månadsarkiv: maj 2015

Kickoff för nya lådorna

Idag har det varit bonushelgdag, Kristi Himmelfärdsdag, och jag har varit ute och fixat lite för att fira ledigheten. Det var på håret, men nu är de nya lådorna äntligen fyllda med jord, frön och täckta med duk.  

I de två svarta har jag dumpat en varsin kärra jord från komposten, en påse gödsel och en påse köpejord. I den ena blir det rädisor och huvudsallad och i den andra blir det ruccola och spenat. Det ser vi fram emot!

Som bonus är nu även den mellersta kompostlådan tömd. Jag har fått ut överraskande mycket jord i år, minst sex sju skottkärror. Den jag tömde nu är i någon slags mid-cycle i kretsloppet och det var mycket av innehållet som inte hade förmultnat klart som får gå tillbaka. Äggskal och avocadoskal/-kärnor vittnar om vad vi äter mycket av. Nästa steg när det gäller komposten blir att vända den proppfulla högra lådan som stinker och innehåller mestadels ruttna grönsaker. 

Jag har även hällt jord i våra mindre premiumlådor med handtag. De står lite halvtemporärt jämte de andra lådorna i avvaktan på eventuell annan långsiktig placering. Den ena har jag sått slätbladig persilja och dill i. Den andre är ännu obestämd men det lutar åt att skaffa smultron åt Stellan. 

IMG 8540

Just ja, höll på att glömma att berätta. Jag har planterat mina första potatisgroddar också. Det är tre stycken som hamnat i mina största krukor på uterummet. De kvarvarande fem får växa till sig fram till helgen och sen sätter jag dem i nån låda eller gräver ner dem i gamla komposten. Får se. Det återstår också lite annat jobb här under våren med att gödsla i rabatterna och lägga ut mer bark. Tulpanerna står ännu hela och fina, vilken seger!

DSC 5905

Potatisgroddar

DSC 5903

Gränslös växtkraft?

Vi har skördat rabarber för första gången i år och ser fram emot en rabarberpaj till kvällsfikat. Vi har jättefina rabarber i år, de växte verkligen snabbt efter att jag körde i en påse gödsel. Jag läste i min trädgårdsbok att man skulle gödsla en gång till på försommaren för att hålla igång växtkraften. Ska försöka komma ihåg det, men framförallt ska jag komma ihåg att skörda när den är som bäst och inte hålla på och snåla (vänta) till ett ”bättre” tillfälle. 

Ojdå…

Det händer sällan en massa tok när Hampus är hemmapappa. När jag och Stellan är hemma blir det alltid kaos. Detta beror på att Hampus lägger allt annat åt sidan för att passa kotten, medan jag gör tusen andra saker vilket öppnar upp för bus. Jag är inte säker på att jag tjänar så mycket på den inarbetade tiden, med tanke på det merjobb i tvätt och städ som Stellans egna projekt ofta medför. 

DSC 5893

Nej, men jag ska bara fixa med tomaterna på samma sätt som jag fixar med rabatterna ute… Perfekt att lägga ifrån sig jorden på den här arbetsytan i perfekt höjd. 

DSC 5894

Aha, här under var nån kul grej

I övrigt kan jag bjussa på en smygtitt på vårt pågående projekt – fixa fler odlingslådor. Vi har byggt ihop ytterligare två enklare, lägre lådor som lämpar sig för sallad. Dessa är målade i svart så kallad rödfärg (slamfärg).

Jag har nu klätt lådorna med täckväv och har även lagt täckväv på hela markytan under. Först tänkte jag bara hugga ut för gräsmattan men sen såg jag framför mig år av utebliven trimmerkörning och högt fästinggräs. Nu kommer det som sagt bli täckväv som jag tänkte dölja med småsten. Stenen hämtar jag på mitt stenröse vid potatislandet (läs en hög av mindre stenar som jag grävde upp i samband med det projektet). Må detta bli en underhållsfri vinnare!?

Nu är det full rulle med arbetsvecka igen så det lär inte bli något mer gjort förrän tidigast till helgen. Dessutom måste vi åter igen köpa massor av jord, pga grav missuppskattning om hur stora dessa skulle bli. Fast jag ska börja med att tömma komposten. Eftersom det är snyggt med målat så kommer vi mest troligt måla de andra lådorna också under säsongen. 

DSC 5896

DSC 5897

Här ska det bli sju sorters sallad. I de andra tre lådorna kommer det bli morötter, bönor respektive sockerärtor samt jordgubbar. 

Krusbärskräm

I avvaktan på att våra egna kursbärsbuskar ska ge lite bär så har jag mammas frysta rensade krusbär i frysen. Blev så sugen på något gott efter min uterunda i trädgården att jag tog och kokade krusbärskräm lite snabbt till kvällsis. Mmm.. Surt och gott!

DSC 5857

Spontan kusbärskräm

Tulpaner

Tulpaner och andra knölar har varit ett litet fokusområde här sen förra hösten om ni kommer ihåg. Bland annat så var jag och det allra minsta kottegrynet ute och grävde ner mängder med lökar i oktober i fjol, läs här och här. 

DSC 2553

Stellan och jag sätter bland annat tulpanlökar

Därefter hade vi lite trubbel med någon naturkompis som vid två tillfällen grävde upp lökarna igen. Efter lite funderande så tror vi att det var en grävling som sniffat sig till det gottiga (?) benmjölet som jag strödde i groparna. Jag tror aldrig jag skrev om det på bloggen men här kommer en bild på hur det såg ut när jag kom hem från jobbet en dag.

IMG 6984

Ett par dagar efter plantering så var alla lökar uppgrävda och slängda huller om buller

Jag stoppade tillbaka dem, vid två tillfällen, men till slut fick de stanna i jord. 

Jag visste redan i höstas, när jag fyllde en hel rabatt med tulpanlökar, att jag inte skulle få ha dem kvar från rådjuren om jag inte satte upp något slags staket. Det tog ett tag men i våras så var vi och köpte ett slags rådjursstängsel. Detta bloggade jag om här.

Hur har det gått då?

Blandat kan man säga. Tulpanerna längs uppfarten blev uppätna i samband med att första millimetern blad kom upp så de har vi inte sett skymten av. Pingst- och påskliljorna har dock stått starka under en längre period även om de nu håller på att vissna. Tulpanerna bakom stängsel höll även de på att gå förlorade i samband med det senaste ”vinteråterfallet” då det snöade så pass mycket att nätet vek sig (jag har ju inte använt några särskilt rustika staketstolpar utan tog det där enkla kittet som man kunde köpa på blomsterhandeln). Möjligen på grund av det plötsliga snöfallet, snabbt som ögat var rådjuren där, klev över nätet och åt upp allt de kunde. 

DSC 5459

Rester efter ett hungrigt rådjur

Sen dess, peppar peppar, har det gått bra. Nätet står någorlunda uppe, även om det kanske mest är tur. Så här ser det ut i rabatten idag. Härligt va?

DSC 5843

DSC 5839

DSC 5840

 

Summa summarum så tycker jag att det var ett lyckat staket. Och nu när det verkar funka så tror jag det är dags att inför nästa år, investera i bättre stolpkäppar så vi kan fästa upp nätet med lite stil också.

DSC 5853

Ser ju lite sjavigt och fjuttigt ut, bättre stolpar till nästa år!

Eftersom jag ändå var ute med kameran så kommer här lite andra bilder från grönskan.

DSC 5845

Plommonträdet står i full blom, men det syns knappt mot bakgrunden 

DSC 5850

Mums rabarber

DSC 5851

I övrigt så ser det mest ut så här. Vi har pågående odlingsprojekt lite var stans så det ligger säckar, plastbackar och jordhögar här och där

Tomater

Bloggandet fortsätter för tredje dagen i rad minsann. Det betyder alltså att vi haft ännu en produktiv utedag. 

Dagen började som vanligt med ett besök på Blomsterlandet där vi återigen fyllde bilen med diverse säckar. Den här gången blev det sex säckar täckbark och tre säckar odlingsjord, men även tre tomatplantor och massor av frön. 

Vi har nu fixat med de befintliga odlingslådorna, gödsla  och sått morötter i en av dem, och i den andra brytbönor och rädisor. I den tredje är det jordgubbar sedan tidigare. I de nya kommer det bli tre olika sorters sallad, dill och sockerärtor. Slutligen täckte jag lådorna och potatislandet med fiberduk för att boosta det tropiska klimatet. Hampus gjorde klart den andra mindre lådan (se gårdagens blogg) så nu har vi två. Ska det bli fler så behöver vi skaffa mer virke. 

Stellan och jag tog också och rensade bort de risiga ruttna tulpanlökarna som jag visst vattnat ihjäl på uterummet och de sista pelargonerna som ännu inte tagit sig. Man kan säga att jag tog död på cirka 18 pelargoner mot två som överlevde. Nu är allt undanstädat och ersatt av dagens tomatplantor. Framåt uppåt.

Slutligen ska jag bara skjuta in att jag inte bara påbörjar nya roliga projekt. Idag skördade jag faktiskt en tuva av gräslöken och hade i fisksåsen. Skönt. Då har kan vi sätta check i den boxen innan allt är överväxt. 

 DSC 5764

DSC 5771

DSC 5773

DSC 5800

Pepp på rädisor sedan fjolårets succé 

DSC 5804

Mellisfika på en sten

DSC 5818

Mycket att tvätta, tur jag hade hjälp

DSC 5820

Fina små tomater

Första lådan klar

Idag har vi varit på brunch på ett ställe som öppnat i ny regi, Lidingö Saluhall. Jag var ganska tveksam först, ni vet, det är dyrt, tar halva dagen och stor risk för kaos pga minimonster. Det hela gick dock långt över förväntan. Det var visserligen kostsamt (cirka 270 kr/vuxen) men jättegott, fräscht och Stellan var snäll. Visst det blev lite kladd och mat på golvet men klart hanterbart. Buffebordet var fint och kändes klart lyxigt med både råbiff, pocherade ägg, räkor, rökt lax, grillade grönsaker, ostron, ostar, bröd med mera. Till efterrätt fanns diverse sorters mousse, rabarberpaj, våfflor, frukt osv. Gott gott! Stellan åt rejält med pommes, räkor, lufttorkad skinka, grillspett, våfflor och vindruvor. Priset för hans portion var tio kronor så det var väl spenderat!

IMG 0181

Brunchbuffe idag

Det jag egentligen skulle komma till var att vi, mest Hampus, därefter byggde klart den första av två mindre odlingslådor som han påbörjade igår. Det var lite pyssel med att sätta ihop alla bitar men det blev vinkelrätt till slut. Det bästa av allt var att alla mått stämde, och tur var det eftersom den andra lådans 29 bitar redan är kapade. Inspirationen till lådan kommer från en bok jag har ”Drömmen om ett orangeri” där de använde sådana här lådor att odla tomatplantor i orangeriet.

Tanken är att vi ska ha en plastback inuti denna låda, och att det i plastbacken ska vara en plastsäck alternativt tidningspapper mot jorden. Av den anledningen så tog vi impregnerat virke med förhoppning om att det ska hålla för att stå ute i många år. Yttermåtten på plastbacken är 60 x 40 cm, så det är en halvstor låda kan man säga. Förhoppningsvis lagom för sallad, kryddor eller fänkål…? Jag tror att Hampus tyckte det var ett ganska kul projekt, själv ser jag fram emot cirka tio till… 🙂

IMG 0180

Plastbacken inuti är 60 x 40 x 35

IMG 0179

Med bärhandtag så två starka kan flytta den vid behov

Potatis

DSC 5699

Förra helgen då vi rensade i köksträdgården

Förra helgen kickade vi igång trädgårdssäsongen. Det slutade delvis i kaos som bilden ovan antyder. I måndags när Stellan och jag hade vår hemmadag (från och med den här veckan jobbar jag tisdag-fredag) så började vi vända på ogräset i potatislandet. Jag hade gruvat mig ett tag men det gick lättare än vad jag hade befarat. Sedan tidigare hade vi skaffat sättpotatis och lagt den för groddning

Idag gjorde vi ett nytt ryck alla tre, då vi dels jobbade med landet och dels satte åtta potatisar av tidig sort i papplådor som ska få stå kvar inne och växa till sig. När det kommer upp blast ska jag skola om i stora krukor och ha på uterummet med målsättningen att få några omgångar tidig potatis i år. 

DSC 5712

Stellan fyller/häller ur jord ur pappkartongerna

DSC 5713

En potatis i varje

DSC 5716

De får stå på en plåt på bästa parkett i matsalen tills blasten sticker upp 

När det gäller det riktiga potatislandet så breddade vi det med cirka en halvmeter så att det nu uppgår till cirka tre gånger tre meter. Rejält, jajamensan! Pust, jag har stått där ute i gummistövlar hela dagen så det var eventuellt lite mer jobb än jag räknat med. Efter att vi grävt bort alla buskar och grästuvor så blandade jag i tre påsar gödsel respektive tre påsar barkmull som ett försök att få till en lite mer odlingsvänlig jord, läs; inte helt stenhård, grå och torr. Jag har ingen aning om det var rätt, men det verkar lovande. 

Hampus gick över till ett nytt projekt, att bygga några mindre odlingslådor och höll sig i garaget resten av eftermiddagen.

DSC 5717

Hampus sågar brädor till två mindre odlingslådor

Stellan som har fått ett intresse för jord, både av att gräva i, och äta av hjälpte till så gott han kunde. En lång stund efter att både man och barn gett upp så lyckades jag i alla fall gräva ner sex rader av sättpotatis, jämna till ytan någorlunda och starta vattenspridaren. Förutom att förbättra jorden så ansträngde jag mig verkligen för att gräva ner potatisarna djupt i år, jag tror det blev lite för grunt förra året då vi inte fick så mycket potatis på varje planta.

Imorgon ska jag gå ut och lägga ut täckväv. Sen gäller det att inte glömma bort att det kommer växa ogräs som ogräs där.

IMG 8441

Stellan gräver bort ogräs/äter jord

DSC 5719

Landet breddat

IMG 8448

Kul att hoppa i s k naturgödsel (koskit på påse)

DSC 5720

Äntligen klart för idag