månadsarkiv: juli 2014

Akvarellfamiljer

Sista delprojektet i projektet att göra klart Stellans rum var att fixa något ”färggrant” och ”glatt” till väggarna. Nu när jag gick igenom alla pysselgrejer i samband med att vi fixade skåp till studion så hittade jag mina färger och blev lite sugen på att börja måla. Tänkte jag skulle börja lite lätt genom att måla platta knasiga låtsasdjur – så det har jag ägnat några timmar åt igår och idag. 

Det blev ju lite som det blev, men det var ju kul att få gestalta Hampus både som uggla, fisk och giraff. Dock utan glasögon för jag fick bara inte till det. Nu är alltså rummet och allt pynt klart, bilderna kommer en annan dag. Ikväll måste vi nämligen titta på tre avsnitt av Breaking Bad och det är så in i norden spännande. 

IMG 0049

Mammas medhjälpare. Med hjälp av lite fastknutna leksaker kan han sitta bredvid en stund båda dagarna. Det slutade dock med att han började gnaga bort färgen från stolen så det finns utrymme för förbättring…

DSC 0365

Rena rama djurparken

DSC 0413

Glatt? Färggrant? Uppdraget slutfört!

Lill-Stellan

Idag när Hampus var på gymmet gick Stellan och jag ut i gräsmattan för att ta lite nya bilder. Det var då lite molnigare idag än tidigare tokheta dagar, men ändå ljust, så det var bra ljusförutsättningar. Jag fick några ganska bra bilder, och vi tycker förstås att han är väldigt fin. 

Dock tycker jag det är svårt att ta bra bilder på honom, då ansiktet alltid blir skuggat. Undrar om det beror på tjocka skymmande kinder, hans ringa höjd över havet eller om han har nedböjt huvud i större utsträckning än en vuxen. Med det sagt så hälsar jag till familjen att jag önskar mig en enkel typ av ”fotolampa” (eller vad ett sånt där lysande paraply kan heta) i födelsedagspresent. Nog om det.

DSC 0352

DSC 0354

DSC 0329

DSC 0261

Potatis

Som jag antydde i förra bloggen så har vi nu börjat skörda frukterna av vårt potatisland. Tanken var ju att vi skulle ha färskpotatis till midsommar, men det var lite väl optimistiskt. Sorten vi satte är mandelpotatis och den är sen, så vi kunde ana att det inte skulle funka. 

IMG 5742

Minimala potatisrötter till midsommar

Igår var det i alla fall nypremiär för att vittja landet. Det såg bättre ut den här gången. Vi kokade den lätt och åt som snacks med smör, det var otroligt gott!

IMG 6312

Potatisen plockad i vårt eget land i går. 

Millesgården

Som den uppmärksamme kommer ihåg så hade vi punkten ”Besöka Millesgården” på vår semesterlista. Idag slog vi ihop ett och ett annat och åkte dit.

Carl Milles som är en svensk skulptör är känd för sina många bronsstatyer runt om i Sverige och Europa, exempelvis Poseidon på Götaplatsen i Göteborg, Orfeusgruppen på Hötorget, samt Europa och tjuren i Halmstad. Carl och hans fru Olga, en österrikiska som han träffade på konstskola i Paris, slog sig ner på Herserudsklippan här på Lidingö . Där byggde de sitt privata hus och ateljéer till dem båda. Bortsett från att de spenderade ett tjugotal år i USA så levde de på Millesgården till Carl gick bort 1955. Olga levde vidare några år i Österrike men båda två är begravda i Lilla Skogskapellet på Millesgården. 

Eftersom Carl Milles levde på Lidingö så kan man se många av hans statyer lite var stans på ön. Exempelvis Till en annan värld som står i rondellen på Södra Kungsgatan. Denna skulptur är nytillverkad (2008) efter en bronsskiss.

190px Milles Till en annan

”Till en annan värld”, Carl och Olga Milles som löpare i Södra Kungsvägen 

Millesgården är i dag ett museum med skulpturpark och det var alltså dit vi var idag. I anslutning till museet så finns Millesgårdens lanthandel där vi åt lunch. Lanthandeln har vi besökt tidigare som jag skrev om här

Här kommer några bilder från parken.

IMG 6320

Musicerande änglar

IMG 6323

Poseidon och brunnskar, eller ”Kolle med torsken” som man säger i Göteborg (enligt sägen)

IMG 6327

Jag framför utsikten över Värtahamnen

IMG 6334

Skagenröra till lunch för att fira pappa som fyller 67 år idag. Lill-Stellan som fick kall rödspätta- och potatismospuré åt ungefär en smula.

IMG 6335

IMG 6338

Längs en av väggarna i parken så stod en rad av citronträd, det kändes verkligen kontinentalt

IMG 6339

Hampus framför statyn Gud fader på Regnbågen. Här är en replika av den riktiga som sprutar vatten i Nacka.

IMG 6342

I rabatterna blommade det fint så jag försökte suga in all trädgårdsinspiration för att kunna återskapa det här hemma till nästa sommar. Dock har de väl inte så mycket rådjur där som här. 

Då värmen är minst sagt krävande så ägnade vi resten av dagen åt att ta det lugnt i skuggan. 

DSC 0223

Pappa/Morfar och Stellan äter persika

DSC 0224

 DSC 0229

Stellan plockar blommor

 DSC 0233

Stellan hade sällskap på filten hela eftermiddagen

DSC 0242

Till middag blev det grillat älgkött som vi fått av mamma, nyplockad mandelpotatis och det vi kallar för CE-grönsaker (dvs kokta morötter, broccoli och blomkål med smält smör)

Baby-hollandaise

Kokt torsk utan salt med potatis och persilja är ju nyttigt, men inte så gott tyckte kotten. Han smakade artigt några tuggor, sen var det stopp. Tack, men nej tack…

DSC 0210

Men vad har vi här då? 50 gram smält smör.

DSC 0211

En äggula och en matsked vatten vispat i vattenbad, tills det tjocknar.

DSC 0212

Tag ägget från värmen och fortsätt vispa samtidigt som smöret hälls i, i en fin stråle.

DSC 0213

Färdigt baby-hollandaisesås! Såsen smakar gott men inte så jättespännande. (Jag funderade på att smaksätta med lite cayennepeppar, men avstod då risken fanns att jag skulle få slänga allting..)

DSC 0214

Blanda med fisk och potatismoset. Mums!

Den här gången blev det inga sura miner från Stellan. Han åt upp allting utan att misstänka att något var fishy.

Hemgjord majonäs tycker han också är toppen. Antar att vi provar en bea nästa gång.

Brytbönor a la carbonara

Idag var jag ute och hämtade första skörden av brytbönor idag. Wow, vad det växer! Vi har massor så jag fick tag i en hel näve. Vilket lyckat odligsprojekt! Dessa bönor kokade jag lätt och åt istället för pasta i en carbonara. Det blev jättebra och rekommenderas! Jag använder Nigellas recept på carbonara, det är bara att googla.

IMG 6274

IMG 6280

Termosmuggar

Sommarens bästa inköp så här långt har inte varit något av allt från Ikea eller motsvarande, utan en varsin termosmugg från Åhléns. Vi invigde dem igår när vi var på Breviksbadet och idag har jag stått och smuttat kaffe i garaget.

Nu sätter jag check på både garagestädning, Breviksbadet och cykla med cykelkärran. Samtliga på semesterlistan. 

IMG 6267

Proffsen städar garaget (läs spolar vatten) i foppatofflor.

En halvåring

Igår fyllde Stellan 6 månader, tänk att han är en riktig 0,5:a nu! 

DSC 0035

Om vi ska göra en första halvårssammanställning över hans nuvarande kvalifikationer så är väl det stora att han kan sitta. Har gått ifrån oduglig till ganska bra på mindre än en vecka (gällande sittandet alltså). En annan stor sak är att han har sovit fyra hela nätter utan att vakna vare sig på natten eller före oss på morgonen. Faktum är att han är en riktig sömntuta. Han åker i säng vid 19 och vaknar sällan före 08. Det passar oss vuxna bra eftersom vi har sommartider, så jag brukar gå in och plocka upp honom när jag är klar på badrummet.

Han har två ganska stora tänder och äter mat tre gånger om dagen. Fisk är inte så gott men kall kycklingburk har mottagits positivt den gången det bjöds. Idag fick han någon form av hollandaisesås av Hampus och det sa visst bara slurp. Jag har länge satsat pengar på att det ska komma ytterligare tänder då han har dreglat som tusan i perioder, men jag verkar inte vara så bra på prognostisering. 

Hampus som brukar träna krypning med Stellan tycker att han när som helst kommer börja behärska denna konstart. Jag fick senast idag höra talas om både rumplyft och armhävningar, hmmm… låter som en generös föräldrabedömning, eller hur? Dock har jag observerat att Stellan stampar mer och mer med fötterna när han står upp, och ibland flyttar han dem i något som skulle kunna vara en serie höger-vänster-höger. Han sätter visserligen ofta den lyfta foten ovanpå den som redan står på golvet, så det finns helt klart förbättringspotential. 

Vi firade bemärkelsedagen genom att ta Stellan, hans nya cykelhjälm och vårt övriga pick och pack, och drog till Breviksbadet. Där hittade vi en skuggig plats under ett träd och spenderade några timmar. Jag som inte är en soltjej tyckte att det var riktigt härligt även om Hampus bitvis klagade på att det var kallt. Stellan tyckte också att det var kul för han hade så mycket att titta på att han nästan inte kunde somna. När han väl gjorde det sov han som en stock. 

IMG 6172

Lill-Stellan är redo!

IMG 6175

Litet barn, mycket packning

IMG 6185

IMG 6199

IMG 6215

IMG 6235

IMG 6262

Picknick i skuggan, Stellan under det största paraplyet

Mosigt

De senaste veckorna har vi introducerat mer och mer mat för Stellan. Nu äter han gröt till frukost, och mos eller gröt till lunch och middag. Han har även fått lite frukt, till exempel melonbitar, blåbär och mosad banan. Han har i huvudsak visat stort intresse för mat och vi tycker att han börjar visa tecken på att bli lite knubbigare, så det ska bli väldigt spännande att gå och väga honom i nästa vecka. Han kräks i alla fall mindre av mat än amning så det är ganska praktiskt. 

Maten gör såvitt vi kan bedöma att han blir mättare för han sover bättre. På nersidan är att hela matproceduren tar betydligt längre tid än innan, det blir kladdigt och mycket att komma ihåg när man inte äter hemma, plus att blöjorna verkligen stinker. Därav behovet att köpa en blöjsoptunna, som jag skrev om igår

Än så länge har han fått mestadels potatismos, även morotsmos och potatismos med ärtor. För någon dag sedan fick han fisk för första gången, då kokade vi ett halvt torskblock och mosade. Eftersom barn under ett år inte får äta salt kan ju en annan tycka att det smakar lite mediokert. Stellan tyckte nog det han med i ärligehetens namn. 

För att inte laga barnmat varenda dag, eller för den delen köpa hem kassvis med burkar från affären försöker jag få till en storkoksrutin. Jag fryser klickar på en tallrik och stoppar i en påse så det är lätt att ta så mycket vi behöver. 

DSC 1025

Mums, vit fisk med persilja samt potatismos

Den största behållningen av att ge Stellan mat får nog Hampus och jag. Vi har ännu inte slutat fascineras över hur söt han är när han äter och geggar, och vi får hejda oss från att inte fota honom vid köksbordet tre gånger om dagen.

IMG 6121

”Såhär stora blåbär åt jag…”

IMG 6100

Gnag gnag gnag på melonen

DSC 0910

Morötter

IMG 5974

Banan… osv


Skärgårdsutflykter

I förra veckan gjorde vi två minisemestrar med skärgårdstema. Dels en båttur med Erika och Robert och deras båt till Fjäderholmarna, samt en övernattning på Grinda. 

Fjäderholmarna ligger mellan Lidingö och Nacka och vi kan till och med se dem hemifrån. Trots att det är så nära stan så bjuder de på riktig skärgårdskänsla med krogar, glasskiosker och räkrökeri. Vi åt lunch på en trevlig krogs uteservering med utsikt över bryggan. Utöver lunchen tog vi en liten promenad, stannade för både kaffe och glass samt besökte en lekplats. Stellan fick chans att inviga sin flytväst men sov bort hela båtupplevelsen. 

IMG 6039

Adam, Julie, Hampus och Stellan på rad

IMG 6042

Stellan sticker knappt fram ur flytvästen

Dagen därpå åkte vi alla till Grinda. Grinda ligger lite längre ut i skärgården och dit kommer man med en ganska stor skärgårdsbåt. Båten avgår från centrala Stockholm, men som tur är så stannar den längst ut på Lidingö så vi kunde hoppa på/av där. Båtturen tog drygt en timma från vår hållplats och på vägen passerar man Waxholm. Det var fullt med folk så vi fick åka en extrainsatt båt. Vi for vid lunch på torsdagen och lämnade Grinda vid lunch på fredagen. På vägen hem stannade vi och åt lunch och glass i Waxholm samt passade på att se oss omkring. Det blev en väldigt lyckad semester det kändes som vi var borta längre än vi var. 

IMG 6049

Adam introducerar leksaksbilen

Bild 2

Bad-Adam, även kallad Badam

Bild 3

Adam och Robert

IMG 6150

Bildbevis för att jag har badat i år

IMG 6054

Bild 4

Även Lill-Stellan fick doppa fötterna, det tyckte han var kul

Bild 1

Erika och Julie vid middagen

IMG 6147

Vi åt middag på Grinda Värdshus, här sitter Hampus och är snygg i förgrunden. Havet och utsikten i bakgrunden.

IMG 6151

IMG 6066

Senare på kvällen när vi tog en promenad

IMG 6153

Adam tittar på solnedgången

IMG 6148

Familjen katt har hittat en geo-cacheskatt

IMG 6155

Hampus och Adam i ett träd, inga konstigheter

IMG 6156

Vi på båten mot Waxholm

IMG 6069

Lunchstället i Waxholm, stora barnen och Erika hade redan hunnit iväg till en lekpark