månadsarkiv: april 2014

Stellan 3 månader

I torsdags fyllde Stellan 3 månader. Tänk att han växer som ogräs!

Han vänder sig nu från mage till rygg varenda flera gånger om dagen, kan luggas och gillar att stå upp.

DSC 0676

DSC 0701 2

DSC 0832

DSC 0853

IMG 5284

Stolen som var på tal tidigare är nu färdigmålad och invigd

DSC 0928

Inte så intresserad av att interagera med andra barn

Nu är (nästan) allt klart

Den som läser bloggen regelbundet kommer kanske ihåg inlägget i början av veckan som handlade om alla bollar i luften hos oss i allmänhet och hos mig i synnerhet. Idag har vi tagit i så vi har blivit blåa, och gjort klart det mesta i trädgården. Jag är så sjukt nöjd och Hampus är trött. Jag är också ganska trött, även om jag mest är glad, och ser fram emot att kunna ta det lugnt hela dagen imorgon. Kanske sola lite eller bara softa ute med en bok. HAHAHA!, jag bara skojar – förstås.

Nu kommer jag rabbla alla grejer som vi gjort idag. Den som vill ha snabbversionen kan jag säga att vi kan sätta check på följande punkter

  • Potatisland
  • Odlingslådorna
  • Gräsmattan
  • Komposterna

Kvar är då enbart ”Rensa i riset” av de aktiviteter som gällde trädgården. För mer detaljer om dagens resultat, vänligen läs nedan.

Jag kickade igång förmiddagen med att förbereda klart i potatislandet genom att blanda ut de tre påsar med kogödsel i jorden och göra tre fåror för potatisar. I min trädgårdsbok står det att man ska ha 60 cm mellan fårorna, så det körde jag på, även om det stod 70-80 cm på potatisförpackningen. Tänker att vi ändå bara vill ha små potatisar så det är skitsamma. Eva och Torgny kom förbi lagom till det var dags att sätta potatisarna så jag fick kvalificerad hjälp av Torgny. Förutom mandelpotatis så satte vi lök (rödlök, gul lök och silverlök) samt sådde morötter. När det var klart så fick vattenspridaren stå på i säkert en timma innan jag täckte landet med en fiberduk.

DSC 0032

Jag gör fåror för potatis, lök och morötter i landet

DSC 0046

Torgny bistår vid potatissättandet

DSC 0054

Silverlök, rödlök och gul lök

DSC 0073

Eftersom jag är osäker på temperaturen så kör jag med fiberduk så länge

När det gäller gräsmattan så händer det också saker. För några dagar sedan krattade jag ut resten av jorden vi hämtade och sådde gräsfrö. Hampus har jobbat vidare idag med resten av gräsmattan, speciellt den på platten, krattat mossa och sått nytt gräs på de kala fläckarna. 

DSC 0069

Utkrattat och sått

DSC 0068

Platten, ändå ganska ojämn. Men nu utan mossa. 

Jag burnade iväg med bilen och komplementhandlade ännu mera kogösel och slängde ut detta på vinbärsbuskarna, plommonträdet och i köksträdgården. Nu är allt rensat och har även fyllt på med bark i alla rabatter. Barken är bra, den håller bort ogräset och gör vår stenhårda lerjord lite luftigare allt eftersom barken förmultnar.

DSC 0065

Gödslat, rensat och ny bark

DSC 0067

Irisen har växt flera centimeter idag

I köksträdgården har jag rensat och sått dill.

Den mellersta komposten är nu tömd och den kompost vi har fyllt på fram tills idag är nu vänd upp-och-ner. Det var äckligt förstås, men ganska intressant att se vilken oigenkännlig massa våra mat- och trädgårdsrester blir på ett 3/4-dels år. Jag konstaterat i alla fall att vi ätit en hel del avocado och ägg (och rötter).

DSC 0072

Ommöblerad kompost och backarna är fyllda med vår första leverans av kompostjord

På Blomsterlandet köpte jag också jordbubbsplantor och satte dem i en av odlingslådorna. I de andra två sådde jag ärtor och brytbönor respektive rädisor och olika sorters sallad. Det stod på fröpåsarna att det var lämplig att så i mitten av maj, men jag tänkte att det är ju typ nu och eftersom Hampus hade Stellan så var det bara att smida järnet. Jag lovar att jag sådde alla frön och fixade odlingslådorna på mindre än tio minuter eftersom jag visste att bomben (Stellan) skulle brisera när som helst. 

IMG 5302

Snart äntligen ett jordgubbsland

DSC 0070

Olika sorters jordbubbar i odlingslådan närmast, grönsaker och sallad i de två bortre

För att öka chansen för potatis till midsommar så testar vi även att sätta två omgångar i kruka på uterummet. Där har jag även pelargonsticklingarna som kommer sättas ut i krukor så småningom. 

DSC 0074

Potatis i de två stora krukorna, basilika i terrakottakrukan och resten är pelargonsticklingar

Vårbilder från tomten

Idag har det varit superfint väder och varmt. Jag har varit ute i t-shirt och jobbat hela dagen. Nu i kväll var jag ute och tog lite foton. 

DSC 0803

DSC 0806

DSC 0807

Grillen och utemöblerna nu ute

DSC 0808

DSC 0809

Plommonträdet närmast

DSC 0811

Vinbärsbuskar

DSC 0812

Pionerna och övriga perenner börjar komma upp. Även ogräset…

DSC 0820

Mitt favoritträd, en lönn

Mycket på gång

Ni som sett TV-programmet Arga Snickaren har följt den arga men samtidigt mycket rara snickaren som åker hem till folk och ömsom skäller och ömsom kramar människor som kört fast så in i norden i sina renoveringsprojekt. Vi följde programmet tidigare och brukade då förfasas över hur deltagarnas bristande förmåga att inse sina begränsningar, planera och göra klart saker.

Nu börjar det bli lite Arga Snickarenvarning här. Jag har nu massor av projekt pågående, startar upp fler och fler men får inget klart. Den stora skillnaden mot familjerna i programmet är att vi inte renoverar vår bostad utan det är främst trädgården som känns lite på hal is. Likt deltagarna så hittar jag på nya projekt helt spontant och startar på en gång, även om jag hade något annat pågående, planerat och prioriterat.

Innan jag kör en genomgång av mina just nu pågående aktiviteter som jag pysslar med dagligen så vill jag passa på att tipsa min trädgårdsmästarkompis Jenny att börja förbereda sig för att spela in första säsongen av Arga Trädgårdsmästaren och komma hit och skrika åt mig. Tips på punchlines är att vi har flera livsfarliga stup, småbarn (som vid tidpunkten för programmet kan krypa eller gå) samt att vi lagt alla pengar på ett jätteväxthus (eller motsvarande) istället för ett staket…

Jaha, men vad är det för kul grejer på gång då?

Jag börjar med vårt nya potatisland. Nu, när vi kickar igång den fjärde säsongen i huset då vi hittills fokuserat mest på inomhusrenovering samt gräsmatta och rabatter basic så ska det bli kul att köra igång med lite mer odling. Tanken var ju initialt att jag skulle ha odlingslådorna till detta, men mycket vill ha mer och efter att vi fixat iordning lådorna så insåg jag att jag ville ha ett land också. Jahopp. Så nu håller jag på att gräva. Jag valde ut en till synes lämplig plats i slänten mellan garaget och vägen i den area som vanligen omnämns som djungeln. Förutom att gräva bort gammalt gräs och buskar, så gräver jag djupt, silar jord och plockar bort sten. Inga konstigheter. (…)

Idag blev jag faktiskt klar med utgrävningen av en kvadratisk yta med tillräckligt mycket djup. Dock är ska jag fortsätta lite i djupled för jag är inte nöjd med storleken ännu. Dock är det förbannat jobbigt så en har ju god lust att nöja sig här. 

IMG 5177

Det blivande potatislandet i början av processen

IMG 5207

Det är så mycket växtlighet, rötter och sten i jorden att jag började sila den i en gammal Elfaback

DSC 0813

Från idag, en första kvadrat utgrävd och två högar med sorterad jord och en med sten

DSC 0814

DSC 0816

Bildbevis på all sten jag gräver upp

Sen är det odlingslådorna då förstås. Där ska det sås och planteras, jag har också köpt täckduk för att kunna starta direkt. Om min plan om att bredda landet håller, så kommer det bli en låda med sallad, en med bönor och en med jordgubbar. Preliminärt.  Allt utom gubbarna är inhandlat. 

DSC 0561

Odlingslådorna fixade och redo för sådd och plantering 

Parallellt tog jag en liten instickare på gräsmattan vid garaget idag. Pappa var här och hjälpte mig iväg till trädgårdsåtervinningen med ett stort lass kvistar och annat trädgårdsavfall. Det egentliga syftet med att bjuda hit honom var att få hjälp att köra hem ett släpvagnslass med jord för att kunna jämna ut alla potthål och oregelbundna lutningar på det här till synes begränsade partiet. Hampus tycker det är ett onödigt projekt och därför fick jag ta pappa till hjälp och göra en jordkupp kan man säga. Sist Hampus och jag hämtade en släpkärra jord blev vi stående nere på gatan då bilen inte tog sig uppför backen pga en dålig kombination av löv och lutning. Pappa approachade backen lite mer aggressivt så den här gången gick det bra. Nu under eftermiddagen har jag krattat ut drygt hälften av jorden och det ser lovande ut. Till veckan blir det att köpa mer gräsfrö, vattna och så nytt gräs.

 IMG 5252

Pappa tömmer ut nyköpt jord

IMG 5255

Stellan som inte var så intresserad av att ligga i vagnen mer idag fick följa min krattning från första parkett

DSC 0817

Bild från nu ikväll, nästan klart för grässådd. Det man ser till höger är inte ytterligare ett trädgårdsland utan vår garageplan (men i övrigt med samma egenskaper som ett trädgårdsland)

Alltid pågående är komposterna. Här har jag dels de tre lådorna längst uppe på tomten. Sedan de kom på plats i somras så har vi fyllt på mat- och trädgårdsavfall i en av dem (den högra), de andra två håller mer respektive mindre färdig kompostjord. Nu har vi snart fyllt en full låda med äggskal osv och det är dags att pyssla om det (läs: blanda runt alla ruttna grönsaker). Det jag ser framför mig är att jag cirkulerar jord enligt följande:

  1. Behållaren som innehåller den mest färdiga jorden (mitten) töms och jorden hälls i nya potatislandet
  2. Den låda som innehåller ruttna grönsaker (höger) vänds upp och ner och vispas runt i den tomma behållaren (mitten)
  3. Det trädgårdsavfall som jag har liggande lite här och där nedanför garaget + det jag producerar dagligen blandas in i kompostlådorna beroende på förmultningsgrad. 
  4. Allt nytt grönsaksavfall läggs på nytt i en tom låda (höger)

DSC 0120

Finkomposten

IMG 5180

Fulkomposten, nedanför garaget häller jag allt som bara är för mycket för den riktiga komposten, exempelvis sjutton lass med löv eller rötter per säsong

Rensa i riset. Har kontinuerligt klippt och rivit bland kvistar, pinnar och rötter som jag skrivit om tidigare. Det är fortfarande många rötter med skott som växer nere längs staketet som ska bort, för att inte tala om på resten av tomten. Det rens som jag gallrat ur hittills blev tack och lov bortforslat idag. Även julgranen hängde med (hurra!). 

 IMG 5165

En av en miljon rotstubbar som ska grävas upp

IMG 5178

En korg full av stubbar, numera på trädgårdsåtervinningen

Det jag inte gör är att rensa i rabatterna och plantera typ penséer i krukor. Det tycker jag är rätt tråkigt och skjuts därför upp. Jag är mer av en anläggningstjej än en finlir-och-lullull-tjej. 

I studion har jag tre pågående projekt, det ena är att sy ett överdrag till Stellans stol som han har i köket. Han sitter i en form av korg som har stoppning i tyg. Denna utsätts för en del kräks och behöver ett överdrag. Jag har köpt ett fint tyg, ritat av mönstret, klippt till alla tygstycken men inte börjat sy ihop dessa. 

DSC 0551

Målbild, ett överdrag till babystolen

DSC 0549

Mönstret är avritat och markeras på tyget

Det andra syprojektet som pågår är att fixa gardiner till studion. Jag har skaffat tyg, tvättat det och laddar nu för att sy 24 meter kantfåll innan jag kapar till, sätter veckband och lägger upp längderna. Måste även upp på vinden för att inventera förrådet av gardintillbehör eftersom jag saknar några grejer. 

DSC 0822

Drygt 12 meter gardintyg

Tredje pågående syprojektet är egentligen tvådelat, dels att konstruera ett mönster som passar min ”efter föda barn”-kropp och dels sy klart en klänning som jag påbörjat för 1,5 år sedan. Min tanke var att jag skulle börja sy en massa klänningar nu när jag tittat på House of Cards och bestämt mig för att ha mer klänningar på jobbet. I förrgår var jag dock på stan med Alexandra och kom hem med inte mindre än fyra svarta klänningar av tjänstekaraktär. Nu slipper jag alltså sy klart den jag påbörjat men måste hantera min konsumtionsångest istället…

DSC 0430

Ritar av mönster

Slutligen, det sista pågående projektet är att fixa till den andra Stokkestolen. Innan Stellan föddes så köpte jag två jätteslitna Tripp-trapp-stolar på Blocket. En av dem har varit klar ommålad och fin sedan länge men nu är det den andres tur. Inte för att han behöver två stolar redan, men det är ju bra att ha en extra när det kommer andra barn hit. 

IMG 5231

Målning av barnstol

Vikt, sömn och nya leksaken

För en vecka sedan var Stellan på vägning hos BVC. Då visade det sig att han bara hade gått upp 60 gram på två veckor, och detta berodde förmodligen på att han varit förkyld och inte haft någon vidare matlust.

Idag var vi vi där på uppföljning och nu hade det gått lite bättre. Han väger nu 5480 gram, vilket är en ökning på 250 gram senaste veckan. Det verkar som att vår maratonamning har gett resultat trots att förkylningen tog om lite grann.

Dagens största nyhet, hans tillväxt till trots, är att han bara ammat en gång i natt. Halleluja! Klockslag, och tid sedan senaste amning inom parentes: 22:21 (3h 31m), 03:24 (5h 2m), 07:14 (3h 49m).  

Det som var speciellt magiskt idag var att det inte ens var Stellan som vaknade först. Hampus klev upp som vanligt vid sex, tog med Stellan ner i köket och det dröjde alltså i princip till Hampus skulle gå till jobbet innan Stellan var hungrig. Nu ser vi fram emot att det här blir vår nya rutin om jag säger så 😉

Ur Stellans synvinkel så är hans nya plastlänkar dagens roligaste. 

DSC 0574

DSC 0594

DSC 0609

DSC 0601

Sättpotatis

Har glömt att uppdatera bloggen med senate nytt på potatisfronten. Vi ska pröva odla potatis i år! Sättpotatisarna ligger nu framme för att förgro. 

IMG 5139

Mandelpotatis i matsalen 

Nu ska jag bara gräva ett potatisland. Plan B är att använda en av odlingslådorna

Kramkotten

Stellans förkylning är inte helt bra och han är lite klängig. Bäst är det när han får hundra procent uppmärksamhet från någon som vill bära honom medan han sover. 

DSC 0547

Odlingslådorna ready for takeoff

Idag har vi varit ute ett par timmar och fixat i blåsten och kylan. Det bästa är att vi inte bara har ”jobbat på” utan faktiskt gjort klart några grejer/ stängt några puckar/ släkt några items osv. Man bara älskar att sätta check, eller hur?

Som jag berättade om tidigare så var vi runt med bilen mest hela dagen igår. Vi köpte bland annat gräsmattegrejer som Hampus nu har invigt. Han började att sprida kalk med strollern och förhoppningsvis kommer vi snart få bukt med allt ogräs som växer i nya gräsmattan? Det var likadant i fjol och då blev det bättre allt eftersom gräsmattan började växa till sig så vi känner oss ganska lugna.

DSC 0557

Stollermannen

DSC 0558

Gräsmatta med lika delar gräs och ogräs

Jag tog tag i rosenrabatten där jag rensade bort det lilla ogräs som smitit upp mellan stenarna och täckduken. Innan jag fyllde på med mera täckbark så blandade jag ner lite kogödsel i jorden vid respektive rosenbuske och passade även på att klippa bort döda grenar. Nu när jag läser ordentligt i Vår Trädgårsbok så inser jag att det kanske var lite väl tidigt på säsongen då björkens musöron lyser med sin frånvaro. Hur som helst, bättre det blir gjort än ogjort som jag brukar säga.

DSC 0560

Rosenrabatten är rensad, ny bark påfylld och döda kvistar bortgallrade

Som rubriken i inlägget antyder har vi även fixat med odlingslådorna. Tre påsar med planteringsjord i vardera låda och totalt sex påsar med bark på backen. Nu är vi redo att börja odla i lådorna! 

 DSC 0561

Preppat för sådd

DSC 0569

God överblick från sovrumsfönstret 

På odlingsfronten har vi också kastat på lite mer gödsel i lådan med rabarber och planterat persilja och mynta i köksträdgården. 

DSC 0562

Rabarbern trivs i lådan

DSC 0559

Snart i en bea på en biff

Åkarunt-dag

IMG 5156

Stellan i sin nya jacka utanför Big Baby

Idag har vi haft en åkarunt-dag kan man säga. Vi startade med att snudd på hänga på låset på Ikea i Kungens Kurva. Väl inne spenderade vi massor av tid och energi bland tyger och folk…

Bild 2

Fikapaus på Ikea 

Jag har nu bland annat valt ut ett tyg och baskittet av gardinpryttlar, och ska härnäst till att fixa lite gardiner till studion. Ju närmare sommaren vi kommer desto mer brådskande blir det, ty solen skiner in så så starkt att ingen torde kunna vistas längs fönstren. Än mindre jobba vid datorn som står i rakt eftermiddagssol.

Vi köpte lite annat också. Kotten som har gått in i en fas av rikliga kräkningar behöver förstärkas upp med små handdukar. Innan han föddes köpte vi tio, nu har vi plussat med tio gånger två samt tre små haklappar s k dreglisar. Tog också de obligatoriska servetterna, två små brickor till oljeflaskorna i köksskåpet, fyra extra tallrikar, två murgrönor, plastat lakan att lägga över skötbordet osv.

IMG 5161

Familjens starkaste vapen mot kräkningar?

Efter Ikea åkte vi till babyaffären i närheten och skaffade lite grejer till bilen, en spegel som gör att man ser barnet via backspeglen samt solskydd till rutan. Passade även på köpa en plastleksak och en plastarm till spjälsängen att hänga en mobil eller dylikt i (Hampus vägrar gå med på att vi ska sätta en simpel krok i taket). 

Efter babybutiken åkte vi hem och sen vidare till Robert och Erika. Där fick Stellan pröva att sitta i deras bumbostol och Adam som är så himla rar med Stellan ville förstås supporta där på vardagsrumsbordet.

Bild

Stellan och Adam på vardagsrumsbordet

På vägen hem därifrån så for vi via Plantagen och Hampus valde massor av grejer till hans projekt ”Gräsmattan 2.0”, bland annat så följde både kalk, gödsel och en spridarmaskin med hem. Jag valde dessutom sex påsar täckbark och diverse annat som blomkrukor. Pust. Imorgon blir det till att jobba i trädgården så man får lite utdelning för alla inköp.

Babysitter

DSC 0511

No more hudfärg

Fram tills idag har vi haft troligtvis världens fulaste babysitter. Men nu kan jag glädja familjen och alla bloggläsare och säga att från och med nu blir det inget mer ”aprikos mixat med hudfärg” hos oss. Jag har nämligen ä-n-t-l-i-g-e-n gjort klart den nya tygsitsen. Babysittern köpte jag av en kollega på senaste uppdraget för nästan ingenting och min tanke var hela tiden att jag skulle göra om den i ett coolt tyg. Jag spanade länge på något av Estrid Ericsons elefanttyger, men kom liksom aldrig till skott. För att åtminstone få något ur händerna tillslut så inventerade jag skåp och lådor, hittade då ett svart bävernylontyg som jag tänkte var bra för det var starkt nog. Bävernylontyget var säkert en gång tänkt att bli en väska, men vars idé sedan länge fallit i glömska. 

Hur som helst. Nu blev det en svart babysitter och jag tycker den blev bra. Bättre än förväntat. Eftersom jag behövde kunna använda det befintliga tyget medan jag sydde det nya så ritade jag av mönstret först (istället för att klippa isär den gamla) och gjorde likadant. Bävernylonen är ju rätt plastig på utsidan, därför gjorde jag så att jag vände avigsidan ut på den del som han har huvudet/ryggen mot. Alla övriga delar är blanka så att säga.

DSC 0515

Stellan inviger nya sittern

Som extra feature så sydde jag tre knapphål i ”framstycket” för att kunna fästa lite roliga leksaker där. 

DSC 0534

En smurf och en fisk är allt man behöver för att orka vänta medan föräldrarna duschar?

DSC 0526

Dock så är den roligaste leksaken just nu händerna, och de hänger ju med överallt automatiskt