månadsarkiv: september 2014

Matlagningssöndag

Igår tog vi faktiskt och lagade både mycket och lite ny mat här hemma. De kulinariska utsvävningarna har blivit snävare och färre med åren, speciellt kanske sen en specifik händelse i början av det här året. Lite spontant gick jag runt i mataffären och köpte kött till halva priset med kort datum, vilket då grundade för vår matlagningskväll.

Det var länge sedan sist men äntligen tog vi och kokade kronärtskockor! Jag fick tag i två jättefina exemplar efter att ha bett killen på Willys gå och hämta nya på lagret (Tips – gör alltid det när det är dålig sortiment i butiken!). 10 minuters väntan var klart värt det. 

DSC 1879

Man skär av toppen och botten, knyter en citron undertill inför koket. 

DSC 1883

Stellan hjälpte till med snöret

DSC 1896

Efter 45-60 minuters kokning är de mjuka och redo att ätas. Man tar loss då ett blad i taget, doppar i kryddsmör/smör och salt samt drar av köttet med tänderna längst ner på varje blad. 

DSC 1888

Hampus fixar turkiska lammfärsspett och kycklingfileer. 

DSC 1892

Troligtvis årets sista grillning. Till spetten serverades även yoghurtssås. 

Gjorde också två sorters lax. En för stora och en för små.

DSC 1894

Vuxenlax

DSC 1890

Barnlax

På temat barnmat blev det också lite kycklinggryta och broccolimos

DSC 1900

Kycklinggryta med morötter, lök och grädde. Hoppas han gillar den eftersom jag gjorde rätt mycket. 

Gött då har vi mat för de kommande dagarna i kylskåpet och kanske lite återuppväckt matinspiration?

Gungställning

Tidigare i somras gjorde jag ett klipp som lyckades köpa en begagnad klassisk gungställning till priset av gratis. Den var inte helt komplett med gungor, rep och skruvar så vi har i klassisk snigelfart använt mer eller mindre halva sommaren åt att fixa till gungställningen användbar. Det sista och svåraste momentet, visade det sig, var att få tag i en babygunga i slutet av sommarsäsongen. Allt var slutsålt eller bortplockat. Räddningen kom från underbara grannarna som hade en jättefin babygunga liggande. 

Stellan tycker det är både roligt och läskigt att gunga. För att inte tala om att undersöka alla remmar och upphängningsanordningar som är superkul.

Än så länge är inte gungställningen något vidare förankrad i backen, utan det får vi fixa när den hamnar på rätt ställe på tomten (var det nu det är?) och/eller när Stellan gungar lite vildare. 

DSC 1540

DSC 1603

DSC 1556

DSC 1628

DSC 1511

Mina pellisar blommar intensivt

Kalas-Stellan

För två helger sedan hade vi namnkalas för Stellan. Vi hade dragit på det länge och det vara bara en hårsmån från att det inte blev något alls, men med kort varsel och i sista sekund innan flyttfåglarna (farmor och farfar) drog söderut slog vi till. Det var tur det, vi hade ett trevligt kalas och det var jättekul att träffa alla som kom. 

Stellans fullständiga namn är Stellan Hampus Lage, där Stellan kom från ingenstans. Hampus från sin far och Lage från en äldre släkting till mig. Stellan har fått två faddrar, Elin och Martin, som båda har valts ut noggrant för att de är på alla sätt är fantastiska människor som vi gärna vill ska vara en del av Stellans liv och uppväxt. 

Vi inledde med lite bubbel och mingel i trädgården (läs uppfarten).

DSC 1057

DSC 1060

DSC 1068

Därefter åt vi lite lunchbuffé som Hampus planerat och fixat. Som tur var så hade vi ett kanonväder och kunde sitta ute. Lunchmenyn bestod av diverse olika sallader, en med inlagda rödbetor, polkabetor och gulbetor. En med stora vita bönor och sparris och ytterligare en med svarta bönor och koriander. Till detta inkokt lax, tunna skivor serranoskinka och kalkon samt bröd med mera. 

DSC 1073

Kalas-Stellan på honnörsplatsen

DSC 1078

DSC 1080

 

DSC 1100

Efter lunch så var det en kort stunds bensträckare och Stellan-tipsrunda. Jag hade satt ihop tio superkluriga frågor och en utslagsfråga. Lagen delades upp för att sprida kompetensen jämnt. Två lag, det där Torgny var lagledare och det där pappa var lagledare, klarade fyra poäng och var bäst. Utslagsfrågan, där man skulle gissa hur många män och kvinnor som heter Stellan i Sverige blev därför avgörande. Pappas lag gissade på 3 000, vilket var nära nog (rätt svar är 3 941) och vann. 

DSC 1113

Tävlingsledningen går igenom lag och regler

DSC 1125

Quiz-eftersnack

Den roligaste frågan i quizen tycker jag var den som frågade på vilken plats kommer pojknamnet Stellan i den amerikanska listan ”100 Totally Amazing Hipster Baby Names?” Rätt svar var plats 48 av 50, eftersom det var 50 pojknamn och 50 flicknamn. På siten som jag hittade listan så står följande: 

If you are looking for cool names for your baby, look no further than this list. Hipster, in this case, means cool — cooler than cool. So cool it’s like ice but cooler. So cool your baby will definitely wear black and possibly rock a moustache pacifier (if only for photo ops). Nothing negative about the word hipster here — just a whole bunch of awesome names for your super rad little bundle of happiness.

När tipsrundan var klar så var det tårta och kaffe inomhus, vi hade blivit lite kalla av att sitta ute i skuggan och alla barnen tyckte det var kul att leka lite inne.

Jag hade gjort två olika tårtor. En traditionell prinsesstårta med hallon och vaniljkräm med för litet volangigt marsipanlock (precis som det ska vara). Samt en helt ny sort, björnbärs- och vit chokladmoussetårta på browniebotten. Dessvärre så har jag inga recept att dela eller spara för framtiden utan gjorde en mix av flera olika recept jag googlat fram. Det fina med moussetårtan var att jag gjorde allt utom dekorationen flera dagar i förväg på grund av tidsbrist, och lät den stå i frysen. Några timmar innan servering tog jag fram den ur frysen, dekorerade med färska frysta björnbär från Kattfamiljen, silverkulor och ”Stellan”-text skriven i choklad (förberett sen flera dagar). Mitt bästa tips till folk som ska göra moussetårta är att sätta en styv plastfilm på insidan av formen för att få snygga kanter. Det var samma plastfilm som jag använde till chokladdekorationen. När det var dags att dekorera tårtorna så drog jag försiktigt bort plasten från chokladen som hade legat kallt i kylen.

DSC 1044

Prinsesstårta

DSC 1052

 Björnbärs- och vitchokladmoussetårta på browniebotten

 DSC 1130

Robert, Fika-Julie och Adam

DSC 1163

Stellan fick sjukt roliga snören

DSC 1153

Provsitter en av kalaspresenterna, en bilbarnstol

DSC 1149

Kartongen bidrog även den med mycket glädje

Promenad runt Långängen

Jaha, vad hände med bloggen!? Kanske någon tänker, jag gör det i alla fall. Lätt att glömma bort att uppdatera när man inte gör det varje dag. Jag kan också berätta att det har kommit in en ny tidskrävande aktivitet här – jag har skaffat en ny kamera. Adjöss goodbye till crop och tjena-hej till fullformat. Med ny fotoenergi försöker jag lära mig hur den nya guldklimpen funkar. På det temat kan jag även berätta att Hampus och jag varit på fotokurs en kväll då pappa/morfar var barnvakt åt lilla kotten. Det gick strålande utmärkt för alla inblandade.

En liten bieffekt av att ha ny kamera och ta massor av nya bilder blev att datorn bröt ihop fullständigt på grund av full hårddisk. Det var i och för sig ett bra wake-up-call för mig att ta tag i lite bildrensning. Jag har suttit typ varenda kväll i en veckas tid och gått igenom främst foton tagna 2011-2013 och raderade 12 500 bilder. Borde ha varit gjort för länge sedan kan man tycka. Dessvärre är det bara en tidsfråga innan datorn är full igen så vi måste hitta ett långsiktigt sätt att lagra alla foton, läs någon form av extern disk. Nåväl.

Idag är det riktigt ruskväder och då sitter jag och tänker tillbaka på en fin höstdag för ett par-tre veckor sedan då vi var ute på en liten promenad. Vi gick till Stockbysjön för att spana på lite fåglar, men såg inte skymten av en enda pippi trots att vi stod en lång stund i fågelskådartornet. Däremot fick vi chans att snacka lite med fåren vilket Stellan tyckte var kul. 

IMG 4137

IMG 4141

IMG 4167

IMG 4171

IMG 4176

IMG 4178

IMG 4182

IMG 4184

IMG 4215

IMG 4223

IMG 4227

Fasadfix

Bloggen är tillbaka efter en stunds semester och efterföljande databaskrasch. Nu är det fixat och backuppförfarandet är förbättrat så alltid blir saker lite bättre.

Jag har länge tittat lite snett på husets norrsida som alltmer går från gul till grå-grön i takt med att husalgerna och smutset breder ut sig. Jag skrev ett inlägg om det redan i oktober i fjol så ni fattar ju att behovet har funnits där ett tag. Idag hade jag planerat in ett besök som blev inställt och i kombo med träningsfri dag så öppnade sig möjligheter för åtgärd. Redan för några veckor sedan var jag på järnaffären och köpte en mjuk skurborste så jag var kittad. 

Så här såg det ut före: 

DSC 0663

Smutsig fasad

DSC 0665

Både alger och föroreningar

Förutom borsten så använde jag varmvatten och diskmedel att skrubba med. Det fick sitta en stund innan jag sköljde av (Hampus, jag var försiktig) med vattenslangen. Jag började med den del av huset som är lägst, precis vid entrén. Det är också där som algerna och smutsen är mest påtaglig eftersom det är där man passerar varje dag. Resultatet blev verkligen jättemycket bättre även om det fortfarande finns svarta/gråa inslag i det gula träet. Av bara farten gick jag vidare och tog en vägg till på sidan. För att nå hela vägen upp satte jag ett skaft i borsten och då gick det ju väldigt mycket enklare att gnugga. Fattar inte att jag inte gjorde det direkt…. 

Tackvare skaftet så har jag nu tillförsikt inför uppgiften att jobba vidare med de lite högre väggarna som omger entredelen. Fast jag tror jag behöver engagera någon ytterligare i detta projektet för att hålla stegen. Idag var jag och Stellan ute i ungefär 1,5 timma och det var ungefär lagom vad han orkade sitta still i vagnen (inklusive sovstund).

Så här blev resultatet, två väggar fixade: 

DSC 0669

Väggen lite mer gul igen

DSC 0676

Nästan störst skillnad blev det av att tvätta fönsterblecken som verkligen var smutsiga innan 

DSC 0677

Den kortare väggen är fixad. Den andra har sin omgång kvar…

Nu gäller det bara att fasaden torkar innan Hampus kommer hem så det inte blir dålig stämning. Hampus är nämligen närmast maniskt nervös för fukt i huset.