månadsarkiv: december 2014

Pulkapremiär

Idag har Stellan haft världspremiär i att åka pulka. Vi hade ett sånt flyt för det snöade några smulor i natt och idag var det strålade solen. Det är kallt också, nu i kväll är det minus sju grader, även om det var några grader varmare vid lunch. 

Det gick ganska bra att åka pulka. Stellan var apatisk men skrek inte, bortsett från när morfar körde så att pulkan välte. Vi gick bort till vändplanen och tillbaka. Sen var pappis så kall att alla fick gå in. 

DSC 4416

Det går inte så snabbt som man kan tro

DSC 4451

DSC 4453

DSC 4433

DSC 4442

Mössan är en julklapp från morfar, precis som renskinnet som han sitter på i pulkan

DSC 4398

När vi kom tillbaka in var allt toppen igen. Här har Stellis på sig ullunderstället som han fick i julklapp av morfar. 

Julafton

Igår hade vi julaftonsfirande extra allt här hos oss. Det var några år sedan vi sist vågade oss på detta spektakel och i år hade vi laddat ordentligt. Det hela blev väldigt lyckat och trevligt på alla sätt. Vi var elva vuxna och fem barn fördelade enligt åldrarna 3 (snart 4), 2, 2, 2, 0 (snart 1). Stellan utgör nollan och var yngst i sällskapet. 

Vi kickade igång strax efter kl 14 med glögg. Tanken var att vi skulle träffas utomhus och dricka vår glögg, men det verkade bara vara jag som var intresserad av det så vi var inne istället. Istället passade vi på att ta några familjefoton framför granväggen. 

DSC 4147

Kattfamiljen poserar framför granväggen

DSC 4212

Samma för oss

Vid 15-tiden körde vi igång med lite julmat i ny tappning, kalla och småvarma rätter i form av snittar. Vi hade delat upp oss i lag och det var Team Katt som hade fixat iordning detta. Exempel från snittbuffén var lax med wasabi, laxkrustader, snittar med ål (från Mälaren, tydligen ok), pastej, räkor och löjrom, julskinka, mjukbröd med ren med mera. Snittarna intogs på stående fot i köket i sällskap av bubbel. 

DSC 4223

Billy var snitt- och bubbelgeneral

DSC 4247

DSC 4237

DSC 4233

Snittarna följdes av ett tomteuppdrag för de yngre, där självaste tomten lämnat ett brev i hallen. Han hade haft det så stressigt inför jul i år så han behövde hjälp av alla barn och tomtenissar att göra jul-girlanger att pynta vardagsrummet med. Barnen fick följa en tråd runt om i huset för att hitta instruktioner, ett varsitt paket med pennor och slutligen komma fram till tomteverkstaden. 

DSC 4250

Skattjakt pågår, Adam följer snöret igenom huset

Under en, kanske två, timmar inföll lugnet i huset när samtliga små och stora barn var upptagna med att rita och dekorera papperstrianglar och hjärtan med glitter, klistermärken, bokmärken, paljetter med mera. Samtidigt förberedde Team Räv, representerade av Eva och Hampus, den varma buffén som bestod av sånt som köttbullar, prinskorv, jansson, revben, potatis, bröd, ost med mera. 

DSC 4260

Alla stora och små barn är upptagna

DSC 4262

Stellan, Jesper och Marcel

DSC 4266

Julie

DSC 4272

Manon ritar

DSC 4279

Jespers nya glasögon

Julmiddagen intogs på mellan sju och tio minuter kändes det som. Det var ett antal barn som hade riktigt mycket myror i brallorna och bara väntade på tomten. Tomten kom tillslut, från skogen med en ljuslykta handen. Barnen som hade väntat hela dagen blev fullständigt livrädda och skrek rakt ut.

DSC 4300

Tomten på besök. Notera barnens nygjorda girlanger i taket

DSC 4306

DSC 4333

Stellan var inte rädd men dock sur för jag tog av honom hans griskatt (snuttefilt) vid fototillfället

Tomten hade med sig ett paket till vardera barn och det var bara Adam som är snart fyra och Stellan som tordes gå fram. När tomten gått sin väg bröt ett sällan skådat paketkaos ut då vi i år tillämpade en ”Alla på paketen samtidigt”-princip. Småttingarna var så trötta att de höll på att falla ihop men de kämpade på och var glada. Jag, Hampus och Morfar försökte lägga Stellan flera gånger var mellan 19-21 men han hängde i. När paketöppningen var klar så åt vi Eva-Lisas jättegoda saffranspannkaka till kaffet. Barnen hade fullt upp med att leka med alla klappar. 

DSC 4364

Paketkaos

DSC 4391

När alla hade åkt hem så passade vi på att röja undan, dammsuga upp det värsta barren samt gå den obligatoriska turen till återvinningen med alla paketpapper och kartonger. Efter en dag i full rulle är det faktiskt väldigt skönt att både få en nypa luft och samtidigt få allt återställt till det normala. 

Som sagt. Det blev en himla bra julafton och jag kan verkligen rekommendera andra att köra på upplägget med två omgångar mat, snittar och bubbel först och varma rätter lite senare. Man blir inte fullt lika mätt och det är inte lika tålamodsprövande för barnen. Pysselstunden var också rolig och ett bra sätt att slå sönder lite tid i den långa väntan på tomten.  

Sådan far sådan son

DSC 4126

Hampus är den enda människa jag känner som skulle kunna dö av en förkylning. Jaha, det var en ynklig karl kanske ni tänker, nja, det beror inte (bara) på det utan på att hans normala överlevnadsinstinkter sjappar vid dessa tillfällen. Han slutar att äta och dricka, vilket gör att han blir uttorkad och ännu sjukare och det fortsätter tills jag bokstavligen tvingar i honom något. Själv har jag tackat nej till mat men (fortsatte att dricka) vid ungefär ett tillfälle och det var under pågående förlossning, så vi är lite olika där. 

Nu konstaterar jag med begränsat nöje att min son antagit sin fars beteende vid sjukdom. Stellan blev vaccinerad igår, vilket jag tänkte skulle vara hur lugnt som helst inför jul då han inte brukar reagera. Nej, det gick inte lika bra den här gången. Han har haft feber och varit helrisig sedan igår vid middag. Lilla stackaren, vad han var kokhet i natt. Nu tycker jag att det börjar bli lite bättre dock, tempen har sjunket en aning, han är lite lite piggare och sover bättre. 

Det jag ska komma fram till är detta gjort att jag återigen fått ikläda mig rollen som tvångsmatare. Idag har jag testat grön ärtsoppa (som var så god igår), kex, pressad apelsin, mjölkersättning, välling, clementin, isglass, vaniljglass med mera. Det enda han petar i sig är några russin (han har dock ammat cirka sju gånger i natt och dricker litegrann, så det är inte helkris). 

Nu håller jag på att koka risgrynsgröt och om det inte funkar då blir det en tur till affären för att införskaffa nyponsoppa. Tur för mig att mina killar inte är sjuka samtidigt och tur för dem att jag är envis. 

Appropå BVC så väger han nu 9130 gram på sina 73,5 cm, han fyller 11 månader imorgon. Skönt att han hade en smörskiva i marginal till niokilosgränsen då vi hade tänkt byta in den lite större bilbarnstolen nu och den har just det som viktkrav. 

En voluminös julgran

Igår monterade Hampus på takräcket på bilen så vi kunde åka och köpa en julgran. I fjol fick vi tag på en historiskt liten gran och detta behövdes kompensera för i år. Vi tog den största granen som fanns utanför ICA. 

Julgransprojektet har varit ett tvådagarsprojekt då vi installerade träd, matta och julgransfot igår. Idag har vi pyntat och fixat. Apropå volym så är granen något extra. Den är snarare bollformad än traditionellt konisk. Den är ungefär lika tät som en granhäck och doftar ljuvligt gran i hela huset. 

DSC 4047

Stellan fixar med granfoten och mattan

DSC 4050

Granen är så stor att toppen ligger längs taket, senare klipper Hampus bort ett par tre decimeter för att få rum med en stjärna i formen av lökkupol 

DSC 4057

Hjäper till att dra fast gängorna

DSC 4101

Idag var det dags att öppna lådan med pynt

DSC 4111

Granen är som en stor skandinavisk kaktus tycker Stellis

DSC 4116

Som en vägg, eller hur?!

DSC 4121

Även några av min farmors gamla kulor får vara med, dock minst 73,5 cm från golvet. 

Mini-böff och ärtor

DSC 4002

DSC 4009

DSC 4015

Det bästa med att vara mammaledig är all tid man har att göra det man vill om dagarna. Man hinner exempelvis förbereda, genomföra och röja efter en måltid fyra gånger om dagen. Hampus låter inte Stellan äta själv i samma omfattning som jag gör, så det blir väsentligt mindre kladdigt på pappisdagarna. Fast jag tycker att han ska lära sig äta ordentligt själv innan dagis börjar (cirka mars) så jag låter honom öva (plus att jag inte orkar sitta och mata). Nu har vi i alla fall nått ett genombrott då han klarar av att svepa med skeden i luften, skålen, längs bordet och överallt han når – istället för att som tidigare bara bita i den. 

Som de flesta dagar har vi tränat idag. Prisa gud för MiniSats, barnpassningsfunktionen på gymmet! Det är så kul tycker Stellan och jag får dagens lugna stund. När vi kom hem tänkte jag vara smart och städa duschen och duscha samtidig, eftersom det är min städvecka och jag ville få det överstökat. Jag lät Stellan leka fritt i en av Hampus badrumslådor för att hålla sig sysselsatt. Det hela slutade med att  1 000 tops var utspridda innan han gjorde sitt yttersta för att komma in i duschen. Det slutade med att ungen var helblöt, argast i hela världen och jag fick gå ut med schampo i håret. 

Nu sover han och är väldens sötaste. Då gäller det väl för en annan att skynda sig upp och röja undan på badrummet innan han vaknar igen. 

Strålande solsken mitt i december

Idag precis som igår har det varit fint väder (en liten stund). Det var länge sedan jag tog några riktigt bra bilder på Stellan trots många försök. Dag gjorde jag ytterligare ett försök. För en gångs skull är jag ganska nöjd. 

En liten utmaning med honom är att han har så ljus-ljusblå ögon och när det är ljust ute så krymper hans pupiller till ett minimum, det gör att hela ögonområdet blir väldigt ljust och svårt att få skärpa på. En dag när jag har installerat och lärt mig ett bättre bildredigeringsprogram så kanske jag kan fixa till detta i efterbehandlingen. 

DSC 3757

Med det som troligtvis har varit morbror Jans mössaDSC 3754

DSC 3768

Mina älsklingar

DSC 3808

DSC 3829

Vinke-vink

DSC 3843

 

 

Pepparkaksgossen

På temat pepparkakor så har vi också försökt spöka ut Stellan till årets pepparkaksgosse. Fotosessionerna har varit många och hemliga inför valet av årets julkort. 

Här i Stockholm har vi haft snö en dag hittills, den 6 november, då det kom massor. Jag var som tur var ledig den dagen och kastade mig ut och förevigade det hela. Eftersom det också var rätt kallt och pepparkaksdräkten tunn så hade jag bara ett par minuter på mig. Jag tycker att jag fick några fina bilder och en av dem blev årets julkort. 

DSC 2916

DSC 2943

Fotograferingen fortsatte sedan inomhus där Stellan fick klättra i en korgstol, vilket han tyckte var superkul. 

DSC 2960

DSC 3061

DSC 2969

Sista omgången körde jag för ett par dagar sedan, den här gången försökte jag bygga upp en annan bakgrund, bestående av vårt sängöverkast över en klädtorkställning. Stellan sitter på en plastlåda med leksaker, väl dold bakom juteväv. I ungefär 4 sekunder i taget satt han still innan han började bita i rekvisitan. 

DSC 3562

DSC 3587

DSC 3607

DSC 3633

DSC 3542

Glad lucia på er!

Lussebak

Årets lussebak har gått lite sisådär. 

Först gjorde vi lussebullar enligt ett recept hittat på internet. Det var ett recept på fyllda bullar men vi valde att bara göra häften av bullarna med fyllning och andra halvan som vanliga lussekatter. Till fyllningen tog jag mandelmassa, smör, socker och limeskal (skulle egentligen vara apelsin men det hade vi inte hemma). Man kan säga att bullarna med fyllning blev väldigt goda, även om de ser giftiga ut pga lilla förstärkning av karamellfärg. De ofyllda blev dock lite väl torra. Halvlyckat med andra ord.

DSC 3435

DSC 3438

DSC 3443

DSC 3508

Årets lussebullar

Därefter skulle vi göra pepparkakor. Hampus gjorde degen enligt vårt framgångsrecept framtaget i fjol. Dock blev degen alldeles för torr och totalt oelastisk. Frågan är om det beror på någon felskrivning i receptet eller om han helt enkelt gjorde något fel. Degen gick i alla fall med nöd och näppe forma till en boll och kavla ut. Det slutade med att vi gjorde endast en plåt med stansade pepparkakor, därtill blev det en plåt med skurna kakor. Det var min geniala idé eftersom jag drog mig till minnes kommentaren ”skurna kakor är rationella kakor” som fanns med i sjuttiotalsutgåvan av ”Sju sorters kakor”. 

Rationella visst, men de såg ut som skivor av leverpastej. Herregud vad misslyckat och kul på samma gång. Nu har vi massor med deg kvar som är jättegod och jag överväger att servera den rå i form av kuber typ som pepparkake-fudge. 

Trots att pepparkaksbaket går till historien som det mest misslyckade så har vi nog ändå tillräckligt många kakor för att fylla en mindre burk. Tidigare år har vi haft tusen filjoner kakor och det är inte på något sätt bättre. 

IMG 7349

Gissa vilken charkprodukt dessa pepparkakor ska föreställa

IMG 7347

Nästa innegrej? Pepparkaksfudge aka rå deg

Marmorfest i Aten

För ett par helger sedan var jag till Aten på konferens. Vi åkte gristidigt på fredag morgon och kom hem sent på söndag kväll. En av dagarna besökte vi Akropolis vilket är en ”befäst stad, belägen på en klipphöjd i antikens Grekland” (Wikipedia). 

I samband med att vi renoverade vårt hus så började jag intressera mig för olika stenmaterial. Man kan säga att Akropolis och många andra antika kvarlämningar i Aten är en herrans marmorfest. Jag tyckte det var supercoolt och därför kommer här lite bilder därifrån som inspiration. 

För att fräscha upp minnet så klipper jag in en text från Wikipedia

Marmor är en metamorf bergart, strukturen kan vara fin- eller grovkornig.Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer vilket medför att den ursprungliga bergartens kemiska sammansättning och kristallstruktur ändras. Eftersom marmor är en relativt lättbearbetad bergart och har ett tilltalande utseende har man använt bergarten som byggnadssten– och ornamentssten över hela världen under tusentals år. Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och ger då bergarten olika färger, i ett ofta flammigt mönster, det som vi brukar kalla för marmorerad.

IMG 7171

Stengång i slät sten

IMG 7166

IMG 7174

Amfiteater, kanske för gladiatorspel? Helt i sten!

IMG 7178

Kolla in schackmönstret i mellangrå och ljusgrå i botten. I love it och önskar så att vi haft samma lika i vårt kök!

IMG 7201

Kolla vad slät stenen är i trappan jämfört med den på väggen

IMG 7205

Se nyare lagningar i vit-grå nyans, jämfört med den antika gulbruna. 

IMG 7212

IMG 7214

IMG 7227

Precis som i asfalt så kan det växa träd i ett marmortorn

IMG 7218

Rejäla block i kön för att bli skulpterade 

Förutom att kolla på marmor så åt jag helt galet god fetaost samt såg hela flådda får hänga upp och ner i lokala köttmarknaden. Publicerar dock inga bilder på detta. Usch.