månadsarkiv: februari 2015

Vårkollektionen (nästan)

Jag är gift med en man som avskyr förändringar. Samtidigt är han ganska petig och full av åsikter. Varje gång något ska köpas hem hit så brukar det föregås av lång förhandling, uppgivenhet och frustration. I dessa tider av varannandag-föräldraledighet så har jag både tid att störa mig på saker och kan ägna timmar åt e-handel. Saken är den att jag är urless på soffgruppen i vardagsrummet. Eller ja, inte själva sofforna utan hur de ”presenteras”. Vi har vita soffor och försöker hålla dem vita genom att alltid ha dem skyddade av filtar (som vi valde tillsammans när vi köpte sofforna). Trots att det gått typ fyra år sen vi köpte dem har vi inte kommit till skott att skaffa några pyntiga prydliga soffkuddar, utan har haft en varsin temporär missanpassad kudde. 

DSC 5162

Före: soffgrupp, dock i sällan skådad prydlighet

Nog med inledning, det jag ska komma fram till är att jag har stuckit ut hakan (rejält) och alltså köpt nya soffkuddar utan att fråga panelen först (läs: skriet-emoji). Jag beställde även nya vita soffiltar men de kom inte fram (kanske var det ett tecken). Istället fick jag något helt annat som jag inte beställt i mitt paket. Surt. Nåväl, genom att helt enkelt vika ihop de dötråkiga filtarna och styla de vita sofforna med nya kuddar så blev det nästan som ett helt nytt hem. 

DSC 5174

Efter: Nya kuddar och vita soffor

DSC 5171

Cerise och två sorters grå i sammet. Fodral och innerkuddar köpta från H&M Home

Hampus har ju hunnit uttrycka sitt missnöje ganska många gånger hittills ikväll och har gjort sitt bästa för att själv återställa allt så at det ska se ut exakt som innan. Men snark. Själv har jag redan bestämt hur det ska göras och längtar till det är dags att renovera hela vardagsrummet igen. Om max fem år. 

Matplan – uppföljaren

För snart fem veckor sedan startade vi ett matplaneringskoncept här hemma för att komma till bukt med det dagliga bryderiet runt kvällens middag. Det har funkat mycket bra, jag skulle nästan våga säga att det blev tusen gånger bättre än vad jag förväntade mig! Vi har i stort sett hållit oss till planen, och de få avvikelser som varit har varit att vi kastat om några rätter inom samma vecka. 

Idag, nyss, när Hampus skulle åka och handla kommande veckans mat så insåg vi förskräckt att matplanen tar slut per imorgon. Därför fick vi hastigt workshopa fram tjugo nya (eller gamla) rätter. Precis som förra gången så har vi hittat på en vegetariskt, fisk/skaldjur, kyckling och kött per vecka. Det känns lite lättare att tvinga in tankarna på det sättet och vi äter ju inte precis för mycket vegetariskt av gammal vana…

Den lustiga bieffekten av matplanerandet är att det nu plötsligt är helgerna som är vår svaga länk ur ett planerings- och kreativitets-perspektiv. Inte fredagarna för då får Hampus hitta på något kul med färsk fisk men att vi ska äta även på lördag och söndag brukar kännas som en överraskning varje gång. Det jag tänker mig att vi ska göra för att få ordning på det är att ha en separat inspirationslista med typisk helgmat som vi kan plocka ifrån när fantasin tryter (typ pizza, dumpings, diverse stekt kött, gravlax osv)

Här kommer i alla fall nästföljande veckors matplan. Hoppas det kan inspirera någon i matlagningsmörkret.  

NewImage 

IMG 0167

Matplan två

Länk till Tom Kha Gai här. Övriga rätter får gå från huvudet eller diverse kokböcker.

Ständiga trädgårdsfunderingar

Det framgår kanske inte på bloggen men vi går i ständiga trädgårdstankar. Det är sjukt svårt att veta hur vi ska göra, när och i vilken ordning. Det vi vet säkert är att vi på kort sikt

1) Vill ha en bra uteplats samt lite insynsskydd mot gångvägen

2) Måste ha ett temporärt eller permanent staket mot stupen

3) Göra något åt garageplan som är mix av lervälling, sjö och myrmark i snösmältartider

Vårt föregående bästa förslag har varit att göra ett stort trädäck med start från entrén och ut till tomtgränsen. Längs båda stenmurarna så tänkte vi plantera avenbok och förstärka med något slags enklare temporärt staket på de brantaste ställena. 

Nu i dagarna har jag surfat massor på sekelskiftesträdgårdar och börjar förlika mig med tanken på att eventuellt sätta syrénhäck helt eller delvis mot gångväg och/eller längs hela stenmuren. Jag är ju inte alls ett stort fan av syrén som jag tycker är sjukt tråkig när den är som bäst och övrig tid som ett torrt lik. Fördelen är att den är som en hög grönsaksvägg och väldigt tidstypisk för vår tomt.

Jag har även surfat en hel del på stödmurar och staket och idag gjort en riktigt bra upptäkt. I ett av områdena här på Lidingö där det står snarlika hus som vårt, där allt är väldigt pittoreskt och välskött har en av tomterna ett staket som vi brukar stanna och beundra varje gång. Just detta, eller i alla fall väldigt likt hittade jag att köpa på internet idag! Fantastiskt! Samma ställe säljer även färdiga satser och lösa ribbor av spetsiga spjälor, som är ett annat tänkbart alternativ. Kanske vi ska ha staket ändå, istället för avenbok-häck?

I min senaste tanke så har vi en lite mindre utplats/pergola som ligger fristående snarare än ett jättedäck. 

Herregud vad svårt! 

IMG 0166

 Skisser och tankar

Youtube och självutlösare

Tackvare lite Youtube-googling så hittade jag en instruktionsfilm så att jag äntligen fattar hur jag ska ställa in självutlösaren på kameran. Jag fick ett kamerastativ av Hampus i födelsedagspresent nu senast och med hjälp av detta och min nya kunskap kunde vi labba lite i gästrummet. 

Kotten ledsnade förstås ganska snabbt och ville bara suga på tummen. Hampus hade förvånansvärt mycket energi. Jag tyckte det var svårt att få till bra ljus samt att mitt hår såg förjävligt ut. Angående håret så kan jag bara säga att min halvnya frisör gjorde det orange sist vilket inte alls var vad jag tänkte, plus att det idag inte var direkt nytvättat och rejält sunkigt. Hur som helst. Det blir dubbelt så svårt att lyckas för varje person som tillkommer i bilden, då samtliga ska ha ögon öppna och helst inte gallskrika. 

DSC 5146

Lyckat familjefoto… not

För att få Kotten att hålla sig på bra humör körde vi Daft Punk-musikvideos på ipaden strax bakom kameran. Det är dagens bästa barntips. 

DSC 5139

DSC 5083

DSC 5098

Pausvila mellan tagningarna

Pottan

I torsdags kissade Stellan på pottan för första gången, även om han troligtvis inte själv fattade det. Idag gjorde han det igen. Framgångsfaktorn verkar vara att sitta på potten tillräckligt länge så kommer det något till slut. Heja heja!

DSC 4991

Sagostund

DSC 4965

Alternativt ladda upp med ett leksaksland så liten orkar sitta still tillräckligt länge

Nya köksskåp

Tidigare i veckan var jag, Stellan och hans morfar på en heldag i Ikea. Vad härligt det var, att för en gång skull få gå runt där i lugn och ro, lyfta och kolla på varenda grej utan att ha någon otåligt tjatandes om ”Vad är nästa grej på listan?”. 

Stellan fick ju inte några vidare födelsedagspresenter av oss när han fyllde år (utan fick nöja sig med fyra par strumpor som inte ens var inslagna). På Ikea hade jag som sagt lite utrymme att fundera lite och hittade lite bra grejer till Stellans rum. Aha – en bilmatta, lastbilsgarage eller bollhav kanske ni tänker?! Näpp, Stellan får leka med muffinsformar och diskborstar. Hur kunde det bli så kan man undra, vi bestämde ju när han låg i magen att vi inte skulle låta honom ha en massa plastgrejer…

Hur som helst, hans största intresse just nu är att plocka små saker från hög till hög. Han har visat stort intresse för alla smågrejer som hör till lilla köket han har på rummet. På Ikea hittade jag lite grejer att komplettera med. Dels fyra små hyllor att stapla grejerna i, muffinsformar, koppar, påsklämmor, diskborste, stekspadar med mera. Låter det inte dökul!?

DSC 4936

DSC 4929

DSC 4930

Skötväska 2.0

Jag är en person med tydliga samlardrag. Jag är även riskmedveten och närmast på allvar oroad för att bli spontant strandsatt på en öde ö. Jag gillar att vara superorganiserad och alltid beredd.  Å andra sidan ogillar jag verkligen att släpa och kånka på onödiga saker och känner triumf när jag exempelvis reser bort med minimal packning. Jag är praktisk och skulle aldrig ha med hårsprej, eller ännu värre, en hårtork till gymmet (vem bryr sig att håret har torkar i en hjämfrisyr liksom (inte jag, jag har det alltid uppsatt i samma frisyr))…

När jag fick barn så sköt antalet grejer att sortera, packa och bära med sig i höjden. Att ta bilen de fyra kilometrarna till Caroline var som att åka på semester, där jag ska få in minst fyra kollin samtidigt i bilen. En gigantisk vagn, Kotten förstås, handväska och fulladdad skötväska. Därtill bilnyckar, husnycklar, vattenflaska, solglasögon osv. Det gick ändå an för jag kunde göra iordning Stellan i bilbarnstolen inne och sen bära/köra ut allt till garaget i ett svep. 

Sen i julas så har vi bytt in till en större barnstol som sitter fast i bilen för jämnan. Även om jag inte längre tar med vagnen just till Caroline (dock på många andra ställen) så har det varit lite kämpigt med alla väskor och barn som ska bäras samtidigt som dörrar och portar ska låsas och öppnas. Därtill har behovet av alla bra-att-ha-grejer minskat, nu kräks han inte ner kläderna längre samt att det är väldigt sällan jag behöver byta blöja på ett fält. Skötväskan vi haft är verkligen praktisk och utrustad med allt ifrån tjockt liggunderlägg, plastlåda för tvättlappar till flaskvärmare med mera. Den har också tusen fack vilket tilltalar min sorteringshjärna. Problemet är ett den inte ryms i, eller kan ersätta min handväska. Varannan dag åker ju handväskan och jag till jobbet utan skötgrejerna och om jag då inte har plånboken och nycklarna på rätt ställe blir det heljobbigt. 

Jag har nu bestämt mig för att jag inte alltid behöver vara redo för krig utan har skaffat en mycket mindre väska att ha alla barnsaker i på prov, och mer tänka att jag ska klara mig en eftermiddag snarare än en vecka på vift. Det är en s k bag-in-bag och är inköpt på Muji (ett måste för alla organiserande själar), dock är den inte så stylish men det praktiska väger klart över. 

DSC 4918

Skötväskan till vänster, nya skötväskan till höger

Det som känns så himla härligt är att trots sin ringa storlek rymmer den allt jag vill ha, såsom blöjor med tillbehör, ett ombyte, alvedon och plåster, nödmat, våtservetter och en hopfällbar påse – som i sin tur kan hantera ett helt batteri med nya utmaningar. 

DSC 4949

Allt som får plats

DSC 4920

Massor av fack, och fortfarande luftigt

Väskan kan läggas i vagnen, i min handväska eller i Kottens rygga. Så himla smidigt. 

DSC 4922

DSC 4943

Snart får han bära sina egna saker

Och om det ändå kör ihop sig, så har jag ju faktiskt tre-fyra blöjor, våtservetter, näsdukar, plåster, hudkräm, hårsnoddar, lypsyl och lite annat i både vagnens integrerade väska och i bilen…