månadsarkiv: mars 2014

Oändliga stubbkolonier

Idag har Stellan och jag tagit ett den minsta sortens myrsteg i den årliga upprensningen av tomtens nedre del. Jag krattade den smala strimma av mark som är mellan vägen och staketet vilket genererade drygt två säckar fulla med löv. Typiskt var att kommunen sopade gatan igår så den (gatan alltså) gick från att ha sett vårfin ut till full av nytt lövskräp och grus. Stellan var extremt hjälpsam genom att sova djupt och tyst i vagnen. 

IMG 4971

Före

IMG 4973

Efter (från andra hållet)

Slutligen började jag klippa lite kvistar som växte i staketet på andra sidan uppfarten. Det handlar om kanske fem meter staket och typ fyra mindre ”stubbar”/kolonier med skott. Efter dessa var klippta var jag helt slut och var tvungen att ta en lur inne på soffan.

IMG 4972

Avklippta almskott på skott

Fasen vad tröttsamt vår trädgård är. På varje almkvist vi klipper av strax över markhöjd så kommer det ut en handfull nya skott där året därpå. Bara man vänder ryggen till så är dessa skott en meter höga. Jag funderar på olika sätt att få bort stubbarna lite djupare, man skulle nästan behöva gräva bort dem. Men hur då? Buuu.. det känns som att det är att rensa hela skogen med en sekatör. 

IMG 4974

Dålig bild, men den illustrerar de skott som kommit upp sen vi jobbade här senast

Vinterhelg

Helgen som var spenderade vi i Jämtland hos min mamma.

Vi lämnade Stockholm i onsdags kväll när snön vräkte ner, vilket dels gjorde att att vi fick köra riktigt sakta till Arlanda och dels att flyget blev försenat. Istället för att lyfta 20:45 så kom vi iväg närmare 22:30, och hemma hos mamma var vi inte förrän efter tolv på natten. Det var första gången vi flög med Stellan och jag var lite nervös för att han skulle ställa till med skrikkaos, men det gick jättebra. Långt över förväntan. Han var vaken och ammade lite när vi satt och väntade på att gå ombord på planet, men somnade innan start och sov ända tills babyskyddet lyftes ur bilen på uppfarten. 

Barn 0-2 år flyger gratis vilket är väldigt praktiskt. Anledningen till detta är att de sitter i en förälders knä istället för att uppta egen stol. Han hade ett eget bälte som sattes fast i mitt. Vid start och landning fick jag instruktioner om att hålla honom upprätt framåt samt hålla i huvudet i rak position för att undvika skador när planet dunsade i backen. 

IMG 4774

Sovande bebis i flygplan

Vädret var ungefär detsamma i Jämtland som i Stockholm när vi lyfte. Det snöade stora snöflingor hela natten och även nästföljande dag. Torsdagen spenderades hemma där vi hjälpte mamma igång med hennes nya iPad, skottade snö och tog en promenad. 

DSC 0320 

Innan snöskottning

DSC 0331

Kotten tar en lur med sin mormor

På fredagen åkte vi till min morbrors familj där vi träffade dem, min kusin med familj och min mormor. Stellan har en tremänning som är exakt fem veckor yngre än honom och det var kul att jämföra bebisarna. Tremänningen, Runes lillebror, föddes med lite mer ”kött på benen” som vi säger, och har troligtvis varit större än Stellan ända sedan han föddes. Lillebror vägde senast 5300 gram mot Stellans 5010 gram. Efter fika på nivån sju sorters hembakt krus så tog vi en promenad i solskenet. 

IMG 4787

DSC 0357

Min kusin Annika, Marcus och Hampus

Stellan fick massa presenter, bland annat ett par lurar. Nice, nu kan han vara med och hjälpa till att slipa den andra barnstolen.

IMG 4788

Stellans lurar

På lördagen lämnade vi Kotten hos (hans) mormor och vi stack ut på utflykt med brorsan och hans barn. Vi körde skoter ner till Storsjön där vi grillade korv och stekte kolbullar till lunch. 

IMG 4790

Elias, Hampus och Oscar gör sig redo för avfärd

IMG 4795

Ragge får åka i kälken

IMG 4802

IMG 4817

Spännande erodering vid Storsjöns strandkant där vi slog läger

IMG 4811

Ser ni Elias?

IMG 4851

Hårdsaltat fett med lite fläsk på, perfekt för kolbullar

IMG 4859

Kolbulle som steks över öppen eld i Jans skoterkälke a la naturgrill

IMG 4862

Hela gänget äter korv

Hem hade vi en flygbiljett som inte var av ekonomityp, vilket innebär att vi fick sitta framför skynket och dessutom ingick fika. Hampus är så rolig när han svävar iväg, han tog BÅDE macka och chokladboll. 

IMG 4873

Utsvävning 

Tant eller troll på tvåmånadersdagen

Alla säger att Stellan är så lik sin morfar. Vi tror det främst beror på att de har samma frisyr.

Diptic

Lika som bär och samma frisyr?

Frågan är om han nu är mer lik sin far när han blivit lite mera hårfager på tvåmånadersdagen?

Diptic

… eller lika som bär?

Hampus själv tycker att Stellan ser ut som en tant. 

Diptic

Tant eller troll?

Kesoplättar som kesovåfflor

För hundra år sedan så skrev jag om våra frukostvanor, där jag bland annat nämnde att vi äter lchf-frukost bestående av fetyoghurt och kokt ägg. Under graviditeten så nådde jag punkten för att inte längre klara av kokta ägg till frukost (Hampus fortsätter dock än). Efter att ha stekt ägg istället så blev jag lite trött på det med och började leta andra alternativ. 

Bland lchf-folk så brukar olika varianter av keso- eller mandelmjölsplättar vara populära. Jag har gjort kesoplättar lite halvregelbundet sedan jag upptäckte dem då det verkligen är gott och ett bra frukostalternativ. Enda kruxet med kesoplättarna är att de, med mitt bristande morgontålamod, är svåra att få till. Själva smeten är inte flytande utan ganska fast och jag misslyckadas alltid med att trycka ut dem till perfekta små plättar. Hälften bränns svarta och den andra hälften förblir råa inuti. 

I morse knäckte jag koden! Genom att klicka kesosmeten i våffeljärnet så blev det perfekt! Plus att man får händerna fria att bolla med barn och annat. 

Recept Kesoplättar/Kesovåfflor (1 portion)

  • 100 gram keso
  • 1 ägg
  • 3/4-dels matsked fiberhusk
  • salt

Mixa ihop keso och ägg med en mixerstav. Blanda i fiberhus och salt. Stek i smör. 

Jag äter helst plättarna/våfflorna med gravlax och fetyoghurt. Näst helst med bär och fetyoghurt eller bär och vispad grädde i tredje hand. Det går bra att göra plättar/våfflor för hela veckan i ett svep och värma på i micron allt eftersom. 

DSC 0283

DSC 0281

DSC 0284

DSC 0286

Jobba händerna

Igår märkte vi en skillnad i Stellans utveckling då han helt plötsligt började jobba med händerna mycket mer än tidigare. Jag hängde upp en lite större flodhäst-leksak framför honom i stolen och den har han jagat intensivt sedan dess. Han kan inte styra händerna speciellt fokuserat, och inte alls med precision, men han skrattar, tjuter och skriker åt flodhästen. Kul tycker vi föräldrar och pyser. 

DSC 0319

DSC 0302

Äntligen sänglampor

Nu har dagen äntligen kommit då vi har sänglampor i sovrummet, vilket halleluja-moment!

Lamporna, kommer från Lampe Gras och designades av Bernard-Albin Gras redan 1921. Den slutade tillverkas 1940 men nu görs de återigen för hand i samma fabrik i Frankrike. Vi har letat länge efter sänglampor och velat till förbannelse. Med tips från Charlotta fick vi nys om webbshoppen Luxus Lamper som är prisvärda och när just den här modellen dessutom fanns på kampanj så slog vi äntligen till. Gud vad vi är nöjda!

DSC 0269

DSC 0268

Nästa gång det är dags att köpa en ny lampa ska blir det nog en likadan skrivbordslampa.

Pergoliaidéer

Min kompis Maria är bra på mycket bland annat IT-arkitektur, matlagning, relationsdatabaser och trädgårdsdesign. Hon har varit här tidigare och hjälpt oss med idéer och hårt jobb i trädgården, därför var det naturligt att prata massor av trädgårdsplaner idag jag när hon och Erik var här. Eftersom de bor i Sundsvall så ses vi inte jätteofta, så nu gällde det att passa på och jag hade laddat upp med massor av frågor. 

Det jag ville diskutera och få lite nya infallsvinklar på var främst kring eventuell uteplats, den platta gräsmattan (gräsöknen) på framsidan inklusive staket som förhindrar småkottar att ramla över stupet samt eventuellt behov av terrassering i våra branter.

Vi bubblade på en stund och kom fram till en första arbetsidé för alla områden och vad som är prioriterat och inte. När det gäller en uteplats så är det mycket att fundera på. Helst skulle jag vilja lägga gatsten på större delen av tomten men eftersom det är svindyrt, svårt och ett gigantiskt projekt så pratade vi nu mest om hur man skulle kunna göra ett vettigt trädäck istället. Mest naturligt och bäst skulle det vara att göra en uteplats i anslutning till entrén och i närheten av köket. Eftersom jag är en ljushyad, ljusögd och fnasig person så bara klarar jag inte av att ha direkt solsken i ansiktet när jag ska göra något annat än att ligga stilla och blunda, till exempel äta eller prata med någon. Vi spånade därför på olika lösningar som skulle ge lite skugga samt insynsskydd mot gångvägen. 

Det jag även ser framför mig är att uteplatsen kan användas både för mat och grill för helst 12 personer, vi ska kunna ställa ut våra solstolar och ha lite krukor med blommor och kryddväxter. Den ska också funka för Stellans små mjuka fötter och inte ha för hög fallhöjd alternativt omgärdas av staket. 

När det gäller trädäckets form så får vi fundera lite. Det vi diskuterade mest var en rektangulär i linje med norra husväggen respektive tomtgränsen. Alternativet är att göra en liten flärp i framkant för att komma runt husknuten mot väster för att få mer söderläge.

För att få till en bra skugglösning som skulle kännas både ombonad, ge lite insynsskydd och vara ganska tidstypisk (tror vi) är att bygga någon form av pergolia. Jag har därför ägnat eftermiddagen åt att bildgoogla detta och drömmer mig bort. Här kommer några bilder för att visa vad jag drömmer om just nu. 

7cfc2a574f1fe898b421fef3a557e13a

En uteplats i två nivåer ser coolt ut. Jag gillar dock allra mest att trallen går i olika riktningar – ursnyggt! Med en massa höga blomarrangemang så får man lite insynsskydd. Dock inser jag att det där med blommor i kruka är en högrisk för att bli misslyckat.

Bild: Pinterest http://www.bhg.com/home-improvement/deck/ideas/deck-privacy-ideas/

E68767f4fe29ef956a0d8889bfca2b86

Den här är känns rätt i stil, med bågar och puttinuttiga detaljer. Frågan är bara om någon ( t ex vi) har råd att bygga sånt här nytt nu för tiden?

Bild: Pinterest http://wwwcindyellisartcom.blogspot.se/2010/03/photo-shoot.html

C28320773dbeecb7999bfb73775b3709

Ett exempel på en som inte är fullt lika sockersöt och lite enklare (realistisk) i sin konstruktion.

Bild Pinterest: http://www.bhg.com/home-improvement/outdoor/pergola-arbor-trellis/distinctive-pergola-ideas/?rb=Y

Cbfcf72ed524239b449fa29b7e23435b

Slutligen en lite mer modern typ som jag gillar därför att man får en bra lösning för insynsskydd och ”staket” i ett. Verkligen smakfullt!

Bild Pinterest: http://www.stylemotivation.com/30-impressive-patio-design-ideas/

Första vändningen

IMG 4685

Stellans första Instagram-selfie, tagen för ett par dagar sedan

Imorgon fyller Stellan sju veckor och idag rullade han för första gången från mage till rygg. Ja, han var ganska arg och fick med det lite extra tryck i armarna. 

Squashspagetti – årets vardagsmatupptäkt

För ett par dagar sedan testade vi ett nytt lågkolhydratalternativ till pasta – squashspagetti – till våra köttfärsbiffar. Det blev supergott, och jag utnämner härmed squashspagettin till plats ett på listan över matkomponenter som hittills berikat mitt vardagsmatår 2014. 

Det var kväll, mörkt och alla var hungriga när detta matögonblick utspelade sig. Därför får vi nu hålla tillgodo med en bild på en liten skål halvtorra matrester två dagar senare. Bloggläsare som tycker det ser sådär ut får skapa en vacker och tilltalande imaginär bild istället. 

DSC 0250

Gör så här:

1. Rosta någon näve pumpafrön i en torr stekpanna

2. Tvätta två squashar(?) och ta fram potatisskalaren. Skala långa ”spagettis” av både skal och kött, men sluta när du når kärnhuset i mitten. 

3. Stek squashremsorna med några hackade vitlöksklyftor och en chili i smör.

4. Strö över pumpakärnor och servera istället för vanlig spagetti eller i stället för vad som helst till vad som helst. Idag åt jag resterna till kycklinggratäng och det funkade utmärkt.