många i vår närhet har missat. Varför? Jo för att det inte är sant förstås. Men i helgen gjorde vi en uppryckning och bjöd in till namnparty för Frank. Ett namnparty enligt vår familjs definition är lunch med bubbel, ballonger och presenter utan vidare ceremoni. 

Även Frank fått två faddrar, de utvalda för detta hedersuppdrag är Erika och Robert. Vi hoppas att dem lär honom att det inte är så noga med högskolestudier (även om farfar säger det), bara han blir rik ändå. Haha. 

Efter att det varit några kalla höstaktiga veckor så såg det ut att bli en väderjackpott till helgen. Vi planerade för långbord utomhus och lånade ihop bord och stolar för att rymma femton vuxna och nio barn. Frank fick en förtida present av farmor och farfar; ett campingbord för barn. Vädret igår var varmt och soligt precis som vi trott men med den lilla detaljen att det blåste storm (-ish). Vi fick duka upp tre bord inomhus och på uterummet istället. 

När vi hade namnkalas för Stellan så var det Hampus som lagade en ambitiös sommarbuffe. Den här gången så testade vi catering för första gången nånsin. Först tänkte vi köpa cateringen från ICA, typ bricka med kallskuret. Fast sen kom vi på att det finns mycket godare och mer spännande mat om man ändå ska betala för den. Det blev därför libanesbuffe från Beirut Cafe. Äntligen fick vi ha årets första libanesafton.

Jag dukade upp välkomstdrinken i trädgården men innan jag ens hunnit få ut alla glas så hade vinden blåst omkull flera av dem så glassplitter uppstod. Kändes som rätt beslut att vara inne med andra ord. Gästerna kom vid halv tolv och maten en halvtimma senare. Det hela blev väldigt lyckat tycker jag. 

Till efterrätt hade jag bakat två tårtor. Dels vanlig gräddtårta dekorerad med jordgubbar, hallon, blåbär och passionsfrukt. Dels en moussetårta på browniebotten med hallonmousse och vit-chokladmousse. Den senare höll på att haverera helt när jag brände vitchokladen i micron, fick kasta hälften vilket gjorde att moussen nästan inte stelnade. 

Främst för mitt eget minnes skull: För receptet till moussetårtans botten respektive fyllningar klicka på länkarna. 

Som vanligt är det svårt att hinna komma ihåg att ta bilder när man har två barn och ett party att sköta. Hampus lyckades ta några i alla fall. 

DSC 9895

Lillebror laddar upp

 DSC 9898

DSC 9904

DSC 9899

DSC 9901

Fredrik med Esther och Charlie

DSC 9918

Robert och Adam

DSC 9919

Julie i en jättefin klänning

DSC 9902

Gubbrummet är ett perfekt lekrum för gubbar och barn

IMG 0059

Frank med sina awesome faddrar

DSC 9911

Stellan och jag fixar det sista med tårtorna

DSC 9912

DSC 9925

DSC 9921

Lite senare på eftermiddagen när Stellan och Hjalmar tog en eftermiddagsfika vid campingbordet

Sommarsemester i Jämtland

I somras under semestern så gjorde vi en enda resa och det var till Jämtland. Vi var dels hemma hos mormor och dels hyrde vi en lägenhet i Åre för att pröva på fjällivet (low effort) med två barn.

Det börjad med den obligatoriska bilresen. Sedan i påskas, när vi åkte upp senast, var vi väl kittade med en vrålfräsch gammal Saab, lastad både till bredd och höjd. Målet var att komma iväg ”tidigt” och trots att bilen var packad och matsäcken bredd redan kvällen innan… tog det säkert två timmar innan vi satt i bilen. Då hann vi dock både med att hälla ut en hel mugg kaffe inne i bilen (Hampus) och tappa bort en uppsättning husnycklar med larmbricka (Hanna). Vi fick åka utan nycklarna men hade istället med oss dålig stämning (nycklarna återfanns i hallen när vi kom hem igen). 

Första stoppet var planerat till Uppsala där vi skulle hämta upp lite grejer hos Elin. Killarna somnade precis innan stan men vaknade så fort bilen stannade. De tog vid i samma sinnesstämning som nyckelincidenten lämnat. Jag hann känna att det skulle bli en riktigt tuff resa när det var illvrål och en oplanerad andra paus redan i Gävle. Vi tog sikte på en hamburgerrestaurang och elvakaffe, men passerade en jättestor fin lekpark och stannade där. Grabbarna fick lite frisk luft, de som är tvåbenta fick sträcka på de lurviga och samtliga tog lite fika. Det var bra för sen somnade båda och det var bara att stå på gasen med siktet inställt på Himlabadet i Sundsvall. Vi åt lunch (nåja, inte alla) och badade i ett par timmar innan vi körde den återstående sträckan till mormor. Resan gick helt klart bra även om det kändes som ’aldrig mer’ där innan Gävle. 

IMG 2230

Det mesta, men inte all, packning inburen i hallen. Btw proffsen packar i påsar. 

Hos mormor gjorde vi inte så mycket speciellt utan passade på att leka ute och vila upp oss lite. Och fika. Det finns en hel del roliga leksaker där, och förutom en ny cykel till Stellan så diverse andra fordon man kan åka på. 

IMG 2234

Det finns ingenstans det fikas så mycket som hos mormor

DSC 9554

DSC 9577

IMG 2249

1980-talet ringde… 

IMG 2246

Gött att cykla i kalsonger inomhus

Efter några dagar åkte vi till den sprillans nya lägenheten vi hyrt. Den ligger i ett område under etablering som heter Sadeln och ligger i Åre Björnens västra del. Där mötte vi även upp morfar som åkt upp med egen bil. 

Första dagen ösregnade det men vi var ju på vildmarksäventyr och gick ut ändå. Enda minuset med detta var att samtliga kläder och skor vi haft på oss blev totalt genomblöta. Jaha, det fick man för alla påkostade gortexplagg… 

IMG 2263

Senare på eftermiddagen var allt fortfarande blött men vädret bättre. Vi tog en promenad i grannskapets skidbackar.

DSC 9582

DSC 9615

DSC 9655

Nästföljande dag skulle det bli riktigt bra väder så vi hade siktet inställt på en topptur. När jag säger det så menar jag att vi skulle ta kabinbanan till toppstationen och sen gå den sista dryga kilometern till toppen. 

DSC 9676

Dimma över dalen, dagen efter det massiva regnandet

DSC 9677

DSC 9690

IMG 2314

Alla är med i kabinbanan

DSC 9718

Vid kabinbanans station

DSC 9723

Bananpaus halvvägs upp

DSC 9729

Även drickapaus för den lille

DSC 9732

Många fotomöjligheter

IMG 0136

Det är framförallt ett ställe som är sjukt brant, se mig i bild. Morfar var extra uppmuntrande där när jag försökte klättra upp med Frank på ryggen ”om du ramlar nu så stryker han med…”. Typ alla andra bergsbestigare och Hampus hittade bättre vägar runt den stora klippan. Men vi klarade det.

DSC 9735

DSC 9739

DSC 9746

DSC 9751

Vi klarade det upp till toppen! Gott med lite mackor och kaffe som belöning.

DSC 9757

Det var strålande fint väder, klart och mycket folk

IMG 2324

DSC 9766

På vägen ner gick vi en mindre brant men något längre slinga, man har blivit lite ängslig på sistone 

DSC 9774

IMG 2325

I kabinbanan på väg ner igen såg vi många downhill-cyklister. Såg riktigt kul (och läskigt) ut.

En av dagarna åkte vi in till Åre by och såg oss omkring. Det blev lyxpizzalunch på torget. Väldigt gott. 

IMG 2334

Någon kastade åt honom en kant så han höll sig nöjd

IMG 2338

Vi var även ute på fler turer i grannskapet av lägenheten

 

IMG 2344

IMG 2350

IMG 2360

Stellan är väldigt förtjust i att plocka bär, blåbär är en av favoriterna

IMG 2365

En av kvällarna smet Hampus och jag iväg efter att barnen gått och lagt sig. Vi promenerade upp till hotellet Copperhill. Vi hade klart underskattat sträckan och det tog mer än en timma att komma dit (inklusive lite pokemon). Hem gick det snabbare då vi hade gravitationen på vår sida så att säga. Sen när vi kom hem visade det sig att det varit totalt läggningskaos där minst ett barn vägrat sova när vi lämnat huset. 

IMG 2376

En liten lugn stund utan barn på en terrass med utsikt

En annan utflykt vi gjorde var att åka till Sveriges största vattenfall, Tännforsen. Vattenfallet var inte superspännande men det var en lagom bra promenad för Stellan att gå själv och mycket spännande när morfar gjorde lunch på spritkök. 

DSC 9775

Först en glass innan avgång

DSC 9786

Hampus och Stellan tittar på vattenfallet medan jag stod en bit upp och var rädd att de skulle falla i vattnet (tröttsamt att ha blivit sin egen mamma)

DSC 9811

Vi är ett par hundra meter från parkeringen. Matlagning på gasol i ett spritkök på en parkbänk. Hampus och jag punktmarkerar en varsin unge. Det är ungefär graden av äventyr det man klarar av nu för tiden. 

IMG 2380

Gott och spännande tyckte Stellis

Kan hända att vi tog någon dags vila mellan, men den sista turen vi gjorde hela gänget var att åka till Storulvåns fjällstation. Där gick vi en liten sväng, fikade, gick tillbaka och åt lunch på fjällstationen. Medan ungarna och jag sov i bilen av utmattning körde morfar över till norska gränsen för att visa Hampus hur det såg ut i Norge. 

IMG 2421

Minidvärgen vår

IMG 2434

En mycket spännande vajerbro

IMG 2444

IMG 2454

Gäller att vara koncentrerad när man går på spången

IMG 2469

Trädhästen

IMG 2480

Lunchbuffe på fjällstationen, mycket tillrättalagt, vilket passar oss

Sista dagen innan vi återvände till mormor skulle Hampus prova på att cykla downhill. Han hade anmält sig till en nybörjarkurs och hyrde all utrustning nere på torget. Han utmärkte sig som snubben som cyklade i röda chinosshorts. Det var enligt uppgift jätteläskigt, jättejobbigt och jättekul på samma gång. Med tanke på att han har surfar downhillcyklar sedan dess så antar jag att han fått mersmak. 

IMG 2490

Mannen med de röda shortsen är min

IMG 2495

IMG 2498

Jag och Stellan var imponerade i alla fall. Senare framkom att han hade cyklat in i ett träd men det hade gått bra. 

Sista eftermiddagen hos mormor passade vi på att leka ute i solsken och regn. 

IMG 2512

Frank gör plank-challenge inför Beach 2017

IMG 2515

Stellan var ute och sprang naken i ösregnet senare på kvällen

Vid hemresan fick jag igenom att testa en ny resemetod, att åka gristidigt. Vi klev upp kvart över fyra på morgonen. Drack en kopp te, blandade välling och lyfte upp sovande barn ur sängen. De höll sig lugna, mestadels sovande, fram till första stoppet i Järvsö. Vi var där till åtta på morgonen lagom för att äta frukost på Järvsö Baden (hotell och golfbana). Där fick barnen både kläder på sig och en ganska lång paus. Därefter körde vi i knappt två timmar till Gävle för lunch i samma park som på resan upp, och efter det kunde vi klippa resten utan stopp. Det var skönt att komma hem på eftermiddagen och jag tror vi kommer resa så här fortsättningsvis. 

IMG 2526

Två glada och nyvakna barn i Järvsö, halva resan avklarad

DSC 9814

Skönt att ha lite tid att packa upp och lufta sig efter en lång resa

Bilder sen sist

Det var ett tag sen sist, här kommer lite blandade bilder på sånt vi pysslat med senaste kvartalet.

Innan semestern gjorde vi ett ryck och renoverade fönstret i det rum som numera är Stellans nya rum (separat blogg kommer när det är helt klart). Där var fönstret illa väderbitet och rutan höll nästan på att lossna för allt kitt var borta. Fönstret sitter illa till och kan inte nås av amatör med hjälp av stege. Jag skötte renoveringen (skrapa, slipa, kitta, måla) hängandes ut från insidan. Projektet var nära att sluta med skilsmässa men när det visade sig att det var möjligt att tvätta bort alla gröna alger och smutsiga missfärgningar på fasaden (istället för att behöva ta hit en fasadrenoveringsfirma) så blev alla glada och sams igen. Hampus skötte fasadtvätten ståendes på en bänk med en borste på ett fem meter långt skaft, se bild nedan för att förstå hur högt det är. 

DSC 9387

Före: Vi var deppiga och trodde vi skulle behöva ha hit en målarfirma och täcka hela huset med en byggställning

IMG 1634

Pågående rengöring av fasaden, arbete på hög höjd..

IMG 1636

Efteråt, så mycket bättre!

Ett annat projekt vi pysslat med i sommar är att sätta upp ett halvtemporärt staket runt tomten. Det är av modellen fårstängsel och sitter så att bollar och barn inte ska falla handlöst ner för branterna. Det som återstår är att göra ett avslut med träribbor i hörnet mot gångvägen. Pappa och Hampus har borrat ner stolpskor i berget så nu ska dessa förankras med betong(?) och sen kan vi/Hampus göra själva staketet. 

DSC 9375

Stellan hjälper till att spika fast nätet

DSC 9380

Staketet går längs branten vid garaget, där det tidigare satt vassa buskar. Det finns en lös del man kan sätta för vägen och sen är det stängt mot platten. 

DSC 9383

Även stängt längs kanten på andra sidan av huset

Lillebror växer så det knakar

DSC 9429

Här är Frank sex månader, den 10 juni

IMG 1753

IMG 1786

Vi har varit på Skansen

IMG 1916

Kör gåstol i gräset

IMG 1921

Gungar (superläskigt)

IMG 2019

Gungar (superkul)

IMG 1993

Badlejon

IMG 1933

Morfar kom med en sovsäck modell mindre som både kröp ner i

Vi har varit ute och åkt lilla spårvagnen

IMG 1974

Tåget mot Gåshaga

IMG 1967

Fin utsikt mot havet

Vi har plockat jordgubbar, vinbär och potatis. Nästa år måste vi skaffa bättre rådjursskydd till jordgubbarna.

IMG 1952

IMG 1960

Jordgubbar godast i landet

IMG 2039

Rikligt med vinbär i år

IMG 2055

Rödvinbärskaka Stellan bakat

IMG 2155
Inte många potatisar
 
IMG 2194
Varit hos grannarna och plockat bigarråer, gud vad gott!

IMG 2177

Enormt mycket bär!

IMG 2207

Pratat med katten som vill komma in till oss

IMG 2146

Bakat kakor med skogens djur

IMG 2144

Ätit många av dem

IMG 2794

Lillebror river sönder blommor och äter jord

IMG 2807

Vi gräver efter guld

IMG 2814

… och hittar första och enda moroten

Lillebror har fyllt åtta månader och har blivit ganska röjig

DSC 9829

Våra goa killar

DSC 9855

DSC 9866

Frank, åtta månader den 10 augusti