månadsarkiv: juni 2014

Rosendals trädgårdar

Precis som tidigare somrar så har vi börjat skissa på en ”Semester: Att-Göra-lista”. Sanningen är att dessa listor aldrig blir klara, och ej heller till hundra procent uppfyllda. Men oavsett det så är det bra att ha en lista som påminnelse om allt man ville göra när semsterlunken, tillika initiativlösheten, slår till. På vår lista står allt möjligt, både roliga grejer som ”Äta mjukglass”, som mer praktiska göromål som ”Städa garaget” (som jag visserligen tycker är kul), till mer allmänbildande punkter som ”Besök Millesgården-museet”. 

Idag bockade vi av första punkten: ”Res till Djurgården med båt”. Det är nämligen så att Stockholms Lokaltrafik(?) har ett provprojekt(?) där de förstärkt upp buss- och tunnelbanenätet med båttrafik. Vi bor i närheten av Lidingöhållplatsen och ser alltid den där turbåten köra fram och tillbaka mellan Lidingö och Nacka. Hampus har åkt med båten vid några tillfällen, men inte jag. 

Idag åkte vi från Lidingö och in till hållplatsen invid Gröna Lund på Djurgården. Det var en guppande upplevelse, och Stellan verkade tycka det var rätt så spännande. Även om han och hans sömntörstande moder höll på att somna efter en kort stund.

DSC 0824

På båten mot Nacka/Djurgården/Stan

Väl på Djurgården så tog vi en promenad längs vattnet och stannade vid en båthamn och åt vår medhavda matsäck. Vid den här tidpunkten var det verkligen strålande sol och riktigt hett i våra mörka jeans… och ulltröjor…

DSC 0834

Sedan var tanken att vi skulle gå tillbaka mot Djurgårdsbron för att köpa mjukglass (på listan), men gjorde ett spontant avsteg av plan och gick upp till Rosendals Trädgårdar istället. Jag har varit där en gång för tusen år sedan och köpt bröd, och vi har promenerat förbi på lägenhetstiden. Det var verkligen på tiden att gå dit. Rosendal var ett ju ett jättestort område, vi hade ingen aning! Vi gick förbi världshuset och ner mot trädgårdarna,  där det var både ”trädgårdsutställning” och plantförsäljning. Jag hade ingen aning! Dessutom fanns flera olika caféer med massor av till synes mumsigt fika och olika platser att sitta ner vid. Jag var verkligen förvånad att det kunde finnas ett så stort område på Djurgården som jag inte upptäkt tidigare, jag har ju ändå sprungit runt där en hel del (bokstavligen). 

Vi valsade runt lite men satte oss til slut på gräsmattan i parken med en varsin blåbärsglass. Picknickfilt och kaffe hade vi med oss och det var ju högst lämpligt. Stället var klart populärt och det var många sällskap där, företrädelsevis barnfamiljer. Folk låg mestadels avslappnade på picknickfiltar under äppelträden eller satt vid de bord och bänkar som fanns i parken. 

Hit kan jag verkligen rekommendera alla att gå en fin sommardag. Perfekt ställe att ta med turistkompisar till! Och perfekt om man har livliga ungar eftersom de kan röja bäst de vill på gräsmattan och i den närliggande lekparken. 

IMG 5822

DSC 0846

Min barnfamilj

DSC 0856

Vi var inte ensamma, men hade ett eget äppelträd att ligga under

DSC 0850

Nyfiken

IMG 5831

Perfekt ställe för att ta det lite chilli..

Semester-Stellan

Vi har ju inte haft någon vidare somrig start på vår sommarsemester, även om en rejäl rotblöta uppskattades av den bruna sommargräsmattan. Detta till trots så har Stellan gått hårt in på sommar-gadgets. Igår köpte jag en begagnad flytväst så han ska kunna åka med på sina kusiners racerbåt och idag köpte vi ett sett med UV-kläder så vi kan fly landet (?). Dessa kläder är fiffiga, gjorda av baddräktsliknande material som har UV-skydd 50. Eftersom de är hellånga så skyddar de bra mot solen på en exempelvis badande mini-kotte som inte ska exponeras för sol över huvud taget.

DSC 0811

Den minsta flytvästen är åtdragen runt kroppen som är smalare än flytelementen

DSC 0817

Vi kunde inte låta bli att stoppa mosesbarnet i korgen… (nu behöver han inte ligga i vassen, utan kan flyta på de stora haven)

DSC 0879

Moderna grejer, UV-kläder. Minsta storleken, i största laget.

DSC 0881

Bra öronkeps

Midsummer

Midsommarafton firades här hos oss, vi var det vanliga gänget och spenderade kvällen i uterummet. Nytt för i år var att vi hade infravärmen på, vilket var en framgång, bortsett ifrån den lilla detaljen att vin + värme gör en väldigt sömnig. Det blev ingen sen kväll med andra ord. Värt att nämna är också att Hampus och jag kickade igång vår gemensamma sommarlov igår, nu väntar sex veckor av gemensam ledighet. Härligt!!

Vi hade världens flyt och kom undan extremt lindrigt gällande matförberedelser. Desto mindre lyckosam var Eva som fick göra nära nog allting. Det blev mycket gott och lyckat, så det gör vi om nästa år! 

Midsommarmenyn bestod i massor av småplock/tapas följt av inkok lax och jordgubbstårta. Jag gjorde tårtan och Hampus fixade salladen från eget land. Tanken var även att vi skulle plocka potatis ur landet, men där fans zero nothing. Såvitt jag kan bedöma så är det månader kvar innan vi har en potatis större än en nöt. 

DSC 0779

Potatisblasten i potatislandet, ser det inte ganska lovande ut?

IMG 5742

Potatisar stora som knappnålar…

DSC 0769

Inte heller i krukan på uterummet hade det vuxit något

IMG 5750

Kotten var glad trots potatisfadäsen. Han var kvällen till ära klädd i kalasbyxor och skjorta.

DSC 0785

Torgny, Eva, Hampus och pappa. På plats i uterummet, lite trångt men det funkar så länge vi inte är flera

DSC 0787

Tapas på sill-potatis, bröd-serrano-tomat, bröd-tapenade

DSC 0789

Resten av tapasrätterna: Gravad lax, löjrom, räkor-pil-pil, räkröra och ost

DSC 0793

Vi och pappa

IMG 5756

Inkokt lax och romsås med hemkörd sallad, smarrigt

IMG 5764

Teknisk paus för kladd

IMG 5765

Jordgubbstårta och kaffe till efterrätt

Premiärdoppet

Hampus familj är sprungna ur vattnet, eller i alla fall så gillar de att bada (och duscha). Det var en gnutta varmt igår och därför ville Hampus gärna ta årets första dopp i Kottlasjön. Stellan och jag vaktade handduken på land så att säga. 

IMG 5703

IMG 5708

IMG 5710

Det var även några andra småttingar där, de badade dock. 

IMG 5713

Grötpojken, tanden och cykelkärran

Det är inte bara i trädgården som tiden går framåt, Lill-Stellan blir äldre för varje dag som går (ungefär en dag).

Nu är han fyra månader och tre veckor och idag har han fått gröt för första gången. Det blev ungefär som väntat, geggigt och kul (för föräldrarna som satt med kameran i högsta hugg). Det började rent och städat, men innan första skeden var svald så var det gröt överallt: pyjamasen, foten, bordet, ansiktet, händerna, skedskaftet, stolen, mamman osv.  Kotten ville förstås hjälpa till, och ju längre matstunden led, desto mer hade han händerna i munnen. Behöver jag säga att han gillade det! Vi fick stoppa honom efter en stund, jag har ingen aning, men ville helst inte riskera att ha en liten kille med magknip i sängen intill i natt. 

DSC 0653

DSC 0729

DSC 0741

DSC 0765

Vad händer annars på Stellan-fronten då? Ganska mycket!

De senaste nio dagarna har han haft dubbelsidig ögoninflammation och vaknat med igenmurade ögon varje morgon. Stackarn. Nu börjar det dock äntligen gå över och imorgon är det nog helt borta skulle jag tippa. 

Igår fick han sin första tand. Det är höger framtand i nederkäken som brutit igenom tandköttet. Det är ju inte som att något sticker upp men man känner tandens taggar med fingret. Jag gissar att motsvarande vänstra tand också är på gång för det är en förhöjning i tandköttet där. Kotten biter och tuggar i alla fall på allt han får tag i, så det är tydligt att det är irriterat/kliar. För att inte tala om allt dreggel, nattligt gnäll och ökade nattmål. Jag hoppas de tänder som ska ut nu gör en spurt så han (vi) får lite lugn och ro i nattsömnen. 

Stellan har en historik av att kräkas mycket av kaskadslaget och hans vikt- och längdkurva har ökat lite blygsamt senaste månaderna. Kräkningarna kan vara ett tecken på mjölk- och/eller äggallergi enligt BVC, och den misstanken förstärktes i samband med att hans hud blev alltmer torr och eksemlik. Så vi har fått besöka barnläkaren för att utreda saken. Det var ungefär tio dagar sedan, och hon (läkarn) ställer sig till raden av alla fantastiska barnläkare vi träffat. Vilken fantastisk yrkeskår, de och barnmorskorna! Hur som helst, hon tyckte inte att längd- och viktkurvan var något att oroa sig för, ej heller huden, men vi fick komma tillbaka och göra ett allergitest. Allergitestet gav tack och lov inget utslag varken på ägg eller mjölk, men det innebär dock inte att man kan vara säker på resultatet – då de kan visa falskt negativt. Kräkningarna har minskat senaste veckorna så vi har ändå tillförsikt inför framtiden. Nu när Stellan har börjat äta gröt, och gillade det, så kommer han säkert snart bli en liten tjockis?

Slutligen har vi provåkt lite i nya barnkärran som är en kombinerad löpvagn och cykelkärra. Vi har ännu inte fått alla delar, det fattas en småbarnsinsats, som gör att han kommer halvligga med fullt stöd för nacken. Den blir bra så länge han är för liten för att sitta själv när det guppar och svänger. Så snart den kommer ska vi ut och testa kärran lite tuffare än bara lufsa iväg till återvinningsstationen. 

 Bild 1

Bild 2

Gardiner i studion – check

Som ni kanske kommer ihåg hade jag lite funderingar kring valet av gardiner i studion. Nu har jag gjort en första lösning som jag hoppas blir bra.

Det blev en lång skena i taket, från vägg till vägg. Pust, den tog en halv dag för mig och pappa att sätta upp.

Gardinlängderna är raka och går från golv till tak och sitter fast med fyrfingerkrokar. Jag tyckte initialt att det blev lite väl mycket tyg, just nu är det fyra längder fördelade två och två på var sida. Jag ska känna lite på hur jag upplever det, kanske tar jag bort två av längderna och har bara en på varje sida. Men det känns lite snålt.

Vad tycker du?

DSC 0628

DSC 0630

När det kommer till gardinerna i uterummet har jag inte kommit så mycket längre men fått flera tips på att sätta upp en vajer som gardinerna kan hänga på. Då skulle jag förmodligen komma under infravärmegrejerna utan problem. Ska fundera på det lite mer. 

Äntligen nytt matbord

När Hampus och jag träffades för drygt fem år sedan så hade han ett helt ruggigt matbord i sin lägenhet. Ett bord från Ikea, gjort av ljust gummiträ, med en frostad glasskiva. Jag hade själv haft ett likadant bord när jag bodde i studentlägenhet i Halmstad, men hade gjort mig av med det många år innan Hampus kom in i mitt liv. När vi flyttade till huset försökte jag med alla sätt göra mig av med Hampus matbord, låta det gå samma öde till mötes som hans soffa och säng… istället blev det ett blogginlägg och fortsatt kamp för att hitta det perfektaste av alla perfekta matbord. 

Förra helgen var jag och Caroline på Ikea utan barn och med stor bil. Jag köpte då ett nytt bord, nästan bara sådär och på eget bevåg. Fattar inte att jag inte gjort det tidigare! Herregud vad bra det blev! Prisvärt! Tåligt!(?) Jag är så glad och nöjd och har sen dess varje dag styrkt med handen över det nya matbordet. Om man kan bli lycklig av att göra sig av med saker så är jag det nu. 

Nu gäller det bara att vi (jag) ska skaffa fyra likadana svarta stolar också, så som man har om man är vuxen och har fått ordning på det mest grundläggande. Men vi har fem år på oss, eller hur?

DSC 0342

Nytt matbord. Underrrrbart!

Skörda frukten av den här rädisan…

Visst är det knäppt?!

Jag har knappt ägnat trädgården en tanke sedan jag skrev förra blogginlägget i samma ämne. Redan då tyckte jag att det var lite kasst att jag glömt bort alla pågående odlingar, och nu har det alltså hänt igen. I min värld står det mesta stilla men livet i landet verkar rusa på i dubbelt så snabb takt. Det kan i och för sig ha att göra med att det varit både varmt och regnigt, samt att jag haft täckduken på. Det har varit klart gynnsamma förhållanden till nackdel för min amningshjärna. 

I söndags för en vecka sedan så insåg vi att rädisorna var gigantiska och passade då på att skörda de första. Kotten var med och hjälpte till.

DSC 0392

Stellan håller i första rädisan

DSC 0430

Mums, bita lite i blasten….

DSC 0381

Nåväl. Nu spolar vi fram till idag. Plötsligt händer det som man säger.

Idag kom jag ä-n-t-l-i-g-e-n iväg till byggaffären och köpte några trästavar. Med mycket möda, stor ilska och inget tålamod ägnade jag dagen innan lunch åt att bygga ihop några slags ställningar till odlingslådorna. Ni kommer ihåg, rådjuren var där och mumsade, och jag ville gärna ha en lösning som var lite bättre än den provisoriska (att bara slänga ett nät över).

Det gick verkligen dåligt från start till slut, jag sågade snett, skruvade fel, träet sprack och det blev gängligt. Därtill var jag både allergisk (nös 1 000 gånger) och var varm (kokhet) – så ni förstår att jag var på dåligt humör. Men, nu ska vi inte gräva ner oss i det, utan njuta av att jag är klar. Tre lådor, tre olika lösningar. Den längst bak som innehåller sockerärt och brytbönor fick en klätterställning istället för ram. På grund av nämnda kvalitetsproblem så blir det inga närbilder. 

DSC 0605

Lådor med träställningar som håller uppe det svarta osynliga rådjursnätet. 

Jag har varit varse att det växer under täckduken i potatislandet, men inte riktigt kommit till skott med att agera på det, det har tro det eller ej, varit något att stå i varenda dag på slutet. Nu tog jag tag i det, rensade bort massor av ogräs och kupade potatisen (bättre sent än aldrig?). I hörnet längst fram till vänster, närmast hinken, förväntade jag mig morötter. Dock hittade jag inte ett enda spår av detta så jag rensade bort alltihop pga sur. 

DSC 0606

FÖRE: Ett så kallat oräsland med lite potatisinslag

DSC 0608

EFTER: Tre rader potatis till höger, tre sorters lök längst fram till vänster. Inga morötter alls längst bak till vänster. 

Vidare rensade jag upp i övriga trädgårdsland så det blev bra, men det var inte alls min dag idag. Jag har redan ledsnat på det här med hemmaodling och tänker att det är himla smidigt att köpa grejer på affären istället. Som tur var är vi två här så Hampus kunde ta på sig ledartröjan och plocka sallad entusiastiskt i min frånvaro. 

DSC 0609

Salladslådan, från vänster: Rädisor, ruccola, spenat och huvudsallad(?)

DSC 0612

Ett helt durkslag ruccola 

DSC 0615

Dagens middag: Tonfisksallad med bland annat ruccola och rädisor. Det blev väldigt gott så nu tycker jag det är lite kul med trädgårdsland igen.