månadsarkiv: juli 2015

Blåbärsdagar

Igår eftermiddag gjorde jag och Stellan en liten repa i skogen för att kolla läget. Jag hittade minsann en svamp! Men det vi också hittade var lite blåbär som vi plockade med oss hem. Hampus som äter blåbär i det han kallar för ”vanlig frukost”, dvs det han äter precis varenda morgon och ibland även på eftermiddagen, blev lite intresserad. Vi bestämde därför att göra ett försök att plocka lite mer tillsammans efterföljande dag, dvs idag. Vi har plockat blåbär tillsammans vid två tidigare tillfällen och båda slutade i klagosång pga mycket mygg och lite bär. Det var en del mygg igår vilket syns på stackars Lill-Stellan idag men idag hade vi jättebra förutsättningar.

IMG 9454

Det kom en ordentlig skur igår eftermiddag när vi gick hem från skogen, när jag gick såg jag två små händer sticka fram ur regnskyddet

IMG 9455

Ganska nyfiken att titta på allt från vagnen

IMG 9458

Blåbärsvrak

Kotten, som verkligen gillar bär, var taggad till tänderna och väckte oss redan vid kvart i sju i morse. Vi andra två var som två lik och lyckades sova räv i ytterligare en halvtimma samtidigt som han levde rövare i vår säng. Vi kom iväg hemifrån strax efter nio efter att ha stressat järnet. För att hushålla lite med energin så tog vi bilen till Breviksbadet, via mataffären för att köpa med oss lite fikabröd (optimera för trevligt). Från parkeringen så gick vi några hundra meter innan jackpot. Det var väldigt bekvämt, vi kunde rulla barnvagnen ända fram i snåren. Vi plockade bär och fikade om vartannat, och var hemma igen innan lunch. Hem kom vi med två kilo bär och var väldigt nöjda. 

Här kommer några bilder från idag. 

IMG 9461

Stellis i snåret

IMG 9464

Stödfikar lite innan riktiga fikat

 IMG 9469

Wienerbröd och kaffe på en sten

IMG 0072

Kul att åka karusell i utegymmet. Jobbigt för en annan att göra roddövningar i rask takt.

IMG 9471

Mycket att plocka

IMG 0071

Man blir trött av all frisk luft

IMG 9472 

 Två kilo

Till Bäverhyddan

Årets ”vildmarksutflykt” på hemmaplan gick av stapeln igår när vi och en annan familj cyklade bort till Bäverhyddan. Bäverhyddan är ett timrat vindskydd med grillplats och vedförråd som tillhandahålls av kommunen. Vill man se hur det ser ut så kan man läsa förra bloggen i ämnet då den innehåller lite mer bilder. 

Tidigare två turer har vi grillat korv men nu tänkte vi att det var dags att göra något lite mer ambitiöst. Vi hade därför fixat hamburgare med alla tillbehör som grillbacon, cheddarost, gucca, majo, grönsaker, senap, ketchup, rostad lök osv. 

Nu tog jag inte så många bilder från gårdagen men här kommer några få. 

IMG 9422

Stellan i blåbärsriset medan vi väntade på att papporna skulle fixa grillglöd av vedträn

IMG 9425

Barnen åt korv medan vi väntade på våra burgare

IMG 9428

Resultatet – mums!

IMG 9435

Kul att dricka ur ett termoslock

Helgbesök

I helgen hade vi den stora glädjen att ha två härliga gäster på övernattning. Det var planerat sedan länge men det dröjde några månader innan vi kom till skott. Eftersom gästerna är av det yngre slaget och vädret av det sämre så försökte vi ladda upp med en del kul inomhusaktiviteter. 

Gästerna var Adam och Julie, Stellans kusiner. Tydligen var det första gången de sov borta hos andra än mormor och morfar så det vi och föräldrarna var lite ”öppna” för hur det skulle gå. Skulle någon av dem få akut hemlängtan, och skulle vi lyckas hålla koll på Julies toalettbesök nu när hon relativt nyligen slutat med blöja. 

Vi hade fullt upp, roligt och tiden gick snabbt. 

IMG 9378

Stellan och Adam plockar tomater på uterummet

IMG 9385

Efter middagen startade vi igång ett mördegsbak, Adam och Julie hjälper till med degen 

IMG 9392

Lite smulig deg, men tillslut lyckades vi trycka ut kakor

IMG 9394

Sen var det stressigt att hinna äta popcorn som var lovade sedan länge. Vi tittade en kort stund på senaste Disneyfilmen. Stellan som inte alls ville sova när de andra barnen var vakna kom upp han med. 

Jag, Julie och Adam sov i gästrummet. Vi hade skjutit in sängen mot väggen för att undvika rullolyckor. Barnen sov gott såvitt jag kan bedöma men en annan som inte är van att sova bredvid två propellrar sov lite sådär. Nästa gång de sover här ska jag nog se till att sova i separat säng. Hur som helst. Stellan vaknade åtta, Julie halv nio och Adam han väckte vi klockan tio! Ojojoj, 4,5 år och redan tonåring, haha. På morgonen och förmiddagen hade vi planerat att dekorera våra kakor. Tänkte att det kunde bli ett kul tidsfördriv, vilket det också blev. 

IMG 9398

Barnen sover gott, lite kors och tvärs

IMG 9404

Hampus hjälper till med den gula glasyren. Tanken var att vi skulle ha massor av olika färger, men vi var lite korta på florsocker så det blev gult och rosa. Till det flera olika sorters strössel och dekorationskulor. 

IMG 9407

Vi började faktiskt längta efter det kommande julbaket

Ja, det var väl ungefär vad vi hann med innan föräldrarna kom farande för att krama sina barn. 

Trädrensning

Vid två tillfällen i närtid, ungefär senaste halvåret, har vi fått lapp i brevlådan från Kommun (som vi från Jämtland säger, dvs Lidingö Stad) med en skarpare uppmaning att rensa upp bland våra träd mot gatan. Enligt brev och hänvisad lagtext så ska vi hålla fritt från utstickande grenar till en höjd på 4,7 meter för att ge fri sikt åt trafiken.

Javisst, det är ju bra, bara det att

1) …det inte är någon trafik på vår lilla lokalgata och

2) 4,7 meter är skithögt upp och omöjligt att nå

Enligt uppgift så skulle samma Kommun göra jobbet och skicka faktura om vi inte gjorde det själva. Hampus var sugen på att testa men vi har ändå båda gångerna hittills gjort ett seriöst försök att ta bort det värsta. Grannarna på vår lilla gata hade fått samma uppmaning vid lika samma tillfällen, trots att jag är övertygad om att de gjort ett betydligt mer noggrant jobb vid första tillfället och löpande än vi gjort. Inte för den delen sagt att vi har latat oss, det är bara det att vi har så mycket träd där nere längs staketet. 

Nåväl, grejen var ju att det är just skithögt upp i luften. Vi har testat olika varianter av att stå på ranglig stege. Hampus är lite höjdrädd och jag är gravid (igen) och har därför av samma person ålagts stegklättrarförbud. Normalt så ringer vi pappa i dessa lägen, men det var lite tajt med tid att hinna bjuda hit honom innan tidsfristen gick ut… så vi fick vara lite kreativa. 

Haha, triumf! Med hjälp av värsta långa repet så kunde vi leka lasso-cowboys. Jag kunde sen hänga i repet medan Hampus lagom vinglades på en stege sågade av grenarna så högt det bara gick. Eken är svårast. hårdast, högst och mest otillgänglig. De flesta andra träden som är yngre och av mindre ädelt slag var enklare på alla sätt och vis. Stellan var hos sin farmor och farfar så vi hann göra en enligt vår bedömning tillräckligt bra insats på en halv förmiddag. 

Bilderna får tala för sig själv.

IMG 9330

IMG 9332

IMG 9336

IMG 9337

Några dagar senare, körde vi bort renset och en handfull kottar som ramlat ner från samma Kommuns tallar som står i anslutning till vår tomt. Vi skojade om att skicka en motsvarande lapp till dem, men faktum är att vi har lämnat in en ansökan om att de ska fälla träden. Har dock inte fått något svar så jag vet inte om det betyder ”avslag” eller ”ännu ej beslutat”. 

Oavsett vilket, jag vill passa på att tipsa om Ikeas stora plastlådor för återvinningssortering. Dessa backar passar perfekt att använda till trådgärdsavfall och jordförvaring. De är lätta att packa i bilen, håller tätt och skräpfritt och man slipper prassla med trasiga plastpåsar. 

IMG 9346

IMG 9344

Om man ställer dem rätt så ryms fyra i bagaget

En vecka i Jämtland

Som ni kanske minns så inledde vi semestern med att åka tio dagar till franska rivieran. Därefter var vi hemma i cirka en vecka och laddade om (läs: körde minst 14 tvättmaskiner) innan vi åkte iväg på nästa semestersväng till mitt barndomshem i Jämtland. Vi kom hem i förrgår sen eftermiddag och idag har vi bara njutit av att vara hemma – vilket vi har för avsikt att vara resten av semestern. Det bästa med att åka bort, det är att det är så härligt att komma hem igen. 

Det bästa transportsättet, åtminstone sommartid är bil och resan estimeras till cirka 6-7 timmar beroende på vilken väg man väljer. I själva verket tar det längre tid förstås eftersom man ska pausa för att äta och kanske rasta en liten busunge. Förra sommaren när vi körde upp med Stellan så gick det väldigt bra, den här gången var vi lite osäkra på hur det skulle gå. Han sover inte lika mycket nu som när han var ett halvår, han har mer spring i benen och har dessutom börjat visa tecken på att bli ordentligt åksjuk i bilen. Vi övervägde diverse olika alternativ kring startpunkt för resan: köra tidig morgon, eller mitt på dagen eller sen kväll och natt?

På vägen upp bestämde vi oss för att starta så tidigt som möjligt men inte mitt i natten och ta rutten förbi Sundsvall. Som bekant så tar allt längre tid än vad man tror. Trots att vi klev upp kvart över fem så kom vi iväg först klockan sju, trots att vi hade gjort all matsäck, vattnat blommorna och packat bilen kvällen innan. Innan vi hade passerat Sollentuna så hade Stellan kräkts två gånger, och jag hade fått byta från passagerarsäte till baksäte sittandes på vakt med en använd kräkpåse i handen. Inom den första halvtimman typ hade Hampus tydligt deklarerat att vi aldrig någonsin kommer köra bil till Jämtland utan det blir flyg fortsättningsvis. Stellan somnade och resan rullade på. Vi bestämde oss för att stanna i Sundsvall på ett lekland för låta honom få en ordentlig chans att smälta lunchen genom att busa någon timma efteråt. Det gjorde vi, och det funkade bra. Inga fler missöden på resan som flöt på bra. Det var lite trafik, bara lite minus för ihållande regn som växlande mellan skyfall och dugg. 

IMG 9248

Drakborgens lekland i Sundsvall

IMG 0068

Superkul med bollhav 

Väl på plats hos mamma så tog vi det ganska lugnt de första dagarna. Det var kallt son satan och regnigt. Första eftermiddagen klädde vi på Stellan regnkläder från hatt till stövel och gick ut en stund på tomten. Han började gråta efter cirka fem minuter så vi gick in igen. Efterföljande dag var höjdpunkten den katt som följde efter honom och mormor på väg till postlådan. Stellan blev så glad. Katten, som verkade vara på rymmen(?), uppskattade också myset. Stellan är så gullig när han ser djur (även gosedjur) som han tycker är söta för då gör han ett slags pip ”Iiiiih” som han kan säga hur länge som helst. 

DSC 6034

En kattkompis som dök upp på gatan

DSC 6035

DSC 6039

Dagen därpå bestämde vi oss för att åka in till Jamtli Historieland, som är typ som Skansen med undantag för djuren. Nu hade vädret vänt och det var riktigt soligt och ganska varmt. Vi strosade runt bland historiska miljöer och lekte i barnens ladugård till att börja med.

DSC 6056

Vi är intresserade av tak och färgsättning så det tittar vi alltid på när vi ser gamla hus. Här ett rött plåttak i bandtäckning och engelskt röda fönsterdetaljer.

DSC 6062

Utanför barnens ladugård fanns en sandlåda, där hade Stellis kunnat sitta hela dagen om han fått

DSC 6063

Grisar att ta hand om

DSC 6066

Stellan gillade ankorna gjorda av vedträn typ

Därefter gick vi vidare mot sjuttiotalsområdet. Där pågick en musik-/teaterföreställning baserade på ”Fem myror…”-programmen som vi tittade lite på och senare busade runt i tillhörande lekland.

DSC 6080

Fem myror-leklandet på Jamtli

Hampus tog kommandot och stretade vidare in i sjuttiotalsområdet, medan Stellan och jag började få energikollaps pga lunchdags. Det var lite tur att Hampus var så ihärdig för annars hade vi inte fått ta del av de komplett inredda (inklusive trovärdiga statister) sjuttiotalsvillan.

DSC 6082

Hampus och Stellan pustar ut i ett av tonårsrummen

DSC 6084

Stellan och kanin kollar in en gillestuga för första gången(?)

Bortom villorna så fanns det även äldrebostäder, typ radhusmodell utan trädgård, men även en hippielott. Det var jättemärkligt att gå förbi och bli tilltalad av de boende som en del i deras skådespel. Jag menar, hur mycket fantasi har man att komma på roliga svar vad man gör utanför en hippiebuss kvart över lunch en solig dag? 

Efter en rätt medioker lunch på Slalom Kafé så kom dagens höjdpunkt: Besöket i fäbodvallen. Jag och Kotten hade varit på Skansen en vecka tidigare så jag visste att han verkligen gillar djur och getter i synnerhet. Mycket riktigt! Stellan blev så glad och gjorde sina pipande ”Iiiih”:n så fort han såg dem. Väl innanför stängslet kunde han inte sluta klappa. 

DSC 6099

Stående på träkojan ser man en väldigt söt killings bakdel

DSC 6120

DSC 6126

Stellan ville bara krama geten

På fäbodvallen tittade vi även på en ko men den råmade så kraftfullt att vi alla tyckte den var lite läskig. Bättre var det med de små kaninerna så var så söta. Stellan instämde. 

DSC 6087

Vi klappar och matar kaniner igenom buren

Innan Stellan bröt samman i sin dagliga törnrosasömn så hann han provköra grävmaskinen. Den var inte i närheten av lika spännande som djuren men helt ok. 

DSC 6140

Kör en grävmaskin som går på vindkraft. Vindkraften utvinns genom att en vuxen vevar på ett vindkraftverk så propellern snurrar. Jobbigt för vuxen…

Eftermiddagen avslutades i Östersund City där jag ersättningsköpte ett par nya solglasögon för det facila priset av 150 spänn. Mycket nöjd. På kvällen kunde vi äta middag på mammas balkong vilket kändes som en stor seger för sommarvädret. 

IMG 9276

Mina nya 150-kronorsglasögon

Dagen därpå gjorde vi ungefär samma sak igen men på en hembygdsgård i Ede, mammas hemsocken. Stellan klappade killingar, vi tittade på tidsenligt klädda kvinnor som bakade tunnbröd och spann garn. Hampus fick chans att briljera på det senare. Vi åkte även häst-och-vagn samt tittade på en musikföreställning riktad mot den yngre generationen. 

IMG 0070 2

Killingar i en temporär komposthage

IMG 9282

Hampus och min morbrors fru Lisbet som jobbade i spinneriet den här dagen

Jämtlandsresans höjdpunkt skedde på måndagen då vi packade ihop oss, matsäck, regnkläder och mygghattar och åkte till Vålådalen för en enklare fjälltur. Det var vi, tillsammans med tre andra familjer inom varierande grad av släktskap. Bland annat min kusin Annica och hennes sambo med barn. Det var totalt sju barn, sju vuxna och en hund. Barnen var i åldrarna fyra år ner till ett år och någon månad. Alla barn under två, totalt tre stycken inklusive Stellan, fick åka bärstol och de övriga knatade på med under dagen varierande hastighet. 

Vi parkerade vid sportcentret i Vålådalen och gick sedan rätt upp för fjället, det var rätt brant och flåsigt i början. Barnen var vid gott mod och traskade på tappert. Stellan som hade fått frukost väldigt tidigt, för att undvika kräkkaos i bilen, var gnällig och hungrig – förstod vi senare. Förutom att det var varmt och flåsigt så blev vi attackerade av mygg och knott så fort vi stannade, vilket var rätt ofta. 

Efter att ha klarat av den värsta stigningen så hittade vi ett ställe där det kändes som det blåste lite på. Vind betyder mindre mygg och knott så vi stannade för att äta lunch. Dessvärre så hittade de blodsugande djuren oss ändå. Stellan blev knottbiten runt ögonen och i båda öronen och vi tyckte världssynd om honom, och försökte sätta på mygghatt och liknande för att skydda honom. Något han inte uppskattade var att ha huvudet i ett nät, så vi fick låta bli. En bra kompromiss var att byta till mössa istället för keps så blev det lite skönare för öronen i alla fall. 

 

DSC 6189

Vi stannar till för att äta lunch på en sten

DSC 6199

Mums, kall köttfärssås och pasta ur en glasslåda

DSC 6197

 

DSC 6216

Lite bättre med mössa mot knotten

DSC 6220

Helt ok att vara tillbaka i bärstolen efter lunch

Vi insåg som sagt att Stellan måste ha varit hungrig för han gick från supergnällig till toppenkotte. Efter lunchen bar jag honom en liten bit och då satt han däruppe på sin tron och pekade åt alla möjliga håll och sa ”Titta”, ”Titta där!”, ”Där!” osv. Från det att vi började röra oss så tilltog vindarna och vi hade inte alls lika mycket besvärande mygg och knott som tur var. Solen kom fram och det blev riktigt fint. 

DSC 6231

Efter lunch var det var rätt lättvandrad terräng, inte alls särskilt brant dock lite blött när vi passerade flera myrar


DSC 6242

Tillbaka hos pappa efter en kort stund

Målet för dagen var att komma fram till ett vindskydd invid ett vattenfall. Det gjorde vi lagom till efterlunch-fikat. 

DSC 6272

En glad kille fikar i vindskyddet

DSC 6275

Vattendraget i en dal framför oss

DSC 6317

DSC 6321

Vi gick ner till vattnet för att fylla på flaskorna

DSC 6342

Stellan ville gärna gå i

DSC 6350

Till höger är en liten fläck snö

DSC 6351

DSC 6369

DSC 6385

På vägen tillbaka tog vi en lite enklare grusväg. Skönt att slippa gå brant nerför med trötta ben och barn på ryggen

DSC 6391

På vägen tillbaka till bilen

Det märktes att jag inte är riktigt van att gå brant uppför med tung packning för efterföljande dag hade jag mycket träningsvärk i vaderna, vilket höll i sig i flera dagar. Den sista dagen tog vi det lugnt, fixade med mammas nya (min gamla) dator och liknande. På eftermiddagskvisten åkte vi på en liten tur ner till Storsjön för att prova kasta lite med varsitt kastspö. Hampus har aldrig fiskat upp en fisk så jag tänkte det vore kul att göra det. Det blev inte som jag hade tänkt men vi drog båda upp imponerande mängder sjögräs innan det var dags att åka hem och göra middag. Stellan ville gärna vara med och fiska han med och mormor fick hålla i honom hårt i flytvästen. 

IMG 9297

Fiskarkungen, som vi kallar honom

IMG 9303

Stellan och mormor

På onsdagmorgonen klev vi upp vid sextiden, åt frukost och packade in oss i bilen. Två timmar senare lämnade vi Jämtland för den här gången och vi tog sikte på inlandsvägen istället för att vägen via Sundsvall. Precis som när vi körde upp så var det lättkört, bra vägar och lite trafik. Den här gången helt optimalt väder då det var lätt molnigt och uppehåll. Hampus hade kollat upp bra lunchställen på vägen och vi stannade på Järvsö Baden, jag tror det är både hotell och golfanläggning. Vi kom dit strax efter elva och stannade totalt i två timmar innan vi körde vidare. Det var jättebra mat, buffé med fräscht salladsbord, och fin trädgård som vi kunde hämta inspiration ifrån. Stellan kunde busa, plocka sten och allmänt göra av med lite bilenergi. Han hade sovit så gott som hela vägen hittills. 

IMG 9308

Inspirationsträdgård i Järvsö. Vi funderar på att göra en liknande släntrabatt istället för de knackiga låga stenmurarna vi har på östra sidan av huset

IMG 9311

Väldigt fina raka perfekta odlingsland

IMG 9312

Man skulle ha haft en lite pampigare grusplan framför huset?

Därefter körde vi vidare nästan ända fram till påfarten till E4:an innan vi tog en kort paus, Stellan fick en smörgås och bilen ny bensin. Hampus tog över som förare och trafiken började tätna så fort vi kom ut på stora motorvägen. Det gick ändå jättebra ända fram till Solna ungefär då det blev bilköer samtidigt som bilens AC la av, Stellan blev både less, varm och åksjuk – och kräktes senare i norra länkentunneln cirka tio minuter hemifrån. Stackars liten, jag satt bak med honom och han var verkligen förkrossad. Stockholmsdelarna av resan har varit värst i båda riktningarna. 

Det gick dock snabbt att komma hem och han repade sig ganska fort efter lite middag och en tidig kväll i säng.

Au revoir franska rivieran

I midsommaraftons gryning hoppade vi och pappa på norgeflyget till Nice och franska rivieran. De kommande tio dagarna spenderades därefter i Antibes med omnejd. Det var kanske lite väl stressigt att avsluta jobb, packa och förbereda inför resan men nu i efterhand så känns det som att vi fick en kraftfull semesterkick-off. För ovanlighetens skull, när det gäller våra semestrar, så hade vi supertur med vädret. När det var som kallast och regnigast hemma så hade vi lagomvärme i överflöd, väl hemma anlände sommaren. 

Senast vi flög med Stellan så var det hundra procent kaos som kan sammanfattas med panikskrik från start till landning inklusive bebis med dålig mage (läs: brottningsmatch på flygplanstoans skötbord). Vi såg därför fram emot denna flygresa på drygt tre timmar, med begränsad entusiasm. Speciellt eftersom Stellan inledde resan med att kräkas ordentligt i bilen och på alla kläder när vi precis anlänt till Arlanda. Förmodligen var han lite vimmelkantig av att bli väck gristidigt, ha sovit dåligt natten innan och ätit massor av gröt precis innan han sattes i bilen. 

IMG 8825

Pigg och glad med Morfis. Kul att vara på Arlanda

Trots incidenten i bilen så var Stellis pigg och glad på Arlanda. Vi åt den obligatoriska räkmackan respektive croissanten, vilket också passade Stellan som älskar både räkor och frasbröd. Roligast av allt var dock att gå lite fritt i tax freebutiken där lyckan blev fullkomlig när han hittade alla hyllor med små sminkprylar precis i kottehöjd. Vår ögonsten har ett stort intresse i att plocka och pilla med småsaker om jag säger så. 

Flygresan gick klart över förväntan, i båda riktningarna. Stellan som aldrig annars sover hos oss i sängen, i vår famn eller när man är i närheten slocknade snällt på planet i mitt knä. På hemresan redan på startbanan, och djupt i två timmar. 

IMG 0052

Sovstellan på planet. Kanin är med. 

Från flygplatsen och till lägenheten som vi hyrt i Antibes (samma som för två år sedan) tog vi flygbussen. Det gick väldigt smidigt och var prisvärt. Så snabbt vi kunde stack vi ner till stranden för ett midsommardopp. Första midsommaren i historien med lagom värme och myggfritt, härligt!

IMG 8834

Spännande med en jättestor sandlåda tyckte Stellan

IMG 8846

Midsommardoppet

Som de allra flesta dagar på semestern så gav vi Stellan mat hemma i lägenheten först innan vi gick ut och åt på restaurang. Första kvällen gick vi ner till gamla stan i Antibes och åt grillat kött på stora torget. Förra gången vi var i stan så upplevde jag staden och restauranglivet mycket mer positivt och myllrande. Den här gången var det nästan folktomt och kändes klart öde, det märktes tydligt att turistsäsongen inte har startat ordentligt. Det som gav lite extra tråkig känsla var att vi åt på en nästan folktom restaurang där jag beställde ”mixed grill”, men såvitt jag kunde bedöma fick typ sex skivor kött av exakt samma sort.

Nåja, folkmyllret ökade och semesterortskänslan kom inom några dagar. Vi stannade som sagt i tio dagar men pappa skulle stanna till tisdagen. Därför inledde vi semestern i ganska högt tempo och bestämde oss för att åka till Monaco redan efterföljande dag.

Till Monaco åker man lämpligast med tåg, vilket tar en timma ungefär. Tåget är bekvämt och går mellan Ventimiglia i Italien och någon ort långt bort på franska kusten. När vi hoppar på vid Juan Les Pins så är det hyfsat lätt att få sittplats vilket är skönt. Vi hade inför resan skaffat en ny resebarnvagn inför den här semestern, en Babyzen Yoyo, som är hopfällbar vilket har underlättat mycket. Nu la vi vagnen i tågets hatthylla och for iväg. 

Sist vi var i Monaco Monte Carlo var det typ varmaste dagen jag upplevt hittills i livet så mitt minne av staden var sisådär. Den här gången var det betydligt bättre men fortfarande varmt. Vi hade främst siktet inställt på förra gångens succé akvariet och muséet Oceanographic Museum of Monaco. Av en tillfällighet så kom vi upp på en annan uppgång än vi tänkt och då styrde vi om schemat lite och tog en promenad mot Casinot istället. Sist gick vi en lång omväg både dit och tillbaka men den här dagen lyckades vi träffa lite mer rätt på och fick dessutom en trevlig promenad (speciellt jämfört med att gå längs motorvägen) och såg betydligt mer trevliga delar av staden. 

Vi passerade både den praktfulla Casionparken, några nybyggda lyxiga shoppingbutiker och själva Casinohuset. Framför Casinot var det tydligt att det inte var riktigt turistsäsong för det var inte lika flashiga bilar och folk som sist. Lika bra det kan en annan tycka.

IMG 8865

De, vad vi kan bedöma, nybyggda shoppingbollarna mitt emot casinot

IMG 8873

Inte så kul att titta på en fontän

IMG 8872

Casinot rakt fram

IMG 8880

Tittar på fiskar vid dammen i parken

Efter detta spektakel passade det bra att ta en lunchpaus och efter det gå upp till akvariet som ligger på en höjd. 

 IMG 8897

Pizzalunch i ett hål i väggen-ställe precis vid vägen

Det är en ganska ordentlig promenad att avverka för att komma till akvariet. I förhållandevis brant och solig uppförsbacke. Men när man väl kommit upp på höjden är det väldigt fin utsikt över Monacos hamn. 

IMG 8901

IMG 8906

Stellan poserar i den ”ram” som är uppställd där utsikten är som bäst 

IMG 8917

Hampus och Stellan busar

Akvariet är indelat i tre delar, där man börjar i Shark Lagoon som är ett stort hajakvarium. Där kunde vi även se stora sköldpaddor och andra större fiskar. Därefter går man vidare ner i medelhavsdelen som bjuder på allt från plattfiskar, maneter, hummer, krabbor etc. Sista avdelningen är den tropiska där det är typ koralrev, clownfiskar och andra spektakulära fiskar. På takterrassen finns flera stora sköldpaddor i en hage som jag tror man får mata vid vissa tidpunkter varje dag. I en annan del kan man ”klappa” småhajar. Slutligen är stället också ett traditionellt museum där man kan kolla på stora skelett och liknande. 

Lite synd var att Stellan var lite otajmad med sömn och mat den här dagen så han gick in i väggen ganska snabbt. Själv blev jag också lite matt efter ett tag och skippade helt muséedelen.  Men bortsett ifrån detta så är det en av de bästa grejerna med hela semestern. Jag rekommenderar verkligen det här stället, både med och utan barn! Dessvärre tog vi mest film och inte så mycket bilder men här kommer några. 

IMG 0053

IMG 8924

IMG 8928

IMG 8930

När vi lämnade akvariet så hade det börjat regna och vi som inte alls var klädda för annat än strålande sol fick stå och trycka under ett tak några minuter. På tillbaka vägen till tågstationen gick vi igenom ytterligare en vacker park samt förbi katedralen och palatset där kungligheterna bor.

IMG 8938

IMG 8948

Palatset, måttligt kul säger Stellan

Efterföljande dag var söndag och vi hade bestämt att ta det lite lugnare och höll oss i Antibes. Vi det blev ett besök på lokala marknaden där vi köpte lite frukt, grönsaker, oliver med mera. 

IMG 8955

Långsam frukost på terrassen

IMG 8961

Marknaden

På kvällen gick vi åt andra hållet, till Juan Les Pins istället för gamla stan i Antibes. Det var verkligen ett bra val! Vi var lite skeptiska då vi förra gången inte alls var imponerad av turistkänslan. Kanske beror det på att vi som socialt uttörstade småbarnsföräldrar uppskattar folkliv och rörelse på ett nytt sätt nu. Eller så berodde det bara på att vi hittade bättre ställen den här gången. Vi gick nu ner på en av strandrestaurangerna och åt fisk. 

IMG 8966

IMG 8970

Middag på stranden. Kotten sov snällt i vagnen hela kvällen, så najs!

Måndagen spenderades i Cannes och startade lite i moll då det tog närmast bokstavligen hundra år innan vi hade hittat rätt busshållsplats för att åka dit. Den var inte alls på samma ställe som sist, eller ens i närheten av övriga busshållplatser i Antibes, och för att utmana oss turister lite extra så fanns det varken busskur eller synlig busspinne (den låg ner bakom en mur). Att åka buss mellan Antibes och Cannes tar cirka en halvtimma och kostar 1,5 Euro per vuxen (alltså typ 15 kr). Mycket prisvärt, lite trångt och varmt men ändå helt okej. Tåget hade tagit mindre än tio minuter men kostar betydligt mer.

Väl i Cannes åt vi lunch, promenerade runt i stan och längs hamnen. När vi var där pågick någon slags innovationsmässa så det var massa IT-knuttar i Microsoft-/Google-/Accenture-badgear på strandpromenaden. 

IMG 8980

I väntan på lunch

IMG 8986

I hamnen

IMG 8988

Stranden där undertecknad var tvungen att svalka vaderna och fötterna 

Tillbaka hemma så gick vi åter till Juan Les Pins för middag. Här på fjärde dagen började Stellans goda middags- och läggningsrutin spåra ur. Han ville inte alls sova snällt i vagnen när vi skulle äta utan ville gärna bidra med kaos. 

IMG 8994

”Vad kan jag dra i? Kan jag hälla välling på något? Varför försöker Morfis hindra mig från att ta saltkaret?”

På tisdag förmiddag så vinkade vi av Morfar som åkte tillbaka till Sverige. Vi övriga drog ner på tempot avsevärt under övriga dagar. Dagarna såg ungefär likadana ut, där vi gjorde någon enklare aktivitet på förmiddagen typ gå till en lekpark, en sväng på stan och liknande. Lunch åt vi vanligtvis hemma på terrassen som följdes av en siesta för Stellan och mig. Vid fyra-tiden på eftermiddagen så packade vi hop oss gick ner till någon av stränderna för bad, bus och glass. 

IMG 9002

Fiskpinnar och pasta, en riktig höjdarlunch på terrasen

IMG 0059

Lekpark

IMG 9007

Stellan, trots UV-rymddräkt, fick sällskap på stranden

IMG 9012

Provar isglass för första gången. Halva glassen i sanden inom en halv minut

IMG 9060

Någon dag senare, sätter tänderna i pappas glass

IMG 9036

Hampus som under semestern spårat ur en smula och köpt både t-shirts med ananas(!) tryck(!) och hallonröda shorts(!)

IMG 9037

Stellis äter vindruvor

IMG 9051

Promenad i Antibes hamn, den sägs vara Europas största 

IMG 9088

Någon av de sista dagarna tog vi en tur med lilla tåget. Stellan tyckte det var kul att stå och titta på allt.

IMG 9100

En tåg-selfie

Vi gjorde ytterligare en dagsutflykt, den här gången tog vi tåget till Nice. Det var i slutet av semestern och vädret hade tuffat på, det blev riktigt hett där i stan. Vi gick runt lite i några shoppinggallerior, åt lunch, promenerade lite kort längs stranden innan vi gav upp och gick tillbaka till tågstationen. Dagens höjdpunkt var när vi passerade ett torg fullt av fontäner som man kunde bada i, det var fullt av folk och Kotten fick förstås också prova trots pappis skeptiska inställning. 

IMG 9074

Italiensk lunch i Nice

IMG 9075

Hampus Nice-sallad, Stellan och jag åt tortellini

IMG 9076

Många vackra gamla hus

IMG 9079

Stenstrand till skillnad från Antibes, Juan Les Pins och Cannes

IMG 0065

Spontant fontänbad i Nice-värmen

Sista dagen tog vi en kort båtutflykt med undervattens-sightseeing. Det innebar att man åkte ut med en båt till utkanten av lyxiga halvön Cap Antibes, båten stannade till och vi fick gå ner under däck där det fanns glasrutor. Det var inte som att vara på akvariet men vi såg lite småfiskar, maneter och en sjöstjärna. Den stora behållningen var att se några riktigt lyxiga hus och badplatser på nära hål från vattnet. 

IMG 0066

Kul att åka båt, Stellan charmar alla i sin väg

IMG 9114

Tittar på fiskar under vattnet

IMG 9124

… men gick in i väggen på vägen hem

När det gäller middagar på tu man hand i solnedgång så gick det som sagt lite sådär. Stellan stretade emot och var mestadels vaken och var en mix av missnöjd och nyfiken. Det gick helt okej ska jag säga även om det var lite frustrerande att han vägrade somna trots de bästa förutsättningarna. 

IMG 9070

En av många sena långa hungriga promenader på gatsten, guppig trall och liknande

IMG 9107

Härligt att semestra med barn…

IMG 9135

Det här var från sista kvällen, då somnade han faktiskt snällt efter en stund så vi fick en jättetrevlig middag

Resan hem gick som jag nämnde initialt även den jättebra. Stellan fick smak på att åka buss och tyckte det var spännande. Han blev även lite kompis med en liten tysk kille på vägen till flygplatsen som bjöd på kex. 

IMG 9141

Spännande att åka buss

IMG 9142

… fast också tröttsamt efter ett tag

Överraskande nog så luktade det inte spya i hela bilen utan det gick smidigt att åka hem. Det enda som hände var att Stellan blev akut hungrig i bilen på grund av mediokert matintag den dagen, dåligt av oss föräldrar att inte ha fixat något bättre än svårätna mackor kan man känna i efterhand….

Vi hade en väldigt bra semester! Det var kul att se att Stellan gillade att gräva i sanden och bada, samt att han blev helt lyrisk och tjöt av entusiasm varje gång han såg en hund eller duva från vagnen (ofta). Vi har fått ägna några dagar var i veckan åt att samla ihop och avsluta jobbet och röja upp i Lidingös mest smutsiga/stökiga hus men nu är det sommarlov på riktigt!