månadsarkiv: maj 2014

Gardin-bryderi gånger två

Idag strålar solen över Lidingö och det är riktig sommarkänsla! Jag sitter inne och häckar och funderar på gardiner och jag tror att min hjärna snart kortsluter totalt av överansträngning. Jag har så totalt, fullständigt, galet svårt att bestämma mig för hur jag ska göra. 

Hela frågeställningen började med studion, som ligger på övervåningen och har en fönster/dörr-vägg som vätter mot söder. Jag har mitt skrivbord stående vid fönstret och behöver därför något att dra för fönstren när jag ska jobba vid datorn för att kunna se något. För ett bra tag sedan bestämde jag mig därför för att sy gardiner, vita enkla långa längder. Jag funderade en del på upphängningslösning och googlade lite på bloggen Studio Karin som funderar som rättesnöre i de flesta frågor. Där lusläste jag alla inlägg om gardiner och hittade ett inlägg som handlade om hur man gör när man har en taklist eller stuckatur i rummet, svaret var då att man inte sätter gardinstången i taket utan under själva listen.

Gardin hanga tak eller vagg taklist stuck stuckatur

Bild på hur långa gardiner ska hänga i ett rum med taklist. Bild från Studio Karin.

Jag tänkte då att det skulle få bli så hos oss med, vi har inte stuckatur där uppe men en något kraftigare taklist. Åkte därför till Ikea och köpte vanliga svarta gardinstänger som ska sitta i fästen på väggen ovanför fönsterlisten. När jag kommer hem inser jag då att fästena är för långa för att få plats mellan taklist och fönsterlist, men gräver runt lite på vinden och hittar andra fästen som är tillräckligt små och skulle passa. Okej bra, tänkte jag och började sy mina gardinlängder. Nu är gardinlängderna färdiga så när som på fållade nertill och jag stod tidigare idag redo med skruvdragaren för att sätta upp alla fästen och stänger för att kunna prova ut längden. 

DSC 0326

Nya gardinstängerna utlagda på golvet, behöver fyra stycken för att täcka hela fönster-/dörrpartiet

DSC 0329

Vårt fönster-/dörrparti upptill

Jag får nu kalla fötter och därför kokande hjärna. Jag kan bara inte bestämma mig om jag ska köra på den här lösningen med synlig gardinstång eller om jag ändå ska ta en skena i taket. Jag tror det blir snyggt med stången, absolut, men nackdelen är då att alla fyra längder behöver hänga ute i sin rätta position jämt, eftersom det inte enkelt går att dra gardinerna förbi fästena. Det är lite svårt att förklara men jag behöver ha fästen i ytterkant (förstås) men även två mitt på, ungefär mellan fönster och dörr, där de två inre gardinerna måste hänga. Jag kan ju då inte dra längderna förbi ett fäste utan att plocka ner stången och arrangera om det.

Det är exakt det som talar för att trots allt köra på en takskena. Då tänker jag nämligen att jag har en skena från vägg till vägg och då kan jag dra två längder åt vänster och två åt höger ända ut mot hörnen (mellan fönster och vägg), och därför ha 100% utsikt alla dagar utom de då jag explicit drar för gardinerna. 

Helta ckande gardiner hella nga

Gardiner med takskena, som lätt kan dras åt sidan. Bild Studio Karin.

Förutom då att jag måste åka och köpa mer grejer, vilket bara det är ett jobbigt projekt nu för tiden med barnvagn, kotte och bommulshjärna, så undrar jag om det kommer bli knasigt just med tanke på taklisten (se bilden ovan). Buu, måste fundera lite även om det klart lutar åt en takskena nu ju mer jag tänker på det. Blir också så trött på alla grejer som köps hem och aldrig används utan läggs på hög, nu har jag ju öppnat nästan alla förpackningar, så det blir svårt att lämna tillbaka.

Och som om det inte var nog med ett svårt beslut så började tankarna snurra vidare på andra gardinlösningar när jag var som mest mitt uppe i att fundera på studion. Jag behöver nämligen fixa något till uterummet nere också, och det är egentligen ännu mer akut nu när sommaren kommer. Jag och mina känsliga norrlandsögon klarar inte av solljus så jag kan helt enkelt inte sitta där ute när solen lyser rätt på. Jag liksom bryter ihop. I uterummet har jag sedan tidigare sytt en rullgardin och hängt upp mot öster, men den räcker inte riktigt till. Jag skulle även här vilja ha längder från tak till golv för att få lite mer ombonad känsla. 

DSC 0330

Uterummet idag. Rullgardinen mot öster har jag sytt själv tidigare men den räcker inte till och behöver sällskap

DSC 0322

Infravärme-aggregat lite i vägen för gardiner

Utmaningen här är att det hänger två infravärme-aggregat längs långsidan som gör att jag inte kan hänga varken skenor i taket eller i väggen. Jag står nu och funderar på om jag skulle kunna flytta upp infravärme-aggregaten några centimeter för att kunna få in en skena undertill. Men då är frågan om det bli eldfarligt, det är ganska lätt att slå på infravärmen av misstag. Ska man kanske ta bort aggregaten helt, vi använder dem ju ändå inte? Eller bäst, vore om de kunde hänga i taket en bit in så jag kunde hänga en gardinskena i taket mellan aggregaten och fönstret. Skenan skulle då löpa från ena kortsidan, längs långsidan till nästa kortsida med hjälp av hörnbitar. Flexibelt och bra. 

Undertill är det för smalt att sätta en skena men det skulle gå att göra fler rullgardiner, vilket jag först tänkte, men helst skulle jag vilja ha längder. Typ bladat lite tjockare tyg och spets. 

Nu måste jag nog sortera pappersåtervinning eller motsvarande för att kyla av hjärnan. Klarar inte av att tänka mer på gardiner nu. 

Läget i landet

– Men herregud har hon glömt bort trädgårdslandet och alla odlingslådor? (Se detta inlägg för bakgrundsinfo)

Kanske snacket där ute går. Jajamän, det har jag! Men jag är inte sämre än att jag kan bättra mig och på tisdagkvällen var jag ute och kollade under fiberdukarna. Okej, jag har sneglat pyttelite under fiberdukarna tidigare, men för blogg-storyns skull så pratar vi inte om det mer nu.

VAD HAR HÄNT DÅ?!

Jo, det ska jag berätta.

I köksträdgården där jag sådde dill, har det börjat komma upp gröna blad på någorlunda raka linje – vilket skulle kunna tyda på att det är just dill och inte ogräs.

DSC 0299

Mini-dillar, snart på en nypotatis

Där jag krattade ut ett släpvagnslass med jord och sådde nytt gräs, blir jordöarna mindre och mindre för varje dag. Det tar sig fint med andra ord. Här har jag faktiskt kommit ihåg att köra vattenspridaren säkert två gånger! Tack och lov så har det regnat lite grann de senaste dagarna så naturen hjälper till när glömskan är som störst. 

DSC 0300

Lite plattare och snart lite mera gräs

I odlingslådorna går det både framåt och bakåt kan man säga. I lådan som står främst, där jag planterade jordbubbar, har det gått bakåt. Rådjuren är i lådan var och varannan natt och äter upp alla blommor och skott. Buhu! Jag har sett det hända ända sedan starten men bomullshjärnan (dvs jag) har inte kommit till skott med varken rådjursjakt eller elstängsel. Målet innan den här veckan är slut är att köpa trästavar, såga till dem i lämplig längd och skaffa ett fruktnät att sätta över. Eventuellt gör jag samma sak på rosenbuskarna så småningom, även om de just nu får vara ifred tackvare något illaluktande (?) gift (?) som vi sprejar på. Mycket framgångsrikt, men det känns inte som att det är något för jordgubbarna. 

DSC 0301

Jordgubbsplantor som successivt äts upp av rådjuren

I de andra lådorna växer det desto mer. Jag har dessvärre redan glömt vad jag sådde, men som tur var så tog jag några bilder på fröpåsarna och kan därför med stolthet redogöra för innehåll…. Till vänster är det rädisor, sen… tja… hmm…  När jag tittar på de suddiga bilderna och tänker riktigt hårt så kan det vara ruccola, spenat och något ospecificerat salladshuvud. Nåja, snart får vi se!

FÖRE

IMG 5305

Tur jag tog en sån tydlig bild på vad jag egentligen sådde i lådan….

NU

DSC 0303

Rädisorna är lätta att identifiera längst till vänster. Sen är det alltså tre sorters sallad som har kommit upp varierande mycket

I den tredje lådan vet jag däremot att jag sådde haricot verts och sockerärtor. Dock så kommer jag inte alls ihåg vilket av det som fotot föreställer. Det ser ut som ärtor eller?

DSC 0305

Troligtvis en sockerärt

Därefter skuttar vi vidare till potatislandet, där satte vi potatis och lök (gul, röd och silver) samt sådde morötter. Pang där är det ogräsexplossion! Hum hum.. måste nog ut och agera på det här inom de närmsta dagarna. 

DSC 0307

Pang! Massor av ogräs!

Men vänta nu, ser man inte några saker och grejer? Jo, lökarna har börjat komma upp och även några potatislöv (som vi hobbyodlare säger). Dock så var det bara ”ogräs” där det ska komma morötter så det var omöjligt att se vad som var vad. Det kan vara så att jag önskar att jag satt radmarkeringspinnar, så jag visste lite mer exakt var jag ska leta.

DSC 0308

Gul lök till höger och röd lök till vänster. De lite mörkare fläckarna/högarna som syns diagonalt  i det övre högra hörnet är potatis 

Slutligen, eftersom det var så länge sedan jag skrev något här på bloggen så kastar jag med några omvärldsbilder tagna idag från sovrumsfönstret och hallen uppe. Nu grönskar det vill jag lova!

DSC 0311

Syrénen och äppelträden blommar. Det är på marken bakom syrénen som vi sått nytt gräs på gräset

DSC 0313

Komposten. Jag vände komposten för ett tag sedan men har redan fyllt en ny låda sen jag krattat och kört med trimmern nere vid potatislandet

DSC 0314

Upp mot norr

DSC 0316

Massor av fint grönt gräs på kommuns

Gubben i korgen

Som ni kanske kommer ihåg så har vi en tvättkorg till Stellan. Jag skrev ett blogginlägg när han var pytteliten då han sov i korgen om dagarna vilket jag tyckte var mycket praktiskt. Denna tvättkorg i rotting skulle jag verkligen vilja hissa som en av våra bästa babygrejer. I takt med att Stellan blivit för stor och ointresserad av att sova i korgen har jag förvandlat den till en kungastol med hjälp av ett babynest. Tjoff tjoff! Nu kan han halvligga där och titta på vad som händer, träna på att sitta och leka med grejer som inte ramlar ner på golvet. Jag kan enkelt ta med honom överallt i huset vilket passar bra när han behöver mer stimulans och inte vill vara ensam. 

IMG 4492

Mini S sover sött 

DSC 0184

Sitter tillbakalutad och gnager på handen

DSC 0176

Tränar på att sitta och leker med spegeln som alltid är inom räckhåll

DSC 0230

Inga isberg i sikte kapten!

DSC 0225

Titt-ut sötnos

Vårt plommonträd

Sensommaren och hösten 2011 hade vi ett grävprojekt på gång här, vi satte spadarna i en vildvuxen gräsäng och hade målet inställt på en lite mer konventionell gräsmatta. På vägen dit amatörmurade vi en stenmur för att få till lite plattare mark och bättre jorddjup på berget. Där satte vi ett plommonträd.

Sedan dess har trädet klarat av minst två rådjursattacker och förra sommaren var det så pass högt att jag beskar topparna. I fjol sommar fick vi två plommon, som vi sedermera glömde bort och myrorna åt upp i vanlig ordning. I år tycker vi nog att det ser riktigt lovande ut! Senaste två veckorna har knopparna slagit ut och trädet står i full blom. Underbart att titta på från köksfönstret!

DSC 0190

DSC 0197

DSC 0200

När jag slutade på senaste uppdraget fick jag en jättefin trädgårdsbok som jag tror jag nämnt tidigare. I kapitlet om plommonträd och stycket om ”Victoria” (som vårt träd heter) står följande:

”Gulröd sort som befruktar sig själv. Ger alldeles för rikligt med plommon, grenarna fläks ofta sönder eller knäcks av frukttyngden. Utmärkt om man gallrar bort 75% av karten….”

Det kan jag tänka mig, om det kommer ett plommon på varje blomma så blir det mycket frukt. Nu gäller det att komma ihåg det där med gallringen bara. 

Mönsterexplossion i köket och dålig tajming

Lagom till Stellan lärt sig att sitta i en riktig barnstol (korta stunder) och inte är så intresserad av att halvligga i babystolen så har jag sytt klart överdraget till densamma. Förutom dålig tajming så var det också omotiverat mycket jobb och jag fick ännu en gång lära mig att jag aldrig kan göra något billigare än kineserna. Nu vet jag inte om köpe-överdragen görs i Kina, men jag kan ju anta det då de kostar ett par trehundra hundra kronor i butik. 

När jag fick låna Carolines överdrag och använda det som mall tänkte jag ändå att det skulle vara kul (och prisvärt) att sy ett eget, eftersom jag tyckte då att det var lite onödigt att köpa ett. ”Hur svårt kan det vara?” liksom. Tusen timmar senare är jag klar, har övervunnit många ge upp-impulser och har en riktig mönsterexplossion i köket. Jag har till och med lite tyg kvar så det kanske blir något mer som bonus. Snacka om gratis, i så fall! (…) Hampus som har lärt sig att man köper saker istället för att göra dem själv skakar på huvudet åt min inställning att tid är gratis.

Hur som helst, jag är nöjd, Hampus typ älskar elefanttyget och Stellan verkar mest gilla sitt nya nappband (bonus). 

Hur inreder jag snyggast en färg- och mösterexplossion? Genom att klä ungen helt i vitt. Naturligtvis. Själv klär jag mig enbart i svart. 

DSC 0106

DSC 0102

Färdiga överdraget matchas lämpligast med en unge klädd i helvitt

DSC 0551

Målbilden, köpevarianten. Inga raka linjer här inte så det var en del jobb att rita av mönstret. 

DSC 0549

Fina elefanter och en knasig mönsterdel som bildar insidan av en stolsits

DSC 0164

Överdraget är sytt av ett två tyg och på de ställen där man ska pilla ut selen är det dubbelsytt. Fint men klurigt.

Men hörrni läsare! Håller ni med mig om att tid är gratis och att man ska satsa på att göra så mycket som möjligt av den tid man har? Eller tycker ni som min man att tid är dyrt och ska användas sparsamt?