månadsarkiv: augusti 2014

Stellans rum är klart!

Som vanligt gjorde jag en grav underskattning av hur mycket jag ville göra och hur lång tid det skulle ta men nu är det klart! Med kuddar, tavlor och annat krimskrams. Hurra hurra! Husets första rum som är ”riktigt” klart. De flesta övriga är snarare 98% och ”ska bara köpa x” ”ska bara fixa y”…. Det ironiska är att det lär inte vara något annat rum i huset som kommer förändras lika mycket framöver i takt med att han växer. Men just nu är det uppdaterat och det dröjer väl lite innan leksaksspisen byts mot ett skrivbord. 

Så här ser blev resultatet:

DSC 0431

DSC 0369

DSC 0379

Så, nu ska jag försöka skriva lite om vad vi gjort och köpt.

Först åkte vi till Ikea och köpte lite grejer, bland annat mattan, taklampan och bordslampan. Eftersom mattan är ganska färgstark så satte den tonen för hela rummet. Vi hade inte alls planerat att köra på gulchock, utan trodde snarare att det skulle bli ett rum i rött och grönt. Dessutom tänkte vi riktigt länge att han skulle ha en orientalisk matta i typ ljusblå, men det blev det alltså inte. 

Nästa steg var att lösa frågan runt tyg och gardiner. Jag tänkte först att jag skulle köpa samma tyg som jag använt till kottens soffilt men det var slut. Det var dock tur för istället valde jag ett annat tyg från samma tillverkare, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Jag köper mina fina tyger på Tygverket som ligger på St Paulsgatan på Söder. När jag väl valt gardintyg så tog jag ett coboltblått sammetstyg i samma butik för att göra ett stolsöverdrag och lite extra kuddar av. 

Jag sydde gardinerna som raka längder och det var en del utmaningar med det, som man säger (skrev om det här). Jag gjorde tusen fel, glömde bort att mönsterpassa tyget samt fick åka in till stan flera gånger och komplementhandla innan det var klart. Sammanfattningsvis så blev de till slut både fodrade med ett vitt glatt tyg och mönsterpassade. Upphängningsanordningen är enkel, en vanlig metallstång med ringar och tvåfingerkrokar vilket blev bra och döljer rullgardinen bra. 

DSC 0435

Gardinlängder, mönsterpassade och ungefär lika långa

 DSC 0418

Baksidan, vitt foder som inte är fastsatt nedtill 

Stolen är gammal och inköpt på auktion. Tyget den är klädd i passade inget vidare mot den gula mattan i kombination med att allt vi omger kotten med behöver vara tvättbart. Därför sydde jag ett enkelt överdrag, enkelt i meningen att det sitter lite slappt och har kardborre i ryggen. Svårt var det att göra. I samband med detta så sydde jag även tre kuddar som han kan ha på golvet och en himmelssäng till docksängen. Jag skrev mer om det här.

 DSC 0196

Stolsöverdraget

 DSC 0403

Golvkuddar är bra att ha som fallskydd om man kantrar ibland

 DSC 0426

DSC 0424

Jag sydde en himmelssäng av två gamla linnehanddukar och en madrass av ett gammalt örngott. Clowndockan har Stellan fått av Elin och Vinod. 

När vi var i hemma i mitt barndomshem tidigare i somras (läs här) så hämtade vi hem några av mina favoritbarnböcker, ett litet runt bord med pinnstolar, en spis, docksängen som jag nämnde ovan och lite leksaker.

Bordet och stolarna var trägula och det kändes som de behövde genomgå en makeover i samband med generationsskiftet. Jag valde att köra på helmatt svart istället, och som jag skrev här, så gick hela ommålningen orimligt bra. Det händer ju aldrig liksom! På två dygn hade jag målat fem omgångar färg och de blev verkligen fina. 

 DSC 0429

Barnbord och pinnstolar blev snyggare i matt svart än i fulfuru

 DSC 0451

 Min gamla spis, alla tillbehör ligger i svarta boxarna

 DSC 0415

Mina bästa böcker

Vi gjorde en andra vända till Ikea för att skaffa en bra bokhylla och tavellister till båda längre väggarna. Tanken var först att jag skulle hitta en gammal låg hylla och måla den gräsgrön men det blev till slut att vi köpte en färdig bokhylla. För att liva upp den i övrigt vita hyllan tog vi fyra knallgula papplådor, också av praktiska skäl, då man faktiskt kan gömma undan en massa prylar i lådorna. Tavellisterna blev också bra, det möjliggör lite mer flexibel lösning med tavlor och pynt. 

DSC 0386

Bokhyllan och tavellisten kommer från Ikea. Mätstickan som man ser mellan bokhyllan och dörren kommer från Big Baby. Jag har pyntat med foton, enkla akvarellmålningar (se här), leksaker med mera.

DSC 0376

På tavellisten har vi ställt en gammal bok om Paddington, ett par fina leksaksbilar som farmor och farfar köpt i London samt ett pussel för lite större barn. Vajern med klämmor har jag köpt på Granit och där har jag hängt några målade bilder, men mestadels foton på Stellan och sniglar.

DSC 0412

För att få till lite mer färg på de annars vita väggarna målade jag några tramsiga djurfamiljer i akvarell

DSC 0419

Elefanter på en tråd, en present från Kattfamiljens thailandsresa

DSC 0420

Rävarna, kanin och Puh är nya, Griskatten lånad av Julie och den gröna som heter Blomma var mitt favoritgosedjur

I den lite större klädkammaren förvarar vi nu baby- och barnsaker och lite andra Hanna-grejer. I den mindre garderoben har vi Stellans kläder (och min symaskin). Att fixa iordning det var ett femtonspel som hette duga. Läs mer här och här

DSC 1002

Stellans kläder

FÖRE

Slutligen kan jag visa lite bilder på hur det såg ut innan och renoveringen som rummet genomgick. När vi flyttade in i huset i mellandagarna 2010 så tog vi detta rum som sovrum för det var husets fräschaste. Renoveringen av övervåningen startade november 2012 och blev klar februari-mars 2013. 

IMG 2035

Vårt första sovrum i huset. Notera folien bakom elementet, själv är jag inte heller så förtjust i aprikos.

DSC 0320

Hantverkarna fick riva kattvinden för att kunna isolera ordentligt därinne. Senare byggdes kattvinden tillbaka igen, men som en lite mindre garderob och en klädkammare. Som ni ser så har det varit fönster här en gång i tiden. Vi hade svåra kval kring om vi skulle behålla kattvindar/klädkammare eller om vi skulle ha ett öppet och få mer yta. Eftersom jag är självaste förvaringskungen så blev det funktion före yta… men vi håller det lite öppet om det kanske blir takkupor och fönster i samband med takrenoveringen (inom 10 år).

DSC 0526

Det hade tidigare suttit smala helt släta fönsterlister och dessa bytte vi ut mot specialbeställda som liknade de som fanns bevarade på andra ställen i huset. Hantverkarna byggde fönsterbrädor här och i alla andra rum samt elementet fixades till. 

DSC 0668

Golvet under ”parketten” var i bra skick. Inget golv på övervåningen var bättre har jag för mig, men vi för att få ihop helheten så blev alla golv hanterade på samma sätt. Slipat, spacklat och målat. 

Den 3 mars 2013 gick jag runt och fotade hela övervåningen. Då var det klart och städat. 

DSC 0550

Taket riktades upp för att vara jämnt och detta rum, precis som övriga uppe, gjordes i pärlspontpanel. Väggarna är lätt brutna mot grå och golvet är ljust grått. 

DSC 0548

I alla sovrum, så även detta, kan man se resterna från en kakelugn. Killarna fick jobba ganska hårt för att sätta taklisten runt det rundade hörnet. 

Några dagar in på vår semester, den 28 juni 2014, såg rummet ut så här. Det hade successivt förvandlats till stryk- och förvaringslokal (som jag skrev om här). Det var inget vidare färgglatt och mysigt rum för en liten kotte. 

DSC 0885

Hampus skjortor hade för vana att hänga på strykbrädan istället för i garderoben

DSC 0889

Den lilla inbyggda garderoben som jag använde till färger, tyger, sygrejer, pärmar och allt annat löst. 

För en gång skull var det ingen renovering som behövdes utan bara pynt, och som ni såg ovan så gick vi all in. 

Träning och mentala hinder

IMG 6282

Mina springattiraljer slängda på backen efter en seg runda

En av många punkter på semesterlistan är att jag ska komma tillbaka i form efter graviditet och förlossning. Efter en vår och tidig sommar med bristande energi och tunga ben så insåg jag att det skulle krävas lite fokus och bra förutsättningar för att lyckas. Vad vore bättre än sex veckors ledighet med barnvakt?

Om jag ska ge en kort bakgrundsbeskrivning så har jag tränat en del långdistanslöpning de senaste fem-sex åren och var i okej form för drygt ett år sedan när jag blev gravid. Jag fortsatte springa (läs: lunka) ungefär in 23:e graviditetsveckan och det gick helt okej även om jag flåsade som aldrig förr. Därefter fortsatte jag att träna på gymmet tre gånger i veckan tills Stellan föddes. Det var bra, jag hade inga problem med ryggen och var stark i kroppen hela graviditeten och efterföljande högintensiva amningsmånader. 

Jag hade en hemlig plan att springa Stockholm Marathon i slutet av maj, men provsprang några gånger under våren och kände att bäckenbottenmusklerna inte var helt stabila. Föreställ dig att det känns som att hela magens innehåll, magsäck, inälvor, organ etc ska glida ut ur kroppen. Inte så mysigt alltså. Jag fortsatte träna på gymmet lite halvhjärtat sådär för inte var det något vidare kul inte. Och inte var jag heller så motiverad att ta i hårt, utan det var rätt bekvämt att bara pysa runt lite där.

Redan förra sommaren när jag mer än halverade min träningsmängd fick jag smaka på det goda livet, snacka om att jag fick mycket tid över. Inte var jag konstant trött i benen heller utan kunde obekymrat studsa upp och ner för trappan, eller resa mig från en stol utan att stöna. Japp, man blir rätt trött och är det konstant, av att träna varje dag. Nåväl, den där nya energin var förstås bara kortsiktig och fram emot början av den här sommaren kände jag att det banne mig var dags att komma i form igen. Jag hade blivit förslappad, seg, trött, sur och hade ont överallt. Att bara gå hemma, inte träffa folk och bara gnata på med hushållssysslor gav inte mycket till fysisk urladdning eller mental uppladdning.

Jag började jogga lite, körde samma runda varje gång. Ett varv runt sjön på 6,7 km och det var så tungt! Jag blev helt slut och det var tydligt att jag inte längre hade någon kondis. Det var då jag bestämde mig för att använda sommaren till att träna lite mer disciplinerat.

Men, det första som hände då var att jag fick ont i halsen. Något jag haft till och från under hela våren. Medan jag väntade på att årets fjärde förkylning skulle bryta ut (tidigare var jag förkyld en gång per tre år ungefär) så hände ingenting och ingenting. När jag haft ont i halsen i fyra veckor i sträck, och inte tränat alls under tiden, så gick jag till vårdcentralen där de konstaterade att det inte var halsfluss utan snarare halssvamp. Fan vad fresh…Not! Nu har jag gurglat munnen med något jox fyra gånger om dagen i 21 av 25 dagar och känner mig frisk som en nötkärna. 

IMG 5990

Min lilla medicintallrik

Efter en veckas behandling började jag springa men fortsatte med mina sexkilometersrundor. Tills för fyra dagar sedan då jag tänkte ”undrar om jag kan springa en mil”, så jag tog en annan sväng som är lite snällare (mindre kuperad), sprang fem kilometer och vände. Jag gjorde det innan frukost så jag skulle ha lite dragkraft att komma hem till frukosten så snabbt som möjligt. När jag dessutom närmade mig hemmet och insåg att jag kanske kunde klara det på under en timma hittade jag plötsligt energi för att spurta sista tvåhundra meterna. Ha! Jag kände mig som en löparkung efteråt. 

När jag väl hade brutit milenbarriären så sprang jag en mil till dagen efter. Det gick ju förstås mycket tyngre, men glömdes bort snabbt. Helt plötsligt hade min mentala spärr flyttats fram lite till, nu var milen det nya normala. Bara på två pass. Igår var jag till gymmet för att göra något åt mina fastmurade skuldror/axlar, men idag var det dags igen. Den här gången tänkte jag, ”Om milen är normalt, då borde jag klara 15”. 

Idag klev jag upp tidigt, ammade Stellan, åt en liten skål med yoghurt och skivad banan innan jag stack iväg (tänkte att det vore lite väl tufft att slå distansrekord på fastande mage). Jag tog ytterligare en helt ny runda och lunkade på i sakta mak. Eftersom jag försöker övervinna distansdemonerna så får det gå hur sakta som helst. Det var snudd på trevligt faktiskt, för jag kunde ägna tankarna åt att titta på hästar, hus, stödmurar och staket allteftersom jag passerade igenom bostadsområden och hästgårdar. Det var mycket som såg annorlunda ut sist jag passerade. 

Jag klarade 15 km och det gick till och med lite bra. När jag kom hem möttes jag av familjen som nyss gnuggat gruset ur ögonen. Klart jag blev trött och går stel som en pinne nu, men mentalt så kändes det helt okej hela vägen! Herregud, vilken skillnad från 10 dagar sedan då jag trodde att mitt max var sju kilometer.

Sensmoralen av den här lilla berättelsen är att man kan alltid mer än vad man tror. Man behöver bara göra upp med sina hjärnspöken. Sen kanske inte alla orkar springa 15 km sådär upp-och-ner, men om du vet om att du klarar två kilometer så prova fyra nästa gång. 

Som sagt, stel är nu bara förnamnet så jag tror det blir vilodag imorgon. Mitt nästa mentala hinder att göra upp med får bli att springa ensam med barnvagnen. Uuh, det känns så jobbigt att jag knappt klarar av att tänka på det. Det som lär hjälpa mig lite på traven är att vi börjar jobba på måndag och då är det slut på det goda livet med barnvakt. Angående jobbet så kommer vi jobba halvtid båda två, och lite förenklat, vara hemma respektive på jobbet varannan dag, så då blir det till att träna med Kotten. 

Slutligen slutligen vill jag pusha för att läsa Jonas Coltings blogg (läs här eller här). Han håller just nu på att simma 600 km mellan Stockholm och Göteborg, till förmån för välgörenhetsorganisationen WaterAid. Där kan man snacka om att göra upp med mentala spöken. Mycket inspirerande! Läs bloggen och titta på hans korta filmer så förstår du!

 

Jämtlandssemester

Jag tittar igenom lite sommarbilder och inser att jag glömt att skriva något om vår Jämtlandssemster som vi gjorde i början av semestern. Dessvärre har jag lite snålt med bilder, och de  jag har är från mobilkameran med för därför väntad kvalitet. Jag vet inte om det bara är vi, eller om det gäller fler barnfamiljer, men det är ganska mycket grejer att få med nu för att hålla Stellan flytande och när man har full utmaning med att komma ihåg att låsa ytterdörren så kommer inte systemkameran med lika ofta. Och när man väl är ute så har man händerna fulla med att bolla Stellan, så då kommer man inte ens ihåg att ta upp mobilen. 

Efter en del debatterande bestämde vi oss för att göra som vuxna människor med barn skulle göra: ta bilen. Det var helt klart rätt beslut och det gick supersmutt att köra. Upp åkte vi i två etapper, med en supertrevlig övernattning i Sundsvall hos Maria och Erik. Ner åkte vi i ett svep. Ja, vi tog förstås pauser, mamma och pappa. 

IMG 5879

Så här såg det mestadels ut i baksätet. Stellan sov med en hand om Julies griskatt.

När vi anlände till Maria och Erik fick vi en jättegod Pulled Pork, massor av snack och även en guidad tur i trädgården. Jag tog enbart följande bild på hela Sundsvallsvistelsen, för att minnas hur jag ska fixa trädgården. Överallt ska jag ha mörklila/vinrött och daggkåpa, samt kantsten och lite annat typ bollar. 

IMG 5885

Trådgårdsinspiration från min kompis Maria

En av dagarna åkte vi, mamma och Stellans storkusin Elias till stugan i Åkersjön. Det var rätt så kallt så kotten fick behålla hatten på inomhus. Jag och Hampus hade i sann fjällanda letat upp varsin kepa för att stå emot myggen. 

IMG 5887

Just chillin’

IMG 5894

Lunchfika i Jans stuga 

Vi gick ett par promenader i Åkersjön, bland annat upp på ”toppen” Önrun. Hampus som skyr myggen hade rejäl säkerhetsutrustning i form av mygghatt. Jag gissar även att han hade grova byxor och strumporna överdragna för att minimera lufthål. Stellan och jag var lite mer chilaxt inställda till fjällklimatet så vi nöjde oss med keps. Nej, vi såg inga myggor på vår tur. 

IMG 0032

Hampus i full skyddsutrustning

IMG 5919

Vi droppade kotten i blåbärsriset med milsvidd utsikt

IMG 5922

Kotten blev jättetrött på fjället och sov mestadels i selen. Ps. det är ingen skorsten vi ser bakom Hampus utan en ledmarkeringspinne. 

Andra saker vi gjorde i Aspås var att gå igenom alla mina gamla leksaker för att se om något var intressant att ta med till Stellan. Vi hittade en hel del, bland annat en docksäng, spis med tillbehör, bord och stolar, böcker och lite leksaker. 

IMG 5945

Den här mobila telefonen verkar jag ha lekt med som barn. Den fick dock inte följa med hem till oss, den här gången. 

En annan härlig dag var när jag och Hampus lämnade Stellan hos mormor och åkte in till stan (läs: Östersund) för att ha lite vuxentid. Vi gick i affärer och jag som inte varit i Östersund på 5+ år tyckte det var lite spännande att se alla förändringar. I det stora hela kan man säga att kedjorna breder ut sig.

IMG 5951

Vi äter lunch på gågatan

IMG 5953

Vi äter mjukglass (på semesterlistan) i Badhusparken. Mums! 

Som sagt, jag sa ju att jag knappt hade några foton, för nästa i högen är en bild från Matfors där vi stannade med bilen på väg hem och fikade extrafrukost. 

IMG 5961

Stellan sträcker på benen i bilen medan vi fikar kaffe och macka

Lärdomen som kom ut av den här resan är att från och med nu kommer vi köra bil överallt.