månadsarkiv: mars 2015

Kottetoppen

Jaha, men vad händer på Kottefronten då kanske någon undrar.

Well, han kan nästan gå, fortfarande. Tanken var ju att vi skulle börja skola in på dagis så smått nu, men det är uppskjutet på obestämd framtid i avvaktan på att han ska bli en tvåbening. Han har dreglat som en St Bernadhund hela hösten och nu börjar det äntligen ge resultat. Det är fyra kindtänder på gång, en på varje sida/våning. Jag tror två av dem har spruckit igenom men man ser och känner alla. Och det är inte så lätt att få titta/känna, därav oklar status. Jag antar att det gör ont, eller så är det en ny omgång snuva som gjort att han har varit riktigt tussig i några dagar. 

DSC 5299

När man bara måste samla lite kraft

Förutom att det är gnälligt och ynkligt så äter han nästan ingenting just nu. I två dagar har han ätit apelsin och jordnötsmör/mjukost/hollandaisesås på sked. Kanske inte motsvarar hela kostcirkeln…?

IMG 0171

Han kan tydligt säga ”hej” och ”tack”. Med lite god vilja har vi också hört ”pappa”, kanske ”mamma”, möjligen ”hej då” och ”titta”, samt ganska säkert ”vad är det där?”. Lilla Kotten, tänk vad han växer. Jag sa tidigare att han är tussig och gnällig, men det som ändå är kul är att när han är glad så är han jätteglad. Det är mycket liv och babblande. 

DSC 5272

Uppställd med sop

DSC 5368

Idag, med nya trädgårdsverktyget i Kotte-size

DSC 5324

Busar med pappis

DSC 5342

Lego är kul

IMG 7933

… och tvätt

Rådjurssäkrade rabatter

Det är fantastiskt väder och har varit riktig vår i flera veckor! Livet kommer åter till familjen räv och ganska många av alla tulpaner, påsk- och pingstliljor jag satte i höstas har börjat komma upp. Eftersom vi praktiskt taget har fyra rådjur som husdjur här så blev det brådis värre att fixa något ospecificerat rådjursskydd för en av rabatterna. Jag har satt lökar på fler ställen men i rabatten framför köksfönstret körde jag ner verkligen massor. 

DSC 5349

Planen var att jag skulle skaffa några rejäla staketstolpar och dra upp ett nät. På den lokala blomsterhandeln, B-landet, som vi kallar den så hade de ett färdigt rådjurskit. Jag tog ett set av fem pinnar, 22 meter nät och en vajer. På grund av snål så tog jag bara fem pinnar, egentligen hade det kanske varit lite snyggare att ta några fler. Nättillverkaren pitchar detta nät som osynligt, och ja, det är ju inte osynligt men inte direkt uppseendeväckande på lite håll. Min tanke är att eftersom det är en ganska smal rabatt (som max typ en meter) så gissar jag att rådjuren inte är så benägna att hoppa in i fållan, därför tog jag det lägsta nätet och de kortaste pinnarna. 

 Med hela familjen som hjälp fick vi till det utan alltför mycket bråk och sura miner.

DSC 5351

DSC 5353

DSC 5356

Kotten hjälper till

Slutresultatet tror jag blev bra. Vi får väl se om det håller. Min tanke är att jag tar bort nätet när tulpansäsongen är över, för jag har ju bara rådjurssäkra blommor under sommaren. 

DSC 5371

Inte alltför uppseendeväckande nät

DSC 5373

Nät och staketstolpe

En överlevare

Samtidigt som jag satte en massa tulpanlökar i rabatterna så fick jag några över som jag körde ner i krukor och stoppade in i källaren. Det där blev ju helt bortglömt. För några veckor sen gick jag ut och skulle ta och plantera om alla pelargoner som jag övervintrat enligt spekulativ metod (inte så framgångsrik). Pelargonerna sattes om i jord, vattnades rikligt och flyttades från mörka källaren till uterummet. Nu, några veckor senare, så står det klart att en, max två, av typ tjugo överlevde vintern. Nog om det.

Först blev jag överraskad och glad över att jag hade satt tulpanlökar också och sen blev jag ännu mer överraskad när jag insåg att de hade börjat växa där i mörkret och torkan. Troligen blev hjärnan överbelastad efter det för jag vattnade och stoppade tillbaka krukorna i källaren utan övrig åtgärd. 

IMG 7861

Oj vilken överraskning, jag hade tulpaner? Oj, de har börjat växa?

Tid gick. Idag gick jag ner igen för att hämta upp tulpanerna och göra något med dem. En av dem var en riktig överlevare som lyckats växa och slå ut trots denna misär. Blomman är färgstark och kraftigt röd men stjälken och bladen hade nästan ingen färg. 

DSC 5345

Säsongens första och enda albinotulpan

I motsats till blomman så har inte idéerna direkt blomstrat. Jag körde på rikligt med vatten igen och bara ställde ut dem på uterummet. Den utslagne blomman knipsade vi av och ställde på bordet. Det blir väl så vi får göra med resten av tulpanerna allt eftersom de kommer upp. Det roliga med vår första tulpan är att den praktiskt taget slog ut medan vi tittade på den. 

DSC 5379

DSC 5387

En smula ny sykraft

Min symaskin har gått lite dåligt de senaste… säg fem åren. Eftersom jag inte naturligt haft vägarna förbi symaskinsbutiken i Östersund där jag servade den för elva år sen (eventuellt, när jag tänker på det så var det kanske inte ens den här utan den förra symaskinen som servades?). 

Jag har vid flera tillfällen googlat efter symaskinsreparatörer i närområdet men inte hittat någon inom min bilkörar-komfortzon (läs: Lidingö). Det torde inte vara så svårt att ta sig till Sundbyberg kan man tycka, men tja… det har inte blivit av ännu. Istället kom jag att tänka på en kollega till Hampus som lagat sin tvättmaskin med hjälp av Youtube-filmer och tänkte att ”Hur svårt kan det vara”. Efter att ha tittat på hur någon i amerikat borstat bort ludd under hållaren för underspolen så gjorde jag detsamma. 

Håll i hatten Kerstin vad mycket ludd det var därunder! Notera att i det här hålutrymmet ligger det en nästan lika stor plastkopp så det var hårdpackat. 

IMG 7952

Spolarfot och ludd

Nu när den är rensad, borstad och dammsugen och jag tycker mig se en väsentlig förbättring. Jag passade på att läsa på lite om trådspänning, som är det som krånglat mest, och tror jag fick till det lite bättre. Med detta kom en smula ny energi och inspiration så jag tog tag i en till 75% färdig övergiven haklapp som legat på undantag ett bra tag. Den blev klar på ett kick och eftersom det gick så överraskande bra att sy så gjorde jag fyra till av bara farten. Kan vara bra att ha i gömmorna för framtida bruk. Tyget jag använder är fortfarande någon slags plastad bordsduk, ni vet, nutidens vaxduk. 

DSC 5269

Klarar många års framtida kladdande?

Det jag också ska säga som inte alls hör till ämnet är att jag hittade en gammal vas som jag glömt att jag hade (trodde vi bara hade små smala tantvaser) och jag blev så glad att jag köpte en bukett tulpaner på Willys när jag handlade senast. Jag brukar inte köpa blommor och speciellt inte på mataffären, men det här var ett riktigt lyckokast! Ps. idag hittade jag första blåsippan i slänten också. 

DSC 5267

Tulpaner