månadsarkiv: februari 2014

Flanellfår

Samtidigt som jag köpte tyget som blev en golv- och soffilt så hittade jag ett så kallat ”nåååå jättegullit” flanelltyg med får. När man har barn magen eller i hushållet så får man en helt annan syn på gulliga saker… Detta var innan Stellan hade fötts men efter det att jag gått på föräldraledigt så jag hade all tid och inspiration i världen så att säga. Det jag tänkte då var att vi behövde ytterligare en sovfilt som den då okända bebisen skulle ha som backup. 

Det dröjde lite men nu är projektet klart. Det fiffiga är att jag gjort den som ett påslakan så den passar till det barnvagnstäcke jag fått av Jimmy på jobbet. Alltså multifunktionellt användningsområde! Tyget räckte också till två trasor att lägga under huvudet för att skydda kudden/nestet/whatever mot kräks och kan även användas som gostrasor. Dekorationsbandet är av något slags sammetsliknande material. 

Nu har jag gjort en deal med mig själv om att inte starta några nya projekt förrän jag virkat klart mormorsfilten som är färdig så när som på en kant. Den används varje natt så kanten har knappast något funktionellt syfte, däremot blir det ju inte roligare att skjuta upp det. 

DSC 1003

DSC 0007

Med täcke

DSC 0037

Som filt

Mattfråga

I höstas ropade jag in en matta på Bokowskis Market, som jag inte tror att jag har skrivit om den tidigare.  

Hittills har jag inte kunnat riktigt bestämma mig för om mattan var ett superklipp eller värsta felköpet. Ja, alltså det som ligger mattan lite i fatet är att den är stor, 421 x 292 cm, och därför bara får plats i två av husets rum. Just i dessa två rum råkar vi redan ha mattor och alltså har vi tre mattor för två rum (övriga saknar). Det som jag gillar med den här nya mattan, som gjorde att jag köpte den är att den är grönaktig, jättesliten och har en sjysst konstnärlig patina. Priset, ja den kostade 600 kr plus kommission och kemtvätt. 

Sen vi hämtade den på kemtvätten har den legat ihoprullad på tvären i studion. Den utgör både snubbelrisk och jag inser också att det inte är speciellt hållbart att lagra prylar på det där sättet.

Har funderat på hur jag ska komma ur den här situationen och ser fyra alternativ.

1. Pröva att sälja den

2. Pröva att byta med någon bekant (typ Torgny), och förvärva en mindre matta som får plats i något av våra andra rum 

3. Spara den i avvaktan på att vi bygger en altan och kan slänga ut den där som värsta coola familjen

4. Klippa den i tu och använda båda halvorna i olika rum

Alternativ fyra är det alternativ vi utvärderar lite just nu. Frågan är bara hur man fäster trådarna så att den inte repar upp sig. Någon som har en idé?

DSC 0944

Här är halva mattan utrullad i Stellans rum. Inte så tokigt tycker en annan!

Fyra veckor och korvfingrar

Igår fyllde vår lillkotte fyra hela fyra veckor. Det är ju svårt att bedöma hur mycket en person som man ser 24/7 växer och förändras, men vi har i alla fall misstänkt att han blivit lite så att säga rundare här på slutet. 

Och växt har han! Vi var på BVC och gjorde en ny invägning igår. Senaste veckan har han ökat mer än ett halvkilo och han väger nu 4350 gram, jämfört med födelsevikten på 3190 gram. 
 
Jag tyckte väl att hans fingrar gått från att vara skinniga till rätt korviga. Hampus tycker att han har blivit rund om lilla magen. Det som är objektiv fakta är att blöjorna i storlek 1 börjar läcka. Igår insåg jag att han har dubbelhaka och han typ kan sitta i våra famnar (med stöd förstås) och vara med på ett helt annat sätt. 
 
”Heja Lillkompis, friskt humör!” ropar de entusiastiska föräldrarna. 
 
DSC 0937
Korvfingrar
 
PS. Alla som säger att det är en härlig tid att få barn far med osanning alternativt har skev minnesbild pga hormonkaos och sömnbrist. Första fyra, eller i alla fall första tre veckorna är asjobbiga. Man har ont i alla kroppsdelar som direkt och indirekt har deltagit i en förlossning, brösten är ömma, svullna och fulla av sårskorpor. Man offrar livet för att amma (typ så ont gör det) och tacken man får är skrik för att det inte går fort nog/smakar rätt/är rätt temperatur eller motsvarande man kan påverka lika mycket som krisen i Ukraina. Man blir ett miffo av att sova i tvåtimmarspass. Värst av allt är dock att gå från att vara hyggligt intellektuellt fungerande i det så kallade yrkeslivet till att vara helt reducerad till mattant utan att ha någon som helst aning om man just ammat eller precis ska till.  
 
PS2. Allting går lite bättre för varje vecka och det gör inte ont att amma längre fast den intellektuella statusen är oförändrad. De senaste två-tre nätterna har Stellan somnat om efter amning utan skrik eller annan missnöjesyttring som krävt min insats. I natt hade han ett rekordlångt amningsuppehåll på fyra och en halv timma. Den extra energiboosten absorberades dock omgående av min förkylning och jag är tröttare än någonsin. Hepåre!

Barnstolar

Några veckor innan Stellan föddes gjorde jag ett Blocketklipp som jag tror att jag inte skrivit om tidigare. Jag tog svärföräldrarna med mig och åkte och hämtade två Stokke Tripp Trapp-stolar från en förskola i närheten. De kostade 450 kr styck inklusive bygel vilket alltså är en hyfsat bra affär då standardnypris för varje barngrej (även applicerbart på dessa stolar) skrämmande ofta är 2 000 kr. 

Baksidan av myntet var förstås att stolarna var hyggligt slitna och i det av mig avskydda utförandet ”korvstroganoff-träfärgade”. Då undertecknad är uppvuxen med mentaliteten att tid är gratis och att man fixar saker så var det dock inga konstigheter. En annan av mina förtjusande egenskaper är att jag är inkluderande (delegerande?) så även Hampus fick (ofrivilligt) byta om till arbetskläder. 

IMG 4265

Stolarna uppställda i garaget i avvaktan på åtgärd

Sagt och gjort. Vi åkte och köpte färg och i mellandagarna när det var satans kallt och blåsigt ute ställde vi oss på garageplan och började slipa den första stolen. På grund av kylan så nöjde vi oss med att ta en av stolarna, men vi tyckte också det var smart att testa att provmåla en av dem för att se att färgen verkligen fäste innan det var läge att gå vidare med nästa. 

IMG 4291

Hampus slipar ramen

IMG 4297

Jag slipar kanterna

Men varför så bråttom att göra detta, barnet kommer ju inte kunna sitta i stolen förrän om ett halvår?

– Jo tänk för att han kan det, vi har nämligen skaffat en tilläggspryl från samma tillverkare som heter Newborn Set, som är en liten korg man sätter på stolen så att den allra minsta kompisen ska kunna sitta (halvligga) där i avvaktan på att han/hon växer i stolen. Tanken var att jag skulle köpa även Newborn setet begagnat men priserna på Blocket var 700-800 kr, och i onlinebutik 850 kr så då var det enklare att köpa nytt. 

Vi målade i alla fall stolen ett par varv i garaget men det var så kallt att färgen torkade långsamt. När vi sen tog in stolen och prövade med Newborn setet så insåg vi att delarna inte riktigt passade ihop. Vår stol är troligtvis från 70-talet och produktutveckling lär ha sett sedan dess.

Min pappa fick komma hit och kika på saken. 

IMG 4505

Pappa slipar och hugger med stämjärn i stolsryggen

Slutligen tog jag och målade hela stolen en gång till, den här gången inomhus och nu är alltså den första helt klar att användas. Stol nummer två får vi fixa under våren, det är ingen brådska, den kommer stå uppe i studion och kommer knappast att användas förrän kompis är stor nog att leka med trolldeg eller motsvarande. 

DSC 0908

Målning i gästrummet

Resultatet blev succe! Stellan tycker om (eller i alla fall accepterar) sin stol och det är guld värt att kunna sätta honom där medan vi fixar mat och äter. Speciellt under dagen när jag är ensam hemma så är det rätt krävande att göra allt med en hand annars. 

DSC 0935

Stolen i profil, bara ett par små fötter sticker fram

DSC 0920

Speciallösningen pappa gjorde var att hugga bort lite trä i översta ribban så att de vita spärrarna kunde snäppa fast

DSC 0927

Ett bälte håller fast barnet och extra tippskydd är monterade för att undvika att stolen välter när ett lite större barn tar spjärn med fötterna mot exempelvis matbordet

DSC 0784

Kul att titta på saker och grejer, även om han inte har fattat riktigt att han kan titta på leksaken som hänger på en arm

För livslång ordning och reda

DSC 0879

Vem vill inte ligga i en hårig armhåla?

Sedan Stellan föddes har en ny tideräkning börjat. Från och med nu (då) ska jag jobba stenhårt med att hålla efter i datorns bildarkiv. Jag lovar härmed att

– Radera alla dåliga bilder, t ex alla bilder med fokus på fel ställe

– Ansiktstagga alla bilder på Stellan, och helst övriga personer. 

– Betygssätta alla bra bilder så jag kan gallra fram dem snabbt

För att åstadkomma detta använder jag datorns standardprogram iPhoto. Jag vet att det finns mycket mer avancerade bildprogram som jag egentligen borde pröva, men jag… blä… orkar inte hålla på. Mitt bildredigeringstålamod har hittills dragit gränsen vid mindre än en minuts redigering per riktigt bra bild. Att nu börja göra ovanstående tre moment kan bli utmanande nog.

Det fiffiga är nu jag har skapat ett så kallat ’smart album’ som automatiskt samlar upp alla de finaste fotona på vår guldklimp enligt de sökkategorier jag anger. Det kommer ge en sådan bra kick-back om några år när bildarkivet är hundra gånger större. 

Iphoto

Nu när jag ändå är inne på fototips som underlättar vardagen (asså typ) så vill jag även slå ett slag för iCloud. Genom att skapa delade album kan jag väldigt enkelt dela bilder med andra. Ta exempelvis de gånger jag tagit lite bilder på Adam och Julie, då kan jag bara enkelt skapa ett album och bjuda in barnens föräldrar. De får en notis på sin dator och kan sen hämta in alla bilder i sitt eget bildarkiv. Sorterat och i rätt ordning. Så sjukt smidigt att slippa USB-minnen och CD-skivor (speciellt när min dator saknar CD-fack)

 

Grunderna i matlagning

I fredags kväll gick Hampus igenom grunderna i matlagning för Stellan som samma dag fyllde tre veckor. 

DSC 0775

Tidigare på dagen hade vi varit på återbesök hos BVC och tagit nya vikt- och längd-uppgifter. Stellan vägde då 3830 gram och var 53 cm lång, vilket är en ökning på fyra centimeter på tre veckor. Inte tokigt. 

En lunch för två

Innebörden för en lunch på tu man hand har fått en ny betydelse nu när kotten tenderar att vara hungrig samtidigt som jag.

Det gäller att äta sin zapche på sub fem minuter.

Frukost vid elva-halvtolv och lunch vid femtontiden. 

IMG 4513

I tvättkorgen

Stellan är mer och mer vaken om dagarna och är vid dessa tidpunkter inte speciellt imponerad av att ligga i hallen medan jag är uppe eller en bit bort. Lösningen fick bli att stoppa honom i en tvättkorg. Där kan han både sova och jag kan bära med honom runt mellan rum och våningsplan.  

DSC 0730

I sin korg

På kvällarna duger dock inte tvättkorgen speciellt bra. Då är det mage-mot-mage som gäller.

DSC 0611

På Hampus mage

I natt har han haft rekordlånga intervall mellan sina mattillfällen: 21:42, 01:33, 05:07, 08:41. Den som hjälper mig hålla koll på detta är appen Amningskoll – mycket bra för tröttsenila hjärnor. Dock så var det en hel del skrik varje gång han skulle tillbaka i sin säng så passet som startade vid fem, slutade när Hampus gick upp klockan sex, trots att själva matningen tog max tio minuter. På kvällarna har vi på Carolines rekommendation prövat att lägga en varm vetekudde i hans nest. Det har funkat utmärkt tre av fyra kvällar, våra öron tackar och bockar. 

Vårkänslor

Idag inföll dubbla lyckokast 

1) Om inte solsken, så i alla fall ljus som sken in när jag drog upp rullgardinen vid tiotiden i morse. Ljuset var dessutom kvar en halvtimma senare när jag duschat och fått på mig kläder.

2) Glad nymatad och vaken bebis

= Fotochans! Vi lyckades ta lite nya bilder, mycket bra, så vi får chans att minnas Stellans första månader även om de utspelade sig i ett grottmörker. 

DSC 0657

DSC 0704

Här har Stellan morbror Jans stickade kofta på sig. Jan fyller 44 senare i höst, så koftan borde ha motsvarande antal år på nacken. Fast den här gången sitter sitter koftan bakochfram så knapparna kommer framtill, för att passa ryggsovarna bättre. 

Efter fotostund och frukost så var det fortfarande

1) Ljust, regnfritt ute, vårkänslor och fyra grader varmt

2) Sömnig nymatad, påklädd bebis med ny blöja

= Chans på trevlig långpromenad! Vi gick runt norrsidan av Kottlasjön och den av oss som var vaken för stunden lyssnade på fåglar och tittade på smältvatten.

IMG 4440

Smältvatten vid Långängen

IMG 4475

Antagligen väldigt tunn is på Kottlasjön nu

IMG 4477

 

Även här hemma är det vårkänningar:

IMG 4486

Syrenen har haft knoppar sen årsskiftet, även nu…

IMG 4485

Garageplan är som ett träsk

IMG 4489

Kryddlandet halvlever

Efter promenaden så tog Stellan och jag tag i en sak vi skjutit upp länge. Vi fixade lite bättre upphängningsanordningar för fågelbollar med hjälp av en tjock ståltråd och hängde ut mer fågelmat. Nu har vi tre stationer med bollar. Tänkte först att inga fåglar skulle vara intresserade nu när det är barmark, men jag har redan sett att de är där och äter. 

IMG 4478

Fågelbollanordning av typen budget/DIY