månadsarkiv: augusti 2015

Saftat och syltat

Semesterns sista inlägg går i saftens och syltens tecken. 

För lika dålig som vår salladssommar har varit har bär-skörden varit desto bättre. Jag har skrivit om blåbärsplockningen som var en stor succé, så stor att även pappa var här igår och plockade. Han, Hampus och Stellan drog hem ytterligare fyra kilo bär på några timmar. Nice. Nu har vi hela frysen full.

Våra bärbuskar har också levererat. Jag har kokat saft och gelé på rödvinbär tidigare och idag gjorde jag en omgång till där jag blandade i röd- och krusvinbär. Krusvinbär är en blandning av krusbär och svartvinbär. Mycket bra, smakar som vinbär och är taggfria men är stora som krusbär. Mot framtiden, allting är lite bättre idag än vad det var igår. 

Besvärligast när man gör den här typen av kok är att akut lösa bristen på flaskor och burkar. Jag stod en lång stund och försökte få bort gamla etiketter men gick ge upp. Burkarna ser inte så där charmiga ut som på andra bloggar men vem bryr sig? (man ställer de fula burkarna längst bak bara).

Jag brukar förresten decinficera flaskor och burkar genom att köra dem en stund i ugnen på hundra grader innan jag fyller dem. Mycket enklare än att stå och koka upp vattenkanna efter vattenkanna med hett vatten. 

 IMG 9491

Krusvinbärsgelé och saft gjord på rödvinbär och krusvinbär

Sådär ja, då tar vi och kickar igång arbetshösten. Vi ses kanske till jul bloggen 😉 Nejvisst ja, i höst blir det till att virka mormorsrutor igen. Jag får återkomma med det. 

Äntligen gardiner i uterummet

Bloggen håller väl på att sätta kaffet i vrångstrupen nu när inläggen haglar tätare än någonsin, men var lugn, snart börjar höstdvalan.

En annan grej som jag bestämde mig för att göra i sommar var att fixa gardiner på uterummet. Även detta har varit en riktig slamkrypare, se exempelvis detta inlägg som jag skrev i maj i fjol där jag funderade på hur man på bästa sätt skulle få till lite solskydd på uterummet. Behovet är skriande varje vår och sommar men faller i glömska under vintern. Faktum är att vi nästan aldrig sitter där ute, trots att det borde vara helmysigt, men det blir liksom inte av. Förhoppningsvis är dagens åtgärd ett litet steg i rätt riktning för att få det lite mysigare. Tro det eller ej en regnig sommar som detta, men det blir alldeles för soligt och hett därinne för att man ska klara av att vara där.

Det vi har gjort i sommar är att Hampus har flyttat värmeaggregaten och satt upp en U-formad gardinskena från vägg till vägg. Jag hade innan tänkt mig att detta projekt var typ omöjligt för oss att lösa så jag är fortfarande överraskad och glad för att det gick så lätt. Jag menar, det krävde en heldag på Ikea och en eftermiddag för Hampus ute – inte så farligt! 

Jag har ägnat de senaste dagarna åt att sy fyra helt enkla gardinlängder. Klart, struket och upphängt idag. Jag tycker det känns lovande. Det vi får se och utvärdera är om det eventuellt behövs flera gardinlängder, jag köpte en hel bal tyg så det räcker säkert till ytterligare fyra om det skulle behövas. Bra där med Ikea och deras 19 kronorstyg!

Inom de kommande fem åren så lovar jag att vi även har skaffat lite sköna mysiga och snygga möbler till rummet. 

IMG 9492

Gardinlängder som skuggar lite

IMG 9493

IMG 9494

Skenan sitter närmast glaset, infravärmen är flyttad från vägg till tak – mycket lyckat!

I vanlig ordning var det en del kaos under arbetets gång. Jag fick bland annat hjälp av min lilla hjälpreda när Hampus och pappa var ute och hämtade sand till sandlådan igår. Känsliga läsare varnas. 

IMG 9481

Trådrullar är kul, ett litet tag

IMG 9484

Hjälpa till med att nåla och klippa, alternativ sortera nålar

IMG 9487

Vad tröttsamt att handarbeta. Notera trådbollen på bordsskivan.

Sandlådan

DSC 6511

Stellan gillar ju att vara ute i trädgården, men eftersom tomten inte riktigt är barnsäkras ännu behöver man ha ständig koll på var han befinner sig. Visst vore det toppen om det fanns något ofarligt som kunde hålla honom sysselsatt en stund medan pappa dricker kaffe långsamt?

Ett av sommarens viktiga projekt blev därför att att bygga en sandlåda. Efter en kortare stunds research på Google hittade jag en beskrivning som verkade OK.

IMG 4293

För en vecka sedan åkte jag iväg till Beijer och köpte virket till ramen och snickrade ihop stommen. Den delen gick snabbt men sen återstod problemet att få tag på sand. Enklast är att köpa småsäckar hos trädgårdshandeln men det är också det dyraste alternativet, speciellt om man behöver mycket sand. Annars kan man beställa sand i storsäck (1,2 ton) och få det hemkört till tomten.

Den här lådan rymde drygt ett halt ton sand och då var det bättre att försöka hämta sand själv på släpkärra.

IMG 4286

Jag och CE fick låna släpvagnen av granarna och begav oss till Molnsätra för att fylla på. Efter att ha konstaterat att de hade sommarstängt åkte vi istället till Allt i Sten i Vallentuna som hade lördagsöppet och som med grävskopan supersmidigt fyllde släpkärran åt oss för 500kr.

IMG 4290

 Väl hemma på garageplan skottade CE och Stellan sanden från släpet till skottkärran.

DSC 6471

 Medan jag körde upp för backen och fyllde sandlådan.

DSC 6483

Sanden räckte gott och väl och vi har motsvarande ett par skottkärror fulla med bonussand som blir bra som jordförbättring. 

Under tiden passade Hanna på att köpa lite nya sandlådesaker eftersom vi glömde de förra i Aspås.

Stellan blev toppennöjd!

DSC 6490

DSC 6501

Ytterligare två trädgårdsprojekt klara, stenpartiväxter och sandlåda

Det här är del två i följetongen om trädgårdsprojekt vi gjort klart i helgen. Som jag skrev i förra inlägget så börjar vi jobba på måndag så det har varit lite av sista rycket innan sommaren är över.

Den här bloggen ska handla om tomtens nordvästra hörn, det som ligger utanför köket som har varit nästan klart i drygt två år. Det har bara varit en liten liten grej kvar – och nu är den (och lite mera) KLART!

Bara för att komma in i rätt stämning så ska jag visa några förebilder från vår första vår/sommar i huset:

FÖRE

 DSC 0549

Höggräs

DSC 0496

Ängsaktigt gräs och mossa överallt. Här har vi just fått ordning på köksträdgården. 

 DSC 0812

29 juli 2011, här har Maria och jag startat ett litet miniprojekt att göra en liten stenpartirabatt. Det var detta jobb jag skulle återuppta den här sommaren. 

Den här delen av tomten är den vi ägnat mest tid, kraft och pengar åt under de 4,5 år vi bott i huset. Det blir extra tydligt när jag går igenom gamla blogginlägg under kategorin ”Trädgård”, för vart och varannat inlägg handlar om detta.

Om jag ska säga jättekort så har jag/vi tagit ner minst ett träd, grävt upp och silat all jord, byggt en liten stödmur och planterat ett träd. Sått gräs och dragit upp mängder med rötter. Rensat och rensat bort jord. Byggt upp en vinbärsö och planterat vinbärsbuskar. Samt gjort en ny rabatt längs huset

Efter några turer med gräsmattan med rensning av ogräs och stöd-sådd med gräsfrö så har den tagit sig riktigt bra, muren står kvar och alla buskar och träd växer riktigt bra. Vi har varit väldigt nöjda med jobbet.

Det som inte riktigt blev klart var att rensa bort den sista gräsfläcken i det parti som är stenklippa. Det har varit en yta på inte mer än 1-2 kvadratmeter ”gräsmatta” av det äldre slaget, dvs högt spretigt ängsliknande diverseväxtlighet. Eftersom jordmånen är dålig, det ju en klippa, så har detta gräs varit brunt mest året runt. Det som också hänt sen vi gjorde det stora jobbet är att det börjat växa upp mer spretigt gräs och ogräs i sprickorna lite här och där. Detta har varit icke åtgärdat och var väl närmst halvmeterhögt i sina stråk. Antar att det räknas som löpande underhåll. 

En annan grej som inte blev så bra var det djupa hålet i stenen längst bort. Det är en grop som det samlas vatten i. Jättehärligt tycker fåglarna som använt det som bad. Inte så jättehärligt för oss föräldrar när Stellan går ner med lågskor och sätter sig i det sura slemmiga vattnet. 

Eftersom jag inte direkt har huvudet på ett skaft nu för tiden så har jag inte tagit någon nyaktuell före-bild den här gången. Därför får vi hålla tillgodo med ett par halvgamla. Det var inte så lätt att hitta bilder då jag undviker att fota det här området.

IMG 8116 

Hampus tidigare i vår som är ute och grillar. Man kan se den gräsmatteliknande yta som är mellan grillen och järnbordet. 

IMG 8446

På den här bilden kan man också se lite av gräset och den vida tallen

Oj, det blev en jättelång inledning för att komma fram till vad jag gjort den senaste veckan. 

Vi började med att såga ner några av de mest yviga barriga stickiga grenarna från tallen för att få den lite luftigare mot marken. Därefter grävde jag bort den där jädra jorden mitt i klippan, vilket inte alls var så lite som jag trodde innan. Jag körde bort skottkärra efter skottkärra (minst tio stycken) med jord och rens innan det var klart. Jag passade även på att utöka projektet lite allt eftersom till att även innefatta en uppdaterad plantering i stenpartiet samt gjorde en bättre anslutning till köksträdgården. 

Parallellt så har Hampus snickrat en sandlåda och har med hjälp av Stellans morfar också fyllt den med imponerande mängder sand.

EFTER

DSC 6457

Under tallen har jag satt smultron (återanvända) och något gult slingrande jag hittade på tomten. Längre fram ”Kärleksört” och ”Mossflox”. I de djupare skrevorna närmst gräsmattan ”Liten Kärleksört” och ”Vit Fetknopp”. Till höger i stenskrevorna har jag något rosa jag hittade i backen, samt jättevallmo i det som blev mer av en riktig rabatt invid köksträdgården. 

DSC 6460

Liten Kärleksört, fin hoppas den överlever…

DSC 6462

Kärleksört och Mossflox

DSC 6464

De rosa är hittade i backen, den ensamma lökväxten kom från ett jularrangemang anno 2011-ish och tlll höger vallmorabatten 

DSC 6483

Nu med sandlåda, jättebra fixat av Hampus 

DSC 6469

I det lite djupare hålet planterade jag någon slags prydnadsrabarber jag hämtade på tomten för att slippa ha Stellan i det sunkiga vattnet var och varannan dag

När det gäller valet av växter så är det helt slumpmässigt. Mina trädgårdsintresserade vänner är nog inte så imponerade av tillvägagångssättet. Det som hände var att jag bestämt mig för att köpa smultron och sätta överallt, och åkte till lokala trädgårdshandeln. Väl där fanns inga smultron så då valsade jag omotiverad och sur runt ett antal varv tills jag hamnade framför reahyllan. Där jag till slut plockar på mig några olika billiga växter. Visst, jag kompletterade med några andra till ordinarie pris också, men det var ju allt annat än i förväg genomtänkt. Några av växterna som jag använde plockade jag dessutom från andra ställen på tomten för att göra det lite enkelt för mig. 

När det gäller den nedre delen av den här sidan av tomten, den som sluttar mot söder, så har vi ganska långtgående planer. Vi håller just nu på att ta in offerter, rita på bygglovsansökan och planera för en rejäl stödmur, plank och bättre gräsmatta. 

DSC 6428

Bättre och plattare gräsmatta här, det blir ett helt eget projekt

Semesterprojekt ett avslutat – sten vid odlingslådorna

Sista skälvande dagarna på vår sexveckors semester har bjudit på krafttag för att bli klara med några av semesterprojekten.

Först, att snygga upp runt nya odlingslådorna. Ni kanske kommer ihåg att vi i maj snickrade några olika nya odlingslådor, finns att läsa bland annat här och här. Det var dels två större och lägre lådor som vi målade svarta som skulle användas till salladsodling och liknande, och dels två ”lite finare” lådor gjorda i tryckimpregnerat virke med handtag för grönsaker, kryddor eller blommor. Jag fixade och donade en massa för att hitta en bra plats att ställa de svarta lådorna på och tänkte att jag skulle vara smart och ställa dem på markduk för att slippa klippa fästinggräs runt kanterna ideligen. Det enda jag inte gjorde klart var att fylla på ordentligt med sten runt om, de har istället stått med synlig odlingsduk hela sommaren.

Jag trodde det skulle dra ut på tiden en vecka och inte tre månader. Men oavsett – Hurra! Hurra! Nu är det fixat. Stenen som jag använt är uppgrävd från andra ställen på tomten, bland annat ur potatislandet. Det blev en del bärande och tvättande. 

FÖRE:

IMG 8483

Det var lurvigt gräs och ojämn mark där lådorna skulle stå

IMG 8542

Så här har det sett ut hela sommaren med undantag för fiberduken

EFTER

DSC 6485

Äntligen är markduken täckt med sten och syns (knappt) inte längre. Morötterna i den vänstra lådan har det tufft eftersom Stellan gräver i jorden varje dag. 

Beträffande odlingen så tror jag salladen var som bäst när vi var i Frankrike. När vi kom hem var det överblommat, övervuxet och snigelätet. Jag sådde om sallad i den ena och sådde morötter i den andra men jag vet inte om det hinner bli något innan frosten kommer (snart, antar jag). Det var något som inte var helt optimalt, tyckte jorden var grov och torr så jag får fundera på att blanda i mer köpejord till nästa år kanske. En annan bidragande faktor är möjligen att Stellan brukar ägna en stund varje dag åt att gräva runt i jorden med sin lilla spade, kan eventuellt ha påverkat slutresultatet…

En annan tanke som slagit mig i år är att det är ju inte så jättekul att odla och äta sallad så vi kanske planterar jordgubbar i samtliga nästa år. Plocka och äta jordgubbar ingår också i Stellans dagliga rutin. 

I det lite längre perspektivet hoppas jag på att kombinationen energi, ledighet och torrt trä kommer sammanfalla så vi får lite svartfärg på de andra obehandlade lådorna också. Det är klart snyggare.