månadsarkiv: januari 2016

Stellan 2 år

Idag firar vi lilla stora kotten på hans tvåårsdag. Jag kommer inte påstå att det senaste året gått snabbt utan normalt, det var ju ändå väldigt länge sedan han fyllde ett – eller hur?

Vi har firat med brunch och tårta för närmsta familjen. Tårtan var så gott som socker- och mjölfri med tanke på vår pågående hälsosatsning. Stellan blev bokstavligen överöst med presenter, wow! <emojiapa som håller för ögonen> Han är inne i sin fordonsfas och blev därför extremt glad för att få flera olika sorters bilar, hjullastare, lyftkran samt ett elektriskt tåg till Briotågbanan. Därutöver fick han också en siffertavla, böcker, pussel och till sin mammas stora glädje massor av fina och funktionella kläder. Erika hade sytt matchande tröjor till pojkarna, superfina!

Stellan blev lite blyg av all sång men åt glatt av tårtan. 

DSC 8452

Paketöppning innan frukost

DSC 8464

Med farmor, farfar och morfar

DSC 8470

Alla på plats, Adam och Julie hjälper till

DSC 8505

Kattfamiljen

DSC 8481

Två ljus

DSC 8486

Till nästa år får vi träna på att blåsa ut ljus

DSC 8508

Så när som på dadlar och 70%-ig choklad så är den sockerfri

DSC 8509

Mums mums mums

IMG 0248  1

Nya tröjor som Erika sytt 

Att göra 2016 (uppdaterad)

 

På förekommen anledning så är detta inlägg uppdaterat. Jag hade ju glömt något av det viktigaste i listan!

I dessa tider när det är populärt att avge nyårslöften har även jag funderat på det kommande året. I mitt fall blir det mer av en TODO-lista än några traditionella ”gå ner i vikt och börja träna”-löften.

De flesta av nedanstående punkter har jag dessutom tänkt klara av snarare förr än senare då de passar utmärkt att kombinera med föräldraledighet, eller ja, jag vet av erfarenhet att de inte passar så bra att kombinera med motsatsen (jättemycket jobb) i alla fall.

1. Göra alla övningar i mammamage-appen. Nivå ett av sju är avklarad, tio träningspass per nivå. Det är för jävla tråkigt (ursäkta språket) och känns helt meningslöst men min kompis Malin sa att hon fått platt mage sedan hon gjorde samtliga så det är hennes rekommendation som motiverar mig.

IMG 0248

Världens tråkigaste träningsövningar

2. Läsa böcker. Några av dessa har jag försökt att komma igenom under flera års tid. Nu ska det ske. Böckerna om fotografering fick jag nyss låna av Robert så de kom mest nyligen till på listan. Jag har även rätt många skönlitterära böcker på hög men dessa kommer inte specificeras i årets beting utan jag hoppas de kan komma med som bonus.

3. Virka klart Franks filt. Helst innan han är tjugo och inte behöver den mer.

DSC 8186

Faktaböcker jag ska läsa 2016 samt början på Franks filt

3. Köpa en ny handväska, av bättre typ. Tänker mig något i modell mindre i cross body-modell som passar bra för någon som kör barnvagn. Eftersom de jag gillar kostar… tja.. mycket så har jag mina anledningar för att motivera det hela. Här kommer lite inspo.

IMG 0008

Kanske någon av dessa blir min under året?

4. Hundra dagar utan socker och vitt mjöl. Hälsoutmaning med kattfamiljen. 

5. Använda kameran varje vecka. Finns många utmaningar man kan hoppa på där man ska fota varje dag men så långt sträcker jag mig inte. Det behöver inte ens vara avancerad fotografering utan alla bilder är bra bilder.

IMG 0002

Riggat för babyfoto. Fleecefilt fastsatt med säkerhetsnålar och tråd i fönsterhakar och stolar. Alla fotostunder behöver inte föregås av timmar av förberedelser, viktigt att komma ihåg dock. 

6. Sy mera. Vad som helst, okvantifierat mål. Det är roligt att skapa saker. Jag har inte varit så jätteintresserad av att sy babygrejer i jersey hittills men jag ska i alla fall testa en gång det kommande året. I övrigt har jag mest idéer på mjukisbyxor till mig själv eftersom det blir en del hasande här hemma. 

7. Lyssna på musik varje dag. Inte så lätt att åstadkomma som man kan tro när man bara är hemma föräldraledig, det är tillräckligt svårt att komma ihåg sin familj – än svårare att hålla reda på var lurar och annan teknisk apparatur befinner sig när ett 2,5-minuters tillfälle uppstår.

8. Fixa en ny sängkappa till vår säng. Den är sunkig, dammig och oformlig den vi har, syddes initialt till en 120-säng och har breddats och därför tappat styrseln. Blir dock konstant motarbetad av Hampus som tycker den är bra och absolut inte vill ha något som ser lite annorlunda ut.

9. Risk för att vi behöver köpa en ny bil. Hampus kan med nöd och näppe sitta i framsätet framför Stellans bilstol (skulle aldrig gå att åka så någon längre stund). Även Stellis har det trångt då han redan nu sitter med böjda ben. Han kan omöjligen få plats tills han fyller fyra. Lilleman går från babyskydd till bilbarnstol runt ettårsdagen och då behöver vi antingen få tag i en väldigt väldigt liten bilstol eller så blir det ny bil. 

10. Pyssla mera med Stellan. Jag har skaffat massor av lämpligt barnpyssel och surfar inspiration på Pinterest dagligen. Dock har det inte hittills funnits så mycket energi och tajming till att komma igång något väsentligt. 

Treveckorspojken

Frank är nu tre veckor och ett par dagar gammal. Det känns som att han alltid varit här och att jag aldrig har varit pigg.

Han gick ut ganska hårt i livet genom att bli vrålförkyld redan inom en vecka, och har kämpat sig igenom både ögoninflammation och mängder med tjockt snor. Jag har fått gå upp minst tre gånger per natt i dessa dryga två veckor och spolat och/eller sugit rent i hans näsa för att han ska kunna andas. De senaste dagarna har det blivit lite bättre så jag hoppas det ska ge med sig nu. Han är i alla fall inte sjuk i övrigt utan pigg och kry. 

Själv har jag genomlidit en kortvariant av självdiagnostiserad bröstinflammation, åtminstone utan tvekan en mjölkstockning. Det var i lördags jag fick tväront, blev röd och varm på vänster bröst samt fick hög feber. Jag ammade järnet och fick bort ”proppen” under natten men var helt sänkt i influensaliknande symptom i två dagar efteråt. Total dimma och ont överallt. Skönt att det gick bra och att vi slapp åka in till någon akutmottagning mitt i mellandagarna.

Stellan är snäll och glad i lillebror. Han är lite mer krävande för oss vuxna. Att ha hand om Frank är ingen match, han sover mest och kan inte ta sig någonstans själv. Fattar inte att man inte upplevde det så när Stellan var nyfödd… På torsdag öppnar dagis efter julledigheten och jag ser fram emot att han ska få lite mer stimulans än vad hans sömniga föräldrar kan erbjuda. Tack och lov har Hampus varit hemma hittills så jag har inte behövt vara själv med båda pojkarna. 

 Här kommer några bilder på Frank från idag och längre ner några bilder från igår när vi matade fåglarna nere vid vattnet.

DSC 8152

DSC 8161

DSC 8138

DSC 8166

DSC 8179

DSC 8088

DSC 8094

DSC 8098