månadsarkiv: januari 2014

Guldklimpen är här!

I fredags den 24 januari strax efter klockan 14 så föddes vår lilla guldklimp med ett rejält splash och efterföljande vrål. Det blev en kille, precis som vi misstänkt sedan första ultraljudet. Han saknar ännu namn, och omnämns ännu som bebisen, kompis, surkorven eller vad helst som passar för stunden. 

Han mättes till 49 cm lång, 3190 gram tung och är alldeles alldeles perfekt.

DSC 0228

Pyttesmå fötter och ännu mindre tår

DSC 0229

DSC 0281

DSC 0271

En dag gammal

Förlossningen

Förlossningen kan man säga var eeh… intensiv… och kvalar in som det värsta jag gjort hittills i livet. Vätternrundan, Vasaloppet, Stockholm Marathon… har alla bleknat i jämförelse. En vecka innan han föddes så bestämde de (vetenskapsmännen/läkarna) att jag trots vad som sagts tidigare, skulle medicineras för mina låga trombocyter (blodplättar). Jag ordinerades därför en stark kortisonbehandling och fick tid för igångsättning en vecka senare. 

Efter lunch torsdagen den 23 januari åkte vi därför vi in till BB Stockholm med all vår packning, blev inskrivna och visade till ett dubbelrum där vi skulle bo tills det var dags att byta till ett förlossningsrum (motsvarande då vi skulle ha åkt in). Metoden och planen var att som steg ett behandla livmodertappen för att få den att mogna och öppna sig, därefter vid behov fortsätta med värkstimulerande åtgärder såsom dropp eller ta hål på fosterhinnorna. 

Jätteförenklat kan man likna livmodertappen med en polokrage som först är helt sluten, några centimeter lång och bakåtriktad. Det som händer när förlossningen närmar sig/startar är att tappen ändrar position, blir mjuk, utplånas och slutligen vidgar sig 10 cm i takt med att barnets huvud tränger igenom. Den riktlinje som ges vid föräldrakursen är att när värkarna kommer med frekvensen tre på tio minuter är tappen är 3-4 cm öppen, förlossningen går in i den aktiva fasen och det är dags att åka in till BB. En annan generell riktlinje är att man öppnar sig en centimeter i timmen, men det är individuellt förstås. Allt eftersom ’polokragen’ öppnar sig tränger barnets huvud ner i bäckenkanalen och när barnets huvud står mot bäckenbotten tar utdrivningsskedet vid och man börjar krysta. När barnet är ute så är det efterbördsskedet då moderkakan ska ut, livmodern börjar dra ihop sig och eventuella bristningar sys. 

Hur som helst, vid 15-tiden på torsdagen startades behandlingen och jag fick ytterligare två doser med drygt sex timmars mellanrum under kvällen/natten. Bebisens puls och mina sammandragningar övervakades var och varannan timma under hela natten i en s k CTG-maskin. Fram emot morgonkvisten hade det inte hänt ett endaste dugg vilket var ganska knäckande med tanke på att jag haft mycket sammandragningar och knappt sovit en blund.

Hampus som fått sova hemma kom tillbaka till sjukhuset på morgonen. Vid tiotiden fick vi äntligen höra att behandlingen hade börjat ge resultat. Jag hade nu täta värkar, fyra-fem på tio minuter när det var som värst och de gjorde rejält ont. Hampus packade ihop alla grejer och vi flyttade (jag hasade) till ett förlossningsrum strax innan klockan tolv. Drygt två timmar senare var guldklimpen född, varav sista halvtimman bjudit på krystvärkar. Så snart han kom ut så upphörde all smärta från 100 till 0, jättemärklig känsla, och han lyftes till oss. Vi fick krångla oss runt navelsträngen för att kunna se vad det var för sort och han började som sagt att vråla ganska direkt. Hampus fick klippa navelsträngen och bebisen blev avtorkad med en handduk. Därefter fick vi ligga och pusta i två timmar innan det var dags för mig att ta en dusch på svajiga ben, få på mig lite kläder och flytta ner (jag åkte rullstol) till vårt rum. 

Vi hade tur som lyckades pricka in förlossningen bra tidsmässigt och kunde ha samma barnmorska och undersköterska under hela förloppet. Precis på slutet, när han föddes så hade personalen skiftbyte/överlämning så då var det dubbel bemanning inne hos oss. Barnmorskan och undersköterskan som var med oss hela tiden var helt fantastiska!

Vi stannade på BB Stockholm i knappt två dygn efter att han fötts. De gjorde många extrakontroller på både mig och bebisen under den tiden för att se att det inte blev några komplikationer med tanke på trombocyterna och blödningsrisken. Bland annat kom de in och letade efter blåmärken på bebisen mitt i natten och tog flera blodprover på honom. All personal på BB Stockholm var verkligen superduktiga, jätteproffsiga rent yrkesmässigt och väldigt lätta att tycka om. Jag rekommenderar alla att föda där.

Hemresan gick bra även om det var ganska utmanande att packa in minimänniskan i tjocka kläder och ankra honom i bilbarnstolen. 

DSC 0324

Med gemensamma krafter lyckades Hampus och jag få på barnet ytterkläder och sätta honom i bilbarnstolen för vidare transport hemåt. 

”Wise owl och räven”-filten

Jag gick in lite i väggen när det gällde den virkade filten, på grund av evighetsprojekt, och fick bryta av med att göra något annat roligt och lite mer snabblevererat. I fredags var jag förbi en tygaffär där jag hittade ett jättefint bommulstyg med söta djurtryck som jag tänkte skulle passa fint som golvfilt. Vår smarta (?) tanke är att filten ska vara överallt där barnet är för att förhindra så många kräkattacker som möjligt i våra vita soffor. 

Jag tänkte att tjocklek vinner mot kräkset, och valde därför en extra tjock vadd om cirka en centimeter. På undersidan av filten tog jag ett gammalt lakanstyg jag hade hemma. Egentligen hade jag tänkt ha ett sjysst kantband runtom hela, men hittade inget i passande färg, så jag gjorde en specialare. För att sätta fast stoppningen ordentligt och få till en liten kant så sydde jag en dekorationssöm runt hela kanten. Hela filten mäter knappt 150 x 140 centimeter så den ska vara hyggligt tilltagen. Obs, den är även utprovad för att passa i tvättmaskinen. 

Vi har självinsikt nog att inse att vår inredningsstil går från något vi ansåg vara smakfullt till mer och mer gulligt. Men vad tusan, vi gör vårt bästa för att göra vårt barn till ett ”Djur-och-natur”-barn.

DSC 0164

Squirrel och Wise owl

DSC 0158

Owl, Deer och Fox – är inte motiven så söta att man smälter?

DSC 0163

På plats i soffan

DSC 0162

Hyfsad täckningsförmåga vid behov

Inte klar men användbar

Jag kämpar vidare med mitt filtprojekt. Kämpigt är bara förnamnet eftersom antalet behövda rutor har ökat i snabbare takt än antalet producerade. Har jag ändå hållit på så här länge så vill jag ju inte gör en för liten filt så att säga. 

Nu har jag i alla fall nått ett genombrott! Idag och igår har jag jobbat med fokus på en s k realiserbar produkt, och började sätta ihop rutor istället för att fortsätta göra flera. Nu har jag en filt som sitter ihop och kan användas, om det skulle behövas. Det som fattas nu som jag ser det är ytterligare en rad med rutor på längden och någon form av volangkant runt hela för att den ska sitta ihop ordentligt. 

Nästa steg är alltså att virka sex mormorsrutor till, fästa alla trådar, virka ihop dem på ett pärlband och virka på den på övriga filten. Sen googla volangkanter och fixa detsamma. Slutligen kanske man ska försöka pressa filten platt. Jag säger 10 timmars jobb. Buhu. Påminn mig om att aldrig virka mormorsrutor igen. 

DSC 0133

 

 

Bed Rocker

I lördags hade vi en vuxendag då vi passade på att gå på stan, gå på en bio och käka middag på restaurang. Filmen vi såg var Wolf of Wall Street och middagen blev en sjurätters smakmeny på Miss Voon.  Det var riktigt lyckat och jag rekommenderar både film och restaurang. 

Förutom ett besök i Pradabutiken (köpte inget) så passade vi på att göra lite nytta genom att köpa Bed Rockers på Brio. Det var den varmaste rekommendationen från coachen (Caroline) och dessa rockers (även kallade ”Vyssan-Lull”) sägs utlova familjefrid i det kommande halvåret. Vad är det då? Jo, det är små spiralfjädrar under gummikupor som man sätter på spjälsängen så den ska gunga mysigt för en liten. Enligt uppgift kan man avhjälpa många nattliga krissituationer genom att bara sticka ut foten och sätta sängen i gungning… 

De hade bara rosa set i butiken, men jag tycker de är riktigt söta. Som små grisfötter, som Hampus konstaterade. 

Nu gäller det bara att vi och alla vi känner hjälps åt att komma ihåg att ta av dessa gungisar när barnet börjar kunna stå själv i sängen, annars finns överhängande risk för sängvräkning. I alla fall om barnet blir en klätterapa som jag var. 

DSC 0129

DSC 0131

Gungiga grisfötter

Pang! Föräldraledig!

Igår kom då dagen då jag inledde en ny tidsenhet som föräldraledig. Sedan jag slutade mitt senaste uppdrag hos kund så har jag jobbat åt min konsultfirma med interna grejer fram till förra fredagen. 

Eftersom jag misstänker att min tid som föräldraledig i avvaktan på barn kommer bli kort så har jag som mål att maxa denna tid. Eller skämt å sido, jag tycker mig ha en del att göra så jag passar på att köra på medan tid finnes. 

Först och främst så passade jag på att nyttja det faktum att jag kunde ta sovmorgon, efter att först ha ätit frukost med Hampus, vinkade jag honom adjö och gick därefter och trynade några timmar till. Det är stor tjusning med att sova på dagarna, speciellt när man behöver gå upp och kissa cirka fyra gånger per natt. 

IMG 4315

Efter att jag vaknat så tog jag tag i en på riktigt viktig grej. Jag fixade mitt hårda BankID och gick in och begärde Föräldrapenning hos Försäkringskassan. Det tog minst två timmar och resulterade i att jag låst ett av mina Visakort (och var blott ett försök ifrån att låsa det andra), fick göra cirka hundra omstarter av datorn, och ringa två samtal till kundtjänst men nu är det fixat! Som minnesregel och tips till alla som står på randen inför att skaffa ett BankID på kort så krävs följande

  • Ett Visa-kort preppat för BankID
  • En BankID-pryttel med sladd från banken
  • En, rätt, mjukvara på datorn

Åhå-jaja, det där låter ju enkelt kan man ju tycka. Jo, men det är det inte! Det är inte det, jag lovar! Alltid är det något som krånglar och det är inte helt lätt att fatta att informationstexten ”Sätt i kortet”, när man redan gjort det, betyder att man saknar rätt mjukvara. Eller att ”Felmeddelande NNNN bla bla…. Försök igen senare” på Försäkringskassans sajt betyder att man skrivit fel Pin-kod tre gånger i rad och låst kortet.

Medan jag försökte utan att det funkade på riktiga webben, så prövade jag parallellt logga in i Försäkringskassan-appen med mitt mobila BankID. Det gick utan problem, mobilt BankID funkar tusen procent bättre, men då kunde jag inte registrera föräldrapenning på ett barn som ännu saknar personnummer. Jag vet av egen erfarenhet att ofödda barn har beräknad partus som födelsedatum och nollor som kontrollsiffror men det hjälpte föga. Den kunskapen har sällan varit värdefull. 

Hur som helst, till slut kunde jag skönja framgång på webben, fira med dans, klicka spänt i de dagar jag ville begära ersättning för och valde ”graviditet” som anledning. Det fina i svensk föräldraförsäkring (som jag vill poängtera, är världens mest generösa (bokstavligen)) är att man kan ta ut föräldrapenning i 60 dagar före beräknad förlossning. Nu vet jag ju inte hur många dagar jag kommer ha orsak ”gravid” och inte ”vård av barn” men jag drog till med två kalenderveckor för att få in någonting. Det viktiga var i alla fall att få in en anmälan under gårdagen. 

Att fylla i själva blanketten var enkelt (det svåra är att veta hur mycket pengar man behöver för att inte gå ner på noll i livskvalitet) och jag kan lova att det hänt mycket med föräldratjänsten på internet de senaste åren. Min yrkesbana här i livet startade på just den aktuella myndigheten så jag var glad för att slippa samma webbformulär igen. Eftersom jag jobbade som SGI-specialist innan jag blev IT-människa så jag jag hyfsat koll på (de då gällande) reglerna. Dock är jag nu, av samma anledning, väldigt nervös för att göra bort mig så jag nagelfar alla informationstexter för att inte råka sjabbla till det. För upplysnings skull kan jag nämna att man har SGI-skydd i ett helt halvår innan beräknad förlossning, även om man går ner i arbetstid utan att kompensera med föräldrapenning. Sen gäller samma sak till och med barnets ettårsdag, och längre givet att man spelar sina kort rätt.

För att fira hela BankID-och-Föräldrapenning-framgången gick jag ut i det toppenfina vädret och låtsades att jag hade sportlov. Jag skottade en halv centimeter snö och matade fåglarna. Eftersom vädret var hur fint som helst, och jag vet inte när jag fick sol på nosen sist så tog jag även en långpromenad (nåja). 

IMG 4316

Tiden post-lunch ägnade jag åt att handla, göra massa piroger att stoppa i frysen och baka bröd. Det sägs att det kan vara lite problematiskt att hinna äta mat första tiden med en nyfödding, så jag tänker att det är bra att ha frysen full med saker man kan värma och äta med en hand stående mitt i natten.

IMG 4318

Dagen avslutades med att Hampus och jag gick till gymmet och jag får erkänna att jag var ganska trött efter det.

Idag är det lite sämre väder så jag byter långpromenaden mot två kortare promenader till Lidingö sjukhus. I morse var jag där och tog mina blodprover och snart ska jag dit igen och träffa barnmorskan. Innan dess blir det till att grädda bullarna och kolla till kycklingbuljongen som puttrar i ugnen. Men sen, i kväll, måste jag verkligen virka vidare på mormorsrutorna. Buu vad sakta det går. 

Babynest – andra försöket

Jag sydde ett babynest för ett tag sedan som jag skrev om här. Även om det blev fint och mjukt så var jag inte helt nöjd då det kändes alldeles för sladdrigt. På tok för sladdrigt för att kunna bära någon i alternativt använda som stöd vid exempelvis amning. Därför blev jag lite peppad på att testa en gång till med ett starkare tyg och mer stoppning. Sagt och gjort. Kan även meddela att det senare babynestet syddes på ett par tre timmar mot en heldag som det förra tog. Avsevärt bättre ledtider i fabriken med andra ord.

Dagens tygval är kanske lite mer traditionellt barnanpassat i bomullsflanell med ljusgul bas med krokofanter, lejon och sköldpaddor i vitt, grått och svart. För att få lite extra stuns i det sydde jag med dubbla tyger, så inuti är det en vanlig lakansväv. Jag tog också nästan dubbelt så mycket stoppning som sist och det blev mycket bättre!

DSC 0050

DSC 0054

DSC 0055

Alla djur får plats

Badrummet är klart!

För ett år sedan pågick renoveringen av hela vår övervåning och hantverkarna hade fullt upp med att sätta kakel i badrummet. Renoveringen blev klar, hantverkarna började på andra jobb och vi flyttade upp på övervåningen i början av mars 2013. Men, vi hade några restpunkter kvar på listan, bland annat att sätta in ett badkar, vilket vi inte gjorde när vi var i gång. Vi hade bland annat svårt att bestämma oss kring hur, det skulle se ut och det var en ganska stor utgift som gick lätt att pausa när vi var lite osäkra på hur resten av resultaträkningen skulle landa.

Nackdelen med att pausa något innan det är hundra procent klart är att det är så lätt att låta det vara ofärdigt för alltid. Vi har för länge sedan slutat se ett hörn som saknade badkar, utan såg snarare möjligheten med att kunna ha torkställningar framställda för jämnan. Nu under hösten när vi börjat förbereda oss på att bli flera så fick vi äntligen tummen ur, och ny energi att fixa det där badkaret. När vi väl bara kom till skott så gick det dessutom väldigt snabbt och smidigt. Det var onekligen ganska onödigt att skjuta upp det så länge, men men… 

Bortsett från det här med att det fortfarande saknas en torktumlare, och kommer göra det tills vi verkligen vill ha och behöver en, är nu badrummet klart. Tjoho! Därför är den här bloggen en sammanställning över badrummets resa från det att vi flyttade in till dagens datum. 

FÖRE

I samband med att försäljningen av huset så lät förra ägaren göra en besiktning av huset. När vi fick tillträde så träffade vi samma besiktningsman och fick en genomgång av husets aktuella status. Ett av de områden som vi pratade ganska mycket om var just badrummen. Besiktningsmannen var oerhört tydlig med att en eventuell vattenläcka, så som deras dåvarande skick var, snarare var att vänta än något konstigt. Inte därför att de var speciellt dåligt gjorda utan bara för att de inte var gjorda enligt nu gällande standard. 

När vi flyttade in var badrummet egentligen inget badrum, utan ett stort rum med duschkabin, bastu, tvättmaskin, grovtvättställ med torkställning samt en separat krypin med toa och bidé. Det var en furudröm!

IMG 0021

Mäklarbilden över badrummet

IMG 0022

Mäklarbilden på lilla toa-krypinnet

DSC 0053

Duschkabinen

UNDER PÅGÅENDE ARBETE

Ganska direkt när vi flyttade in i huset så påbörjade vi renoveringen av nedervåningen. Badrummet ligger placerat precis över köket och i samband med att hantverkarna rev bort gamla köket så hittade de massa gammal vattenläcka och mögel i köksväggen. Jag kommer inte ihåg exakt, men det tog nog inte så många minuter innan de var uppe på övervåningen och fullkomligt hivade ut duschkabinen med kommentaren om att det var slutduschat där. 

Lite mer kontrollerat så diskuterade vi även kommande renovering av just badrummet, så killarna drog upp nya vatten- och avloppsrör innan de gjorde klart köket. Detta hände alltså någon gång under våren 2011.

DSC 0096

Den 25 februari 2011, duschkabinen borta och hantverkarna gör ett hål i väggen för att dra upp nya rör

DSC 0200

Vi städade, grovtvättstället kopplades in igen och så såg det ut så här i över ett och ett halvt år.

Den 29 oktober 2011 har vi en minikickoff för vårt nya badrum. Den dagen gick vi runt på stan och kollade efter inspiration och badrumsinredning. Vi tittade på kakel, klinker, golvbrunnar, mosaik och porslin.  

 IMG 1315

Hampus vid vår favorithylla på Franska Kakelbutiken

Vi dök in på Franska Kakelbutiken, där vi fortfarande var igenkända sen förra renoveringen. Himla smidigt, eftersom ägarinnan Lisbet ganska direkt kunde visa oss ett foto på vårt kommande badrum. Bilden föreställde en vägg kaklad i fyra mjuka färger, i tegelstensformade plattor lagda i halvförband. Det var helt mitt i prick, och vi hade aldrig sett något liknande – men samtidigt lite galet med fyra färger(!) och väldigt dyrt i stora kvantiteter… I efterhand så är det tydligt att vi bestämde oss där och då men vi fortsatte ändå att leta vidare med öppet sinne efter olika (budget) alternativ. 

DSC 0002

Några veckor senare så fick vi provbitarna men det var kanske inte helt lätt att se resultatet framför oss i det illgula badrummet med lösa sladdar och hål i väggen

I ett parallellt spår så skulle badrummets utförande designas. Det var inte heller helt busenkelt, för man vill ju väldigt gärna hitta den mest optimala lösningen och aldrig någonsin ångra sig. Det tog flera månader att göra skisserna, som gick från postit-lappar till Google Sketchup-bilder. 

DSC 0083

Första designskiss som vi var någorlunda överens om

Google sketchup badrum

Alla detaljer inritade i Google Sketchup, slutgiltigt förslag (ett år senare)

Under våren så åkte vi runt och tittade på olika skåp och tvättställ. Tanken ganska länge var att vi skulle köpa två likadana tvättställ som vi har på badrummet nere, och ha ett separat skåp, vitrinskåp eller liknande för alla grejer. Vi kollade på på allt från köksskåp på Ikea och gamla bokskåp på Bukowskis Market. Men, så hittade vi en badrumskommod från Aspen som liksom talade till Hampus väldigt intensivt, men där priset inte riktigt talade till mig, uppstod ett dödläge i förhandlingarna. Jag tror säkert det tog flera månader av övertalning. Sista knuffen kom när Bygg-Oles i Nacka hade badrumskampanj.

IMG 1565

Hampus är så här glad efter att vi lagt beställningen på vår badrumskommod och en handdukstork (av bara farten)

Sista april 2012 anlände kommoden. Med lyftkran. Varför inte, liksom? 

IMG 1648

Ett dubbeltvättställ i granitskiva från gatan till vår gräsmatta

Därefter förflöt ganska lång tid. Vi var tillbaka hos Franska Kakelbutiken ett antal gånger för att gå igenom badrumsdesignen och hela upplägget, alltifrån färgsättning till avloppsdragning. Vi räknade på kakel, valde dusch- tvättställ och badkarsarmatur i samma serie och utförande som i köket nere samt en likadan toa som förra gången. Golvklinker köpte vi från Centro precis som sist. Glasdörren till duschen, kommoden och handdukstorken genererade några turer till Bygg-Oles

Den 5 november 2012 kom hantverkarna och satte igång. Redan efter första dagen hade de lyckats göra stort avtryck i badrummet fast hela övervåningen skulle renoveras. Nedan följer en bildkavalkad från renoveringsarbetet.

 DSC 0252

Efter en dags arbete av tre starka hantverkare var det inte mycket kvar av badrummet

DSC 0315 

DSC 0326

Ganska snabbt började de förstärka och räta upp golvet och lägga ut nya vatten- och avloppsrör

DSC 0355

Här kommer alla vattenledningar upp från golvvärmen som ska kopplas ihop med bergvärmesystemet

DSC 0354

Golvet isoleras inför golvvärmedragningen

 DSC 0371 2

Plattorna för golvvärmen läggs ut

DSC 0403

Dörren in mot sovrummet sätts igen

DSC 0404

Det var en hel del utmaningar med den ventilation som fanns sedan tidigare så killarna fixade en ny kanal som anslöt till skorstenen istället

DSC 0422

Här börjar väggen sättas ihop, med vatten till badkar och ström till tvättmaskinen

DSC 0468

Nytt tak, duschväggen är bygd och rören till dusch, tvättställ och diverse lampor är dragna

IMG 2196

I början av december 2012 så gjuts golvet

DSC 0694 

Hela badrummet förseglas, så även avloppet i duschen

DSC 0798

Veckan innan jul så börjar de kakla och vi får panik för att det är för regelbundet oregelbundet

Riktigt spännande blev det när den smala sidan av duschväggen skulle kaklas och det krävdes en mellanstor brandkårsutryckning. Kakelbitarna passade inte som vi tänkt och hantverkarna flaggade för att det skulle bli synliga oglaserade (orange) kortsidor hur vi än vred och vände på bitarna. Jobbigt jobbigt! Jag mejlade snabbt till Rolf på Franska Kakelbutiken och efter någon dags bollande så hade han fixat fram ett förslag på hur vi skulle göra. Han skickade skisser och instruktioner, och jag tror att killarna fick åka dit på personlig instruktion. Hur som helst, resultatet blev så himla drop-dead-in-your-face-hell-good. Snacka om kakeltrolleri, hantverk och customized solution! Vi är också väldigt nöjda med våra hantverkares insatser, som utan att knorra efter vår feedback satte plattorna ännu mer oregelbundet oregelbundet och sen alltså gersågade och pusslade sig förbi hörnet väldigt kontrollerat oregelbundet. 

DSC 0822

Smala väggen där varje platta gersågats för att ge de snyggaste hörnen

DSC 0828

Millimeterprecision och ändå så till synes slumpmässigt

DSC 0834

22 december är kaklet klart och fogarna fogade

DSC 0442

Täckpappen åkte bort och golvet kommer fram. I hörnet längst in till höger ligger mindre plattor för att lättare få till fallet under badkaret.

IMG 2392

All armatur monteras, väggar och golv täcks igen och målning av tak och väggar startar

DSC 0478

Fler och fler grejer kommer på plats – och passar!!

DSC 0504

Vi står och myser framför kommoden och längtar efter att fylla lådorna med prylar

DSC 0505

17 januari kan vi börja tvätta hemma igen, efter att ha burit ner all tvätt till Eva och Torgny sen renoveringsstarten i början av november

DSC 0582

Vi köper lampor och spegel, killarna bygger en snygg fönsterbräda och monterar allt vi drar hem

DSC 0330

Alla spotlights och andra lampor kopplas in

Den 2 mars 2013 tvättar vi alla fönster och städar hela övervåningen som nu är så gott som klar. Vi har invigningsfest med bubbel, skaldjurssuppé och glasbomb med fyrverkerier på kvällen den 3 mars. En vecka senare hänger vi upp en metallstång för att ha något att torka tvätt på. 

Strax innan julen 2013 tog vi tag i det här med badkaret. Den 3 januari 2014, bara någon vecka efter att vi lagt beställningen hos Franska så kom det tillsammans med våra favorithantverkare Arnas och Tomas från Norrsidans bygg. Badkaret är ganska litet, 154 cm, men väger ändå ca 150 kg då det är gjort av gjutjärn. Jag orkade inte ens bära lådan med fötterna. Det var inte helt lätt för dem att få det på plats och det var också på det så kallade håret att karet gick igenom dörröppningen. Ingen av oss hade tänkt på att typ mäta dörröppningen först. På ungefär en timma var dock karet monterat och anslutet till avloppet. Trots avsaknaden på torktumlare så anser vi härmed att badrummet uppe är färdigt och Hampus har redan hunnit ta ett bad! Tänk att det tog tre år efter att duschkabinen åkte ut!

EFTER

Med begränsat dagsljus. För att få en rättvis bild av väggfärgen så se bilden ovan. 

DSC 0015

DSC 0024

DSC 0022

DSC 0034

DSC 0030

 

 DSC 0040

DSC 0032

DSC 0047

Småfågelfolk

Vi har ett förskräckligt fågelmatarbord vid köksfönstret som inte håller fröna kvar utan släpper ut dem på backen vid minsta vindpust. Det tycker dock inte fåglarna gör så mycket för de flockas i rabatten. I går när den här bilden togs så var det fullt av s k marsvinsfåglar, av andra kallad Steglits. Eftersom man inte ser så bra på bilderna tagna från köket så får ni tro på mig. 

DSC 0010

DSC 0011

En sänggavel

I fredags kom vårt nya badkar, vilket är skäl nog för en helt egen blogg (på G) och i lördags for vi och hämtade vår nya sänggavel. Man kan tro att vi är i ”stänga puckar”-tagen  och det stämmer utmärkt det. Med mindre än tre veckor till bebisens beräknade nedkomst så försöker vi kräma ur det sista i vårt hus- och inredningsfokus. Och ärligt talat, passa på att köpa några dyra grejer, som vi dragit oss för, innan livets stora omprioritering startar. 

Den här sänggaveln har jag varit sugen på i säkert fem år, och sen renoveringen av nya sovrummet blev klar så har vi bara väntat på att komma till skott. Vi har tittat på inredningsbutiken Boheme på Linnégatan men sedan hittade jag företaget In Your Dreams (sänggavel.se) efter att jag googlat lite och fick då tag i lite bättre pris. 

Jag har skrivit om vårt sänggavelköpande tidigare, här och här,  då det (såklart, vad annars) var en källa till mycket bryderier. Vi gick in i processen med övertygelsen om att den skulle vara mellan-mörkbrun och  sidenliknande tyg. Men vi hittade aldrig något mellanbrunt tyg som vi gillade men sprang av en slump på ett petroleumgrönt exemplar i tjock sammet när vi var i In Your Dreams-ateljen. Tjoff tjoff hade vi bestämt oss, i alla fall undermedvetet, även om vi lät saken bero ett antal månader.

Strax innan jul la vi beställngen och som sagt, igår var den klar för avhämtning. Vi är så nöjda!

IMG 4287

Hampus lastar in sänggaveln i bilen, vår bil är grym!

DSC 0991

DSC 0999

På min önskelista just nu:

  • En varsin Lampe Gras 303
  • Två likadana sängbord, eller åtminstone ett till
  • Nytt fräscht helvitt bäddlinne
  • Lång stoppad bänk/pall till fotändan av sängen
  • Sängöverkast och dekorationskuddar

Färdigbakad

IMG 4269

Idag har vi varit på sista förberedande kursen inför förlossningen och vårt nya liv som föräldrar. Denna utspelade sig på Danderyds sjukhus aula i regi av BB Stockholm, där vi planerat och hoppas få föda. BB Stockholm är ett bolag i privat regi men som ryms inom Danderyd Sjukhus lokaler.

Dagens pass som varade i två timmar fokuserade på förlossningen (av naturliga skäl), från att processen startar till att vi kommer in på BB och tills vi åker hem igen. Vi fick också information om olika smärtlindringsmetoder och vad som kan och kommer hända runt barnet. Det var på det stora hela en jättebra genomgång och vi känner oss nöjda med valet att föda där. Nu gäller det bara att det inte är fullt, vilket är en överhängande risk oavsett vilken förlossning man väljer i Stockholm.

Utöver dagens föreläsning har vi även varit på två föräldrautbildningar och en amningskurs på Mödravårdscentralen här på Lidingö. Där jag även varit på en träff för enbart blivande mammor. Vi har också gått en profylaxkurs i privat regi av Annas Profylax. Vår sammantagna bedömning av det vi varit på så har profylaxkursen varit överlägsen alla övriga. I alla fall känns det så nu innan det är skarpt läge. Konstigt vore annars eftersom den tog 2 x 3 timmar i anspråk och kostade 2 400 kr. Men det var oerhört bra, en mix av å ena sidan mental förberedelse, avslappningsträning, andning, massage och å andra sidan ingående information om vad man kan förvänta sig utan censur. Typ, vi är nu beredda på att jag kommer vilja dö för att det gör så ont och är jobbigt, men Hampus har fått träna på att vända alla destruktiva tankar och få mig att stå ut.

Kurserna på mödravården var verkligen katastrof, lite innehåll och tog mycket arbetstid i anspråk. Men vi antar att de fyller sin plats ändå, att upprepningen och stunden för gruppdiskussioner och reflektion har sitt syfte.

Hur som helst, nu har vi alltså gått de kurser man ska och gjort det som förväntas. I morgon är Lilla Kompis 37 hela veckor, och bedöms därför som färdigbakad. En full graviditet är 40 hela veckor, så det är alltså 21 dagar kvar till beräknad nedkomst, även om 90% av barnen föds mellan tre veckor innan och två veckor efter beräknat datum.

DSC 0941

Min mage fotad i tisdags, 31 december

Graviditeten har hittills (peppar peppar, ta i trä… osv) förflutit utan egentligen några som helst bekymmer.  Det mesta är som vanligt och jag har inte ont någonstans även om jag är ganska otymplig. Jag tränar fortfarande på gymmet tre gånger i veckan och har inga större problem att promenera ett par timmar i sträck även om det går sakta och jag blir snabbare trött. Nu de senaste veckorna har det varit väldigt svårt att äta för jag blir så proppmätt av minsta lilla samtidigt, som jag måste gå upp och kissa flera gånger per natt. Nattsömnen är förstås påverkad då det är lite obekvämt att ligga i sängen och jag har en valross i magen.

Klicka här: Lillakompis_480p

Jag kan dock stoltsera med en riktig graviditetsåkomma, men som inte märks, och det är att jag har för låga nivåer av trombocyter, blodplättar, vars funktion är att levra blodet vid blödning (typiskt bra grej vid förlossning). Jag har för mig att man ska ha mellan 150-450 enheter och mina värden har hittills pendlat mellan 54 och 63. Än så länge är det inga problems, men om de sjunker ner mot 20-30 enheter så börjar det bli risk för förblödning. Jag märker som sagt inget och det upptäcktes av en ren slump i samband med annan provtagning, men det jag nu får göra är att ta nya blodprover en gång i veckan samt i samband med det träffa/prata med en läkare på Specialistmödravården på BB. Ja, jag kanske ska nämna att om värdena sjunker ner mot de mer kritiska nivåerna så är det medicinering och igångsättning därefter som gäller. Givet att de håller sig som det gör nu så kan jag föda som vanligt men däremot så är det uteslutet med ryggbedövning s k epidural, sugklocka och skrap-blodprov på barnets huvud. Istället blir det sövning och kejsarsnitt som gäller vid eventuella komplikationer för att inte riskera att skada barnet. Det är ännu inte känt om bebisen också har för låga trombocyter så därför tas inga risker. Jag kommer i alla fall få extra övervakning och de kommer nog ta en del extra prover på oss båda för att de att det är under kontroll och återställer sig efteråt.

Jag jobbade min sista dag hos kund vid lucia och har sen dess haft det lite lugnar på kontoret respektive jullov. Det är klart att det gör sitt till mitt välmående, hela jullovet har jag kunnat sova en stund mitt på dagen och masat mig runt här hemma i mjuka kläder. Inte så krävande alltså. Nu har jag den här och nästa vecka kvar att jobba, också det blir på kontoret, och sen tar jag föräldraledigt. Om inte barnet kommer tidigare, man vet ju aldrig. På julafton trodde jag att jag skulle föda när som helst då sammandragningarna kom rätt tätt. Nu när vi passerat årsskiftet så känns allt mycket lugnare.

Vi är i alla fall olika mycket beredda på att åka in till BB med kort varsel. Vi har köpt alla de viktiga grejerna som baby-bilbarnstol, spjälsäng och pyttesmå kläder. I julhelgen så provkörde vi även med bilen så givet att vi får föda där vi planerat så hittar vi dit. Bilen är tankad, kameran laddad och förlossningsplanen inskickad.

Lilla Kompis grejer är packade sedan länge, det blev ett antal uppsättningar av pyttesmå kläder (ej i bild).

Jag har lagt fram det mesta jag behöver ha med mig. Men eftersom det potentiellt är fem veckor kvar, och mest troligt kommer vara många timmars vankande hemma så har jag inte lagt ihop allt i en väska ännu. Det som kommer med är mjukisbyxor, pyjamasskjorta, amningströjor, underkläder och energigele. Typ som vid vilket Vasalopp som helst.

IMG 4270

Hannas BB-packning

Hampus packning är lite sådär än så länge, men han verkar ha lagt fram det viktigaste.

IMG 4271

Hampus BB-packning

Slutligen kan jag säga att jag är jättenervös och hoppas att jag blir överrumplad så jag inte hinner tänka så mycket. Hampus är superlugn så det känns både skönt och lite irriterande.