månadsarkiv: oktober 2014

There I fixed it

Om man googlar på orden there i fixed it eller söker på motsvarande hashtag på Instagram kan man sitta och skratta en hel dag åt folks extremt roliga lösningar på diverse problem. Ofta är det saker som gått sönder och har lagats på mycket alternativa sätt. Kolla själv så får ni se!

Vi har två ”There I fixed it”-lösningar hemma hos oss, dels en trasig hylla i kylskåpet och dels ett trasigt handtag på dammsugaren, båda lagade med tejp som en temporär fix som blev närmast permanent. Jag ska villigt erkänna att det är jag som haft sönder båda grejerna och dessutom är det jag som lagat dem på det här sättet. Men det är ändå kul att låtsas om att det är Hampus som gjort det eftersom det finns en viss tejp- och häftmassakultur i hans familj. Jag och min svägerska brukar skratta åt våra respektive män med anledning av detta, men det är en parentes. 

DSC 2600

Batterilådans fällock har gått sönder och lossnat. För att inte batterierna ska trilla ur varje gång vi öppnar dörren har jag satt två smarta tejpar där. 

DSC 2684

Handtaget till dammsugarslangen råkade visst spricka i samband med intensiv städning

Men, det som hänt nu är att Hanna-Handlingskraft vaknat till liv och tagit tag i biffen. För någon vecka sedan tog jag och beställde en ny kylskåpslåda från Bosch och massa nya dammsugartillbehör från Electrolux. Krångligt var det att hitta rätt prylar och dyrt blev det men nu – fixat och lite mera feng shui.

DSC 2681

Som julafton fast bättre

Kan själv (nästan)

Det var ju så underhållande att iaktta… och vi trodde vi var smarta när vi ganska direkt introducerade Stellan till ”äta själv”-mat. Det vi inte insåg var att det skulle snabbt skulle resultera i att han endast i undantagsfall kan nedlåta sig till den milda grad att bli matad med sked. Sked det är något som man biter i och leker med. All mat som kommer på sked är usch, äckligt, blä tänker Stellan. 

DSC 2664

Smotti är gott i glas men smakar äckligt på sked

DSC 2675

Kolla Pappis, inget kladd!

Så, alltså, vi har fått gå ifrån de flesta mos-rätter och ger istället honom mer greppvänlig mat. Blomkål, broccoli, morotsslantar, gurkbitar, fiskbitar, köttbullar, omelettbitar, kycklingbitar osv. Stellan har lärt sig att stoppan in maten i munnen helt okej men det som händer är att det tre-fyra-fem gånger om dagen ser ut som ett bombnedslag i hans omedelbara närhet. 

DSC 2604

Blomkål, broccoli, köttbullar, avocado, gurka med mera

DSC 2605

Ibland råkar man lägga ärmen i maten, pyttelite

Men, även om det är sjukt tröttsamt att städa efter honom alla dessa gånger varje dag så står man ut för han är i en jättesolstråle-fas, bankar i bordet och tjuter glädjetjut matstunderna igenom. 

DSC 2625DSC 2630DSC 2638

Lilla sjukling

Hampus och jag har varit förkylda i evigheter. Så innan helgen kom dagen då även Lill-Stellis blev sjuk. Vi har tagit det rätt lugnt i helgen och idag har han haft en stilla dag med morfar. Snoret rinner och inte mycket till matlust har han heller. Vi har lockat med både nyponsoppa och bananpannkakor. Det lustiga är att Stellan är så superhappy och pigg trots att han egentligen är så sjuk och trött. 

IMG 6964

Bara grönsaker är gott i nya skyddsutrustningen

DSC 2572

Mums, bananpannkakor med vispgrädde och ekologiskt (sockerfritt) jordnötssmör

DSC 2586

Det blir bara lite kladdigt

IMG 7003

Så här glad var Kotten idag efter en 2,5 timmars middagslur

Tulpaner fas 2

Sådär, då hade vi äntligen planterat klart alla lökar av tulpaner, påskliljor, pingstliljor, krokus och pärlhyacint. Tänk att det blev en långbänk innan det blev klart. Skönt, jag hade hunnit bli rätt less och jag har fortfarande ont i gräv-handen. Här kommer lite bilder från helgens kalas.

IMG 6982

Stellan som var ordentligt förkyld i helgen var omstoppad och stundvis väldigt hjäpsam

DSC 2569

Stellan rekar uppfarten där vi senare planterade 46 lökar

DSC 2555

Tillsammans gräver vi snabbare än var för sig…

DSC 2540

Även pappis var ute tillräckligt lång stund för att fastna på bild

IMG 6991

I vinbärsön satte jag krokus och pärlhyacint som skänkts av Eva och Torgny

IMG 6993

Sista påsk- och pingstliljorna åkte ner här

IMG 6990

Det mesta jag gör här hemma är av experimentell karaktär. Nu testar jag att sätta några tulpaner i krukor för att få in och ut dem tidigare nästa vår.

IMG 6995

Nulägesbild på komposten. Proppfull trots att löven inte ens är krattade

IMG 6999

Klätterrosorna flyr kylan och försöker ta sig in i huset mellan stående och liggande panel 

Grillat

Det hör inte till vanligheterna att mötas av grilldoft vid uppfarten en gråtjock oktoberdag, men det hände idag. Hampus hade grillat hamburgare till middag, vilken överraskning. Det blev väldigt gott även om bilderna är dåliga. 

IMG 6949

IMG 6951

Med vår nya svenska rapsolja så blir majon verkligen gul

Efter att Kotten var badad och stoppad i säng så åkte jag till Ica för att hämta upp ett paket (bl a ytterligare en trappgrind) så såg jag där i mörkret en stor utslagen blomma på klätterrosen längs husväggen. Tänkte på det medan jag var borta och när jag kom hem så knipsade jag av blomman och ställde den i ett glas. Det kändes lite förbjudet, men vafasen, om det är någon gång man ska plocka in blommorna är det väl i mitten av oktober när det är just gråmulet och mörkt ute. 

DSC 2524

Dagens ros, från rosenbusken

Blocketfynd

Idag, på Stellans namnsdag och allt, har vi varit och plockat upp ett nytt blocketfynd. Det var igår kväll jag slog till på ett Polarn-och-Pyret-paket. Inför kommande två-tre vintrar kommer Stellan vara bra kittad på fleecefronten om jag säger så. Dagens paket innehåller en tjock vinterjacka, två vindfleecejackor, en fleeceväst, två fleecebyxor, mössor,vantar och tjocksockar. Allt för en femhunka. Fynd säger jag, enkelt dessutom då jag köpte av en tjej här på Lidingö. Säljaren var inte ens hemma utan vi hade gjort upp att jag skulle hämta kassen med kläderna i deras cykelskjul. Smidigt, även om jag kände mig som en tjuv när jag smög runt på deras uppfart i mörkret. 

Det Stellan mest behövde, ett par överdragsbyxor och en överdragsjacka i dagens storlek, kvarstår dock att köpa…  

DSC 2520

Fleece basic

Höstpelargoner

Idag har jag äntligen samlat ihop alla vissna pelargoner och hanterat dem för vintern. I fjol stoppade jag in alla krukor som de var rätt in i källaren där de fick stå till det var tillräckligt varmt ute. Den här gången har jag redan nu tömt krukorna, klippt ner dem och ställt tuvorna på rad i en back. Förhoppningsvis överlever de och med riktig tur kommer jag ihåg att ta fram dem till en ljusare tillvaro redan i början av året. 

DSC 2501

DSC 2504

Pelargonstubbar och två dahlior redo för vinterförvaring.

Kvar att göra, som jag inte ska glömma innan vintern kommer är att stoppa ner alla nyköpta lökar. Jag fick mersmak av förra helgens plantering och har nu i veckan köpt inte mindre än 2 kg lökar av respektive påskliljor och pingstliljor, samt två förpackningar tulpaner. Merparten av detta ska ner i jorden längs uppfarten för att liva upp tillvaron i vår. 

Fotostund vid Långängens gård

En av punkterna på semesterlistan som aldrig blev avklarade var att ta en fika på Långängens gård här på Lidingö. Stället ligger i närheten av motionsspåren och det är alltid fullt av glatt fikafolk, så vi har tänkt gå dit länge nu utan att komma till skott. På stället säljer de lunch, fika, diverse trädgårdsvaror med mera, och de har en gigantisk uteservering med lekplats.

Idag var vi där och lunchade, och som om det inte var bra nog så började dagen med 1) Dumpning av barlast på återvinningen, 2) Fotostund med Kattfamiljen i naturreservatet. Här kommer dagens bästa bilder.

DSC 2149

DSC 2208

DSC 2254

DSC 2404

DSC 2140

DSC 2423

DSC 2303

Bulltorsdag

I torsdags var Stellan och jag hemma och bakade bullar. Hampus hade lurat mig att det var kanelbullens dag då så jag tänkte det kunde passa. Nu kom ju den aktuella dagen bara några dagar senare så det blev bra ändå.

Jag har världens bästa bullrecept. Det kommer ifrån nedlagda bloggen Pain de Martin, och receptet finns här. Dock tar jag lite mer mandelmassa i fyllningen än vad receptet antyder.

Stellis var med och hjälpte till förstås. Följande bildserie togs inom cirka tre sekunder.

 DSC 1960

 DSC 1968

DSC 1969 

DSC 1975

Aja baja! Små barn ska verkligen inte äta socker, och hur mår magen av rå deg? Stellan tyckte dock inte att det var något problem och hade synpunkter på att jag tog av honom bullen (efter att jag hade fotat honom grundligt, naturligtvis).

Ut i svampskogen

På måndagförmiddagar är Stellans morfar barnvakt när både jag och Hampus är på jobbet. Jag har nu klarat av två månaders halvtidsjobb, varav tre veckor  ”på riktigt” ute hos kund. Jag är tillbaka på det ställe jag var fram till föräldraledigheten och jag kan ge en ledtråd till att det är ett av vårt lands mest globalt framgångsrika företag som har en IT-avdelning strax utanför Stockholms innerstad. 

Det är svinkul att jobba, träffa folk och göra något annat än torka leverpastej från golvet. Det är också mycket härligare att vara föräldraledig nu än innan. Mixen är toppen med andra ord. 

I måndags för knappt en vecka sedan var jag på jobbet fram till lunch som vanligt och direkt när jag kom hem stack Stellan, jag och morfar ut i skogen för att kolla efter lite svamp. Jag har sett massor av folk komma med stora välfyllda korgar och påsar i samband med mina träningspass. Som väntat var dock skogen rensad på ätbara svampar men det var en trevlig tur. Jag ställde för första gången om bärselen till rygg-modell vilket var en hit. 

DSC 1904

Ryggsele, egentligen är han nog lite för kort men det gick bra

DSC 1927

Ingen svamp i sikte

DSC 1917

DSC 1923

Stellan fick proväta lingon och han satt där och smackade

DSC 1937

Det fanns mycket annan svamp än kantareller

DSC 1929

DSC 1926

I brist på det vi letade efter kunde vi Stellan utforska annat spännande, här en lurvig larv.